HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maze-tripla, újabb Vonn-hiba "óriásban"

2012.12.09. 15:39 :: Dave985

 Maze St Moritz GS 2012.JPG

Tina Maze világbajnoki számában verhetetlen idén, hiszen ha csak 8 századdal is, de Sankt Moritzban felülmúlta óriás-műlesiklás olimpiai bajnokát. Rebensburg mellett még Tessa Worley állhatott fel a dobogóra, míg Lara Gut egy újabb előkelő helyezéssel, karrierje legjobb szakági eredménnyel igazolta, valóban jó úton halad a csúcs felé. Miután Lindsey Vonn kockázatvállalása hatalmas rontást szült a második futamban, Maze előnye immáron 263 pont az összetettben. Miklós Edit első szakág Világkupa-szereplése tisztességes helytállással, egy első futamos 50. hellyel zárult.

A szezon harmadik óriás-műlesiklásával zárult a hétvége a festői szépségű Sankt Moritzban. (Engiadina lejtőjéről átköltöztek a lányok a Corvigliára.) Svájc büszkesége is harmadszor rendezett versenyt ebben a szakágban: 2004-ben Tina Maze, két éve pedig Tessa Worley győzedelmeskedett. A hőmérséklet tovább csökkent, nem érte el a mínusz 10 Celsius-fokot, a nap hétágra sütött. A 66 fős mezőnyt Miklós Edit zárta, aki először indulhatott VK- óriáson.

Anna Fenninger avatta fel az amerikai edző tűzésében készült, ritmusos pályát. Sokat vállalt, egy apró megbillenést kivéve az utolsó méterekig nem volt különösebb gondja. Ártatlan helyzetben eldőlt, így zsinórban második óriás-műlesiklását kényszerült feladni. Federica Brignone (6.) csupa-csupa második részidőkkel haladt lejtmenet, de ő – markáns különbség – le is tudott érni. Tessa Worley (2.) szép, tiszta, életerős menetével az élre ugrott, csaknem egy másodpercet vert az olasz lányra, különösen a pálya középső részén ment eszményien. Lindsey Vonn (5.) kockázatot vállalt, középen volt egy komolyabb lesodródása, egyébként tartotta Worley-t, elégedetten konstatálta mindezt a célban. Viktoria Rebensburg (3.) már csak közel 4 tizedes hátránnyal fordult a lankásabb utolsó szektorra, s ott ki is derült Worley menetének gyengesége, hiszen a célban mindössze 4 százados különbséget jelzett a mérő. Elisabeth Görgl siklásánál mintha valamicskét felerősödött volna a szélmozgás. Nagyon engedte léceit az osztrák, többször megbillent, sokat kockáztatott, s amikor úgy tűnt, valahogy csak leér, két kapuval a vége előtt érthetetlen módon kihagyott figyelme. Tina Maze (1.) csupán 5 századra volt elmaradva a második időmérési pontnál, sejthető volt tehát, át fogja venni a vezetést. Számszerűleg 53 százados differenciával állt élre.

Lara Gut (4.) érezhetően bizonyítani akart hazai közönség előtt, agresszíven bedöntötte léceit, alig másodpercen kívüli hátrányából ítélve bejött számítása. Stefanie Köhle (14.) alaposan megküzdött a pályával, tökutolsó helyre sorolt, nem ment az osztrákoknak. Tanja Poutiainen (23.) már fent bizonytalannak mutatkozott, egyáltalán nem érezte a pálya ritmusát, három másodperces hátrányból még a második futam sem tűnt életbiztosításnak. Rosszabbnál rosszabb csúszások követték egymást, Taïna Barioz (27.) folyamatos késésben volt, többször kellett kiszorított testhelyzetben mentenie, Jessica Lindell-Vikarby (24.) pedig szimplán lassú volt. Irene Curtoni (13.) már valamivel biztatóbban ment, szekundumon belül maradt középen, a végét kellene gyorsan feledni. Kathrin Zettel (9.) valamicskét javított az osztrák mérlegen, nevezetesen legalább befért két másodpercen belülre.

