HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Schlierenzauer bejelentkezett a milliós jackpotra

2011.12.31. 23:31 :: zbigniew

A jubileumi 60. Négysáncverseny kezdődött el tegnap, melynek első állomásán, Oberstdorfban nem kis izgalmak közepette a szezonnyitó kuusamói versenyhez hasonlóan ismét hármas osztrák siker született! A szezonban már második, összeségében pedig 37. Vk győzelmét szerezte az a Gregor Schlierenzauer, aki nagy fölénnyel nyerte a turné első szakaszát csapattársai, Andreas Kofler és Thomas Morgenstern előtt. Schlierenzauer győzelme azt jelenti, amellett, hogy a Négysánc fő esélyesévé lépett elő még az egy millió svájci frankos főnyereményt is csak ő nyerheti meg, persze csak akkor, ha a hátralévő összes versenyt megnyeri!

       Gregor Schlierenzauer adatlapja.doc           Oberstdorf HS140 adatbank .xls

A jubileumi Négysáncverseny mellett még egy kerek szám áll a rendezvény mellett, hiszen tíz éve annak, hogy a síugrás történetében egyedülálló módon úgy nyert valaki turnét, hogy az összes állomáson győzni tudott! Ez pedig nem volt más, mint a németek egykori klasszisa, Sven Hannawald! A versenyre telt ház, azaz 20.500 fizetett néző előtt került sor, mely túlnyomó részét hazai, azaz német szurkolók tették ki, akik hosszú idő után ismét hazai győzelemben bíztak.

A versenyt nem mindennapi körülmények közt rendezték a Schattenberg-sáncon, hiszen, mint azt a szezon folyamán már számos alkalommal tapasztalhattuk az időjárás nagy úr, képes egy ilyen fontos eseményt is tönkretenni. Elsősorban az erős szél játszotta a főszerepet, de bónuszként a sűrű havazás is beköszöntött, mely még inkább nehezítette a verseny lebonyolítását. A verseny előtti napon, a kvalifikáción ennél azért egyszerűbben mentek a dolgok, melyen Andreas Kofler érte el a legjobb eredményt a nap legnagyobb ugrását elérve, aki 142 m-ig repült, csupán másfél méterrel maradt el a hivatalos sáncrekordtól. A norvégok ellenállhatatlanul versenyeztek a selejtezőn, hiszen négy ugrójuk is remek eredményt ért el, sorrendben Bardal, Hilde, Velta és Sklett is a Top5-ben végzett. Ezután kialakultak a párosítások, némelyikük remek párharcot sejtetett.

Az oberstdorfi verseny első sorozata sajnos nem zajlott problémamentesen. A verseny 16.30-kor indult, de egy óra elteltével is csak 30 ugró tudott lejönni az 50-ből, mivel az erős havazás, valamint a változékony szél felváltva, vagy együttesen hátráltatta éppen a verseny mielőbbi lebonyolítását. Mivel irreális eredmények születtek az első körben, így a zsűri kénytelen volt megszakítani a versenyt és meetingre vonult, ezután döntött úgy, hogy törli az első sorozat eredményét és fél órás szünet után újrarajtoltatja a mezőnyt!

A törölt első körben egyébként kiesésre állt több nevesebb ugró is, mint pl. Hautamaeki, Evensen, Koch, Freitag és Schmitt, így nem csak nekik jött jól az ismétlés, hanem olyan ugróknak is, akik a turné legnagyobb favoritjai voltak. Nos, amikor Freitag és Schlierenzauer is messze a K-pont alatt teljesített az erős hátszél miatt, mellyel amúgy nem csak a versenyen, de összesítésben is „elszálltak” volna az esélyeket illetően a Walter Hofer vezette zsűri üzletpolitikai döntést hozott azzal, hogy ad egy újabb esélyt nem csak nekik, hanem az összes többi versenyzőnek is!
Ezzel a döntéssel egyébként a japánok legjobbja, Daiki Ito járt a legrosszabbul, aki a szembeszél támogatását élvezve a verseny addig elért legnagyobb ugrásával (138 m) vezetett a mezőnyben! Mindenesetre a zsűri döntésének a két rendező ország szurkolói és természetesen versenyzői örültek a legjobban, mint utóbb kiderült nem véletlenül!

Az újrakezdett verseny első párosítása egy igazi „keleti” párharc volt, hiszen a cseh Koudelka és a bolgár Zografski versenyzett egymással, akik közül a jobb formában lévő cseh fiú ment tovább, de a bolgárok egyetlen reménysége sem szomorkodhatott, hiszen szerencsés vesztesként ő is tovább lépett. Zografski már csak ezért is örülhetett ennek, hiszen a törölt első sorozatban nem csak hogy rém gyengét ugrott (113 m), de még szabálytalan ruházat miatt (túl nagy volt a mérete az előírtakhoz képest) diszkvalifikálták is, így számára is jól jött a kedvező döntés!

 Ezután jött Severin Freund, aki most 129 m-ével jócskán javított korábbi ugrásához képest, így nem csak hogy tovább lépett a japán Watase-val szemben (121 m), de egy jó darabig vezetett is a hazai szurkolók legnagyobb örömére. A Kasai-Damjan párosítás is érdekesnek igérkezett, hiszen a Négysáncok történetének legtöbbször rajtoló ugrója (21 turnén résztvevő), a szezon korelnökének is számító, valamint a korábbi sérüléséből felépülő Kasai alulmaradt a szlovén fiúval szemben, aki mindössze 8 tizeddel nyerte kettejük párharcát. A Romören-Koch csatából most az osztrák srác jött ki szerencsésebben, aki egy 100,5 m-es ugrással is tovább tudott úgy jutni, hogy Romören ennél két méterrel repült messzebbre. A szélkompenzáció azonban Koch javára döntött, pedig az első ugrása (106 m) sem volt éppen „kiemelkedő”. Sorra jöttek a gyengébb ugrások, a versenyzők még a K-pontot sem tudták elérni, amit egyértelműen a változékony időjárásra lehetett fogni. Aztán kedvezőbbre fordult az idő, aminek elsőként Hautamäki örülhetett (123 m), bár a párharcot elveszítette a korábban és most is parádézó Itóval szemben, lucky looserként ő is tovább léphetett a fináléba. Ito addig elsőként érte el a 130 m-es határt, mellyel bizonyította a korábbi 138 méter sem volt a véletlen műve, ezzel pedig átvette az addig vezető Freundtól a vezetést. Az egyik hazai párharc érdekessége az volt, hogy másodjára is jobbnak bizonyult az élete első Vk versenyén szereplő Markus Eisenbichler a németek egykori klasszisánál, Martin Schmittnél, aki így kiesett, a fiatal srác pedig továbbment, mellyel így biztos pontszerzővé vált és első Vk pontjának is örülhetett egyben.

 A Grigoli-Schlierenzauer párosítás kimenetele aligha lehetett kérdés, hiszen a svájci fiú mindössze 9-szer rajtolt a Vk-ban, pontot még nem szerzett, míg ellenfele addigi 36 Vk győzelmével az egész mezőny egyik legnagyobb esélyese volt. Schlierenzauer az új esélyt nem hagyta kihasználatlanul, most 30 méterrel ugrott nagyobbat, mint korábban, így az első kör legnagyobb távolságával (133 m) ment tovább és vette át a vezetést Itótól. Freitag viszont azt a Loitzlt ejtette ki, aki a Négysáncra csak úgy kaphatott kvótát, ha az engelbergi COC versenyen bizonyítja, hogy igenis ott a helye egykori nagy sikerei színhelyén. Nos, akkor egy győzelemmel és egy bronzéremmel mindezt megtette, de itt „elvérzett” a németek legnagyobb reménységével szemben. Az Ammann-Sklett párharc sem igérkezett előre lefutottnak, ugyanis hiába tűnt papíron esélyesebbnek a svájci idén gyengébb formát mutatott eddig, ráadásul egy lázzal járó influenza is visszavetette őt. Sklett ellenben egyre jobb teljesítményre képes, melyet igazolt is a versenyen. Ammann végül továbbjutott, de a fiatal norvég ugró is lucky looserként. A selejtezőben remeklő norvégok közül végül mindenki tovább lépett, Velta után Hilde és Bardal is magabiztosan nyerte párharcát. Kofler maradt már csak, aki azzal a Stochhal került össze, aki a selejtezőn nagyon gyengén teljesített. Mindketten tovább léptek végül, Kofler nyerte kettejük párharcát és ha csak nüansszal (4 tized ponttal), de Schlierenzauert sikerült megelőznie, így ő várhatta az élről a finálét! A 2008-as Négysánc győztese, Wolfgang Loitzl kiesése volt a legnagyobb meglepetés annak függvényében, hogy egy önbizalom növelő COC győzelemmel érkezett a Négysáncra, most végleg búcsút inthet az esélyeknek, hiszen nem jutott tovább sem a párharcból, sem a második körbe!

A második sorozat nagyobb problémák nélkül zajlott, hó ugyan már nem esett, de a szél időnként keresztbe tett a versenynek. Az első komolyabb ugrást (124,5 m), egyben a verseny legnagyobb helyezés javítását Sklett mutatta be, aki a 20. helyről meg sem állt egészen a 11. helyig. Őt az első körben szintén gyengébben teljesítő Freitag tudta megelőzni, aki a végén a 10. helyen végzett. Ennél azért többre számított tőle mindenki a hazai közönségtől. Nem sokáig vezetett a „harrachovi hős”, mivel meglepetésre csapattársa, a kevesebb lehetőséget kapó Hocke is jobb volt nála, így az előkelő 8. helyen futott be. Ezt követően Bardalnak is sikerült a javítás, első körét elrontotta ugyan egy erősebb hátszélnek köszönhetően, viszont második ugrásával (131,5 m) jelentősen javított korábbi betlijén és 6. helyezése bíztató a további versenyek előtt. Ammann viszont nem tudott felzárkózni az élbolyhoz, 120 m-es ugrása kisebbre sikeredett az elsőnél, így a 12. helyen ért célba jelentősen lemaradva az élmezőnytől, így nyugodtan kijelenthetjük számára a Négysánc már csak tisztes helytállásról fog szól majd, egy újabb szezon telik el a hőn áhított nagy álom beteljesítése nélkül!

Ami ezután történt az felért egy kisebbfajta „horror jelenettel”, hiszen a tavalyi bronzérmes Tom Hilde mindent egy lapra tett fel, hogy egy kiemelkedő ugrással a legjobbak között végezzen. A kiemelkedő ugrás meg volt, hiszen 131,5 m-ig repült, de a leszállásnál túlságosan előrehajolt, s az esést már nem tudta elkerülni, a landolás pillanatában ellenkező irányban futott szét alatta mindkét léc, melyek leröpültek a lábáról. Elsőre nem tűnt komolynak a sérülés, de miután visszajátszották a felvételt, lehetett látni ahogy Hilde a bukás után arccal csúszott a jeges talajon, beverte a fejét is, ami már így komolyabb sérülésnek nézett ki! Ezután a mentők rögtön beszaladtak hozzá, majd vákumágyra fektették és merevítő gallért tettek a nyaka köré, hogy elkerüljék a még nagyobb sérülést. Hilde egész testében erős fájdalmat érzett, ezután integetve jelezte a nézőközönségnek, hogy nincs nagy baj. Ezt követően az Oberstdorftól 20 km-re fekvő immenstadti kórházba szállították részletes kivizsgálásra, ahol kiderült,hogy súlyos gerincsérülést szenvedett, a 8. csigolyája sérült meg, ezen felül még a bordája is megrepedt. Szerencsére idegrendszeri sérülése nincs, így a gerincvelő sem sérült meg, megfigyelésre kórházban tartották egy darabig, majd hamarosan hazarepül Lillehammerbe, ahol már otthonában gyógyulhat tovább. A legfrissebb hírek szerint az orvosok úgy látják nem kell műteni Hildét, viszont a szezonban nagy valószínűséggel már nem versenyezhet, így a norvégok egyik legerősebb ugrójukat kénytelenek nélkülözni a továbbiakban, ami érzékeny veszteség számukra. Hilde legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy a versenyen szerzett 11 pontjával átlépte a bűvös 3000. Vk pontját (3007) is.

Egy rövid ideig állt a verseny, az ilyenkor szokásos előugrók testelték a sánc állapotát, ezután pedig sorra gyengébb ugrások születtek, aminek Kranjec, Koudelka, Velta és legfőképp Stoch itta meg a levét, aki a 6. helyről a 23.-ra zuhant vissza, miután 20 m.-rel kisebbet ugrott első körben elért 127 m-ére, így egy újabb nagy esélyes „búcsúzott” egy összetettbeli jó eredménytől. Az utolsó 5 ugró következett, akik abszolút esélyesei voltak, hogy megnyerjék a versenyt! Morgenstern hasonló jó teljesítményt produkált, mint az első körben, 128,5 m-es ugrása elég volt a vezetéshez, majd nagy üdvrivalgás közepette síklott le Freund, akinek nem sokon múlt a bronzérem, hiszen csupán 3 tizeddel szorult le a dobogóról, összetettben viszont jó eredménynek számított produktuma. Ito a 3. helyről próbálta ostromolni az osztrákot, hogy átvegye tőle a vezetést, ami végül is nem sikerült neki, csupán 124 m-ig szállt, így ő 5. lett a végén a nem minősített ugrók legjobbikaként. A legizgalmasabb része maradt már csak hátra, hiszen a két legjobb formában lévő osztrák várt trénerük indító zászlólengetésére. Ekkor már biztos volt, hogy csak osztrák nyerheti a versenyt, ennek megfelelően nagy önbizalommal jött le a sáncról Schlierenzauer, aki a nap legnagyobb ugrását elérve (137,5 m) vette át a vezetést és nem is akármilyen előnnyel! Morgensternre közel 20 pontot vert, ami óriási előnynek számít egy Négysáncversenyen!

Kofler volt már csak hátra és látván, hogy mekkorát ugrott csapattársa kockáztatnia kellett, hiszen 140,5 m-t kellett volna ugrania ahhoz, hogy megnyerje a versenyt! A repülési ívén lehetett látni, hogy ez meg is lesz, hiszen nagyon magasan repült, aztán vagy megijedt, hogy úgy jár, mint Hilde vagy éppen akkor kapott egy komolyabb széllöketet oldalról nem tudni, mindenesetre 133 m-en lecsapta magát úgy, hogy majdnem el is esett. Természetesen a bírók rendesen lepontozták ezért, de így is bejött a második helyre, melynek még örülhet is, hiszen ez rosszabbul is végződhetett volna. Ezzel eldőlt, hogy újabb abszolút osztrák siker születik a szezonban immár másodszor (Kuusamo után) és ők hárman, Kofler, Morgenstern, de legfőkébb Schlierenzauer hatalmas, közel 20 pontos előnyét megtartva utazhatnak a második állomásra, Garmisch-Partenkirchenbe. Schlierenzauer végül a kezdeti sokk (törölt első sorozat) után a pokolból a mennybe került, sorsa jobbra fordult és világossá tette azt, hogy meg akarja nyerni a turnét ebben az évben! Összetettben Bardalt megelőzve feljött a második helyre Kofler mögé, kettejük közötti pontkülönbséget mindössze 20 ponttal lefaragva. A verseny rekord hosszúságúra sikeredett, hiszen 3 és fél óráig tartott, melyre igen rég nem volt példa!

Schlierenzauer ezzel az újabb, szezonbeli második győzelmével immár 37-szeres Vk győztesnek vallhatja magát, mellyel Ahonent szorította hátrébb a Vk győztesek örökranglistáján, így immár egyedül „trónol” a harmadik helyen Malysz (39) és Nykänen (46) mögött! Ráadásul ez volt az 50. Vk érme, hiszen a 37 egyéni győzelem mellett 12 csapat sikere is van, melyet még egy összetett címmel is megfejelt még 2009-ben!

Gregor Schlierenzauer:„Ez egy hihetetlenül hosszú és fárasztó verseny volt, de végül happy enddel végződött számomra. Gratulálok a zsűrinek, hogy helyes döntést hozott és adtak nekünk egy újabb esélyt, hogy másodszorra is ugorhattunk az első sorozatban. Az ugrásaim nagyon jók voltak ma, mely azt igazolja, hogy helyes úton járok, nagyon örülök a teljesítményemnek! Még mindig nem tudom elhinni, hogy győztem! A csapatunk  számára egy nagyon jó verseny kezdete volt a mai. Ez a győzelem nagy önbizalmat ad nekem a folytatásra, már nagyon várom a garmischi versenyt!”
Schlierenzauer ezzel a győzelemmel egyedüli és kizárólagos esélyese lett az 1 millió svájci frankos jackpot elnyerésére, amit ha megnyer a jan. 6.-ai záró finálén a legszebb születésnapi ajándékot (másnap lesz 22 éves!) szerezheti meg magának! Hajrá Gregor! :)
Ezúton kívánok minden egyes olvasónak sikerekben gazdag boldog új esztendőt, valamint izgalmakkal teli Négysáncversenyt! :)

Teljes végeredmény:  http://www.fis-ski.com/pdf/2012/JP/3111/2012JP3111RL.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa négysáncverseny 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr633510488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása