HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Romed Baumann győzelemmel koronázta meg pazar hétvégéjét

2012.02.06. 00:23 :: Dave985

Baumann (2) Chamonix SC 2012.JPG

Három év után nyert újra Világkupa-versenyt a Tirolból származó sportoló, különösen kedves lehet ez a siker Baumann számára, két „majdnem-siker” után állhatott fel a dobogó tetejére, ami azok után nagy szó, hogy a szakemberek egyezményesen a mezőny leghektikusabb sízői közé sorolták kiszámíthatatlansága okán. Amit ő nyújtott lesiklásban, ugyanezt kopírozta le Alexis Pinturault szlalomban, túlzás nélkül állítani, világklasszis teljesítménnyel a semmiből ért fel a dobogóra. Beat Feuz szezonbeli harmadik kombináción sem csúszott le a pódiumról, s miután Ivica Kostelić rettenetesen elszúrta a szlalomot édesapja pályáján, s csak hetedikként zárt, a svájci kard, ki kard párharcra kényszeríti a horvátot a jövő heti szocsi szezonzárón.

Érdemben nem változtak az időjárási paraméterek az előző két naphoz képest, néhány fokkal enyhült ugyan a levegő, de mínusz 10 fokot így sem haladta meg a hőmérő higanyszála. A szezon harmadik szuper-kombinációját rendezték Chamonix-ban, aminek végén akár be is biztosíthatta volna Ivica Kostelić sokadik kis kristálygömbjét, az elmúlt évi kettős horvát dobogó, valamint az Ante papa tűzte műlesikló pálya mind-mind Ivica sikerét jósolta. Egyetlen negatív előjel azért belezavart a képbe: gyors számokban több kategóriával visszaesett előző évi formájához képest.

Sebastien Pichot (36.) nyitotta a lesikló menetek sorát, csapkodó, viszont legalább lassú menetével kiszorult a legjobb harmincból is. Hans Olsson (16.) és Siegmar Klotz (16.) századra azonos idővel ért célba, durván két másodperccel oktatták a franciát, ki tudták tehát használni az alacsony rajtszám nyújtotta előnyöket. Paolo Pangrazzi (34.) sérülése után idén először indult Világkupában, meg is látszott sízésén, különösen az ugrató előtt elszenvedett sebességvesztéséből derült ki. Georgi Georgiev (44.) alighanem jó darabig utoljára indulhatott ilyen előkelő pozícióból, eddig tartott ki világbajnoki helyezése, a győztestől hat másodpercnél is több hátrányt szedett össze. Thomas Mermillod Blondin (23.) összeszedetten, jó ritmusban mozgott, alig három másodperces elmaradással sok mindenben reménykedhetett.

Baumann (1) Chamonix SC 2012.JPG

Matteo Marsaglia (29.) honfitársaihoz hasonlóan visszafogott menete után Romed Baumann (1.) parádézott. Kár, amiért pont a legfontosabb szakaszon nem láttuk ténykedését, 2,8 másodperces előnnyel vette át a vezetést. Későbbiek fényében az alsó szakaszon elkövethetett egy apró hibát, de végül is nem osztott, szorzott mindez. Peter Fill (11.) az első szektor kivételével nem volt konkurencia az osztráknak, Bode Miller még ott sem, indiszponált sízése a Panorama- kanyar kivezetéséig tartott, amikor egy bukkanó megdobta léceit. Látványos esését ezúttal is megúszta. Alexis Pinturault (27.) márt két szektor után másfél másodperces hátránynál tartott. Kissé remegősre vette a figurát, nem mert igazán kockáztatni, nagyon bízott a délutánban. Björn Sieber (26.) inkább csak a legjobb harminc közé igyekezett, Adrien Théaux (2.) a hétvégén először kitett magáért, a lapos, sebességgyűjtős szektorban maradt el igazán, a végén jó pár tizedet visszahozott, végén 7 tizedes különbséget mutatott az eredményjelző. Papíron ő a jobbik szlalomos, így nagyban bizakodhattak a franciák. Benjamin Raich (32.) alighanem csak becsületből állt rajthoz, nem vállalt semmi kockázatosat, így viszont kicsusszant a legjobb 30 közül. Dominik Paris (3.) újfent igazolta, kedvenc lejtőjére érkezett, másodikként neki sikerült egy másodpercen belül lekövetni Baumann űridőjét.

Ivica Kostelić (19.) nyitotta az elitcsoportot, az utóbbi hetek, pláne az előző két nap fényében ma valósággal hengerelt, megverte szlalomos kollégáit, de a 2,8 másodperces differencia soknak tűnt egy ennyire jeges pályán. Kjetil Jansrud (7.) a két szekundumos határt is leküzdötte, tőle feltétlenül elfogadható lesiklást láttunk. Christof Innerhofer (14.) gyengén közepes menete után érkezett Beat Feuz (5.), tompán, enerváltan vette az akadályokat a svájci, másfél másodperces elmaradása soknak tűnt Baumannhoz képest. Natko Zrnčić-Dim (33.) épphogy négy másodpercen belül maradt, Raich-al együtt ő is csatlakozott a futottak még csoportba. Aksel Lund Svindål (10.) is rengeteg hátrányt szedett össze a laposabb részen.

Feuz Chamonix SC 2012.JPG

A lesikló futam folytatásában eget rengető változásról nem tudunk beszámolni. A lesikló specialisták besoroltak a mezőny elejére, Hannes Reichelt (4.) közelítette meg legjobban honfitársát, de sem ő, sem Joachim Puchner (5.) nem dédelgethetett dobogós álmokat. Didier Défago (7.) Jansruddal holtversenyben várhatta a folytatást, elismerően teljesített még a finn Andreas Romar (9.), Mark Gisin (12.), aki valami oknál fogva nem érezte szükségét néhány pontnak, kihagyta a délutánt. Ezt a sort gyarapította meg Carlo Janka (13.), Max Franz (15.), Mattia Casse (16.), Erik Fisher (22.), holtversenyben Boštjan Kline és Andreas Sander (24.), valamint a francia Brice Roger (28.). Sandro Viletta (21.) bízhatott igazán érdemi előrelépésben. Külön kiemelésre méltó Marvin von Heek (30.) szereplése, akárhogyan is, felettébb kínos, hogy miközben egy sor osztrák, olasz és svájci kívül rekedt a harmincon, ez a holland fiatalember 53-assal mindenkit megtréfált a végén. A tulipánok országából jövet azért nem kis fegyvertényt hajtott végre.

Pinturault Chamonix SC 2012.JPG

A holland fiú egyébként itt Chamonix-ban debütált a világ legjobbjai közt, mindkét lesikláson célba ért, ez nem volt másként délután sem, a 11 másodperces különbségből ítélve vélhetően kiadós hegymászást előzte ezt meg. Marvin von Heek (39.) pontszerzési reményei persze bravúros lesiklása után is a nullához konvergált. A nemzetközi sportcsatorna sajnos előtérbe helyezte a katari kerékpáros körversenyt, érthetetlen módon még összefoglaló szintjén sem számolt be a kombináció második számáról. Így pusztán tényközlés szintjén nézzük az első tíz indulót, a többieket legalább a ZDF- televízión nyomon követhettük.

Marsaglia hamar kihullott, Roger Brice (20.) nem túl ütőképes alapidővel állt az élre, a francia így is karrierje legjobb eredményének örülhetett. Alexis Pinturault (2.) siklását csak utólag csodálhattuk meg, az óriás-műlesiklás kétszeres junior-világbajnoka egészen káprázatos dinamikával pofozta át magát akadályok rengetegén, kétségeink vannak afelől, hogy ugyanezt még aznap meg tudta volna ismételni rontás nélkül. Sieber (18.) néhány pozíciót előre, Kline (33.) hátra lépett, a harmincon túl érkező szlalomosok ellen ennyire nyekergős síeléssel pontot sem lehetett szerezni, Sander (24.) egyedüli németként azért begyűjtött néhányat. A gyér lelátókon ismét hangzavar lett úrrá, Thomas Mermillod Blondin (9.) megfutotta ugyanis a második legjobb időeredményt, mindez honfitársa ellen kevés, a kettős gall vezetéshez épp elegendő volt.

Fisher (23. – legjobb szakági) nem fejtett ki ellenállás, Viletta (17.) nem hozta az elvárt jelentősebb előrelépést. A mezőny tán két legmagasabban jegyzett szlalomosa volt soron. Silvan Zurbriggen (11.) nem volt eléggé precíz, Ante papa némely kombinációjával alaposan meggyűlt a baja. Meglepetésre Ivica Kostelić (7.) számára sem nyújtott érdemi előnyt a családi pálya, sőt, kimondottan gyatrán teljesített a szakág királya. Végig zaklatott menetet láttunk tőle, jellemző módon még így is simán dobogóra állhatott volna, ha nem mutat be egy nagy fékezéssel kísért túlsodródást. Pinturault úgy ugrándozott örömében, mintha legalábbis vb-t nyert volna, amit egy percig se csodáljunk, elvégre egy jó ideig nem volt oka izgalomra. Olsson (19.) és Klotz (21.) tiszta íveket használtak, persze szintjüknek megfelelő tempóval kísérve, Mattia Casse a pálya harmadáig bírta, látványos hanyatt vágódás lett szenvedésének vége. Max Franz (15.) nagyot küzdött, hogy közel maradjon a kapukhoz, legjobb szakági eredmény lett érte jutalma. Christof Innerhofer (10.) pattogós menete is célt ért, az utolsó szektor előtt még minimálisan vezetett is. Carlo Janka (17.) szintén zenész, a végére ő még inkább szétesett.

Peter Fill (8.) igazolta, hogy egyik a legjobb szlalomos tudással bíró lesiklóknak, csak nagyon kevéssel került Ivica mögé a pillanatnyi dobogó aljára. Úgy tűnt, ma a pocsék formában síelő klasszisok jobb napot fogtak ki, Aksel Lund Svindål (4.) meglepően összeszedett volt, neki már 3 tizedes előnye is volt az utolsó bújócskázós szakaszt megelőzően, minek végére kevéssel ő is befurakodott Kostelić elé. Romar (19.) nem ment bele semmi felelőtlenségben, Kjetil Jansrud (12.) már valamivel többet vállalt, így is visszaesett. Didier Défago (6.) tovább sűrítette a ráncokat a horvát homlokán, két század döntött a javára.

Beat Feuz (3.) volt az első, akinél először elhittük, talán élre állhat. Sorban osztogatta a hét tizedeket, a végén aztán új erőre kapott, de ezzel együtt is 9 századdal csak a pillanatnyi második hely jutott neki. Három gyorsan felejtendő menet vezette fel a verseny legizgalmasabb fázisát: Puchner nagy tempó mellett kapura lépett, Reichelt (13.) valahogy levánszorgott a célig, Paris a pálya utolsó harmadában vett lába közé egy akadályt. Adrien Théaux (4.) másodperceket szórt el szektoronként, a végét ő is jobban bírta, ami adott pillanatban egy Svindållal közösen birtokolt dobogót ért számára. A dupla francia pódium elmaradt, Romed Baumann (1.) nem tette meg azt a nagylelkű szívességet, hogy három másodpercet is meghaladó előnyét eladja, ésszel síelt, elvesztette fórja kétharmadát, így is maradt belőle elegendő.

Harmincon túlról a szlalomban versenyképes sízők egytől egyig befutottak a pontszerzők közé, köztük volt Raich (22.), Zrnčić-Dim (25.), Pichot (27.), Philipp Schörghofer (28.), Marc Digruber (29.), Matthias Mayer (30.) és végül Kryštof Krýžl (26.).

Baumann Pinturault Feuz Chamonix SC 2012.jpg

Romed Baumann 145. Világkupáján másodszor bizonyult legyőzhetetlennek, legutóbb még 2009 februárjában Sestriere-ben győzött szintén kombinációban. Alexis Pinturault a mezőny egyik legnagyobb ígérete, mostani a harmadik dobogója rövidke VK- karrierje során, kombinációban most először állhatott fel dobogóra. Beat Feuz kereken a 10. pódiumánál tart, ami azért nagy szó, mert egy évvel ezelőtt még nem ízlelhette meg az éremszerzés ízét. Kostelić gyengélkedése miatt a szakági kristálygömb is egészen közel került a svájcihoz, jelenleg meglévő 16 pontos hátránya a horvát gyors számokban tapasztalt formahanyatlása miatt akár jelentéktelennek is minősíthető. Papíron még Baumann is ünnepelhet vasárnap Szocsiban, de ehhez két riválisa is elkélne. Az összetettben tovább növelte előnyét a horvát, Marcel Hirschertől 116 pont válassza el, de érdemes odafigyelni újra Feuz-re, aki néhány domináns lesiklás és Szuper-G után akár komolyan is veszélyeztetheti Ivicát a címvédés rögös útján.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

A férfiak e héten Szocsiban, a közelgő téli olimpia helyszínén folytatják, szombaton lesiklásban, vasárnap pedig a sorsdöntő szuper-kombinációban mérik össze tudásukat.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr394070247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása