HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ligety oktatta a mezőnyt Kranjska Gorán

2012.03.10. 16:10 :: repens

Kranjska Gorán óriás-műlesiklással folytatódott a férfi alpesi sízők idénye. A szlovén helyszínen végre visszatért Ivica Kostelić, mindhárom az összetettért hajtó versenyzőt ott láthattuk a rajtlistán. Mégsem róluk szólt a mai nap, hanem Ted Ligetyről: az amerikai brutális különbséggel oktatta a mezőnyt. A 2. helyet a fiatal francia, Alexis Pinturault szerezte meg, Hirscher a 3. helyen zárt. Kostelić formája még erősen javulásra szorul, Feuz pedig nem jutott a második futamba.

-2°C, szélcsendes idő várta a sízőket az első futamban, melynek pályáját Gamper, a norvégok edzője tűzte. Rekordközeli, 74 síző nevezett a versenyre, segítve, hogy az enyhe mínuszok ellenére a végére már dagonyázni lehessen. Magas rajtszámmal nem is sikerült továbblépni, de más hatása a végeredményre szerencsére nem volt a körülményeknek.

Marcel Hirscher a rajtszámsorsolásnál szerencsés volt, ő indulhatott elsőként - gond nélkül le is jött (4.). Philipp Schörghofer jobb kezdés után leadta előnyét, majd hatalmas hátrányt szedett be az alsó szakaszon (6.). Massimiliano Blardone első nem-osztrákként indulva rögtön megmutatta, mennyit lehet adni Hirschernek felül - négy tizedes előnnyel indított. A középső részen 6 tized fölé növelte előnyét, az alsó szakaszon viszont látható hiba nélkül 0,39-re csökkentette (2.). Újabb osztrák következett: Hannes Reichelt az "osztrákoknál nincs csapatutasítás" című lózung "Red Bull-féle" értelmezését választhatta, vagy egyszerűen dekoncentrált volt: már felül óriásit hibázva kiírta magát a versenyből (34.).

Aksel Lund Svindal elég csúnyákat fékezve már felül elszállt, 1,2-re dagadt a célig a hátrány (11.). Alexis Pinturault hozta a megszokott, bevállalós menetét, a középső részt Blardone szintjén síelte, egyetlen századdal Hirschert meg is előzte (3.). Ted Ligety már a felső részen tisztázta az erőviszonyokat: 4 tizedet adott Blardonénak, a középső rész után már 0,65-nél járt, a célban pedig 1,22-t mutatott az óra (1.). Eldőlt?

Cyprien Richard fokozatosan növelve hátrányát 2 másodperc fölé került (7.), a korábbi győztes, újabb szívműtéten átesett Carlo Janka pedig érezhetően nem akarta túlhajtani a motort (19.)... Benjamin Raich is nyert már Szlovéniában, a formájára sem lehetett panasz - viszont már az elejétől szemre is rosszul jött, túl sokat fékezett, le is csúszkált (22.). Thomas Fanara operációra váró bal vállal is elég sokra vállalkozott: jól sikerült felső rész, és mérsékelt középső után csak az alsó szakaszra fogyott el a szufla (12.). Marcus Sandell, a finnek zászlóvivője gyengécske felső rész után egész jól összeszedte magát, Svindalt is megelőzte (9.). Davide Simoncelli olaszos sízése kifizetődött a meredek részeken, két századdal Hirscher mögé sorolt be (5.). Fritz Dopfer nem vállalt elég nagy tempót (15.), az első 15-öt záró Kjetil Jansrud pedig a felső részen túl nagy előnyt adott a többieknek (14.).

Romed Baumann folytatta a versenyt, a felső részen ő is behúzva hagyta a kéziféket, alul pedig vétett egy hatalmas hibát (49.). Ivica Kostelić hiába tért vissza, a mostani formája alapján aligha tud beleszólni a küzdelmekbe, nagyobb hiba nélkül kapott majd 3,4 másodpercet (23.). André Myhrer bátran síelt, remek helyezés lett a jutalma (8.), Steve Missillier viszont nem volt elég agresszív (18.). Didier Dèfago nagyobb hiba nélkül végigjött, tovább sűrítette a középmezőnyt (10.), Marcel Mathis pedig tovább növelte a betliző osztrákok számát (37.). Manfred Mölgg kisebb késésekkel 3 másodpercet gyűjtött be (20.), majd jöhetett az újabb reklámszünet.

Giovanni Borsotti révén újabb olasszal folytatódott a verseny, bevállalós kezdés után becsúszott néhány hiba (17.). Jean-Baptiste Grange kissé óvatosnak tűnt (21.), Truls Ove Karlsen mögött pedig túlzottan porzott a hó (28.). Tim Jitloff az alsó szakaszon komoly késésbe került (24.), Gauthier de Tessières pedig a kapuktól éppoly távol volt, mint tavalyi formájától (35.). Matts Olsson biztosan továbblépett (16.), Tommy Ford nagy tempót vállalva még nála is jobb volt (13.), majd Jean-Philippe Roy gyengébb menete zárta a top-30-at (27.).

A reklámszünet után jöhetett Beat Feuz - kivételesen nem várakoztatták meg. A bal térdét fájlaló svájci a középső részen rengeteget kapott, így nem volt esélye a továbbjutásra (35.). Sikerült viszont magas rajtszámmal továbblépnie az olasz Florian Eisathnak (25.), a svájci Thomas Tumlernek (26.), a német Felix Neureuthernek (29.), valamint holtversenyben a 30. helyen a francia Mathieu Faivre-nek és a svájciak régi nagy kedvencének, Daniel Albrechtnek.


A második futamra 5°C-ra nőtt a hőmérséklet, a Nap pedig tovább virított. Nem tűnt egyszerűnek tehát a feladat a svájci edző, Platzer által tűzött pályán.

Dani Albrecht indulhatott elsőként, ám hiába jutott el hosszú idő után újra a második futamig, komoly hegymászással a pontra sem lehetett esélye (30., szintidőn kívül). Faivre ért le elsőként rendben a célba, Albrechtnél ott is sokkal gyorsabb volt, ahol a pályaíven haladt a svájci (23., másodszor szerzett pontot, pedig a junior VB-je nem jött össze). Neureuther az alsó szakaszig kiválóan síelt, ott azonban sokat leadott előnyéből (21.). Karlsen a meredeket jól síelte, az alsó részt viszont ő sem teljesítette tökéletesen, 4 századdal kapott ki a némettől (22.). Roy hamar eladta előnyét (24.), majd jött az élete 4. versenyén első pontjaira hajtó Tumler - láthatóan lámpalázasan, hatalmas hibákkal, de a célt azért elérte (26.). Eisath is már felül hátrányba került, utána pedig dobott egy hatalmas hátast, a földön is maradt utána. Elég rossz szögben ért a védőhálóhoz, a bal karja láthatóan kicsavarodott. Hordágyon húzták le a célig, későbbi hírek szerint a felkarja tört el.

Hosszabb, mintegy 20 perces kényszerszünet után jöhetett Jitloff, jött is a törvényszerű hiba: gyakorlatilag megállt egy kapunál - utána hiába jött sokkal jobban Neureuthernél (28.). Kostelić már felül eladta előnyét, az alsó részen még a németet is alulmúlta - ez még nem az igazi (25.). Raich is lassan kezdett, ám utána összekapta magát, nagy előnnyel vette át a vezetést (14.). Grange felül nem tudta tartani a lépést az osztrákkal, középen viszont meglepetésre igen - elégedett lehetett a két tizedes hátrányával (18.). Mölgg két tizedes előnyről indult, szép lassan olvadt az előny, 3 századot viszont még a célban is őrzött belőle (12.).

Janka másodjára is csalódást keltett, pocsék részidő után gyakorlatilag meg is kellett állnia az alsó szakaszon - pontot azért kapott (29.). Missillier révén hosszú idő után végre ismét egy jó felső szakaszt láthattunk, majd tovább növelte előnyét, végül 35 századdal vette át a vezetést (9.). Borsotti talán kissé megszeppent honfitársa bukása után, bizonytalan menettel majd egy másodpercet gyűjtött be (19.). Matts Olsson elég széles íveket vett, a sebességgel viszont nem volt gond - a végén pedig remekelt, három tizedet vert Missilier-re, és 7 századdal átvette a vezetést (6. - beállította élete legjobbját, amit ugyanitt ért el tavaly).

A reklámszünet után Fritz Dopfer következett, nagy lendülettel és hatalmas hibákkal indított, majd némileg nyugodtabb folytatás követte - 5 századdal maradt le az élről (7.). Jansrud felül hatalmas késésbe került, utána hiába remekelt középen, alul sem tudta tartani a lépést Olssonnal (12.). Ford nekirontott a pályának, és majdnem néhány kapunak is - túlvállalta magát (17.). Fanara különösebb hiba nélkül jött, kicsit talán túl óvatosan (15.). Svindal felül nagyokat fékezett, középütt viszont hízlalta előnyét - hogy aztán a célig el is adja, egyetlen századdal Dopfertől is kikapott (8.). Dèfago remekül kezdett, középütt viszont hibázgatott, a célig pedig nagyon visszaesett (16.). Sandellt felül megdobta egy kapu, rengeteget veszített, majd a meredeken hajszál híján elrepült - borzalmas sízés volt (27.).

Az újabb reklámszünet után Myhrer következett, másodjára már nem tudott olyan bravúrosan síelni, a középmezőnybe esett vissza (20.). Richard nekirontott a pályának, sokszor késésbe is került, a pálya alján ez már az idejében is meglátszódott (10.). Schörghofer is hasonló stílust választott, a hibák nála se maradtak el, a vége is hasonló lett (11.). Simoncelli hatalmas előnnyel gazdálkodhatott, el is adott belőle bőséggel, majd 6 tized így is megmaradt a célig (5.).

Hirscher is a kockáztatós stílust választotta, több hibával is jobb volt az óvatoskodó olasznál (3.). Pinturault felül hatalmasat hibázott, így is majd fél másodperccel jobb volt Hirschernél, és lassabb középső szektor után varázslatos alsó résszel visszahozta ezt a 4 tizedes előnyt (2.).

Blardone is hatalmas elánnal indult, az alsó szakasz döntött mindenről: három századdal elmaradt Hirschertől is (4.). Ligety nyugodtan tartalékolhatott volna, ám nem tette: még növelte is előnyét, 2 másodperc felett is járt. Végül egy századdal volt "csak" jobb a futamban Pinturault-nál, összességében 1,61-gyel nyerte a versenyt (1.).

Ted Ligety 196. Világkupa-versenyén kereken 30. alkalommal szerzett dobogós helyet, 12. győzelmét érte el. A szakágiban megőrizte minimális esélyét a címvédésre, igaz, még mindig 92 pont hátrányban van Hirscherhez képest. Alexis Pinturault tovább halmozza a dobogóit, 45. versenyén ez volt a 6. top-3-as helyezése (egyben 3-szor került a 2. helyre ebben a szakágban). Marcel Hirscher 83 verseny után 26 dobogónál jár, és 55 pontra csökkentette a hátrányát összetettben Feuz mögött.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Folytatás holnap szlalommal.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí kranjska gora alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr854306836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása