HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A két éllovas küzdelmével zárult a szuper-kombináció, Kostelić nyert Feuz előtt

2012.02.12. 13:00 :: repens

Az idény utolsó szuper-kombinációjára került sor ma Szocsiban, a Roza Hutoron - most is csak négy alkalmat kaptak a sanyarú sorsú szakág legjobbjai. Tökéletes zárása volt ez az idénynek minden szempontból: Ivica Kostelić nyert, a lesiklás után élen álló Beat Feuz jött be mögé, mindenki más a messze távolban - csakúgy, mint a szakági Világkupa rangsorában. A dobogóra a francia Thomas Mermillod Blondin állhatott még fel, 4. az élete legjobbját futó Matteo Marsaglia, 5. a magára találó Benni Raich. Rengeteg kieső szlalomban, fehérorosz és Simari Birkner-pont - az alpesi sí legfurább szakága ma is kitett magáért. Reméljük, még sokáig láthatjuk őket a Világkupában! Breaking: Ivica komolynak tűnő térdsérülést szenvedett bal lábában. Első körben a mai nap folyamán a szocsi kórházban vizsgálják ki a horvát sztárt.  

120212sochi_ivica2.jpg

Ivica Kostelić és Beat Feuz küzdött a szakági kristálygömbért - a szakágat hosszú ideje uraló horvát váratlan ellenfélre talált az idén berobbant svájciban, mindössze 16 pont volt a trónkövetelő hátránya. Matematikai esélye volt még a győzelemre Romed Baumannak is - ha nyer, és a két favorit kiesik. 54 síző nevezett a mai viadalra, a szlalompályát az olasz Massimo Carca jelölte ki.

Andreas Romar nyitotta a lesiklórészt, a gyors számokat preferálja, ennek megfelelően magabiztosan teljesítette a pályát (10.). Max Franz három tizeddel jobb volt a finnél (6.), Matteo Marsaglia viszont pocsék ugratójával elmaradt tőle (13.). Philipp Schörghofer más kategóriát képvisel lesiklásban, mint az előtte indulók - a célbaérésért is nagyot küzdött, 4,5 másodpercet kapott (36.). Sebastien Pichot jobban jött, így is két másodpercet szedett be (25.), majd Hans Olsson érthetetlenül gyenge lesiklását láthattuk (29.).

Thomas Mermillod-Blondin remekül kezdett, végül két tizedet kapott Franztól - szlalomban ennél nagyságrendekkel jobb a francia (7.). Natko Zrnčić-Dim célja a minél kisebb hátrány lehetett, a pillanatnyi 1,9 másodperccel nagyjából elégedettnek tűnt (22.). Bode Miller némi meglepetésre nem tudott sokkal jobban jönni Franznál, két tizedet azért rávert az osztrákra (4.). Peter Fill a pálya alján kapott sokat (9.), Ted Ligety pedig a pálya egészén - 3,6 másodperces hátrányt gyűjtött be (32.). Benjamin Raich közel 2,8 másodperces hátránnyal ért célba (28.), majd Kjetil Jansrud megismételte tegnapi remeklését, fél másodperces lemaradásával bejelentkezett a győzelemre (10.). Dominik Paris fantasztikus középső szektorral nagy előnyt szedett be, igaz, a célig nagy részét el is adta (3.), Adrien Théaux pedig rögtön ki is használta ezt: két tizeddel átvette a vezetést a reklámszünet előtt (2.).

120212sochi_theaux.jpg

A szakági legjobbak sorát Ivica Kostelić nyitotta, több mint biztatóan jött végig, 1,22-es hátránya (végül 1,52) ledolgozhatónak látszott (15.). Alexis Pinturault sem vesztette el reményeit, igaz, a horváttól is egy másodperccel lemaradt (21.). Aksel Lund Svindal 8 tizedes hátránnyal ért be (8.), majd következett a trónkövetelő, Beat Feuz: a középső résztől ma is utolérhetetlenül síelt, 3 tizedes előnnyel szerezte meg a futamgyőzelmet (1.). Silvan Zurbriggen közel 3 másodpercet gyűjtött be (25.), majd Christof Innerhofer is némileg alulteljesített magához képest (16.). Romed Baumann zárta a legjobbak sorát: hiába készült a mai versenyre, még a szlalomosokhoz viszonyítva sem jött jól (17.)...

120212sochi_feuz.jpg

Reklámszünet nélkül folytatódott a verseny, Didier Défago egy borzalmas kanyarvétellel ijesztette meg szurkolóit - szerencsére csak egy kapu bánta, tovább tudott menni, és eljutott a célig (24.). Siegmar Klotz másfél másodpercen belül maradt (14.), Hannes Reichelt pedig 1,2-es hátrányból várhatta a folytatást (12.). Tovább sorakoztak az osztrákok: Björn Sieber 2,8 másodpercről indulhatott talán felfelé (23.), Matthias Mayer pedig 2,4-ről inkább lefelé szlalomban (20.). Paolo Pangrazzi megtörte kicsit az osztrák sormintát (27.), utána viszont ismét egy "sógor" jött - Joachim Puchner hamar kiesett. Carlo Janka zárta a top-30-at, végre régi önmagát idézte, csak 7 tizedet kapott (5.).

30-on túlról 30-on belülre érkezett Mattia Casse (17.), Bostjan Kline (19.) és Andreas Sander (30.) - a szokásosnál kevesebben borították a papírformát.

A második futamig, azaz a szlalomig 42 sízőnek sikerült eljutnia, Sander kezdhette a futamot. Néhányszor kissé megakadt a német, azért elégedettnek tűnt a célban (22.). Hans Olsson gyorsabban kezdett, talán túlságosan is - kieséssel zárt. Benni Raich hozta a kötelezőt, több mint 4 másodpercet adott Sandernek, várhatta az előrelépést (5.). Pangrazzi az első időmérő pontig se jutott el - az első olasznak nem volt ínyére Carca pályája. Pichot több mint 2 másodpercet kapott (20.), Zurbriggen 1,3-mal megúszta (16.). Défago bátran kezdett, ám ez a tempó neki túl sok volt - az alsó szakasz kezdetén besokallt és kiesett.

Sieber több mint 2 másodpercet szedett össze (19.), Zrnčić-Dim meneténél viszont kicsit aggódhatott Raich - végül fél másodpercet kapott tőle a kettes számú horvát (12.). Pinturault is kapura lépett, a jelek szerint Carca elég trükkös pályát rakott össze. Mayer nagyot küzdött a pályával (18.), Kline pedig szemre is borzalmas sízés után hátán csúszva fejezte be a küzdelmet. Baumann óvatosan kezdett, 1,5 másodperces előnyét szinte egy szakaszon eladta - elszálltak matematikai esélyei a szakági címre (17.). A második olasz, Casse is alaposan megszenvedett a pályával, századokkal így is megelőzte Zurbriggent (15.). Harmadik olaszként Innerhofer végre jól jött, igaz, pár tizeddel így is elmaradt Raich-tól (8.).

A reklámszünet után következett a nap egyik legfontosabb menete: érkezett Kostelić. A felső részen kicsivel jobban jött Raich-nál is, középen még rátett pár századot, az alján pedig mindent beleadott - 2,57-es előny, nagyon magasra tette a lécet Feuz-nak (1.). Klotz lemásolta Pangrazzi futamát, Carca ráncolhatta a szemöldökét az újabb olasz kiesés láttán. Marsaglia volt az olaszok következő reménye, gyorssízőhöz képest egész jól jött, beért Raich elé (4.). Reichelt sem jött rosszul magához képest, a pálya alja már kicsit sok volt neki (13.).

120212sochi_ivica.jpg

Romar is a visszaesést próbálhatta minimalizálni, nem lehetett elégedetlen, Zrnčić-Dim elé érkezett (10.). Jansrud sem tudott mit tenni Kostelić idejével, saját várakozásaitól is eléggé elmaradhatott (9.). Fill is borzasztóan szenvedett az "olasz" pályán, legalább a célig el sikerült jutnia (10.). Az újabb reklámszünet után Svindal volt soron, egyetlen századdal maradt el Raich-tól (6.). Mermillod Blondin nagy esély előtt állt - talán nem élt vele tökéletesen, majd 1,8 másodperces hátránnyal jött be Ivica mögé (3.). Franz szorgosan gyűjtögette a másodperceket, a középmezőnybe esett vissza (14.).

Jankán is látszott, hogy nem született szlalomos (7.), majd Miller szokásos bevállalós menete végződött pár kapu után a borítékolható kieséssel. Paris volt az olaszok utolsó esélye - egyben utolsó esése, Carca mester alaposan átgondolhatta utólag ezt a pályatűzést. Théaux lesiklóhoz képest nem jött rosszul, ám a pálya alsó részén ő is búcsúzott.

A nap másik legfontosabb futama zárta a mai napot: Beat Feuz. Szinte lehetetlen küldetés volt ez a svájcinak, hiába rontott neki a pályának, a középső szakaszon már hátrányba került, meg kellett elégednie a 2. hellyel Kostelić mögött - csakúgy, mint a szakági Vk-ban.

A lényeges kérdések tehát eldőltek, de persze még következett a mezőny hátsó régiója. Az osztrák Bernhard Graf előrejött Sander elé (21.), Ligety viszont túlvállalta magát, és kiesett. A fehérorosz Jurij Danilocskin alighanem számolgatott: lecsorgott a célig, 108%-on bőven belül maradt - és ünnepelhette is a pontszerzést (25.). Brandenburg és Schörghofer többre vágyott, kevesebbet markolt - vélhetően a havat, ugyanis mindketten kiestek. A bolgár Nyikolaj Csongarov a fehérorosz srácot megelőzve ért célba (24.), a cseh Martin Vráblik pedig mindkettejüket felülmúlta (23.). A lengyelek Maciej Bydlinski pontjának örülhettek (igaz, kikapott még Danilocskintól is, 27.), a bolgárok Georgij Georgijev kiesése miatt nem szereztek duplán pontot.

Történelmi pillanat: Simari Birkner pont a Világkupában! Cristian Javier volt e jeles tett elkövetője az argentín sízőcsaládból, ráadásul még Bydlinskit is megelőzte (26.). A lett Roberts Rode 20 másodpercet kapott, ez azért nem ér pontot (29.), a horvát Dalibor Šamšal viszont hozta a kötelezőt, elrontott lesiklása után (egyébként kifejezetten jó szlalomidővel, 7. a rangsorban!) bejött utolsó pontszerzőnek (28.).

Breaking! (Dave985)

Nem tudott felhőtlenül örülni negyedik kicsi kristálygömbjének Ivica, s akkor még igen finoman fogalmaztunk. A horvát klasszis már a tegnapi lesiklás után is erősen fájlalta bal térdét, ami a ma délelőtti penzum után csak tovább fokozódott. A délutáni műlesiklás után már alig-alig tudott lábra állni, szemlátomást gondterhelt tekintettel álldogált a pódiumon. Ivicát azonnal a közeli kórházba szállították kivizsgálásra, vagy még ma, vagy a holnap Horvátországban esedékes kivizsgálás után többet tudhatunk meg állapotáról. Csak emlékeztetőül: jövő hétvégén kulcsfontosságú hétvége vár Ivicára két technikai számban.

Kostelic Feuz Mermillod-Blondin Szocsi SC 2012.JPG

Ivica Kostelić 270. Világkupa-versenyén 52. alkalommal állt dobogóra, ebből 24. alkalommal a legfelső fokára, ráadásul megvédte címét a szakági Világkupában. Beat Feuz 61. versenyén 12. dobogóját szerezte, a szakági Világkupában elért 2. hely karrierje eddigi csúcsa - de még tart az idény, hátra vannak a gyors számok, na és összetettben sincs messze Ivicától. Thomas Mermillod Blondin 83. Vk-versenyén 2. alkalommal került fel a pódiumra, tavaly Banszkóban ugyanígy a 3. fokát szerezte meg. A szakági Világkupa 3. helyét egyébként Romed Baumann sikeresen megőrizte a kieséssel záró Alexis Pinturault és a végére belelendülő Aksel Lund Svindal előtt.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Férfi kombinációs VK 2012.JPG

komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr624096194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása