HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ifjúsági Olimpia: Kínai siker sífutásban, orosz uralom biatlonban

2012.01.18. 17:30 :: Dave985

Az alpesi sízők szereplése után tekintsük át röviden, mi történt a többi sportágban az innsbrucki Ifjúsági Olimpia első négy napján. Mai összefoglalónkban szólni fogunk egyebek mellett a síugrók egyéni versenyéről, foglalkozunk sífutással és biatlonnal. Kiemelten foglalkozunk a magyar sportolók eredményeivel. Nem feledkezünk meg a tegnap a legjobb 8 közé jutott, érmekére harcoló jégkorongosainkról sem, róluk majd egy külön cikkben írunk.

Alpesi síelés:

Elsőként néhány gondolat erejéig még maradjunk az alpesi sínél, a mai napon ugyanis csapatversenyben mérettettek meg az 1995-1996-os születésű korosztály legjobbjai. A verseny lebonyolítása a felnőtteknél megszokottak szerint történt, vagyis parallel szlalomban dőlt el a továbbjutás sorsa két lány és két fiú párban. Nyolc csapatot valahogy azért sikerült összeverbuválni, így a negyeddöntőket legalább teljes egészében le lehetett bonyolítani.

A legjobb négy közé jutásért vívott összecsapások közül az egyik igencsak egyoldalúra sikerült, az osztrákok 4:0-ra átgázoltak Kanadán. Az olasz-német rangadó 3:0-s végeredménye csak elsőnek tűnhet simának, valójában egy döntetlen futam után kétszer is jó helyzetből buktak a germának, az utolsó tét nélküli futamban is csak minimális különbséggel nyert az olasz. A svájci-norvég párban – Mina Holtmann hiányában – csak három futamot rendeztek, melyből az első kettőben a skandinávok ellenállhatatlannak bizonyultak, Fjeldberg és Christensen magabiztosan hozták magukat, a szuper-kombinációban bronzérmet szerző Marco Simonet sikere csak szépségtapasznak volt jó. Az első két versenynap alapján roppant masszívnak tűnt franciák és a szlovének között csak a jobb időeredmény döntött. Estelle Alphand már-már fiúkat is megszégyenítő menetével szereztek vezetést a gallok, amit egy hasonlóan erős idővel Victor Schuller tett magabiztossá. A szlovének hiába egalizáltak két nevesebb sízőjük (Brezovnik és Hrobat) révén, összesítésben 4 tizeddel elbukták a párharcot.

Az elődöntők hasonlóan kiélezett küzdelmet hoztak. Az olasz-norvég párban sorsdöntőnek ítélték az egyetlen női futamot, miután valószínűsíthető volt, hogy ellenfél híján űridőt aligha fog síelni Fiorano a harmadik körben. Nos, Christensen életben tartotta a norvégok esélyeit, jobb végsebességgel 2 századot rávert Olivierire. Da Villa és Fjeldberg nem volt egy súlycsoportban, megsíelte a nap második legjobb pályáját (az első is az ő nevéhez fűződik), így hatalmas nyomás alá helyezte az utolsó olaszt, Zingerlét. Az egyenlítés összejött Monsen ellen, de összesítésben 34 századdal így is alulmaradtak a norvégok.

A nap csemegéjét kétségkívül a franciák és az osztrákok összecsapása szolgáltatta. A döntő nem a hölgyeknél dőlt el, mivel Alphand és Ager századra azonos idővel, nagy küzdelemben nyerték futamukat. A fiúknál a kombináció aranyérmese, vagyis Marco Schwarz volt a nyerőember, valósággal állva hagyta Schullert, így aztán hiába esett ki az utolsó párban Graf, idővel, 2 tizedes előnnyel a hazaiak küzdhettek tovább az olimpiai bajnoki címért.

A bronzmeccsen Alphand alighanem első nagy hibáját láthattuk, amit a többiek sikeresen kijavítottak, így az Estelle Alphand, Clara Direz, Victor Schuller, Leny Herpin összetételű csapat állhatott fel a dobogóra, Alphand éremkészlete kiegészült egy bronzzal. A fináléban kiderült, nem lehet három emberrel olimpiát nyerni: Rettenwender fölényes sízéssel előnyhöz juttatta a házigazdákat, Fjeldberg pedig érezve felelősségét kockáztatott, vesztére, kiesése egyet jelentett a vereséggel, Monsen alakította 3:1-re a végeredményt.

Az osztrák aranyérmes csapat összetétele: Martina Rettenwender, Christina Ager, Marco Schwarz, Mathias Graf. A norvég csapatot alkotta: Nora Grieg Christensen, Martin Fjeldberg, Marcus Monsen.

Szerdán a lányok óriás-műlesiklása következik.

 

Az alpesi sí csapatverseny végeredménye

 

Síugrás:

Takanasi Innsbruck 2012.jpg

A nők versenye nem tartogatott különösebb izgalmat, a papírformának megfelelően a japán Takanasi Szara mintegy 4-5 méterrel túlugrotta a mindössze tizennégy főt számláló mezőnyt, s végül 27 ponttal utasította maga mögé a második helyen végzett német Katharina Althaust, s pontosan harminccal a bronzérmes szlovén Urša Bogatajt. Takanasi a már 10 alkalommal állhatott fel dobogóra a Kontinentális Kupában, ebből három versenyt megnyert, újabban pedig már a Világkupában is egyre jobb eredményekkel vétette észre magát. Mást ne mondjunk, a legutóbbi hinterzarteni versenyen csupán az idén ihletett formában versenyző amerikai Sarah Hendrickson tudta megverni.

A női síugrás végeredménye (normálsánc)

 

A fiúknál valamivel népesebb mezőny gyűlt össze az Innsbruckhoz közeli Seefelden, a 23 induló között ott találtuk Magyarország elsőszámú síugróját, a kőszegi Szilágyi Ákost is, aki élete első világversenyén bizonyíthatta tudását. Az apukája, egyben edzője az a Szilágyi János, akinek áldozatos munkájának köszönhetően hazánk egyetlen síugró központja a nyugati végeken.

Mint előzetesünkben szóltunk róla, az esélyek alapján a junior-vb-n csapatban és az EYOF-on egyéniben bronzérmes, a Kontinentális Kupában is mind jobb eredményekkel rendelkező norvég Berggaard és a hazai színek képviseletében az FIS- Kupákról sikerekkel büszkélkedő Elias Tollinger párharcára lehetett számítani. Ehhez képest egy harmadik kissrác örülhetett, míg utóbbi nagyon távol került a dobogótól.

Már az első kör után megnyugtató előnyt épített ki a szlovén Ante Lanisek, aki egyedüliként képviseltette a legjobb 10 között az 1996-os születésűeket. Egyedüliként ő ugrott 80 méter fölé, 81 méteres teljesítménye új sáncrekordnak minősült, így hat ponttal vezetett egy kör után Berggaard előtt, míg a harmadik helyről a japán Szato Jukija várhatta a folytatást, kis különbséggel maradt el a norvégtól. A többiek, beleértve Tollingert és a nagy síugró nemzetek képviselőit, már csaknem 10 pontos hátrányba kerültek, ami egy ilyen kis sáncon behozhatatlannak tűnt.

Lanisek Innsbruck 2012.jpg

Tollingert a második körben még a német Andreas Wellinger (4.) és a finn Miika Ylipulli (5.) is túlugrotta, így visszaesett a hetedik helyre összesítésben. A dobogósok kiléte és sorrendje sem változott a második sorozat folyamán. Szato Jukija (3.) négy métert rontva 73méternél ért talajt, de így is beállította az előbb említett német addigi legjobb ugrását. Mats Berggaard (2) sem tudta nagy nyomás alá helyezni a szlovént, csupán fél métert javított, Lanzisek ennek ellenére méltóképp prezentálta aranyérmes ugrását, 79 méterig repült, s végül 286,1 ponttal majdnem nyolc egységet vert norvég vetélytársára.

Szilágyi Ákos egy 60,5 m-es ugrással nyitott, s a19. helyről várhatta a folytatást. Másodjára fél méterrel rontott, s mivel az amerikai Rhoads meg sem 63 méterig, Ákos egy helyet visszacsúszva a 20. helyen fejezte be az olimpiát. Egy bolgár, egy belorusz és egy kazah sportolót előzött meg. A Vasnépének adott nyilatkozatából idézünk: „Élveztem a versenyt, ráadásul szép időnk volt - értékelt a tavaly az év síugrójának választott Szilágyi Ákos. - A magyar csapatból, aki nem versenyzett, kijött szurkolni nekem. Nagyon jólesett. Izgultam egy kicsit, de aztán megpróbáltam másra gondolni, így elmúlt a drukk, és az ugrásra sikerült kellően odafigyelnem. Összességében elégedett vagyok az eredményemmel, hiszen 60-70 méter között szerettem volna ugrani.”


A férfi síugrás végeredménye (normálsánc)

 

Sífutás:

 

A másik kedvelt északi sífajtában három versenyformát rendeznek az olimpián. Az egyéni sprint és a vegyescsapat-verseny előtt klasszikus stílusú időfutamban mérték össze gyorsaságokat a fiatalok.

A hölgyeknél toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből Anasztaszia Szedova, az orosz tehetség néhány tized híján 20 másodpercet vert a második helyezett szlovén korosztályos világranglista-vezetőre, Anamarija Lampićra 5 km-n, s mintegy 42-öt a bronzérmes szintén szlovén Lea Einhaltra.

Női 5 km-es klasszikus időfutam végeredménye

 

A fiúk 10 km-en mérettették meg magukat. Itt is sima orosz győzelem született, Alekszander Szeljanyinov kicsivel több, mint 10 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a japán Isikava Kentarónál, a bronzérmet a kazah Szergej Maljisev nyakába akasztották. A 49 fős mezőnyben indult egy magyar versenyző is, Bodnár Zénó 37:22,3 másodperces időeredményével a 43. helyen fejezte be a versenyt. Nyolc perccel teljesítette lassabban a távot, mint a győztes orosz, viszont összesen hat riválist maga mögé utasított.

 

Férfi 10 km-es klasszikus időfutam végeredménye

 

Északi összetett:

A sportág egyetlen számát vasárnap bonyolították le. A 17 indulón előbb egy HS75-ös sáncon ugrott, majd Gundersen- rendszer szerint 10 km-en futott. Az ugrás után még vezető német Tom Lubitz 20 másodperces előnye nem sokáig tartott ki, a táv feléig bírta erővel, onnantól hárman is lehagyták, így meg kellett elégedni a negyedik hellyel. Jamamoto Go (3.) sem bírta az utolsó km-ek iramát, az ugrás után második japán bronzérmét magabiztosan őrizte. Az iramot végig diktáló cseh Tomaš Portyk (1.) a véghajrát is remekül bírta, így a finn Ilkka Herola (2.) számára maradt a második hely.

Az északi összetett végeredménye

 

 

Biatlon:

Sílövészetben mindkét nemnél a Világkupában megszokott rendszer szerint előbb egyéni indításos sprintversenyt rendeztek, majd másnap az ott szerzett időkülönbségek szerint indították az üldözéses viadalt. A hölgyeknél elsősorban hibátlan fekvőlövészetével a német Franziska Preuss vitte el az aranyérmet, két lövő hibával is fel lehetett vasárnap állni a dobogóra, remekül kompenzálta célzási pontatlanságát futással a kazah Galina Visnevszkaja és az orosz Uljana Kajseva.

Női sprintverseny végeredménye

Másnap 27,5 másodperces előnyből gazdálkodhatott a német, futásával nem is volt különösebb gond, ám egy-egy hibát elkövetett a fekvő-, majd az állólövészet során is, míg Kajsevának mind a 20 lövése célt ért, így 27,9 másodperces előnnyel simán nyerte az üldözéses versenyt. Dacára annak, hogy nagyon ellőtte magát (4 lövő hiba), Visnevszkaját nem tudták letaszítani a dobogóról.

Női üldözéses verseny végeredménye

 

A kínaiakkal már nemcsak a jégen, a havon is számolni kell. Cseng Fangming (19:21,7) egy lőhiba mellett is több mint 20 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a második észt Rene Zahknánál, a dobogó harmadik fokára a francia Aristide Begue állhatott fel. Panyik Dávid személyében magyar résztvevő is akadt a 7,5 km-es sprintben. Dávid 5 lövő hibával végül két ellenfelét tudta megelőzni (24:25,9), ami a 48. helyhez volt elegendő. Sajnos különösebb előrelépésre nem volt kilátás, mivel az előtte álló szerb versenyző is csaknem egy perces előnyből kezdhette meg az üldözésest.

Férfi sprintverseny végeredménye

A másnapi üldözéses versenyt tehát a kínai kezdhette meg mintegy 20 másodperces előnyből észt ellenfele előtt, a Begue- Harden kettős durván fél perccel, Aalerud és Homberg 40 szekundummal később indulhatott. Az első fekvőlövészetben Harden és Zahkna hibátlanul teljesített, a többiek viszont kettőt is rontottak, így a büntetőköröket követően a kanadai és az észt állt a verseny élére. A folytatásban a balti állambeli is kétszer hibázott, s mivel a francia Begue a második fekvőben csupán egyetlen találatot könyvelt el, gyakorlatilag ki is szállt a dobogóért folyó versenyből. Az érmekért a táv második felében inkább már négyen küzdöttek: Cseng és Zahnka mellett a kanadai Harden és a német Homberg. Míg ellenfelei 3-4 lövőhibánál tartottak, Harden keze egyszer sem remegett meg, s úgy tűnt, simán nyerni tudja a versenyt. Az utolsó lövészetbe azonban egy hiba belecsúszott, ám szegény Stuart Harden olyan önkívületi állapotba került némileg váratlan vezetése tudatában, hogy elfelejtette lefutni a büntetőkört, így hiába halad át elsőként a célvonalon, s érezte magát néhány pillanatig olimpiai bajnoknak, a bírák 2 perces időbüntetést szabtak ki rá, s visszasorolták a 7. helyre.

Az aranyérem így a német Niklas Homberg birtokába került, aki mintegy 10 másodperccel utasította maga mögé a második ezüstérmét szerző Rene Zahknát. Szinte hihetetlen, de Cseng Fangming hét lövőhibával is alig maradt el kettejüktől, s minden gond nélkül szállította az újabb medáliát Kínának. Negyedik helyen a német Maximilian Janke, ötödikként pedig remek lövészettel a középmezőny sűrűjéből előretörő szlovén Miha Dovžan végzett. Panyik Dávid egyáltalán nem lőtt jól, 20 kísérletének fele célt tévesztett, egyetlen pozitívumként azért megemlíthetjük, hogy hasonló hatékonysággal célzó litván vetélytársát sikerült megelőzni, így a 46. helyen fejezte be a versenyt. (Egy fehérorosz legény kizártak.)

Férfi üldözéses verseny végeredménye

 

 

Szabadstílusú síelés és hódeszka:

Gram Innsbruck 2012.jpg

Túlzás lenne állítani, hogy népes mezőny gyűlt össze a síelők félcső versenyén, a lányoknál 9, a fiúknál 13 sportoló indult a Kühtai-on rendezett viadalon. A lebonyolítás követi a Világkupában megszokott rendszert, vagyis a selejtező hat legjobbja indulhat a döntőben, mindkét körben két-két gyakorlatot mutathattak be a fiatalok, a jobbik pontszám számított bele az értékelésbe.

A lányoknál Elisabeth Gram (140 pont) révén osztrák győzelem született (ő szerezte a hazaiak első aranyérmét), a norvég Christiansen Sjaastad (112 pont) és a francia Marine Tripier Mondancin (84 pont) állhatott még fel a dobogóra.

Női félcső, sí, végeredmény

 

A fiúknál egy svájci bizonyult a legjobbnak, Kai Mahler (130 pont – igen, jól látjátok, gyengébb pontszámot kapott, mint a lányok versenyének győztese) gyakorlata abszolút kiemelkedett a többi közül, érmet szerzett még a finn Lauri Kivari (104 pont) és az amerikai Aaron Blunck (78 pont).

Férfi félcső, sí, végeredmény

 

A hódeszkások hasonló számában még beiktattak egy elődöntőt is. A lányoknál 16-an indultak, ebből hat folytathatta az elődöntőben, ahonnan a már biztos dobogósok külön versenyben dönthettek az érmekről. A japán Ohe Ikaru (260 pont) vitte el a pálmát, megelőzve az amerikai Arielle Goldot (208 pont) és a francia Lucile Lefevre-t (156 pont).

Női félcső, hódeszka, végeredmény

 

A fiúknál valamivel népesebb, 27 fős mezőny gyűlt össze, közülük a legjobb 12 folytathatta az elődöntőben, a fináléba csak hatan kerülhettek. Két 90 pont fölötti gyakorlattal vágott vissza a kétkedőknek a döntőben Ben Ferguson (260 pont), az amerikait az elődöntők során ketten is felülmúlták, de amikor a legfontosabb volt, odatette magát, s igazolta a papírformát. A szlovén Tim-Kevin Ravnjak (208 pont) és a japán Hiraoka Taku (156 pont) állhatott még fel a dobogóra, mindketten rontott első gyakorlat után szereztek érmet.

Férfi félcső, hódeszka, végeredmény

Szólj hozzá!

Címkék: snowboard sífutás biatlon alpesi sí síugrás freestyle sí alpesi sí csapatverseny 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr143574075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása