HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ifjúsági Olimpia: Marokkó is felkerült az alpesi síelés térképére

2012.01.17. 02:55 :: Dave985

A mögöttünk hagyott hétvégén Szuper-G-ben, majd szuper-kombinációban mérték össze tudásukat a világ legjobb ifjúsági korú alpesi sízői az Innsbruckban zajló téli olimpián. A lányoknál – Mikaela Shiffrin hiányában – az egykoron Összetett Világkupát nyert Luc Alphand lánya, Estelle viszi eddig a prímet egy arany- és egy ezüstérmével , míg a férfiaknál egy – kimondani is bizarr – marokkói győzelem után végre az osztrákok is örülhettek Marco Schwarz révén. Úri Zsuzsanna és Kékesy Márton szereplésére eleddig nem lehet sok panaszunk.

Negyvennégy lány állt rajthoz a tiroli főváros (pontosabban Patscherkofel) mellett kialakított olimpiai pályán a nyitószámban, vagyis szuperóriás-műlesiklásban. Köztük szerepelt a mi lányunk, a soproni Úri Zsuzsanna is, aki a célba érésen túl azt a célt tűzte maga elé, hogy legalább az egzotikus országok képviselőit maga mögé tudja utasítani. Izgalmas versenyre lehetett számítani, hiszen a korosztályos világranglista legjobb 8 helyezettjéből hatan is képviseltették magukat. Kár, hogy a topfavorit Estelle Alphand legnagyobb kihívója, Mikaela Shiffrin nem vállalta az indulást, az amerikai zsenipalánta most szombaton már minden bizonnyal leteszi névjegyét az olimpián. Az időjárás nem volt kegyes a sportolókhoz, borús, felhős időben, rossz látási viszonyok között küzdötték le a 400 méter szintkülönbséget.

Az orosz Jekatyarina Tkacsenko (15.) nyitómenete gyengécskének bizonyult, rögtön az őt követő Clara Direz (4.) felülmúlta csaknem másfél másodperccel, ami ranglistás helyezésük fényében nem volt oly meglepő. Luana Flütsch (10.) gyengélkedése már sokkal inkább sorolható ebbe a kategóriába, komoly térvesztések árán tudott csak célba érni. Nem Szuper-G-ben vártak kiugró eredményt a hazaiak, FIS- pontok alapján még a bőven vett élmezőnyben sem találunk osztrákot. Christina Ager (3.) mit sem törődött előzetes esélyeivel, odatette magát, kulturált menete végén 3 századdal befért a francia lány elé, ami végül érmet ért számára.

 

Századok döntöttek a továbbiakban is: előbb a svéd Magdalena Fjällström (6.) sorolt a virtuális dobogó alsó fokára egy pálya végi rontás következtében, majd az erősebbiknek tartott osztrák, Martina Rettenwender (5.) révén 1-3-ra álltak a sógorok, mindössze négy századdal kapott ki Agertől. Továbbnövelte az osztrák aranyesélyeket a dobogóra várt svájci Jasmina Suter és a szlovén Saša Brazovnik kiesése, ám a legnagyobb kihívó csak eztán következett. Estelle Alphand (1.) igazolta a papírformát, fölényes síeléssel (az alsó szakaszt utánozhatatlanul teljesítette) viszonylag nagy előnnyel, 28 századdal vette át a vezetést, s onnantól már ki sem engedte kezéből. Az ausztrál Greta Small (7.), az olaszok, Veronica Olivieri (8.) és Jasmine Fiorano (kiesett) nem jelentett rá veszélyt, csakúgy, mint a norvég Mina Fürst Holtmann (kieső remek részidő után). De amikor már mindenki elkönyvelte Estelle sikerét, egy másik norvég, Nora Grieg Christensen (2.) kis híján megtréfálta, egész konkrétan egyetlen századon múlt a bombameglepetés. Majd’ két tizedes előnyét nem tudta megőrizni a kacskaringós második szektorban. Úri Zsuzsanna (29.), a Kárpát SE sportolója alig maradt el korai riválisától, az alapelvárást viszont teljesítette azzal, hogy három arab vetélytársát meg tudta verni. 8,58 másodperccel maradt el Alphand-tól.

A névazonosság Estelle Alphand-nál vérségi köteléket jelöl, annak a Luc Alphand-nak a legidősebb lányáról van szó, aki a 90’-es évek folyamán meghatározó tagja volt a férfi lesikló mezőnynek, háromszoros szakági győztes, összetett VK- győztes, világbajnoki bronzérmes, illetve – esetében ezt emelik ki mindenhol – 1995-ben egymás utána két napon kétszer nyerni tudott Kitzbühelen. Estelle-lel jövőre minden bizonnyal már a Világkupában is találkozni fogunk betérő vendégként, a junior-vb-n (Szuper-G-ben egy 10. helyet söpörtbe) és az EK-ban (többszörös pontszerző) már letette névjegyét, francia bajnokságról három Top-8-as helyezést.

A női Szuper-G részletes végeredménye

 

Markus Waldner mesteredző nem kímélte a fiatalokat, betonerős pályát állított össze, különösen az alsó szakaszon kellett óvatosnak lenni. A célegyenes elé épített ugrató komoly technikai tudást követelt a fiataloktól. Már a lányoknál is láttunk néhány perdöntő rontást, kiesésből már kevesebbet. A fiúk futama már bővelkedett kaputévesztésekben, mást ne mondjunk, az első hét indulóból csak ketten értek célba, a kiesők ráadásul a korosztályos elit. Kiesett a listavezető norvég Martin Fjeldberg, az osztrák éremesélyes Marco Schwarz és egy titkos esélyes, a szlovén Miha Hrobat is. Hét induló után így andorrai vezetést mutatott az eredményjelző, Joan Verdu Sanchez (3.) szűk két tizeddel előzte meg a német Lucas Kranhertet (5.). A francia Victor Schuller (4.) egyetlen századdal befért utóbbi elé, joggal bízhatott ezek után a dobogóban, mivel papíron már csak két erősebb síző várakozott rajtjelre.

 

Egy marokkói srác múlt szombaton mindent felülírt, kerekedő szemekkel figyelte a nagyérdemű, ahogy Adam Lamhamedi (1.) energikus siklása végén 2 tizeddel gyorsabbnak bizonyult az andorrainál, mindezt úgy, hogy előtte sikeresen végigizgulta a norvég Marcus Monsen (6.) menetét. Végül az ezüstéremről is lemaradt, a cseh Fredrik Bauer (2.) eredményei láttán ez várható is volt, az már kevésbé, hogy ma ő is csak a második helyet tudta megkaparintani. Jó egyéni teljesítményt ezután is fel lehetett jegyezni, mint a honosított görög Massimiliano Valcareggit (8.), vagy a 44-essel sziporkázó osztrák Mathias Grafot (10.). Kékesi Márton, a Fullsport SE reménysége 7,25-ös hátránnyal ötvenöt indulóból a 34. helyen végzett.

Adam Lamhamedi beírta magát a sporttörténelem aranylapjaira, mondanom se kell, Marokkó még soha nem nyert semmiféle érmet téli olimpiákon. Adam egyébként Kanadában él, edz és versenyez; sasszemű olvasóinknak bizonyára feltűnt, hogy a kanadai válogatott ruháját viselte lejtmenet. Korábban két FIS- versenyről volt Top-10-es helyezése, a két technikai számban.

A férfi Szuper-G részletes végeredménye

Vasárnap szuper-kombinációban mérték össze erejüket a fiatalok. Az első – Szuper-G – futam külön FIS- versenyként is működött, vagyis erős mezőnyben értékes pontokhoz lehetett jutni. A korosztályos ranglistavezető Shiffrin itt sem állt rajthoz.

Sokat fejlődtek a lányok az előző naphoz képest, Estelle Alphand (1.) például csaknem egy egész másodperccel ért el jobb időeredményt, mintegy 5 tizedes előny birtokában várhatta a szlalomot Magdalena Fjällström (2.) előtt. A harmadik időt nyolctizedes elmaradással a holland Adriana Jelinkova (3.) érte el, de még Christensen, Direz, Olivieri, Suter és Rettenwender is bőven lőtávolon belülről készülhetett délutánra. Sajnos, Úri Zsuzska nem ért célba.

A legjobb műlesikló futam a szlovák Petra Vlhová (4.) nevéhez fűződött, fölényét jól jellemzi, hogy egészen a végéig 8 tizeddel verte a második legjobb időeredményt. Noha a Szuper-G után még csak a 14. pozíciót foglalta el, öles léptekkel haladt az éremszerzés felé. Sorra jöttek ugyanis a gyors számokra specializálódott versenyzők, Rettenwender (5.) veszélyeztette igazán pozícióját, ám az osztrák a célba 3 százados hátránnyal ért be. Suter és Christensen kiesésével, Olivieri (12.) gyengécske menetével kézzelfogható közelségbe került a dobogó, főleg miután Clara Direz (6.) is megbillent a letörésnél, így kevéssel ő is mögéje sorolódott.

Az első három felettébb ragaszkodott az éremhez, az elosztásban történt egy apró változás. Adriana Jelenova (3.) maradt a dobogó legalsó fokán, miután egyetlen századot sikeresen megőrzött tetemes előnyéből. Magdalena Fjällström (1.) már egészen más dimenzióban síelt, alig-alig maradt el Vlhová megközelíthetetlennek vélt idejétől. Óriási nyomás nehezedett tehát Estelle Alphand (2.) vállára. Aránylag kulturált pályát síelt, hatodik legjobb szlalomján nincs mit magyarázni, de a szükséges extra ma hiányzott belőle.

Magdalena Fjällström is idén mutatkozott be az Európa Kupában, pontot még nem szerzett. Svéd bajnoki hetedik helyezése emelhető ki épp szuper-kombinációból, ugyanebben a számban a juniorok közt nem talált legyőzőre hazájában. Zömében skandináv FIS- versenyekről 18 Top-10-es helyezést számlál, 13 dobogó és 5 győzelem szerepel köztük.

 

 

 


 A női szuper-kombináció részletes végeredménye

 

A fiúknál semmi sem dőlt el délelőtt, az első kilenc versenyző egy másodpercen belül fejezte be a Szuper-G-t. A legjobb időt Marco Schwarz érte el, 7 századdal megelőzve Miha Hrobátot és 12-vel a szakág toronymagas esélyesét, Martin Fjeldberget. Kékesi Marci (43.) valamivel gyengébben teljesített a gyorsabb számban, ez 158 FIS- pontot ért számára.


 

A szlalom pályán sorban hullottak a fiúk, az első harmincasból tucatnyian zártak helyezetlenül. Az első igazán jó időeredményt a francia Leny Herpin (5.) érte el, aki a 13. helyről indulva jelentősen előrébb tudott lépni, nem kis szerencsével. A svájci Sandro Simonet (3.) három századdal még nála is gyorsabb tudott lenni, a célban aligha gondolta volna, hogy hamarosan bronzérmet akasztanak a nyakába. Márpedig így történt, mivel az utána következők kategóriákkal gyengébben síeltek nála, a negyedik Marcus Monsen is csaknem 8 tizeddel maradt el tőle összesítésben, Mathias Graf (7.) és Fredrik Bauer (6.) még annyira sem veszélyeztette.

Az éremszerzés Fjeldberg újabb bukása után vált bizonyossá, a norvégot az olimpia alpesi síversenyeinek királyaként harangozták be, ehhez képest terített betli eddigi szereplése. Miha Hrovat (2.) nem rontott akkorát, gond nélkül bejött az első helyre, bár az is igaz, hogy nem tette ki földöntúli nyomásnak Marco Schwarzot (1.), az osztrák élni is tud az eséllyel, sima 67 százados előnnyel megszerezte a hazaiak első aranyérmét. Kékesi Marci nemcsak a kiesések miatt lépett jócskán előre, határozottan biztató szlalommal a 24. helyen fejezte be a versenyt.

A férfi szuper-kombináció részletes végeredménye

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper g szuper kombináció magyar sportolók 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr343559621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása