HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Leviben a svédek uralkodtak

2012.11.11. 19:32 :: Zsuzsi4

eszaki feny.jpg

Forrás: Zampa photo

A síelés száguldó cirkuszának legújabb állomásán a férfiak is megmérkőztek Finnország északi részén, Leviben, mely a Világkupa sorozat legészakibb állomása. Csodás körülmények várják itt a versenyzőket, és még az északi fényt is élvezhetik. Nem a legnehezebb pálya, de hosszú, sok kapuval, a technikai tudás mellett fontos szerepet kap a kondíció is. A Levi futamokon általában nehéz bekerülni az első 30-ba, szinte minden esetben 2 másodperc alatti a különbség az első és a 30. között. Most vasárnap 80 induló állt rajthoz, a hó jónak tűnt, bár egy kicsit melegebb volt ma, mint a lányok szombati versenyén. A köd ugyan nehezíti az amúgy is tompa látási viszonyokat, azonban a finnek nagyon kietttek magukért, mert ebben a nagyon párás időben is olyan pályát csináltak, amely nem igazán romlott a verseny során.

 

 

levi.jpg

Forrás: Fisalpine

Az első futam 10 órás kezdését semmi nem befolyásolhatta, minden a papírforma szerint alakult, senki nem esett ki és nem is rontottak nagyokat. Elég hamar ki is alakul az első 3 sorrendje: Myhrer, Hirscher és nagyon jó felső rész síelő Byggmark, ezzel az első háromban 2 svéd versenyző is maradt.

Az első nagyobb meglepetést a söldeni verseny 2. helyezettje Manfred Möelgg hozta, aki 24-es rajtszámmal bejött a 4. helyre egy biztosan kivitelezett, szinte hibátlan menettel.

khoroshilov2.jpg

Innen aztán kicsit felgyorsultak az események, és egyre több meglepő eredmény született. Talán a legnagyobb, az orosz Alexander Khoroshilové, aki 45-ös rajtszámmal fantasztikus menetének köszönhetően bejött az 5. helyre.

 Itt kell beszélnünk arról, hogy a Szochi Olimpia közeledtével egyre inkább várható lesz az orosz versenyzők erősödése. Az ország erős vezetői mindenképpen sikeres olimpiát akarnak látni, és olyan hihetetlen mennyiségű pénzt, energiát tettek az alpesi síbe is, amely szép lassan meghozza az eredményét. Jó nevű osztrák edzőket szerződtettek - nem is 1-2-t - , és mind a férfiaknál, mind a nőknél egyre több jó eredményt mutatnak fel. Ugyan most nem szerepelt ilyen fényesen, de ebbe a sorba tartozik még az 1990-es születésű Maytakov is, aki az előző szezonban az Európa Kupában 3 első hellyel – mindegyik óriásban – és 1 második hellyel – ez pedig szlalomban büszkélkedhet.

 Hihetetlenül szoros első futam után 1,58-as hátránnyal lehetett csak bekerülni a második futamban, ami azért nem egy szokványos dolog.

 Több olyan versenyző is bekerült a második futmaba, akik még nem szereztek Világkupa pontot, ilyen THOULE Nicolas – francia, és még csak 22 éves – az angol RYDING David 55-ös rajtszámmal. Az angolok a 2005-ös Chamonix-i futam óta nem sikerült világkupa pontot szerezzenek, és ezt törte most meg Ryding.

A helyiek számára a verseny érdekessége nagy öregjük, Kalle Palander búcsufutama volt, azonban nagy örömükre már most van utód: a még csak 18 éves PALONIEMI Santeri, aki 37-es rajtszámmal, debütálóként 24. helyre érkezett, melyet széles mosollyal nyugtázott. Váratlannak azonban nem lehet nevezni eredményét, hiszen szalomban van már neki junior világbajnoki címe.

paloniemi.jpg

Forrás: Fisalpine

Ugyanilyen nagyszerű eredmény volt a mindössze 19 éves norvég junior világbajnok – aki ezt a címet azonban óriásban szerezte - KRISTOFFERSEN Henrik szép futama. Róla azonban már hallottunk, mivel a tavalyi schladmingi világkupa záró futamon is megmutatta mit tud.

kristoffersen.jpg

Forrás: Fisalpine

 Ted Ligety most nem tudott olyat menni ,mint Sölden második futamban, csak 22. helyre tudott beférni holtversenyben. Nem sikerült a söldeni bravúr a szlovák Zampának sem, akinek bár szalomban jobb a világranglista helyezése, most nem alakított akkkorát, hogy 40-es rajtszámmal 2. futamot mehessen.

 A 80 indulóból mindössze 8-an estek ki, azok is csak a magas rajtszámúak közül, Matt-ot azonban utólag kizárták kapu láb közé vételéért – amelyet a menet során nem is vettünk észre. Ennek azonban a másik osztrák, Herbst örülhetett, mert így éppen becsusszant az első 30-ba.

 A 2. futam nagy jelenete mindenképpen Palander búcsúmenete volt, melyet előfutóként tett meg. Ő nem öltött magára extra felszereléseket, csak speciális aranyszínű lesiklóján hirdette, hogy már 16 éve aktív versenyző – ő az, aki még hagyományos lécekkel is versenyzett ebben a mezőnyben. A menet közben persze többször megállt, mindenkit üdvözölt – a rossz nyelvek szerint azért is, mivel közel 1 éve semmit nem edzett, így képtelen lett volna egyben lenyomni a futamot. Mindenesetre a célban egy aranyszínű sícipő is várta, no meg Hujara baráti ölelése.

palander.jpg

Forrás: Fisalpine 

A 2. Futam 14 órás kezdésére ismét kicsit ködös idő volt, de látszólag ez nem akadályozta a versenyzőket.

Herbst jól ki is használta, hogy elsőként rajtolhatott, a 2. futam legjobb idejét tudhatta magáénak, mellyel összesítésben feljött a 6. helyre. Az olasz Razzoli, és a norvég Kristoffersen is sokat javított, nem úgy mint az orosz Khoroshilov, aki a szenzációs első futam után kicsit gyengébb másodikat síelt, így csak 18. lett.

 Végül a dobogó nem változott az első futamhoz képest: hiába igyekezett az osztrák Hirscher egy nagyon dinamikus menettel, Myhrer előnyéből 0,06 másodperc így is megmaradt.

A svéd versenyző a tavalyi schladmingi zárófutam és a szlalom kristálygömb megnyerése után az idén is jó formában kezdett. Bár elmondása szerint nyári Új-Zélandi felkészülését egy hátfájás hátráltatta, láthatóan ebből nem maradt semi vissza mostanra.

myhrer.jpg

 

A söldeni versenyen is remekül szereplő Manfred Möelgg lett a negyedik, szép 2. futamával előre lépett a német Neureuther, a horvát Kostelic és Ligety is.

 Az osztrák férfiak egyértelműen kiköszörülték a nők tegnapi betlijét, a 2. Hirscher mellett a már említett Herbst a 6., Pranger a 12. és Raich pedig a 20. lett.

 

A következő állomás November 21-25 között Lake Louise, azonban gyors számokkal, a szlalom versenyzőknek December 8-ig kell várniuk  a Val d Iser-I futamra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr814902258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása