HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: A házigazdáké a szezonnyitó vegyescsapat-verseny

2012.11.23. 22:08 :: adammalysza

Forrás: aftenposten.no

A házigazda norvégok nyerték meg a szezonnyitó vegyescsapat-versenyt Lillehammerben. A Maren Lundby, Tom Hilde, Anette Sagen, Anders Bardal összeállítású csapat még Sagen bukásával együtt is magabiztosan múlta felül a második helyzett Japánokat. A dobogó harmadik fokára kisebb meglepetésre az olaszok állhattak fel, míg az előzetesen favoritnak tartott osztrákokat egy kizárás akadályozta meg még a második körbe kerülésben is. Ezt megelőzően kora délután megrendezték a selejtezőt a szombati egyéni versenyre, amelyen Lukaš Hlava bizonyult a legjobbnak.

Egy borongós, szeles napon vette kezdetét az idei síugró szezon Lillehammerben, és nehéz lenne állítani, hogy simán kezdődött volna, hiszen a férfiak kora délutáni selejtezőjének megrendezése jó másfél órát vett igénybe, „köszönhetően” a szél miatti folyamos megszakításoknak. A sánc mellett zöldellő tájat elnézve még csak túlságosan téli hangulatunk sem lehetett, bizony elmúlt a napokban Lillehammerben sem volt sokkal hidegebb, mint idehaza, (bár a hétvégre az előrejelzések már lehűlést jósolnak). Tulajdonképpen csak annak örülhettek a versenyzők, hogy ekkor még megúszták égi áldás nélkül.

Lukas Hlava

Forrás: fisskijumping.com

A selejtezőt végül Lukaš Hlava tudta megnyerni egy 98 méteres ugrással, amelynek köszönhetően 4 tized ponttal meg tudta előzni a sokáig vezető japán Reruhi Shimizut, aki enyhe szembeszélben 101,5 méterig repült, ezzel az övé lett a sorozat leghosszabb ugrása. A harmadik helyen Taku Takeuchi végzett egy Hlavahoz hasonlóan 98 méteres ugrással.

A 71 induló közül a legtöbb nagy név sikeresen vette a mai akadályt, azonban néhány korábban meghatározó versenyző, mint Janda, Chedal vagy Vassiliev kiszorult a legjobb 50 közül. Az utolsó 10-es csoportból ezúttal a szokottnál valamivel többen hagyták ki a selejtezőt, részben annak köszönhetően is, hogy jónéhányukra délután várt még a vegyescsapat-verseny. Akik mégis ugrottak, azok közül a címvédő Anders Bardal és Kamil Stoch szerepelt kiemelkedően 95, valamit 94 méterrel, de azért ezekből az eredményekből már csak a változó szélviszonyok miatt sem érdemes még messzemenő következtetést levonni.

A hivatalos tréning és a selejtező eredményei a FIS honlapján, az alábbi linkeken érhetők el:

Hivatalos tréning
Selejtező

Kora estére, amikor a vegyescsapat-verseny kezdődött aztán megérkezett az előre jelzett eső is, ami a változó szélviszonyokkal együtt nehéz feladat elé állította a versenyzőket. Előzetesen a nevek alapján az osztrák a japán és a norvég csapat tűnt a legesélyesebbnek a sporttörténelmi győzelemre (hiszen a világkupában első alkalommal rendezték meg ezt a versenyszámot), és ahogy a verseny kezdődött úgy nézett ki, hogy valóban ez a hármas küzdhet majd meg egymással a dobogós helyekért.

Maren Lundby

Forrás: fisskijumping.com

A házigazdák első embere Maren Lundby mindjárt 101,5 méterrel nyitott, amellyel rögtön az 1. helyre hozta a be csapatát. Eközben az osztrákok részéről Jacquelie Seifriedsberger csak 94 méterig jutott, azonban a stíluspontokkal és a kompenzációs pontotokkal együtt mindössze 3 pont volt ekkor az osztrákok lemaradása. A japánok részéről Yuki Ito ugyan csak 88 métert ugrott, az ő igazán erős embereik azonban még hátra voltak.

A második embereknél Tom Hilde 8 pontosra növelte a norvégok előnyét egy erősen hátszeles 88,5 méteres ugrással, amelyre válaszul Kofler 93 métert tudott ugrani, amellyel – gondoltuk még ekkor – biztosan tartották a 2. helyet az osztrákok, mindeközben Yuta Watase 95,5 méteres ugrásával már felhozta a japánokat a virtuális  dobogó legalsó fokára.

A harmadik körben aztán következtek az igazi nagy nevek a lányoknál. A japánok Sara Takanashi 101,5 méterével átvették a sorozat után a vezetést, míg mögéjük Daniela Iraschko 98,5 méterével az osztrákok zárkóztak fel, a házigazdák ebben a körben Anette Sagen közepesnek mondható ugrásával (92,5 m) visszacsúsztak a 3. helyre, legalábbis az eredményjelzőn ekkor még ez állt. Érkezett ugyanis közben a hír, miszerint az osztrákok 2. emberét, Andreas Koflert szabálytalan ruha miatt kizárták, aminek következményeként a pontjait is elvették az osztákoktól, ezzel pedig még a 2. sorozatba jutásra is elvesztették az esélyüket. Így ezek után már annak sem volt különösebb jelentősége, hogy a 4. körben Schlierenzauer egyébként is betlizett (csak 84,5 métert ugrott, amivel „virtuálisan” még mindig a 3. helyen fordulhattak volna), a nap negatív szenzációját mindenképpen az ő idő előtti búcsújuk jelentette.

Kofler kizárása sokba került az osztrákoknak

Forrás: fisskijumping.com

A nagy hármasból maradtak tehát ketten a 2. sorozatra, amelyre 5 pontos norvég vezetéssel fordultunk, ugyanis Bardal 101,5 méteres ugrásával jócskán felülmúlta a 93,5-ig jutó Taku Takeuchit. Féltávnál a 3. helyen az olaszok álltak, a többiek stabil teljesítménye mellett elsősorban Evelyn Insam 101,5 méteres ugrásának köszönhetően, egyetlen ponttal megelőzve a szlovénokat. A németeknél hiába ugrott jó formában Freund és Freitag is Carina Vogt betlijével (mindössze 68 méterig jutott) némi csalódást keltve csak az 5. helyen álltak, mellettük még a svájciak, a csehek (nem utolsó sorban Lukaš Hlava újabb kitűnő, 102,5 méteres ugrásának köszönhetően, amely a nap legjobbja is lett) és az amerikaiak tudtak bekerülni a 2. sorozatba.

Abba a második körbe, amelyben az első két csoport után eldőlni látszott a győzelem kérdése, hiszen Yuki Ito 83,5 méterig jutott csak, míg norvég részről Maren Lundby egy 92 méteres ugrással növelte 18 pontra a norvégok előnyét, a második embereknél pedig Watase egyébként erős 94 méteres ugrására válaszul Hilde 99,5 méterig repült, ezzel pedig már 31 pont volt a két csapat között a különbség. Ezek után úgy látszott, hogy akár meg is nyugodhatnak a házigazdák, hiszen Sara Takanashi (az edzője döntése értelmében a többiekhez képest 1 beülővel lentebbről) csak 92 méterig jutott, igen ám de Anette Sagen a vizes havon nem tudta megfogni a saját 97,5 méteres ugrását. A bukás miatti levonásoknak köszönhetően így maradt izgalom a végére is az utolsó emberek előtt a norvég csapat mindössze 7,4 pontos előnnyel vezetett Japán előtt. Takeuchi a maga részéről mindent megtett, hogy ezt a különbséget ledolgozza, hiszen 100 méterig repült, bár az ugrást ő is éppen, hogy csak meg tudta fogni, azonban Bardal egy 99 méteres ugrással, stabil leérkezéssel bebiztosította a norvég győzelmet.

A dobogó 3. fokára az olaszok állhattak fel, akiknek a második sorozatban is sokat köszönhettek Evelyn Insamnak, aki 102,5 méterrel Hlavaval holversenyben a nap leghosszabb ugrását hajtotta végre. Különösebben nem is veszélyeztette a kissé talán váratlan sikerüket senki, legfeljebb azért lehetett izgulnivalójuk, mert az utolsó emberük, Sebastian Colloredo 98,5 méters ugrása végén hasonlóan járt, mint Sagen, az egyik lába neki is kicsúszott a talajfogás után, és elesett, de még így is majd 14 ponttal előzték meg a 4. helyezett németeket, akik leginkább Freund kimagasló és a holnapi egyéni versenyre nézve is ígéretes formájájának örülhetnek.

Vélhetően az 5. helyezett amerikaiak is inkább sikerként könyvelik el az eredményüket, hiszen ők sem sokszor fordulnak meg a legjobb 8 csapat között, náluk elsősorban a női vonal, Lindsey Van és Sarah Hendrickson szereplése segítette idáig a csapatot. A 6. helyet végül Csehország szerezte meg, a 7. pedig Szlovénia, (akik számára ez talán kisebb csalódás, bár azért őszintén szólva azzal lehetne vitatkozni, hogy a Vtic, Pungertar, Logar, Prevc négyes mennyire alegerősebb összeállítása a szlovén csapatnak), míg a 8. helyen a svájciak végeztek.

A verseny dobogója

Forrás: fisskijumping.com

A verseny eredménye egyébként mind a nőknél, mind a férfiaknál beleszámít a Nemzetek kupája értékelésébe, azonban a csapatversenyeken megszokotthoz képest csak feleannyi pontszámmal (azaz a szokásos 400-350-300... pontok helyett most csak 200-175-150... pontokat kaptak a csapatok), ha úgy tetszik ezen testvériesen megosztoztak a lányok és a fiúk.

Végeredmény

A verseny részletes eredménye a FIS honlapján, az alábbi linken érhető el:

Végeredmény

A szezonnyitó hétvége programja holnap a nők és a férfiak számára is egy-egy egyéni versennyel folytatódik, amelyet hasonlóan a tavalyi szezonhoz, ezúttal is közösen rendeznek meg (azaz a nők 1. sorozata után közvetlenül a férfiak 1. köre következik, majd a 2. sorozatban ugyanígy) 14 órás kezdettel.

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás Japán Olaszország Norvégia Bardal Hilde Hlava Sagen vegyescsapat-verseny

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr274922416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása