HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Újabb meghökkentő eredmény aerialban: Grisin túlugrotta a kanadai-kínai kontingenst

2010.02.26. 13:48 :: Dave985

Hiába vártak a szakértők egyöntetűen kanadai-kínai párharcot az elsőségért, az olimpiai aranyérmet végül egy fehérorosz, Alekszei Grisin nyakába akasztották, aki ezzel hazája első téli olimpiai bajnokának mondhatja magát. Melléje az amerikai Jeret Peterson és a nem várt kínai, Liu Csung-csing állhatott fel a dobogóra. A kanadai csapat messze várakozások alatt teljesített.
 
 
 
Ma hajnalban befejeződtek a szabadstílusú síelés küzdelmei a Cypress- hegyen, utoljára a férfiak síakrobatika (aerial) számában hirdettek bajnokot.
 
Csak emlékeztetőül, ez az a sportág, amiben a résztvevők a lejtőn szerzett sebességgel egy 4-6 méteres mesterséges ugratóra kapaszkodnak fel, hogy aztán további akár 15 m-es magasságban bemutassák gyakorlataikat. Pontok az elugrásért (20%), a levegőben bemutatott trükkért (50%) és a landolásért (30%) járnak. A produkció általában a szaltó, a csavarfordulat és a terpeszmozdulat elegyeként áll elő, nézik a nehézségek fokát.
 
 
Mint a hölgyeknél, az erősebbik nem képviselőinél is selejtezőkkel kezdődött a program, még február 24-én. Ugyanúgy vaskos meglepetésekkel. Kiesett ugyanis a szám olimpiai bajnoki címvédője, Han Hsziaopeng. Han pocsék szezont teljesített, kerettagsága inkább korábbi eredményeinek volt köszönhető (csak az ötödik helyen végzett a kínaiak között), a továbbjutás ennek ellenére is elvárható lett volna tőle, ő azonban második ugrásánál bukott, így hiába ugrott elsőre továbbjutást ígérő 110 pont felettit, búcsúzni kényszerült a 21. helyen.
 
Még nagyobb meglepetés, hogy az idei Világkupa győztese (nem rendeznek már több futamot), a szezon valamennyi futamán dobogón végző, az utolsó három versenyen csúcsokat döntögető pontszámokkal diadalmaskodó fehérorosz Anton Kusnír is befejezte szereplését. Első ugrására a kvalifikáció legmagasabb pontszámát (125,89 pont) kapta, másodjára aztán ő is bizonytalankodott, s mintegy 8 ponttal ő is lemaradt a 12 fős fináléról.
 
A selejtezőt egyébiránt a kínai Jia Zongyang nyerte (242,52), az amerikai Ryan Onge (240,67) és a svájci Thomas Lambert (238,33) előtt. Három kanadai, három kínai, három belorusz, két amerikai és az előbb említett svájci versenyző alkotta a döntős mezőnyt.
 
 
A szabályoknak megfelelően két különböző (!) ugrást mutathattak be a döntőbe jutott versenyzők, hibára nincs lehetőség, hiszen a félcsővel ellentétben összeadják a két pontszámot, így jön ki a végeredmény. Az ugrásokat a selejtező elfoglalt helyezés szerinti fordított sorrendben adták elő.
 
 
A nők dobogójáról éppen csak leszoruló Asszoli Slivec testvére, Timofej kezdte tehát a sort, egy „back/ double full-full-fullt” mutatott be. (Tripla szaltó négyszeres csavarral, méghozzá úgy, hogy az első szaltónál van két csavar.) A kétszeres VK- ezüstérmes elégedett volt gyakorlatával, 115,84 ponttal megadta a színvonalasnak ígérkező verseny alaphangját, talán az egyik csavar sikerülhetett volna életerősebbre, a bírók is tán ezért fukarkodtak a pontszámmal.
 
Liu Csung-csing (ha jobban tetszik, Liu Zsong-csing) a selejtezőben a 2. legjobb első ugrást produkált, másodikra viszont csak nehezen jutott tovább, választása a „back/ full-double full-full” kombinációra esett, ami annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt a második szaltóhoz tesz hozzá dupla csavart. Számomra megfejthetetlen, de ez a trükk kevesebbet ér az előzőnél, a kínai mindenesetre szemlátomást szebb kivitelezésben, magasabban, tisztábban mutatta be, majd cövekként állt a földbe, a bűvös 120 pontos határt viszont még ezzel a teljesítménnyel sem lépte át. Az első futam után így is dobogón érezhette magát.
 
Csi Guang-pu a fehéroroszt követte, a háromszoros VK- dobogós kínai szétnyitotta lábait, leérkezésnél feneke a földet súrolta, így csak a 7. helyről várhatta a folytatást, lényegében kiszállt a küzdelemből.
A hazaiak első esélyese, Kyle Nissen ugyanezt a trükköt prezentálta, nem is akárhogyan, minden tekintetben az addigi legtökéletesebbet nyújtotta, 126,92 pontot kapott, amivel toronymagasan, 6 pont előnnyel nyerte az első kört.
Az aerial élő legendája, Steve Omischl négyszer nyerte meg a szakági Világkupát, 40 dobogó, közte 20 győzelem és egy világbajnoki cím színesíti még eredménylistáját. Ez a nekrológgal felérő fényezés előrevetíti, hogy ma nem bővítette éremkészletét „Mr. O.” a Liu Csung-csing-féle trükk mellett döntött. Légmunkájával nem voltak komoly gondok, leérkezése viszont gyatrára sikerült, csak a 9. helyen zárta az első kört. Hozzáteszem, aerialban ez még bőven befutó pontszám, a többiek hibázásával joggal számolt.
 
Alexei Grisin rögtön megmutatta, hogyan kell tökéletesen ugrani ezt a mutatványt, 120 feletti pontszámmal a remek 2. helyről várhatta a folytatást.
A tavalyi világbajnoki bronzérmes Warren Sholdice tovább folytatta a kanadaiak betlijét, ugyanazon ugrásáról hátára érkezett, így csak a 10. legjobb pontszám lett az övé.
Jeret Peterson sem szakított a hagyományokkal, az amerikai az éremvárományos 5. helyre sorolt be, Grisintől mindössze 2 pont választotta el.
A fehéroroszok korábbi olimpiai ezüst- és bronzérmese, VK- győztese elrontotta első ugrását, Dimitrij Dasinszkij a leggyengébb pontszámmal szerénykedett egy kört követően, mint ahogy a selejtező meglepetésembere, Thomas Lambert sem múlta felül sokkal, csupán a 11. helyre volt elég teljesítménye.
A világbajnoki címvédő Ryan St. Onge még versenyben maradt, bár 115 pontja csak a 8. helyre volt elegendő, gondjai támadtak ugrásának ívével. A mindössze 18 esztendős Jia Zon-gyang zárt az első menetet, 120 pont körüli eredménye jó kiindulási alapnak tűnt.
 
Az első kört követően tehát Kyle Nissen vezezett, 8 ponttal megelőzve Grisint, a két kínai és Peterson pályázott még komolyabb esélyekkel valamelyik éremre.
 
 
 
A második forduló újfent bizonyította, mennyire kevésen múlik egy-egy jó helyezés, adott esetben érem ebben a sportágban. Az első futamban hibázó Dasinszkij (11.) például egy remekbeszabott ugrással 128,73 pontot kapott, amivel csupán egy valaki tudott konkurálni, összességében viszont csak a másodjára is rontó Lambertet (12.) előzte meg. Warren Shouldice rátett még egy lapáttal a „back/lay-triple full-fullra”, ami egy olyan négycsavaros tripla szaltót jelent, aminek első részét merev testhelyzetben, a másodikat kettő, az utolsót egy csavarral adják elő. 129,27 pontját nem lehetett űberelni, a 10. helyről azonban ezzel sem tudott elmozdulni.
 
Steve Omischl (8.) másodjára sem kápráztatta el a nagyérdeműt, csupán egy „back/double full-full-fullt” mutatott be, azt sem tökéletesen, a 120 pontot ugyan átlépte, de komolyabb eredményhez erősebb első ugrásra lett volna szüksége.
 
Ryan St. Onge (4.) sokkal jobban ugrotta ugyanezt a trükköt, 124 feletti pontszámmal jócskán előrelépett, ha többen hibáznak, akár a dobogó sem tűnt távoli álomnak.
 
Csig Guang-pu (7.) a középső szaltójára tette a dupla csavart, a kivitelezés elfogadható volt, csakhogy az ugrás szorzója alacsonyabb, de végül maradt ugyanott, ahol az első futamot követően állt.
 
Timofej Slivec (9.) gyakorlatából hiányzott a dinamika, az egyenes testtartás sem volt makulátlan, a leggyengébb második ugrással visszacsúszott három helyet.
 
Jeret Peterson (2.) önmagához képest remek helyen tanyázott, ő azonban nem elégedett meg ezzel az 5. hellyel, ő bizony győzni akart. Ennek megfelelően talán a legnehezebbnek számító „back/ full-triple full-full” mellett döntött. Ez egy olyan ötcsavaros tripla szaltó, amelyben a két szimpla csavar között triplát mutatnak be az ugrók. A kockáztatás bejött, hiszen noha nem volt éppen tökéletes az ugrás légmunkája, ő is 128 pont felett kapott, ami a 4,9-es szorzó mellett a vezetést jelentette számára. Komoly terhet rakott a legnagyobbak vállára.
 
Fontos leszögezni, hogy az ugrások típusát előre le kell adni a bíráknál, így nincs lehetőség a verseny közbeni taktikázásra. Ezzel magyarázható, hogy Jia Zon-gyang csak a négycsavaros tripla szaltóra vállalkozott. A landolást elszúrta, így visszaesett a 6. pozícióba.
 
Már csak az első futam dobogósai voltak hátra. Elsőként Liu Csung-csing (3.) mutatta be a „back/ full-full- double fullt”, vagyis négy csavarból kettőt utolsó szaltójában ejtett meg. Kivitelezése tökéletes, talán jobb is volt, mint amit az amerikainál láttunk, ez a típus viszont csak 4,5-ös szorzójú, így 5 ponttal elmaradt az immáron biztosan érmes Petersontól. Másként fogalmazva: a férfiaknál sem nyertek a kínaiak.
 
Alekszej Grisin (1.) nem vállalta túl magát, ő is utóbbi ugrással operált. Tökéletes földre érkezéssel, a tengelyhez illeszkedő légmunkával bizakodhatott, hátha 2 ponton belül marad az amerikaival szemben. Csak 8 tizeddel értékelték kevesebbre mutatványát, vagyis a fehérorosz az élre állt.
 
Kyle Nissenen (5.) volt Kanada szeme, viszont csak a négycsavaros tripla szaltóra vállalkozott, annak is a második részében volt a csavar. Tetemes előnye birtokában persze ezzel is simán nyerni lehetett volna. Az utolsó csavarjában viszont behajlította lábát, amit az amerikai és a kanadai pontozóbíró kegyetlenül meg is büntetett, így nemhogy az aranyérem, még a dobogó sem jött össze Nissennek, Kanada tehát érem nélkül maradt.
 
 
Holott a versenyt megelőzően – Kusnír kiválásával – szinte mindenki a kanadai és a kínai akrobaták küzdelmét várta, a végén egy fehérorosz, a harmadik számúnak tartott Alekszei Grisin vitte haza az aranyat. A 31 esztendős sportoló azért messze nem számít nyeretlen kétévesnek, csak éppen a utóbbi években maradt el korábbi fényes sikereitől. 2001-ben világbajnok, azt követő két vb-n is érmes helyen végzett, Salt Lake Cityben is felállhatott a dobogó harmadik fokára. 89 Világkupa- fellépésén szerzett 22 pódiuma magáért beszél, ezek közül hétszer végzett az első helyen. Grisin hazája első téli olimpiai bajnoka.
 
Jeret Peterson dobogója annak dacára is meglepő, hogy ugyanannyiszor győzött VK-n, mint az olimpiai bajnok, 15 pódiuma sem szorul magyarázatra. Viszont a világversenyek eddig nem sikerültek fényesre, egy 6. hely volt eddigi legjobbja. Bevállalós ugrásának köszönhetően az eddigi olimpiai 7. és 6. helyezése mellé most begyűjtött egy ezüstérmet is.
 
Eredményei alapján Liu Csung-csing számított a leggyengébb kínainak, ehhez képest az ő nyakába akasztották a bronzérmet. 25 VK- futamán mindössze két alkalommal állhatott dobogóra, a világbajnokságokon pedig még a döntőbe kerüléstől is fényévnyi távolságra volt. Idén sem ment neki jól, hiszen habár élete második pódiumát összehozta Csangcsunban, csak a szakági tabella 6. helyén állt. Vaskos meglepetés, bár teljesen megérdemelt bravúr.
 
Ezzel a versenyszámmal lezárultak a szabadstílusú síversenyek az olimpián, itt a blogon, legközelebb majd a Világkupa aktuális fordulóiról olvashattok beszámolókat.
 
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Pontszám

1

Alekszej Grisin

Fehéroroszország

248,41

2

Jeret Peterson

USA

247,21

3

Liu Csung-csing

Kína

242,53

4

Ryan St. Onge

USA

239,93

5

Kyle Nissen

Kanada

239,31

6

Jia Zon-gyang

Kína

237,57

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia freestyle sí freestyle sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr61792208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása