HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maze sikerét hozta a söldeni idénynyitó

2012.10.28. 01:13 :: Dave985

A söldeni hírhedt Rettenbach- gleccseren a mai nap folyamán hivatalosan is kezdetét vette a 2012/2013-as Alpesi Sí Világkupa küzdelemsorozata. A hagyományos idénynyitó óriás-műlesiklás rögtön elégtételt szolgáltatott Tina Maze számára, aki noha pontokban messze legsikeresebb szezonját produkálta előzőleg, de – gyakran néhány százados elmaradással – a VK- győzelem csak nem akart összejönni. Ma azonban verhetetlennek bizonyult a szlovénok énekesi babérokra is törő sztárja, miután egy kivételtől eltekintve valamennyi riválisával szemben is másodpercen túli előnyt csikart ki már délelőtt. A második futamban okosan sáfárkodott ezzel, a porhanyós havon ugyanakkor nem vesztett sebességet sem. A szakági címvédő Rebensburg, a legfőbb riválisnak kikiáltott Worley, a tavalyi söldeni győztes Vonn, valamint Brignone egyformán délután lelte végzetét. Az osztrákok ellenben szép szerepléssel emlékeztek Björn Sieberre, hárman is a legjobb öt között zártak, Kathrin Zettel és Stefanie Köhle állhatott dobogóra.

Szerencsétlenül jött ki a szezonkezdet, munka- és tanítási nappal esett egybe, így mi sem tudtuk nyomon követni az eseményeket. Ezúton köszönöm szerkesztőtársamnak, Zsuzsinak és kedves férjének az értékes információkat.

Fagypont környéki hőmérséklet, borús idő fogadta a rajtengedélyt nyert 66 sportolót, valamint a vártnál talán valamivel gyérebb nézősereget. A rajtlistán szerepelt Giulia Gianesini végül nem tudott lesiklani délelőtt, előző napi agyrázkódást hozott edzése után ugyanis kórházban kellett töltenie az éjszakát.

Elisabeth Görglt (18.) érte a megtiszteltetés, hogy siklásával megnyissa a szezont. Nem élt eme megkülönböztetett szereppel, no meg a szűzpályával, csapnivaló menettel minden esélyét elveszítette az érmes nyitányra. Az osztrák gyengélkedése Viktoria Rebensburg (3.) csúszása után vált nyilvánvalóvá, aki úgy osztott ki majdnem két másodpercet, hogy a középső szektort kivéve bizonytalanul, túl szélesen síelt. (Repens kolléga nem átallotta kiemelni, hogy edzője, Christian Schwaiger tűzte a délelőtti pályát, aki már nem egyszer tört borsót saját versenyzői orra alá.) Lindsey Vonn (12.) sem jeleskedett, mutatványa inkább idézte Görgl teljesítményét. Tina Maze (1.) előrittyentett végre egy valóban értékmérő futamot, hibát nagyítóval is nehezen lehetett felfedezni benne, másodpercen kívülre is szorította Rebensburgot. Sejteni lehetett, hogy délelőtt semmiképp nem találnak ellenszert menetére. Tessa Worley (2.) is csak 74 századra kapaszkodott fel nem különösebben tiszta menetével. Anna Fenninger (6.) és Federica Brignone (8.) egy-egy markáns hibájuknak köszönhették csaknem két szekundumos hátrányukat.

Maria Höfl-Riesch (7.) is nagyjából az előbbiek szintjét hozta, dobogós reményei azért még pislákoltak. A legjobb olasz óriás-műlesiklók nem okoztak csalódást, Denise Karbon (5.) több fiatal nagyágyút is beelőzött, míg Irene Curtoni (15.) beszedett ugyan jó két és fél másodpercet, a roppant szoros középmezőnynek a végére tagozódott, vagyis viszonylag jó pályán próbálkozhatott tavaly rá igencsak jellemző jelentős felzárkózással. Julia Mancuso látványos kieséssel nyitotta az évet, Stefanie Köhle (11.) ellenben ígéretes pozícióból várhatta a folytatást. Lindell-Vikarby (17.) és Barioz (14.) a középmezőnybe sorolódott, Poutiainen (24.) bizonytalan sízését látva a célba érésnek is örülhetett. Kikerült a világ legjobb 15 óriás-műlesiklója közül, Kathrin Zettel (4.) átszellemült tekintetéből ítélve igazolni szerette volna már az elején a helyzet tarthatatlanságát, bő másfél másodperccel kézzelfogható közelségbe került a dobogó. A továbbiakban két kiemelkedő bravúrt is feljegyezhettünk. Marie-Michele Gagnon (9.) 24-essel, Dominique Gisin (10.) pedig 28-assal verekedte be magát a TOP-10-be, különösen utóbbi volt vaskos meglepetés ismerve a svájci technikai szakág helyzetét.

A továbbjutók névsorában találtunk több megszokott, s több meglepetésnevet is. E téren a 35-össel sziporkázó német Simona Höslt (13.), az ötvenen túlról robbantott Wendy Holdenert (25. – két svájci továbbjutó!), de különösen az élete első Világkupáján szereplő szintén német Susanne Weinbuchnert (29.). Ruíz Castillo (27.) inkább a gyors számok, Hansdotter (30.) a szlalom mestere, harmincba kerülésük ilyenformán bravúrnak tekinthető. Utóbbi az ifjú amerikait, Shriffrint taszította ki onnan egyetlen századdal. Idővel pottyant ki Marmottan (34.) és Pietilä-Holmner (35.), pályatévesztéssel Gut, Lena Dürr, valamint Nadia Fanchini.

A délutáni folytatásra a kelleténél többet kellett várni, a leszálló ködréteg miatt csak egyórás késéssel következhetett a második futam, melynek pályáját a franciák edzője tűzte.

Hansdotter (18.) nyitotta a sort, élt is a kedvező pálya adta előnyökkel, s beállította az ugyanitt 4 esztendeje elért legjobbját. Az élről azonnal leszorult, miután Susanne Weinbuchner (12.) a megilletődöttség minden jele nélkül nekiesett a pályának, megérte, hiszen jelentőset előre tudott lépni. A 21 esztendős Világkupa-újoncot eleddig elkerülték a komolyabb eredmények, EK-ra is csak ritkán nevezték, ranglista-helyezése alapján nem volt eddig a legjobb százban sem. Eztán is sorjáztak a kiváló menetek, Lotte Smiseth Sejersted (15.), Ruíz Castillo (16.) is valószerűtlenül előkelő pozícióig tornázta fel magát, előbbi életében nem szerzett még pontot „óriásban”, de a spanyol kapcsán is 5 évet kellene visszamennünk hozzá az időben. Lisa Agerer (21.) foglalta el sokáig a sereghajtó pozícióját, tőle, mint szakági specialistától azért többet várna az ember. Wendy Holdener (17.) sem alélt el az első pontszerzés varázsától, keményen odatette magát, jelentős előrelépést regisztrálhattunk nála is.

Poutiainen (20.) délután sem találta meg a fonalat, a francia bajnok Bertrand (22.) majdnem kicsúszott, végül időben megfogta lécét. Mi tagadás, jó napjuk volt a szlovéneknek, Ana Drev (13.) is sziporkázott egész nap, öt éve nem járt ilyen magaslatokban. Eva-Maria Brem (22.) nem kényeztette el a kilátogatókat, a kanadai Préfontaine (19.) nagyjából maradt a helyén. Az első kiesőt Nadia Fanchininek hívták, Görgl (14.) valamicskét előrelépett a délelőttihez képest, de változatlanul idény eleji formában fásultan mozgott. Az első lecsúszók pálya nyújtott előnyei kezdtek elolvadni a korábbról összeszedett hátrány miatt, Jessica Lindell Vikarby (9.) vette át a vezetést, amitől a Weirather kiesését követően érkező Irene Curtoni (8.) meg is fosztotta őt. Taïna Barioz (10.) újabb TOP-10-helyezést érő siklása után két kieső került le az összesített listáról. Előbb Vonn mérte el az egyik szélesre tűzött kanyart, majd SImona Hösl, a délelőtti meglepetésember izgulta túl futamát.

Sokáig úgy tűnt, megdönthetetlennek bizonyul Stefanie Köhle (3.) pazar csúszása, még a minden korábbinál is jobban óriás-műlesikló Dominique Gisin (4,) is elmaradt tőle, s mint kiderült, élete első szakági dobogójától. Mindezt negyedik szakági indulásán. Hiba volt ennyire lesajnálni a svájci technikai sízőket? Marie-Michele Gagnon (6.) már irtózatosan elmaradt kettejüktől, más kérdés, hogy második legjobb szakági helyezéséhez ez is elegendőnek bizonyult. Brignone pályavégi rontása után Höfl-Riesch (11.) próbált újítani, mindhiába, néminemű visszaesés lett a dolog vége.

Anna Fenninger (5.) is hiába kepesztett, hét tizeden belül sem tudta tartani honfitársát, Denise Karbonnál (7.) még sokáig az éllovas hely sem tűnt lehetetlennek, egy pálya végi megingás azonban átírt mindent. Kathrin Zettel (2.) vette át a vezetést a finis előtt, ráadásul a délután legjobb részidőjével. A nyomást aztán sem Rebensburg, sem Worley nem bírta kezelni, döntő helyzetben elkövetett hibájukkal gyakorlatilag felkínálták a győzelmet Tina Mazének (1.), aki élt is vele, végül 42 századdal szerezte meg egy eredménytelen szezont követően.

A szám világbajnoka karrierje 12. Világkupa-diadalát aratta, ennek a három-negyede „óriáshoz” köthető. Maze nem titkolta sajtótájékoztatóján, hangzatos céljai egyike az összetett VK elhódítása lenne Lindsey Vonntól. Sölden után száz pont fórral kell kezelni….

Kathrin Zettel méretes hullámvölgyből kijövet tápászkodott előre, sötét korszakát a mostani dobogóval zárná le, egy éve Zwieselben járt legutóbb TOP-3-ban, a 38. VK- pódiumnál tart.

Stefanie Köhle már tavaly is sorra szállította a remek TOP-10-helyezéseket, de a dobogóhoz eleddig nem volt elég szerencséje.

A verseny részletes statisztikáját itt találjátok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr104874169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása