HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

I. Ifjúsági Téli Olimpia: Alpesi sí (Esélylatolgatás)

2012.01.11. 17:19 :: Zsuzsi4

IMG_2740.JPG

 

Már csak néhány nap, és elindul a megnyitó ünnepség az első Téli Ifjúsági Olimpián.

A Magyar csapat pénteken letette az esküt, és hétfőn reggel közös busszal Innsbruckba utazott. Kedden már edzésen is voltak, valamint igyekeznek felvenni a hangulatot, akklimatizálódni.

 

Ahogy már előző cikkünkben írtunk is róla, alpesi síben minden számban megmérkőznek a fiatalok, kivéve a lesiklást. Ez a kihagyás talán érthető is, hiszen az 1995-1996-os korosztály vehet részt az alpesi versenyeken, akik 16-17 évesek. Ők azok, akik vagy első, vagy második szezonjukat kezdték most a FIS nemzetközi versenyeken, ennek megfelelően kevesebb tapasztalattal és edzésnappal rendelkeznek, főleg a gyors számokban. És ne felejtsük el: ugyanazon léceket kell használják, mint a felnőttek a világkupán. Akik az idén kezdtek, júliusban még FIS- pontjuk sem volt, márpedig azóta nem túl sok lehetőségük volt a pontgyűjtésre. Az égiek sem segítettek nekik: a december a szokásosnál jóval hószegényebben telt el, a versenyek nagy része törlésre került, amelyeket megtartottak, ott a szokásosnál is jóval többen voltak. Nekik ezáltal fokozottan nehezebb volt a helyzetük, hiszen a pont nélküliek a normál FIS versenyeken utolsóként indulnak. Gondoljuk csak el, mekkora esélye van nagyot alkotni egy elsőéves versenyzőnek, aki 140.-ként indul a pályában?

 

Csupán csak az FIS- pontokat áttanulmányozva próbáljunk meg esélyeket latolgatni.  

 

Fiúk:

Martin FjeldbergSzlalomban egy izlandi fiú – Jakob Helgi Bjarnason a legjobb pontszámú, ő az egyetlen, akinek 500-on (világranglista első 500 helyezettje) belüli eredménye van. Azonban legjobb pontjait saját hazájában szerezve, ez nem tűnik olyan kimagaslónak– főleg, hogy más számokban ezt meg sem közelíti. A második helyezett egy szlovén fiú – Miha Hrobat – aki kemény szlovén/olasz versenyeken harcolt meg ezekért a pontokért. A harmadik egy norvég fiú, valószínűleg érdemes megjegyezni a nevét, Martin Fjeldberg, hiszen óriásban is a legjobbak között van, szuper G-ben pedig egyenesen a legjobb. Talán ő tekinthető a legnagyobb esélyesnek, de hogy sokat fogunk még hallani róla, az biztos.

Az első 10-ben szlalomban nincsen osztrák, a legjobb is csak 13., óriásban és szuper G-ben ketten vannak. Akinek a neve többször is ismétlődik, az Marco Schwarz – ismervén a felkészülési és versenyeztetési osztrák szabályokat, ez mindenképpen a legjobbak közé emeli az osztrák fiút.

Akinek még több számban is ismétlődik a neve, az a szlovén Hrobat – szlalomban 2., óriásban 7., szuper G-ben a 10. Valószínűleg ő is ott lesz a legjobbak között.

Szlalomban van két japán fiú az első 10-ben (Hirosima Szejdzsa és Kudo Josihiro) a japánok ebben a számban szoktak igazán eredményesek lenni, de korosztályos szinten még óriás-műlesiklásban sem elhanyagolható tényezők.  

A legjobb 96’-os versenyző szlalomban a szlovén Job Rupnik, óriásban a horvát Istok Rodeš, szuper G-ben pedig a norvég Kristoffer Haugland. Az 1996-os évjáratúakat a tavalyi Trofeo Topolino eredményei alapján is érdemes értékelni – ez a nem hivatalos gyerek világbajnokság.

Fiúknál az első 3 helyet ugyanazon nevek foglalták el mind szlalomban, mind óriásban: az osztrák Mathias Graf (sl:1., gs: 2.), a francia Hugo Geraci (sl:2., gs: 3.) és a már említett Istok Rodeš (sl:3., gs: 1.). Közülük egyedül a francia fiú nem tudta ennyi idő alatt pontokra váltani ezt a szép eredményt, csak szlalomban tudott értékelhetőt alkotni, a másik két fiú viszont továbbra is a legjobbak között van.


Lányok:

A lányoknál a képlet ennél sokkal egyszerűbb, hiszen minden sísport után érdeklődő hallotta már az amerikai Mikaela Shiffrin nevét. Azután, hogy Aspenben szlalomban 8. lett, a múlt év végén Lienzben már dobogóra is állhatott. 16 évesen legutóbb egy bizonyos Janica Kostelić állhatott Világkupa-dobogóra. Tavaly az ifi VB-n 3. helyen végzett, ezek alapján nem meglepő, hogy őt tekintik az amerikai sísport jövőjének. Szlalomban a világranglista 19. helyén, óriásban 96., szuper G-ben pedig 128. helyén áll. Ezekkel az eredményekkel toronymagasan a legjobb ebből a korosztályból, és komoly nemzetközi tapasztalata is mellette szól.  Kérdés csupáncsak az, hogy nem ítéli-e fontosabbnak az olimpia alatti Világkupa versenyt – bízunk benne, hogy az 1. Ifjúsági Olimpia megnyerése elég nagy fegyvertény ahhoz, hogy ő is ott legyen Innsbruckban. (Elvileg másnap rendeznék a műlesiklást Kranjszka Gorán.)

Petra Vlhová

Két másik nevet emelhetünk még ki, amelyek ismétlődnek más számokban is a legjobbak között: a francia Estelle Alphand, az egykori vb-bronzérmes Luc Alphand lánya, aki szuper G-ben jobb is az amerikai lánynál, és a szlovák Petra Vlhová, aki szlalomban a 2., óriásban pedig a 11. korosztályában.


A 96’-os évjáratúak Trofeo Topolino eredményei alapján az osztrák Chiara Mair emelkedik ki: ő szlalomban és óriásban is a legjobb volt tavaly ezen a versenyen. A pontszerzésben azonban nem lépett annyit előre, hogy bebiztosítsa helyét a négyfős osztrák csapatban. A 96-osok közül még talán a francia Melanie Dalmasso, és a német Isabelle Lang kerülhet be a nemzeti csapatba pontszámok alapján. A többi tavalyi Topolino- helyezett nem valószínű, hogy ott lesz Innsbruckban.

 

Kvalifikáció:

Országonként maximum 4 fiú és 4 lány mehet az Ifjúsági Olimpiára, és érdekességként rendeznek csapatversenyt is: 2 fiú és 2 lány parallel versenye lesz, amely a felnőtt VB-hez hasonló módon kerül lebonyolításra – természetesen azon országok között, ahol lesz ennyi induló.

 

A magyar alpesi válogatott:

 

Magyarok közül 1 fiú és 1 lány képviselheti az országot – ezt a kvótát az eddigi junior VB-k eredményei alapján állapítják meg.

A Sí Szövetség döntése alapján december folyamán kvalifikációs versenyeket tartottak, melyek részben FIS- versenyek, részben saját szervezésű időmérések voltak.

Akik ezeken részt vettek:

-          Kékesi Márton

-          Halmágyi Zoltán

-          Szőllős Benjamin

-          Török Bence

-          Úry Zsuzsanna

-          Döme Dóra

-          Berecz Réka

Sajnos a nagyon rossz hó helyzet kifogott a kvalifikációs versenyzőkön, nem nagyon lehetett megoldani azt, hogy mindenki egy versenyen egyszerre indulhasson.

Az időmérő edzéseken a fiúknál egyértelműen a legesélyesebb Kékesi Márton volt a legjobb. Marci emellett a magyar szervezésű SES kupán szépen javított a szlalom pontjain is, ezzel 90 pont alá került. A második legjobb eredménnyel Halmágyi Zoltán végzett, aki a tavalyi évhez viszonyítva nagyon sokat lépett előre, de Marcit utolérni nem tudta. Az elsőéves Szőllős Benjamin és Török Bence hiába mutattak fel a nemzetközi gyerekversenyeken nagyon szép eredményeket, nem tudtak megbirkózni ennyi idő alatt évhátrányukkal.

A lányoknál óriás-műlesiklásban Döme Dóra és Úry Zsuzsanna között kiegyensúlyozott verseny folyt, azonban Zsuzska az időméréseken szlalomban jelentősen jobbnak bizonyult. Az időmérés után teljesíteni tudta azt a feltételt is, hogy FIS- pontszámmal rendelkezzen, így a Szövetség döntése alapján ő utazott ki az Olimpiára.

Kékesi Márton

- Kékesi Márton.

Marci („Bode” Marci) 1995-ös születésű, a Fullsport versenyzője. Éveken keresztül édesapja edzette, az utolsó két évben készült a FIS által szervezett nemzetközi táborban. Marci nagyon megbízható versenyző, a Bükkben és a szlovák pályákon tanulta a sportág csínját-bínját. Édesapjának köszönhetően szinte síléccel a lábán nőtt fel, ha csak egy csepp havat találtak, a fákat használva kapuként azonnal edzettek. Ennek köszönheti nagy lécbiztonságát. Nem véletlenül a példaképe Bode Miller, az amerikai „őrültségéből” benne is van valami. Pontszáma alapján a mezőny 3. harmadának elején fog indulni, és vagánysága átsegítheti a nehézségeken, akár meglepő eredményekkel is szolgálhat.

 

Úri Zsuzsanna

 

- Úry Zsuzsanna:

Zsuzska ugyancsak 1995-ös, a tavalyi szezonban nem indult nemzetközi versenyen. A Kárpát SE versenyzője, a csapatával készül. Nagyon nagy fegyvertényt követett el azzal, hogy ő lett az utazó, Döme Dórának mindenki nagyobb esélyt adott. Azonban Zsuzska jól használta ki a Szövetség által biztosított feltételeket a felkészülés során. Az előző évhez viszonyítva jelentősen többet edzett, és szorgalma meg is hozta a gyümölcsét. Pontszáma alapján ugyancsak a 3. harmadban fog indulni, és nemzetközi versenytapasztalata hiánya miatt eddigi kitartása, szorgalma segítheti át a nehézségeken.

A fiatalok ma már a verseny helyszínen edzettek, Kovács Barna szövetségi kapitány irányításával. Nagy lehetőséget kaptak azzal, hogy az első Ifjúsági Olimpia résztvevői lehetnek, reméljük a következő években is profitálnak majd ezekből, és szépen folytatják pályafutásukat.

 

Az YOG honlapja: www.innsbruck2012.com

 

Az I. Ifjúsági Téli Olimpia programja (alpesi sí):

 

Január 14. 10:30. Lány Szuper-G

Január 14. 12:30. Fiú Szuper-G

Január 15. 10:15 / 12:45. Lány szuper-kombináció

Január 15. 11:15 / 15:05. Fiú szuper-kombináció

Január 17. 11:00. Parallel vegyes-csapatverseny

Január 18. 10:00 / 13:00. Lány óriás-műlesiklás

Január 19. 10:00 / 13:00. Fiú óriás-műlesiklás

Január 20. 10:00 / 13:00. Lány szlalom

Január 21. 10:00 / 13:00. Fiú szlalom

4 komment

Címkék: előzetes alpesi sí magyar sportolók 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr803537385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi4 2012.01.14. 17:26:44

A mai SuperG pályája tartogatott meglepetést a versenyzőknek: a második szakaszban a fiúknál az összes addig szépen vezető esélyes elszállt. Emiatt meglepetésre a marokkói Lamhamedi Adam nyert (aki azért láthatóan amerikában él, hiszen az ottani versenyeken szerezte pontjait). Érdemes lenne megtudni, Marokkó hány olimpiai aranyérmet nyert a téli olimpiákon. Nem valószínű, hogy sokat...
A 2. a svéd Bauer Fredrick, a harmadik az andorrai Verdu Sanchez Joan. Fjeldberg, Schwarz, Hrobat, Rodes mindegyike jó kezdés után kiesett, a cikkben említettek közül egyedül az osztrák Graf maradt benn, aki 44-es rajtszámmal lett 10., ami nagyon szép eredmény.
Ennek megfelelően a verseny FIS pontszáma nagyon magas lett (59 pont).
Kékesi Marci 40. rajtszámmal 34. lett, 178 FIS pontot szerezett, és a kötelezően megelőzendő egzotikus nemzetek indulóit mind maga mögött tartotta.

Zsuzsi4 2012.01.14. 17:30:59

A lányoknál az amerikai Shiffrin távollétében a francia Alphand nyert, ugyan csak 1 század másodperccel a norvég Christensen Nora Grieg előtt. A 3. helyett az osztrák ager Christina. A cikkben említettek közül a szlovák Vlhova lett 9.
A verseny alappontszáma ennek megfelelően sokkal jobb volt, mint a fiúknál, 35 pont.
Ury Zsuzsanna ugyancsak 40-es rajtszámmal indult, és a 29. helyen végzett, 173 FIS ponttal, ami azt figyelembe véve, hogy élete első SuperG versenye, nagyon szép eredmény, bátor versenyzés volt tőle.
Holnap fiúknak és lányoknak is Super combi verseny lesz, ahol a SuperG futam sima FIS versenyként pontot jelent.

Zsuzsi4 2012.01.15. 19:31:49

Mai SuperCombi eredmények: fiúknál SuperG-ben helyreállt a rend, az első asz osztrák Schwarz, 2. a szlovén Hrobat és 3. a norvég Fjeldberg.
Szlalomban azonban Fjeldberg megint kiesett, így nem tudta valóra váltani lehetőségeit - messze neki vlt a legjobb pontja ebben a számban. A legjobb a svájci Simonet, 2. 0,01 hártánnyal Schwarz, 3. a francia Herpin Leny.
Így a SuperCombi eredmények: 1. az osztrák Schwarz, 2. Hrobat, 3. svájci Simonet.
Marci SuperG-je ma egy kicsit orsszabb lett, 39. rejtszámmal 43. lett, azonban teljesítve a szlalomot összesítésben 24. lett, 204 FIS pontot teljesítve. (a verseny alappontja Fjeldberg kiesésével nagyon magad, 87 lett)

Zsuzsi4 2012.01.15. 19:36:51

Lányoknál a SuperG-t újra a francia Aplhand nyerte, 2. a svéd Fjaellstroem, 3. a holland Jelinkova.
Ury Zsuzsanna sajnos kiesett.
Szlalomban azonban a szlovák Vlhova lett a legjobb, aki ezzek a super combi 4. helyzettje lett.
Szlalom 2. a svéd lány, aki ezzel megnyerte a szuper Combit, 3. pedig az osztrák Rettenwnder , aki a 7. SzuperG eredményével összesítésben 5. lett.
A verseny FIS pontja jobb lett mint a fiúknál, 68 pont, hiszen a legjobbak bennmaradtak a versenyben.
Holnap csapatverseny.
süti beállítások módosítása