Julia Mancuso (19.) nem talált kompromisszumot a sebesség és a nyomvonal között, az őt követő Maria Höfl-Riesch (10.) egy lecsúszással együtt is másodpercet vert rá. Furcsa kimondani, de Dominique Gisin (7.) újabban egy technikai számban tűnik leginkább versenyképesnek. Az osztrák szlalomosokra nem lehetett panasz, hiszen mind Schild (11.), mind Kirchgasser (12.) két másodperc környékén tartották a differenciát. Denise Karbon (8.) helyezése mindenképpen dicsérhető, hasonlóan az első harmincast záró Ana Drev (15.) eredményéhez. Anémone Marmottan látványos félfordulatos bukása borzolta a kedélyeket, jól bevághatta magát, nem akaródzott neki lesíelni, ami kényszerszünetet szült.

Harmincon túliknak nem termett sok babér, mindössze öten folytathatták, név szerint Veronique Hronek (17.), Mikaela Shiffrin (18.), Elena Curtoni (30.), Veronika Staber (28.) és végül Frida Hansdotter (46-ossal a 19.). Miklós Edit ma sem vallott szégyent, gyöngébb kezdés után szektorról szektorra javított pozícióját, végül a tisztességes 50. helyen fejezte be szereplését. (Hat célba érkezőt előzött meg.)


A délutáni második futamba csak a legjobbak tizenöt sízőnél kapcsolódhattunk bele, minden előtte történt eseményről tudósítsanak hát a számok.

Másodjára síelhetett második futamot óriásban, Elena Curtoni (16.) azon nyomban ki is használta a szűzpálya nyújtotta előnyöket, megszerezve legjobb szakági helyezését. Az óriásban jóval harcedzettebb honfitársat, Lisa Agerert (21.) és a német Veronika Stabert (18.) is maga mögé utasította. Barioz nyilván kockáztatott csapnivaló délelőtti menete után, ez okozta hamarjában vesztét. Sokáig úgy tűnt, Marie-Michele Gagnon (12.) síelte meg a délután legjobb idejét, ennek megfelelően jelentősen előrébb tudott lépni. Hat közepesnél is gyengébb menet követte egymást, Lena Dürr (17.) és Brem (18.) valamicskét így is fel tudott zárkózni, Lindell-Vikarby (23.), az óriásban roppant indiszponált Poutiainen (25.) és Nadia Fanchini (26.) viszont jócskán visszaesett a listán.

Julia Mancuso (21.) sem kényeztette el rajongóit, a svéd tűzésű pálya viszont meghozta a régóta várt áttörést Frida Hansdotter (11.), be egy tizeddel megelőzte a kanadait, mi több, legjobb szakági eredményének örülhetett. (Bánhatja azért az alsó szakaszt, azt megelőzően ugyanis 9 tizedes fór állt neve mellett.) Jó darabig az ő pozícióját sem veszélyeztették a többiek, Mikaela Shiffrin például nagyon hamar eladta előnyét, majd kipottyant valahol középen. Denise Karbon (13.) futamát már szemmel is nyomon követhettük, így láthattuk, hogy egy megbicsaklást kivéve tartotta a lépést a svéddel. Két gyöngécske menet volt soros, Hronek (23.) csak kereste, de nem találta az ideális ívet, míg Mölgg (20.) dekoncentrált formáját hozta, csúf késések jellemezték menetét.

Ana Drev (15.) jelenti Maze hátországát óriásban, ma sem vallott szégyent, kár az elfékezésért a végén, így is megtartotta kivívott pozícióját. Köhle (14.) javításra kényszerült délelőtti gyengélkedése után, elmondhatjuk, nem jött be a terve, nagy izgalmában például tett egy elhamarkodott kísérletet tojástartásra. Irene Curtoninak (7.) már jobban összejött a kísérlet, középen 7 tizeddel is vezetett, amiből a végére maradt bő fél másodperc. Zsinórban negyedik TOP-8-as helyezés, bravó! Michaela Kirchgasser (7.) energiával telve abszolválta a lejtőt, pár kaput késéssel vett ugyan, a végén holtversenyben mégis az élre állhatott. Lassan három éve végzett ennyire elől óriásban.

Schild StMoritz GS 2012.jpg

Marlies Schildnek (5.) is megérte kiutazni Svájcba, a felső szakaszon még növelte is előnyét honfitársnőjével szemben, jó sebesség mellett mindez ki is tartott a célig. Legutóbb mintegy 4 és fél éve végzett a TOP-6 között, az pedig még 2004-es semmeringi győzelme idején fordult elő, hogy ő lett volna a legjobb osztrák egy óriás-műlesikló versenyen. Maria Höfl-Riesch (9.) síeléséből hiányzott a kellő átütőerő, Kathrin Zettel (6.) már nem volt híján ennek, más kérdés, hogy a sebesség helyett a kelleténél jobban bízott technikájában, túl kövérek voltak azok az ívek. (Vesd össze: út-sebesség függvény.) Dominique Gisin (10.) azon nyomban eladta előnyét, apró hibák, s a sebességért vívott kemény küzdelem jellemezte menetét, a végeredmény tőle kiválónak számít.

Ez eddig nem Federica Brignone éve. Gyorsan lefelezte előnyét, majd az egyik trükkös kombinációban teljesen kifordult, ami törvényszerű bukást eredményezett – a harmadik versenyén is. Lindsey Vonn (27.) – mi mást tehetett volna – kockáztatott. Az első szektorban még valamicskét növelte is előnyét, aztán jött egy bevehetetlen ívválasztás, felállt ugyan a bukásból, de ezzel a pár kósza ponttal nem megy ő semmire. Lara Gut (4.) újfent megörvendeztette a svájci szurkolókat, bátor, parádés menete végén másodpercen túli előnnyel állt az élre. Ha nem tudtuk volna, kik várakoznak még a rajtállásban, elhamarkodottan dobogóról beszéltünk volna. Viktoria Rebensburg (2.) aztán a legjobb délutáni csúszással további szűk fél másodpercet osztott ki Larának, amiből végeredményben dupla annyi kerekedett. Tessa Worley (3.) sem adta alább, több necces kapuvétellel támadta a pályát, a német ellen egy pillanatig nem volt esélye, a biztos dobogó azért csont nélkül összejött neki. Tina Maze (1.) kiválóan kezdett, a legmeredekebb felső részen még növelte is kevéssel előnyét, középen aztán sokat vesztett, a célig azonban megmaradt a fórból 8 század. Rebensburg foghatta a fejet, ezt a szlovén tényleg nem lehet idén megverni?

A verseny részletes statisztikája a linkre kattintva érhető el. 

Tina Maze karrierje 15. Világkupa-győzelménél tart. A magától elvért hétvégi triplázás ugyan elmaradt, de sok mindent elmond teljesítményéről, hogy egyfelől adott idényen belül még sosem szerzett négy sikert – pedig még csak december elején járunk –, másrészt több mint két és fél győzelemnyi előnnyel vezeti az összetettet. Úgy, hogy igazán gyenge oldala nincs is idén. Egy szem Lake Louise-i lesiklást kivéve mindig a legjobb 10 között, sőt ha egyik lesiklást se vesszük figyelembe, mindig a legjobb 4 között végzett.

Meggyőződésem, hogy Viktoria Rebensburg Aspen után ma is tavalyi formájában versenyzett, mindent kihozott magából, egyszerűen nem tud mit kezdeni eddig a szlovénnel. Ez a mostani pályafutása 15. VK- dobogója.

Tessa Worley is rászolgált, hogy végre kedvenc számában dobogóra állhasson idén, ez szám szerint a 8. pódiuma.

A szakági tabellát maximális 300 ponttal tehát Maze vezeti, kereken száz egységgel előzi meg a hozzá hasonlóan roppant megbízható Zettelt, mai dobogójával Rebensburg felzárkózott a harmadik helyre 140 pontjával. Összetettben 677 pont áll Maze neve mellett (ha emlékeim nem csalnak meg, még a tavaly női pontrekordot beállító Vonn sem szerzett ennyi pontot egy évvel ezelőtt ez idő tájt), őt Höfl-Riesch követi 443, majd Vonn 414 ponttal.

A hölgyek jövő héten Val d’Isére-be teszik át székhelyüket, ahol a két gyors számban méretkeznek meg egymással.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás magyar sportolók 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr234955959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása