HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tessa Worleyt fújta élre a szél Andorrában

2012.02.12. 21:00 :: repens

Tessa Worley nyerte Andorra történetének első óriás-műlesikló Világkupa-versenyét. A szélvihar mára is csak annyira hagyott alább, hogy ne kelljen senkinek megállnia miatta - most is áldhatta jó néhány síző a balszerencséjét. A franciák specialistája már az első futam után élre állt, és meg is őrizte a vezetést, mögé a remek második futamot síelő Tina Maze, és a második futamát kissé elrontó Maria Höfl-Riesch állhatott fel a dobogóra. A nagy esélyes Viktoria Rebensburg csak néhány kapuig jutott.

Worley (4) Soldeu GS 2012.JPG

Nagyjából (nem nagyon...) rendeződtek a viszonyok Soldeu-Grandvalirán, így rendben elkezdődhetett az eredetileg tegnapra kiírt női óriás-műlesikló verseny. 63 versenyző nevezett a mai viadalra, az első futam pályáját a szlovénok olasz edzője, Livio Magoni, a másodikét az osztrák Stefan Bürgler tűzte.

Soldeu GS 2012.JPG

Lindsey Vonn kezdhette az első futamot, a meredek szakaszon nagyot fékezett, másutt is sokszor porzott a hó (12.). Federica Brignone a felső szakaszon alaposan rá is vert az amerikaira, utána viszont jó pár tizedet elhagyott (6.). Tessa Worley már felül is gyorsabb volt, a célban közel egy másodperc előnyt mutatott az óra, nyerte a futamot (1.). A szakági éllovas Viktoria Rebensburg néhány kanyarig jutott csak, egy balosban kisodródott, és az idény során először kiesett. Tina Maze az edzője által tűzött pályán jöhetett - ám jött a szokásos andorrai kép, a szélvihar. Olcsón megúszta a szlovén, 4 tizedes hátránnyal ért célba (4.). Anna Fenninger a startban a szélvihart nézhette, szerencséjére mire elindult, valamelyest csitult. Hibákkal teli futam lett a vége, Vonntól is elmaradt (17.). Elisabeth Görgl is megküzdött a széllel, ráadásul az alsó részen hatalmasat rontott, összességében így is jó eredményt ért el (5.).

Denise Karbon talán kicsivel jobb körülmények közt jöhetett, mégis sokat veszített (8.), majd Kathrin Zettelt meglátva ismét feltámadt a szél, hatalmas hátránnyal vergődött célba (39.) - az osztrákoktól alaposan visszavette a sors a tegnapi mázlit. A startnál a helyzet csak egyre romlott, Taina Barioz ehhez képest egész jól tartotta magát (19.). Julia Mancuso jobb viszonyok közt jöhetett, nem élt az eséllyel (18.), majd Tania Poutiainen is csak az amerikaival versenyzett (15.). Jessica Lindell-Vikarby ismét kisebb hófúvással nyitott, már felül el is vesztette minden esélyét a jó eredményre (29.). Maria Höfl-Riesch viharban indulva is remekül tartotta magát, néhány századdal még Mazét is megelőzte - ha korábban rajtol, alighanem még jobban szorongatja Worley-t (3.). Anemone Marmottan egy-két kisebb hibával, az aljára nagyon belassulva zárta az első 15 induló sorát (20.).

Worley (2) Soldeu GS 2012.JPG

Marlies Schild nagyokat fékezve, viszonylag jó körülmények közt ért célba (csakúgy, mint az utána következők) (20.), majd Michaela Kirchgasser hibákkal tarkított menet végén kiesett. Lara Gut a pálya alján vesztett sokat, addig meglepően jól síelt (10.), Stefanie Köhle pedig nagyon lecsúszkálva két másodpercen túli hátrányt gyűjtött be (23.). Manuela Mölgg remekül kezdett, és bár eladta előnyét Worley-vel szemben, alig több mint egy tizednyi hátránnyal érkezett célba (2.). Várhattuk a "Mölggös" második futamot?

Lena Dürr a kiesők sorát gyarapította, Andrea Fischbacher pedig már a felső szakasz után csak a második futamért küzdött - hiába (46.). A reklámszünet után Irene Curtoni következett - immáron láthatatlanul, hisz idáig tartott hazánkban a közvetítés. Curtoni a középmezőnybe érkezett (22.), honfitársa, Giulia Gianesini pedig nála is jobb volt: a pillanatnyi top-10-be érkezett, alig csúszott ki belőle később (11.). Marie-Michelle Gagnon remekül jött a sokak számára kritikus alsó részen, így még Gianesinit is felülmúlta (9.), Marie-Pier Prefontaine sem sokkal maradt el tőlük (14.). Sabrina Fanchini tovább folytatta a remeklők sorát - persze, ebben a körülmények javulása is közrejátszhatott (7.). Marion Bertrandnak az alsó szakasz nagy nehézségeket okozott (30.), Eva-Maria Brem viszont rég nem látott jó (rész)eredménynek örülhetett (12.). Az első 30-at Tina Weirather zárta, a liechtensteini meglepetésember nem okozott csalódást harmadik számú szakágában (16.).

Az élmezőny második felét sanyargató szélrohamok, és a kiesések esélyt adtak a 30-on túlról indulóknak. Élt is a lehetőséggel Sara Hector (24.), Anne-Sophie Barthet (25.), Kajsa Kling (26.), Lisa Magdalena Agerer (27.) és Mikaela Shiffrin (28.).

Maze Soldeu GS 2012.JPG

Marion Bertrand indíthatta a második futamot, a megszokott széllökések persze most sem maradhattak el, szegény francia a célig alig talált el (25.). Lindell-Vikarby jobban megúszta a hófúvást, majd egy másodperc előnyre is tett szert (19.). Shiffrin - érthetően - óvatosan síelt, több mint egy másodpercet kapott (26.), Agerer viszont remek alsó szakasszal 2 századdal bejött Lindell-Vikarby elé (18.). Kling a futam első kiesőjének címére hajtott, Barthet pedig a cél előtt nagyon lecsúszott, emiatt maradt el a két pillanatnyi éllovastól (23.). Hector remekül síelt, visszaszerezte a svédeknek a pillanatnyi vezetést (17.), majd jöhetett az első osztrák az osztrák tűzésű pályán: Köhle alaposan rá is pakolt az előnyére az alsó szakaszig, ott viszont nem találta a nyomvonalat (22.).

Irene Curtoni jó sokat várhatott, újjá kellett építeni egy kaput, ennek ellenére remekül kezdett, és meg is tudott őrizni egy negyed másodpercet (12.). Marmottan ugratott egy nagyot, majd oldalára érkezett - nagyot esett a francia, szerencsére rögtön talpra állt. Marlies Schild különösebb gond nélkül végigjött, a tempó nem volt elég (20.). Barioz felül eladott fél másodpercet, alul ugyanennyit rápakolt (24.), majd Mancuso remek kezdés után a pálya alján nagy előnyt eladva Curtoni mögé sorolt be (16.). Fenninger majdnem tökéletesen síelte meg a hazai tűzésű pályát - úgy is majd egy másodperccel vezetett, hogy a cél előtti kapukba hajszál híján fért be (6.). Weirather 3 századdal befért Curtoni elé, ebben a szakágban is letette névjegyét (11.).

A reklámszünet után Poutiainen nyitotta a mezőny "jobbik" felét, mintha kissé fel is támadt volna a szél (14.)... Prefontaine jó pár percet várhatott, ennek megfelelően elég gyengécske is lett az ideje (21.). Vonnt egy kellemes szélvihar fogadta a felső részen, ez azért nem okozott nagyobb időveszteséget - a középső részen szedett be némi hátrányt (8.). Brem alighanem elsősorban a célba érésre hajtott, így is bejött Weirather elé (10.). Gianesini nem tudta megismételni első futamos remeklését (15.), Gut viszont végre (hír)nevéhez méltóan szerepelt (9.). Gagnon nagyon bekezdett, az alsó szakaszon viszont fél másodpercet eladva Fenninger mögé szorult (7.).

Karbon fokozatosan eladta előnyét, majd az utolsó kaput elvétette - hegyet mászott, mielőtt becsorgott a célba (27.). Sabrina Fanchini is alaposan visszavett első futamához képest, így is eséssel zárta a futamot. A két betliző olasz után Brignone igencsak aggódhatott, túlzottan biztonságira is vette a figurát, alaposan visszaesett (13.). Görgl az osztrák tűzést kihasználva a győzelemért mehetett, ám azért is nagyot harcolt, hogy Fenninger elé érkezzen - egy nagy hiba után 14 század maradt mindössze (5.). Maze alaposan bekezdett, az alsó szakaszon még a feltámadó szél sem tudta megakadályozni, hogy 84 századdal átvegye a vezetést (2.).

Riesch már felül eladta előnyét, alul pedig borzasztóan jött - így is befért Görgl elé (3.). Mölgg ezúttal nem az esésre hajtott, csak a visszaesésre: felül több mint 7 tizedet kapott, végül azért egyetlen századdal be tudott jönni Görgl elé (4.). Előéletét ismerve nagy gratulációt érdemel. Worley is eladta felül az előnyét, ám középen sokkal jobban síelt, és őt a meredeken sem zavarta a szél - 16 századdal nyerte a versenyt (1.).

Worley Maze Höfl-Riesch Soldeu GS 2012.JPG

Tessa Worley 68. Világkupa-versenyén 8. alkalommal fért fel a dobogóra - ebből viszont már 7. alkalommal annak legfelső fokára. Tina Maze kisebb gyengélkedés után tért vissza a pódiumra, 289 versenyen 35-ször sikerült neki ez a bravúr. Maria Höfl-Riesch 281. versenyén 65. dobogóját szállította - aligha tőle várták ma a németek ezt az eredményt. A szakági versengésben Worley-nek sokat ért a mai győzelem, 20 ponttal átvette a vezetést Rebensburgtól.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr404096471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása