HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

SVINDAL hétvégéje - kettőből kettő

2012.11.26. 21:36 :: Zsuzsi4

lakel1.jpg

Engedtessék meg a blogírónak, hogy esetenként elfogult legyen, de elkötelezett Svindal rajongóként egy csodálatos és jól sikerült hétvégén vagyunk túl..:) Történtek azonban más kellemes meglepetések, amelyek a többi  alpesi sí rajongó számára is felejthetetlenné teszik az elmúlt kanadai hétvégét.

A helyszín Kanada, Lake Louise, kellemesen csípős hideg, és elegendő hó a jó körülményekhez. Ennél többre nincs is szükség.
A lesikló pálya 2500 méterről indul, 1600 méter magasságban van a cél, és maga a pálya majd 3 km hosszú. Tehát nem tartozik a hosszú, kiemelkedő állóképességet igénylő pályák közé. Keskeny, alapvetően ez adja meg a nehézségét is, no meg a beépített 1-2 ugrató.

lakel.jpg

A szezon első gyors versenye azt is megmutatja, melyik csapat hogyan végezte el a nyári feladatokat, hol tartanak most. És mint minden évben, jöhetnek a meglepetések.

Első lesikló edzés még szerdán megvolt, melyen rögtön nagy meglepetésre az osztrák Franz Max győzőtt. Mindössze 23 éves, és eddig igazán nagy eredményekkel nem büszkélkedhetett. Ugyan már a 2009/2010-es szezonban is indult világkupán, de pontszerző először csak a tavalyi szezonban volt, de 10-en belül még sosem végzett lesiklásban. SzuperG-ben kicsit jobb a helyzet, ott már volt tavaly is pontszerző, és Kvitfjelben 5. helyen végzett. Tehát azt azért már bemutatta, hogy ott a helye az osztrák csapatban.

max.jpg

Forrás: Fiasalpine

Második az ugyancsak osztrák Kröll, harmadik a francia Theaux, 4. pedig a helyi Guay. Igazán kiemelkedőt a 43-as rajtszámmal induló osztrák Scheiber Florian alkotott még, aki 5.-nek jött be. Láthatóan az osztrák csapat felkészülése teljesen rendben volt.

Csütörtökön a második edzésen aztán Svindal kezdte megmutatni, miért is jött ő a tengerentúlra. Az edzést megnyeri az osztrákok előtt:  utána sorban Steinberger, Kröll, Puchner. A tegnapi sztár Max 9. lesz. Az edzésen nagyot esik azonban a svájciak visszatérője, Daniel Albrecht, és azóta sincsenek pontos hírek arról, mi a helyzet vele.

A pénteki edzést a nagy köd miatt törölni kényszerülnek, de mivel megvolt a 2 edzésfutam, gond egy szál sem, szombaton mindenki kipihenten mehet a hegyre.

És a szombati versenyen újra az osztrákok új szárja, Max Franz fut egy csodás menetet, melyet senki nem tud megjavítani. A fiatal osztrák hosszan állhat a szponzorfal előtt, és a mostani formáját tekintve, nem árt gyakorolnia ezt sem. Végül aztán a 22-essel érkező Svindal nem hagy kétséget formája felől, nagyon meggyőző, harcias, és tulajdonképpen hibátlan menettel 64 századdal megelőzi az osztrákot, illetve osztrákokat, hiszen ekkor a 3. helyezett még Kröll.
marco.jpg

Végül érkezik jóval harmincon túlról, 42-essel az amerikai meglepetésember – aki azért ismertebb, mint a hétvége másik hőse – Marco Sullivan, és Max Franz mögé érkezik be  2 századdal. Ez azért ilyen magas rajtszámmal csodás eredmény, nem is nagyon hisz néhány percig a saját szemének. Sullivan 2 éve nem tudott az első 10-ben végezni, és a mostani eredményén az edzője is kellemesen meglepődött. A 6 hetes Chile-i edzőtábor nyáron, és utána a jól sikerült Copper Mountain-beli őszi edzések láthatóan meghozták az eredményét a munkának.

A végeredmény ezek alapján: Svindal, Max, Sullivan, Kröll, tehát újból 2 osztrák a mezőny legelején.

A vasárnapi szuperG valamivel lejjebbről indul, és ugyanott fejeződik be, de az épített ugratók eltűnnek. A pálya hossza 2,4 km, amely átlagosnak mondható.

Rögtön az elején 2-essel jön Ligety, aki olyan szép és gyors menetet produkál, hogy mindenki bízik körülötte benne, hogy ez elég lehet legalább egy dobogóra. Ligety csak pénteken repült Kanadába, a lesikló versenyeken nem vett részt – ami kis hárány neki, mert nem ment végig a pályán 3-szor, mint a többiek. Először az osztrák Puchner jön 12-essel úgy, hogy van rá esély, megverheti Ligetyt. És a célban egy apró lélegzetvételnyivel előbb ér be – megveri az amerikait 1 századdal. Aztán érkezik 16-ossal a francia Theaux, és egy teljesebb léglegzettel, 5 századdal megveri az osztrákot. Öröme azonban nem tarhat sokáig, mert közvetlenül utána jön a hétvége favoritja, Svindal, aki újra egy energikus, hibátlan menettel, majd 1 másodperccel veri meg a lenn várakozókat – letaszítva ezzel a dobogóról Ligetyt is. A pálya középső szakaszán volt olyan pont, ahol 1,2 másodperccel vezetett, a végére 0,86 másodperc maradt belőle.

svindal dobogo2.jpg

Forrás: Fisalpin

Svindal a hétvégén mintha más dimenzióban síelt volna,mint a többiek, és arra a kérdésre, hogy minek köszönhető, azt válaszolta, hogy kizárólag a kemény munka, bármilyen unalmas is ez a válasz. A jól sikerült nyári felkészülés, hibátlan egészségi állapot végig, és a sok edzés, A nagyobb gondnak azt nevezte meg, hogy mentálisan ezt az állapotot tovább kell vigye a szezon következő állomásaira. Ez volt pályafutásának 17. és 18. győzelme, és akkora előnyt szerez az összetettben, amit nem könnyű a többieknek ledolgozni.

A 2. helyezett francia Theaux is boldog, így a dobogó csupa megelégedett emberből áll – de miért is lenne ez másként.

A cirkusz pakol, és ugyan marad az amerikai kontinensen, de átutazik a coloradoi Beaver Creek-be, ahol keddtől ugyancsak lesikló edzésekkel folytatják az évet. A hétvége azonban a lesiklás és szuperG mellett kiegészül egy óriás menettel is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr874927165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása