HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tessa Worley lett Kranjska Gora óriása

2012.01.21. 22:00 :: repens

A szétolvadt Maribor helyett Kranjska Gora ad otthont ezen a hétvégén a női alpesi sí Világkupa szlovéniai állomásának, ma óriás-műlesiklásban csaptak össze a hölgyek. A francia Tessa Worley győzelemmel jelentkezett be újra a szakági kristálygömbért folyó küzdelembe, mögötte Federica Brignone és a szakági tabellát vezető Viktoria Rebensburg zárt. Lindsey Vonn értékes 4. hellyel tovább növelte előnyét az 5. helyen végző Tina Maze előtt, az első futam után vezető Elisabeth Görgl kiesett.

Kranjska Gora az utóbbi időben csak a férfiak mezőnyét látta vendégül, összességében is csak 5. alkalommal került itt sor női óriás-műlesiklásra. Most is csak kényszerből, hisz - sok magyar szurkoló nagy bánatára - Maribor nem volt alkalmas a mezőny fogadására. A elmúlt 20 évebn egyszer, 2007-ben látogattak ide a világ legjobb óriás-műlesiklói, akkor Nicole Hosp nyert Nicole Gius és Tanja Poutiainen előtt - közülük csak a finnek voltak most is éremszerzési esélyei.

Az első futam pályáját osztrák, a másodikét francia edző tűzhette, rekordhoz közelítő 70 fő vágott neki a versenynek. Az első futamnak - mondhatni lassan: már megszoktuk - nem volt helye élőben az európai sportadón (akiben volt elég mazochizmus fél órán át teniszt nézni, jutalmul kapott egy előre nem jelzett csúsztatott közvetítést), lévén két csatornájuk is csak alig volt elég a teniszközvetítésekre... Sokadszor is köszönjük a télisportok rajongóinak semmibevételét!

Lindsey Vonn kezdte az első futamot, gond nélkül leért (5.). Elisabeth Görgl viszont végig gyorsabb volt nála, közel 9 tizeddel vette át a vezetést, és nyerte is a futamot (1.). Tessa Worley még az osztráknál is jobban kezdett, ám aztán  3 tizednyi hátrányt gyűjtött be (2.). Julia Mancuso sízését látva nem örülhettek az amerikaiak, több mint 2 másodperces hátrányával kiszállt a győzelemért folyó harcból (22.). Tina Maze hazai pályáján nem volt képes megfelelni a megnövekedett elvárásoknak, közel egy másodperces hátrányt gyűjtött be (9.).

Federica Brignone is nekiesett a pályának, ám nála is csak a középső szakaszig tartott ki a lendület (nagy hibái ellenére azért jól zárt, 3.), ahogyan Viktoria Rebensburg is csak a felső szakaszon volt versenyképes (7.) - nem volt szerencséje a listavezetőnek a rajtszámhúzáskor. Anna Fenninger épphogy másodpercen belül maradt (10.), Maria Höfl-Riesch viszont még ezen is túlcsúszott (11.). Anemone Marmottan rajtolt 10-essel, egész jó idővel várhatta a folytatást (8.).

Tanja Poutiainen  is a középső szakaszon vesztett rengeteget - mint mindenki Görglhöz képest, alighanem a pálya is romlott ezen a részen (14.). Olaszok sorjáztak utána: Manuela Mölgg fenekével tesztelte a hó keménységét, Denise Karbon viszont remek idővel ért célba (4.). Kathrin Zettel is jó pozícióból várhatta a folytatást (hát, igen, osztrák tűzés, 6.), Taina Barioz viszont gyenge menettel zárta az első 15 síző sorát (18.).

Marlies Schild is viszonylag jól teljesített (17.), ám ezt követően már kevesen tudtak versenyre kelni a korábban síelőkkel. Kiemelendő Lena Dürr (22-essel 12.) és Irene Curtoni (23-assal 13.) teljesítménye - igaz, alighanem a reklámszünet alatti takarítás is segítette őket. Michaela Kirchgasser (15.) és Marion Bertrand (16.) előzte még meg Schildet, az első 20-ba pedig befért még két bravúrsíző: Veronique Hronek 33-assal lett 19., Frida Hansdotter pedig 55-össel szerzett 20. helyet. Eva-Maria Bremnek (21.) és Stefanie Köhlének (25.) is továbbjutást ért az osztrák pálya, a második futam mezőnyét pedig Ana Drev (23.), Jessica Lindell-Vikarby (24.), Marie-Michele Gagnon (25.), Elena Curtoni (27.), Fabienne Suter (28.), Veronika Zuzulová (29.) és Giulia Gianesini (30.) egészítette ki.

Két évvel St. Moritz-i esése után újra Vk-ban üdvözölhettük Nadia Fanchinit, aki mostanáig egyáltalán nem indult hivatalos versenyen - nem sikerült továbbjutnia, de most még talán enm is ez volt a lényeg. Kellemetlen meglepetés Tina Weirather gyenge sízése (46.), valamint Lara Gut korai kaputévesztése és Sabrina Fanchini nagy esése a cél előtt, ám mindent alulmúlt Anja Pärson: a svédek (egykori?) klasszisa nagyobb hiba nélkül szedett össze majd 5 másodpercet, alig előzött meg valakit (50.)... Nicole Hosp kiesése garantálttá tette, hogy nem lesz címvédés.


A második futam rögtön egy remek menettel indult: az olasz Giulia Gianesini kihasználva a szűz pálya előnyét is egészen a 13. helyig repült előre. A folytatás már kevésbé volt bravúros: Zuzulová azért aligha bánja, hogy ponttal melegített holnapra (25.), Suter viszont talán többet várt a 21. helynél. Elena Curtoni kiesése után Köhle a pálya középső szakaszán nagyot hibázva csak a célbaérésnek örülhetett (28.). Gagnon mérsékelt menete után (22.) Lindell-Vikarby a futam második legjobb sízését bemutatva Gianesinit is felülmúlta - igaz, csak egy hellyel zárt az olasz előtt (12.).

Drev talán a hazai közegtől ijedt meg picit, gyenge sízést mutatott be (26.), majd Mancuso újabb csalódást keltő produkcióján szörnyülködhettek az amerikaiak (19.). Brem pocsék szezon után talán magához tér, bár a 18. hely az osztráknak sem nagy dicsőség, Hansdotter viszont ebben a szakágban tökéletesen elégedett lehet azzal, hogy megőrizte 20. helyét. Hronek újabb remek teljesítménnyel erősítette pozícióját a német csapatban (15.), Barioz viszont francia tűzés ide vagy oda, másodjára sem érezte a kranjska gorai lejtőt (17.). Marlies Schild talán túlságosan megelégedett a pontszerzéssel, gyenge menet lett a vége (23.). Bertrand futama sem támasztotta alá, hogy sokat segítene a franciáknak az edzőjük által tűzött pálya (24.), majd jöhetett a reklámszünet.

Kirchgasser aligha bánta, hogy több idő volt a pálya rendbetételére - végül a századok nem kedveztek neki, csak minimálisat lépett előre. Poutiainen hozta a kötelezőt, átvette a vezetést - ez is csak a 10. helyet eredményezte a végén. Irene Curtonit alighanem elgondolkodtatta Elena kiesése, talán túlságosan is biztonságit ment (16.). Németek folytatták a sízők sorát: Lena Dürr Poutiainen mögé sorolt be (11.), Höfl-Riesch viszont remek sízéssel vette át a vezetést - ez sem volt elég, hogy később beelőzze nagy riválisait (6.). Fenninger is bátran eresztette a léceket, a századok nem kedveztek neki a végén (8.).

Maze a hazai közönség előtt mindent beleadott, ám nem tudott hibátlanul végigjönni - öt századdal vette át a vezetést, ami 5. helyet ért. Marmottan első franciaként jött jól ebben a futamban, Riesch és Fenninger közé furakodott be (7.). Rebensburg esélyeshez méltó második futamot mutatott be, több mint három tizeddel vette át a vezetést, és felküzdötte magát a dobogóra (3.). Zettel egyenletesen lassú menete (9.) után egy mindent beleadó Vonnt láthatott a közönség - a legaljára sokallt be az amerikai, így századokkal Rebensburg mögé szorult (4.). Két olasz követte: Karbon a középső részen hatalmasat hibázva a mezőny végére esett vissza (27.), Brignone viszont fantasztikus sízéssel további három tizeddel csökkentette a legjobb időeredményt (2.).

Worley menetét látva azonban egyértelművé vált, kire is tűzte a pályát a francia edző: elképesztően gyors sízéssel több mint fél másodperces előnnyel vette át a vezetést Brignonétől is (1.). Nem volt tehát egyszerű dolga Görglnek, és nem is tudta megoldani: fokozatosan eladta három tizedes előnyét, majd az utolsó szakaszon, már hátrányban el is búcsúzott - fájdalmas pofon ez az osztráknak, talán ezzel szálltak el nagyon halovány összetett esélyei.

Tessa Worley alig több mint 22 évesen már 7 Vk-dobogónál tart, és ami még szebb teljesítmény: ebből 6 győzelem. Igaz, idén most győzött először, ám ez is elég ahhoz, hogy éledni látszódjanak reményei a szakági kristálygömbre. Brignone 4., a szakági küzdelmet továbbra is vezető Rebensburg 8. alkalommal állhatott dobogón. Érdekesség, hogy a dobogósok közül egyik sem született 1989 előtt - igazán fiatalossá vált ez a szám.

A verseny részletes statisztikájáért a linkre kattinthattok.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr293644776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása