HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kanada bejelentkezett a vegyes páros curling aranyáért is

2018.02.11. 15:53 :: GeoCucc

29 mérkőzés már le is zajlott, és már csak négy van hátra az olimpián idén debütáló, különleges curlingtornából, amelyen négyfős férfi vagy női csapatok helyett egy férfi és egy nő párosa igyekszik az egyébként négyemberes munkát ellátni a jégen a szakág ezen pörgős változatában.

A curlingesek voltak azok, akik a legkorábban, a nulladik nap legelső programjaként megkezdték az olimpiát, és amikor péntek este megtartották a megnyitót, minden csapat túl volt már a hét mérkőzésből négyen a Round Robinban. Magát a nyitóünnepséget azonban a párosok többsége kihagyta, és nem is csupán azért, mert az ő versenyhelyszínük Pjongcsang helyett a szomszédos Gangnongban található, hanem mert mint azt a kanadai csapat hölgytagja, Kaitlyn Lawes is elmondta, a legkevésbé sem segítette volna másnap reggeli teljesítményüket, ha este órákon át kellene ácsorogniuk és üldögélniük a fagypont körüli hőmérsékletben.

 Lawes szavait pedig igazolták is a kanadai csapat eredményei, ugyanis ők zárták az első helyen az alapszakaszt, így a legjobb helyen jutottak tovább az elődöntőbe. Ő és partnere, John Morris egyébként előzetesen komoly ismeretlen tényezőt jelentettek mindenki számára, mert bár Kanada mindig fő esélyesnek számít, amikor curlingről van szó, a csapatban már korábban olimpiai aranyig jutó Lawes és Morris nem rendelkeznek komoly történelemmel a vegyes párost illetően, ráadásul ők ketten most csak az olimpia kedvéért álltak össze, miközben ellenfeleik többsége már évek óta együtt játszik, a svájci és az orosz páros pedig már világbajnoki címet is szerzett.

Persze alapvetően a vegyes páros curlingben is ugyanazt kell csinálni, mint a hagyományos csapatversenyekben, ám ebben a válfajban mégis jóval gyorsabban történnek a dolgok, az előre lehelyezett kövek és az endek elején érvényben lévő kiütési tilalom pedig kombinatívabb, sok köves endeket kreál, s itt csak a legritkább esetben fordul elő, hogy 0:0-val érjen véget valamelyik játékrész. Ráadásul a kevés gondolkodási idő miatt a gyors és hatékony kommunikáció kulcsfontosságú.

A kanadaiakat azonban nem vetette vissza ez a viszonylagos tapasztalatlanság, az meg persze előnyükre válhatott, hogy korábbi olimpiai tapasztalattal viszont csak ők rendelkeznek az itteni résztvevők közül. Lawes és Morris egyedül a legelső mérkőzését veszítette el a norvégok ellen egy elrontott utolsó end következtében, ezt követően viszont hengereltek, öt ellenfelüket is legalább négypontos különbséggel győzték le, így 6-1-es nyerési mutatóval elsőként jutottak tovább az elődöntőbe.

 A nyolc csapatból ugyebár négyen léphettek tovább, azaz elég sokáig nyitottak voltak az esélyek, de végül olyan sorrend alakult ki, amit papírformának is nevezhetnénk. Másodikként az orosz atléták vívták ki a továbbjutást, ironikus módon éppen azt a mérkőzést követően, ahol egy csúnya, 2:8-as vereségbe futottak bele Kanada ellen, de a riválisaik eredményei fényében már nem kerülhetett veszélybe a helyük. Így végül még az is belefért a Bryzgalova-Krushelnitskiy párosnak, hogy az utolsó fordulóban ötpontos előnyről is kikapjanak a svájciaktól – akiknek viszont a számolgatás elkerülése érdekében azért jól jött még ez a győzelem. Végül tehát az uralkodó világbajnokok, Perret és Rios kettőse is versenyben maradt.

A negyedik elődöntős pozíció sorsa már nem volt ennyire egyértelmű, mert miután a legutolsó fordulóban Kína 9:3-ra legyőzte Norvégiát, mindkét csapat 4 győzelemmel és 3 vereséggel állt, méghozzá éppen a továbbjutás határán, a 4-5. helyen. Ilyen esetben pedig nem valami személytelen statisztikai mutató alapján állítják fel a sorrendet, hanem egy tiebreaknek nevezett újabb mérkőzésen dönti el az érintett két csapat a továbbjutás sorsát. Vasárnap reggelt követően így az esti programban ismét tartottak egy Norvégia-Kína mérkőzést, amely ezúttal szorosabb eredményt, na meg ellentétes végkimenetelt is hozott: Kristin Skaslien és Magnus Nedregotten egyébként a magánéletben is egy párt alkotó kettőse 9:7-re nyerte ezt a döntő fontosságú mérkőzést, Wang Rui és Ba Dexin pedig a könnyeikkel küszködve búcsúztak az olimpiáról.

Biztatóan kezdtek, de végül mindössze két győzelemmel a tarsolyukban búcsúztak a vegyes páros tornától a házigazda dél-koreaiak, akik viszont azt elmondhatják magukról, hogy a Round Robin legnagyobb arányú diadalát ők aratták, amikor 9:1-re gyalogoltak át az Egyesült Államokon. Az amerikai testvérpár, Rebecca és Matt Hamilton szintén két győzelemmel köszöntek el, így immár teljes energiájukat a szerdán startoló csapatversenyekre fordíthatják, amelyekben mindketten érdekeltek lesznek. A tabella alján pedig a finnek végeztek, mert bár Oona Kauste és Tomi Rantamäki több szoros meccset is játszott, egyetlen győzelmüket csak a legutolsó fordulóban tudták behúzni az USA ellen.

Az elődöntőkben Kanada Norvégiával, míg Svájc az orosz atlétákkal találkozik – erre a két mérkőzésre hétfőn, az éremosztozkodásra pedig kedden kerül majd sor, hogy aztán szerdától még nagyobb nyüzsgés köszöntsön be a gangnongi curlingcsarnokba a csapatversenyek kezdetével.

A Round Robin végeredménye:

ORSZÁG CSAPAT GY V
Kanada Kaitlyn Lawes / John Morris 6 1
Svájc Jenny Perret / Martin Rios 5 2
Atléták Oroszországból Anastasia Bryzgalova / Alexander Krushelnitskiy 4 3
Norvégia Kristin Skaslien / Magnus Nedregotten 4 3
Kína Wang Rui / Ba Dexin 4 3
Dél-Korea Jang Hye-ji / Lee Ki-jeong 2 5
USA Rebecca Hamilton / Matt Hamilton 2 5
Finnország Oona Kauste / Tomi Rantamäki 1 6

 

Részletes eredmények és statisztikák ide kattintva találhatók.

 

Kövessétek a Síparadicsom blogot a Facebookon.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr5313656140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása