HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Két győztest avattak Kvitfjellben - Beat Feuz az összetett élére ugrott

2012.03.02. 18:47 :: Dave985

Feuz (1) SG Kvitfjell 2012.JPG

Egy éve még tévénézők tömegei kapták fel fejüket Beat Feuz némileg váratlan győzelme után, a húszas évei közepénél járó schangnaui sízőnél azóta nagyot fordult a világ, egy híján tucatnyi dobogóból ez már a negyedik Világkupa-sikere csak az idén. Az erősödő szélmozgás miatt egy órával elhalasztott Szuper-G-nek nem ő volt az egyedüli győztese, századra azonos idővel Klaus Kröll is megízlelhette a siker ízét, ebben a szakágban idestova három éve fordult vele elő legutóbb. A dobogó harmadik fokára a hazaiak üdvöskéje, Kjetil Jansrud állhatott fel csekély 3 század másodperces hátránnyal. Öt ponttal Feuz állt az összetett élére, aki ha így folytatja kedvenc lejtőjén, akár már e hétvégén biztossá teheti majdani diadalát.

A norvégok "Fehér-hegye", azaz Kvitfjell 1994-ben került be a sívilág köztudatába, amikoris a téli olimpia szuper-G és lesiklóversenyeinek ez a helyszín adott otthont. A lillehammeri olimpiára tervezte meg Bernhard Russi azt a lejtőt (Olympiabakken), amely 1995 óta rendszeres helyszíne a Világkupának.

Az olimpián a norvég-amerikai Tommy Moe (lesiklás) és a német Markus Wasmeier (szuper-G) váltak a lejtő első uraivá. Az olimpián nem jött össze tehát a hazai győzelem Kvitfjell lejtőjén, később a Világkupában Kjetil André Aamodt és Lasse Kjus is sikerrel vigasztalódott. Kedvelik a lejtőt az osztrákok is: a lejtő ura Hermann Maier négy győzelemmel; Benni Raich, Hans Grugger és Georg Streitberger sérüléseik miatt most nem gyarapíthatják győzelmeik számát, ám Klaus Kröll idén is az esélyesek között található. Bode Miller is nyert már itt versenyt, most azonban el sem utazott Norvégiába, be is fejezte az idényt, inkább családjára (esetleg háziborára?) koncentrál. Tavaly az azóta visszavonult legenda, Michael Walchhofer győzött lesiklásban, míg Szuper-G-ben svájci győzelmek születtek, előbb Beat Feuz debütált a pódium tetején, majd Didier Cuche tett nagy lépést a szakági elsőség felé.

Összesen 69 sportoló feszengett a rajtzónában, két nagyobb hiányzót kell csak külön kiemelni. Sokáig úgy tűnt, hogy Bode Miller akár a szakági elsőségért is harcba szállna, ám menetrend szerint érkező kisebb sérülése bal térdében véget vetett szezonjának. A másik maródi Mario Scheiber, gyomorbántalmakra panaszkodott, kiutazott Skandináviába, de egyik edzésen sem bírt elrajtolni.

A messzi északon nem köszöntött még be a tavasz, kevéssel azért fagypont alatt maradt a hőmérő higanyszála. A napsütés sem volt hiánycikk, az erős, változó irányú szélmozgás miatt viszont kis híján törölni kellett a még Garmisch- Partenkirchenből elhalasztott futamot. Egy órás halasztás után végül minden gond nélkül meg tudták rendezni.

Három felejtős menettel vette kezdetét a nap, Matteo Marsaglia rögtön a kiesés sorsára jutott a svájci tűzésű, kimondottan technikás nyomvonalú pályán. Werner Heel (23.) alapideje is csak Tommy Ford (41.) menetéig tartotta magát az élen, az osztrák trónkövetelők legújabbika, Matthias Mayer (6.) irgalmatlanul elkapta a fonalat, bőven több mint egy másodperccel tolta lejjebb az etalon. Jó darabig nem háborgatták eztán a karintiai fiatalember elsőségét, igazán megközelíteni sem tudták. A szezon másik osztrák felfedezettje, Max Franz (10.) azért becsülettel küzdött, de az utolsó szektorra kifogyott a szuflából, sok tempót vesztett. Peter Fill (29.) számára a pontszerzés is alig leküzdhető kihívásnak bizonyult, Yannick Bertrand (19.) középszerű menete után Romed Baumann (31.) bizonyította be újfent, mennyire, de mennyire szélsőséges, már ami formaingadozásait illeti. Jól jellemzi mindemellett a verseny színvonalát, hogy Romed két másodpercen belüli hátránnyal sem gazdagodott ponttal.

Honfitársa, Georg Streitberger (11.) már egy fokkal biztatóbban teljesített, bár mozgása még mindig nem idézi tavaly januári önmagát. Jan Hudec (13.) ezúttal nem tudta megváltani a világot, más kérdés, hogy egy ilyen helyezésre egy esztendővel korábban minden zokszó nélkül rábólintott volna. Joachim Puchner (7.) hozta igazán Mayerre a frászt, utolsó szektorban elkövetett megingásai miatt szorult 9 századdal a második helyre, magyarul négy osztrák állt a tabella elején. Christof Innerhofer (17.) becsülettel megküzdött a pályával, a szám világbajnoka mozgásából a kellő precizitás hiányzott. Erik Guay-t (9.) sokan titkos favoritnak könyvelték el, annyiban igazolta is a várakozásokat, hogy egytized környéki különbséggel abszolválta a szektorokat, de a pálya alján két osztrák is jobbnak bizonyult nála.

Kröll SG Kvitfjell 2012.JPG

Kjetil Jansrud (3.) két lesikló edzéselsőséggel a háta mögött bátran nekivágott a pályának, az önbizalmat sugárzó sízés csaknem fél másodperces előnyt, s végül dobogót ért számára. Silvan Zurbriggen (36.) gyalázatos menete után következtek a világranglista legjobbjai. Klaus Kröll (1.) hol jobb, hol rosszabb volt egy-két századdal, a célegyenesre fordulva például pár centi hátrányt jelzett a stopper, a célig fordult a kocka, három századdal újra osztrák síző került a tabella élére. Szegény Jansrud első VK- győzelme csak nem akar összejönni. Adrien Théaux (21.) és Hannes Reichelt (16.) kapcsán már az első szektorban lehetett érezni, nem szólhatnak bele az érmekért folyó csatába. Benjamin Raich mindössze egy szektorig jutott, az egyik szűkre tűzött kanyarkombinációt túlzott lendülettel próbálta bevenni, kaputévesztés lett a dolog vége. Beat Feuz (1.) viszontagságos Crans-Montanai hétvége és tréningek után összeszedetten állt a feladathoz. A második szektorban volt ugyan egy kisebb térvesztése, elég gyenge részidőt futott, az utolsó két szakaszon viszont fölényesen oktatta a mezőnyt, Kröllön például 3 tizedet is meghaladó hátrányt dolgozott le. Pontosabban egalizált, a tabella élén tehát ketten üldögéltek e pillanatban. Aksel Lund Svindål (5.) balul sikerült szezonját a Szuper-G-s kristálygömbbel mentené meg. Jól kezdett, 2 tizedes fent gyűjtött előnye kevésnek bizonyult, 17 század hátránnyal lecsúszott a dobogóról. Didier Cuche (4.) néhány parányi századdal végig vezetett, az utolsó szektorban harmadik legjobb időt síelt, de még ez is kevés volt az üdvösséghez, sőt, egy tizedes hátránnyal ő is lemondhatott a dobogóról, mi több, még a szakági vezetést sem tudta átvenni Svindåltól.

Hans Olsson (20.) szívderítő kezdés után nem bírta a lépést tartani az élen állókkal, míg Stephan Keppler (33.) egy neki papíron kedves pályán pont nélkül zárt. Andreas Romar (12.) kvázi hazai havon versenyezhetett, élt is a lehetőséggel, a pálya felénél még az érmet sem lehetett teljesen kizárni, a végéig azért be-becsúszott néhány apró baki, így is második legjobb szakági eredményének örülhetett. (Grödeni hetedik helyezése nagyban Fortunának volt köszönhető, ez a mostanira nem mondható el.) Carlo Janka (8.) egy rövid ideig régi önmagát idézte, konkrétan vezetett is három szektor után, végső helyezése is elfogadható. Tobias Grünenfelder (39.) sansztalanul kapirgált néhány pont után, Andrew Weibrecht (28.) is csak keveset csipegetett össze. Johan Clarey (15.) tűrhető és Didier Défago (24.) lagymatag menete zárta az első harmincat.

Magasabb rajtszámmal síelt pontszerző zónába az osztrák Florian Scheiber (22. – legjobb VK- helyezés) és Frederic Berthold (49-essel a 27. – első szakági pontok), a francia Gauthier de Tessieres (29.) és Alexandre Bouillot (43-assal a 19. – legjobb VK- helyezés), a szlovén Rok Perko (47-essel a 25.) és Andrej Šporn (57-essel a 18.), valamint az olasz Dominik Paris (62-essel a 26.). A 2012-es esztendőben először üdvözölhettük a Világkupában a szám egykori világbajnokát, Patrick Staudacher (49.) négy TOP-10-es EK-helyezés után vette erre a bátorságot, visszatérése nem járt sikerrel.

Feuz Kröll Jansrud SG Kvitfjell 2012.JPG

Beat Feuz szezonbeli negyedik, karrierje ötödik Világkupa-elsőségét ünnepelhette, no meg azt a tényt, hogy idén először az ő neve díszeleg az összetett tabella élén. Előnye jelenleg csak 5 pont, de teszem azt két további dobogóval jócskán növelhetné esélyét a nagy kristálygömb elhódítására. Nem mellékesen a szakágiban is életben tartotta reményeit. Klaus Kröll még 3 éve nyert legutóbb Szuper-G-ben a kitzbüheli hétvégén, szám szerint ötödik VK- sikere mégsem olyan meglepő, tekintve egy évvel ezelőtt ugyanitt már dobogóra állhatott. Szegény Kjetil Jansrud már a nyolcadik dobogónál tart, de a győzelem csak nem akar összejönni, ezt a tendenciát erősítik junior-vb-kről és olimpiáról szerzett ezüstérmei.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Holnap lesiklással folytatódik a program, vasárnap az előzetesen betervezett Szuper-G zárja a hétvégét.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr724284972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása