HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild a rekorddöntögetés útján

2011.12.30. 19:16 :: Dave985

Shiffrin Lienz SL 2011.jpg

Több szempontból is igazán emlékezetes versennyel búcsúzott Lienzben a 2011-es esztendő, már ami az alpesi síelést illeti. Marlies Schild szezonbeli negyedik tükörsima győzelmével újabb kis lépést tett Vreni Schneider sokáig megdönthetetlennek vélt rekordja felé. Sarah Schleper teljes váratlansággal, mini ruhában és gyermekével az ölében elbúcsúzott az élsporttól. Egy másik amerikai, Mikaela Shiffrin pedig 16 évesen, 40-es rajtszámmal indulva állhatott fel a dobogóra Világkupában, amire hosszú idő óta nem volt példa. Második helyen a flachaui harmadik pozíció után Tina Maze végzett. Az összetettben meggyőző fölénnyel Lindsey Vonn vezet, csaknem 300 pontot ver a címvédő Höfl- Rieschre.

Kereken tízedik alkalommal rendeztek tegnap szlalomot Lienzben, ezen a nem különösképp technikás és meredek, viszont cserébe rendszeresen sűrűre tűzött lejtőn. Az elmúlt több mint 40 évben (1969-ben debütált a helyszín, majd 1997-től kezdve működik a váltott rendezés Semmeringgel) többeknek sikerült a duplázás. 1997-ben Ylwa Nowen, 2001-ben és 2003-ban Anja Pärson nyert itt kétszer svéd műlesiklóként, a hazaiak részéről pedig Marlies Schild dominált előbb 2007-ben, majd legutóbb, 2009-ben. A mezőnyből rajta kívül csupán egyetlen sízőnek sikerült itt nyerni, Chiara Costazza 4 éve itt aratta élete első, s mindezidáig egyetlen VK- sikerét, de a világranglista legjobb 40 szlalomosából kiszorulván a pontszerzés is nehéz feladatnak tűnt.

Tanja Poutiainen (15.) indiszponált sízésére majdnem 8 tizedet vert még úgy is Maria Höfl- Riesch (5.), hogy számos durva hibát elkövetett. Tina Maze (3.) mintegy 3 tizedet vert a szám olimpiai bajnokára, de szemre hibátlan menetével sem rúghatott labdába az első helyére folyó versenyben. Veronika Zuzulová (20.) botrányosan gyenge sízését két elfogadhatóbb menet követett: mind Maria Pietilä- Holmner (8.), mind Kathrin Zettel (7.) másodpercen túli hátrányból várhatta a folytatást. A viszonyítási alapot természetszerűleg újfent Marlies Schild (1.) szolgáltatta, könnyed, önbizalommal telt mozgással 54 századot vert Mazére, így mondhatni meggyőző fölénnyel készülhetett délutánra.

Schild (1)  Lienz SL 2011.jpg

Katharina Dürr (27.) erőlködése végén a továbbjutásnak is örülhetett, Manuela Mölgg (3.) ugyanakkor előhúzott a kalapból egy remekül összerakott menetet, szépen befurakodott Maze és Riesch közé. Frida Hansdotter (16.) középszerű menete után Christina Geiger (4.) remekelt, kevéssel még Riescht is maga mögött tartotta. Nastasia Noens reszkírozós stílusa ezúttal kiesést eredményezett, Šárka Záhrobská (31.) pedig még a szokottnál is gyengébb napot fogott ki, egy századdal ugyan, de szégyenszemre kihullott a továbbjutók közül. Michaela Kirchgasser (14.) kevésbé összeszedett mozgással csak a középmezőny elejére kvalifikálta magát, kevéssel szorult Therese Borssén (13.) mögé. Lindsey Vonn (6.) tegnap sem volt rest kockáztatni, még csak komolyabb veszélyhelyzetbe sem került, tőle mindenképp bravúrnak számít, hogy másodpercen belül tudott maradni Schildhez képest.

Jó napot zártak a svédek, hiszen valamennyi esélyesük továbblépett: Emelie Wikström (11.) csak hajszállal maradt le a legjobb tízről, s Anna Swenn-Larsson (47-essel a 23.) is úgyszólván csont nélkül bejutott a második futamba. A franciáknál Noens mellett Barthet (32.) sem folytathatta, de végül továbbjutó három versenyzőjük is csak a mezőny végén foglalt helyet, holott edzőjük tűzte a pályát: Taïna Barioz (43-assal a 23.), Sandrine Aubert (26.), Tessa Worley (29.). Nicole Hosp (10.) révén három osztrák is bekerült a TOP-10-be, rajta kívül még Bernadette Schild (17.) és a junior-világbajnok Jessica Depauli (28.) is folytathatta, a szezon egyik meglepetésembere, Carmen Thalmann (43.) viszont gyenge napot fogott ki. Felemás délelőttöt zártak a kanadaiak, mert ugyan Marie-Michele Gagnon (18.) és Erin Mielzynski (21.) már-már természetszerűleg továbbharcolhatott a pontokért, courchevel-i fellángolása után Anna Goodman (34.) ezúttal sem ismételt. Denise Feierabend (9.) remek első futammal vétette észre magát, a svájci műlesikló csapatból a többieknek esélye sem volt továbbjutni. Német részről Lena Dürr (19.) és Fanny Chmelar (22.) is simán biztosította helyét a legjobb 30 között, az olaszok ellenben nagyot betliztek, Mölggön kívül mindahányan kizúgtak. Hárman is igen magas rajtszámmal alkottak maradandót. Mikaela Shiffrin (40-essel a 12.) mintegy másfél másodperccel maradt el az alapidőtől, az elméletileg gyorssíző Lotte Smiseth Sejersted (60-assal a 25.) Flachau után ismét ámulatot keltett, végezetül Resi Stiegler (49-essel a 30.) is feljövőben van, idén először került a második futamba.

Sarah Schleper (66.) életstílusához hűen tegnap is mindenki meglepett, amikor szexi miniben síelt le a lejtőn, mintegy bejelentve visszavonulási szándékát. A pálya felénél aztán botjai helyett Lasse nevű 3 esztendős kisfiát vette kezeibe. Teljesítette egyébként a távot, mintegy 45 másodperccel gyengébb idővel ért célba. Megható pillanatokért lásd az alábbi videót! A mezőny egyik üde színfoltjáról tervek szerint még idén készülök egy rövid poszttal.

 

A svájci tűzésű pályán rögtön az elején túlestünk a négy legrosszabb futamon. Resi Stiegler (27.) persze nem is nagyon törte magát, kellettek a pontok ranglistás helyezésének javításához. Nem volt Tessa Worley (29.) ínyére a roppant sűrű tűzés, Jessica Depauli (28.) részéről is sok volt a ritmustévesztés, Katharina Dürr (30.) részéről normálisan bevett kaput is alig-alig lehetett feljegyezni. Sandrine Aubert (23.) már 4 tizeddel jobb volt mindenkinél, de zaklatott alsó szakasza alapján sejteni lehetett, nem fog sokáig az élen állni. Így is történt, noha Lotte Smiseth Sejersted (24.) még három századdal kikapott tőle (a végén kétségbeesetten tolta balra-jobbra léceit, majd valósággal begurult a célba), honfitársa, Taïna Barioz (17.) jó másfél tizeddel előtte ért célba. Kevesen gondolták volna, hogy épp ő lesz a legjobb francia, élete legjobb szlalomos eredményével. Swenn- Larsson (25.) a biztonságra helyezte a hangsúlyt, Fanny Chmelar (20.) és Erin Mielzynski (22.) jó kezdés után a vertikális kapukkal nyitott utolsó szektorban volt képtelen tartani a lépést a franciával.

Veronika Zuzulová (8.) kiköszörülte a csorbát, roppant energikus, precíz sízéssel több, mint egy másodperccel állt az élre, a viszonylag kicsi különbségek miatt jelentős előrelépésre volt kilátás. Lena Dürr (18.) néhol teljesen elvesztette uralmát lécei felett, Marie-Michele Gagnon (14.) is komoly térvesztésekkel síelt, Bernadette Schild (21.) baja a ritmussal gyűlt meg, rendre elfékezte magát. Tanja Poutiainen (13.) nem tudott újítani, fent még úgy-ahogy tartotta a lépést, a végére azonban nagy lett a különbség. Michaela Kirchgasser (10.) minden nehézsége ellenére volt képes először igazán megizzasztani a szlovákot, 2 tizedes hátrányával is folytatta nagy sorozatát, zsinórban hatodik TOP-10-es helyezését gyűjtötte. Therese Borssén (11.) jelentős lesodródásokkal abszolválta az alsó részt, nem csoda, hogy ő is kapott csak ott 5 tizedet.

Shiffrin (2) Lienz SL 2011.jpg

Mikaela Shiffrin (3.) egyetlen hibáját is rezzenéstelenül korrigálta, középső szakaszt fölényesen síelte, 4 századdal még a szlováknál is jobb volt a második futamban. Megilletődött mosollyal tudomásul vette ezt a tényt, arra aligha gondolt ekkor, hogy egészen a dobogóig előre fog törni. Emelie Wikström (12.) alaposan belekezdett, fent még felül is licitálta az amerikai kislányt, a folyamatos fékezések miatt tempóját vesztve lent beszedett csaknem egy másodpercet. Így is legjobb VK- eredményével zárta az évet az ifjú svéd. Nicole Hosp (26.) menetére nincsenek szavak, bemutatta, hogyan kell úgy túlóvatoskodni egy pályát, hogy közben folyamatosan rontogatunk. Denise Feierabend (15.) is a végén vesztette el a fonalat, irgalmatlanul elbaltázta, máskülönben élete legjobbját síelte volna.

Shiffrin elsőbbsége a nagyágyúk érkezésével sem kezdett remegni. Maria Pietilä- Holmner (7.) csak a felső részen konkurált, egyébként örült, hogy a szlovákot megverte, Kathrin Zettel (5.) már jóval tisztább, megfontoltabb pályát síelt, kimondottan erősen teljesített, 14 századdal így is elmaradt az amerikaitól. Lindsey Vonn (18.), nincs mese, bombaformában szlalomozik saját mércéjével mérve, nyilván a dobogós helyért szállt hóra, a pálya 2/3-ig – utólag kimondhatjuk – jó eséllyel is pályázott rá, míg el nem tántorította úgy egy kapu, hogy aztán egészen a célig durva késéssel tudja le a pályát. Csúnyán hátraesett, eljött hát a lehetőség Maria Höfl-Riesch (9.) számára, hogy végre nagyobb pontmennyiséget hasítson ki tetemes hátrányából. Ehhez képest ő is betlizett, tőle ritkán látható bizonytalansággal vette az akadályokat, kiesés szélére nem jutott, mégis mindent elmond teljesítményéről, hogy 4 éve nem zárt ilyen rossz pozícióban műlesiklást.

Christina Geiger (4.) mentette meg a németek becsületét, nagyságrendekkel koncentráltabb volt nagyobb nevű honfitársánál, pechére 3 századdal így is lemaradt Shiffrintől, így a dobogótól. Manuela Mölgg (6.) a végére teljesen szétesett, szokása szerint nem bírta el a terhet. Amikor már úgy tűnt, hogy a szakág legjobbjai terített betlit mutatnak be, a hátralévő kettő síző azért kitett magáért. Tina Maze (2.) pörgős menettel helyezett némi nyomást Marlies Schild (1.) vállára, aki persze tükörsima sízéssel gond nélkül, 79 százados előnnyel így is megnyerte szezonbeli 4. versenyét.

Schild Maze Shiffrin Lienz SL 2011.jpg

Marlies Schildet nem lehet megállítani, gyors egymásutánban behúzta karrierje 31. szlalom- győzelmét, vagyis már csak három választja el Vreni Schneider megdönthetetlennek vélt rekordjától. Nem mellékesen minden szakágat együttvéve sem áll oly rosszul a „Szlalomkirálynő”, 33. sikerével beérte ugyanis a lichtensteiniek legendáját, Hanni Wenzelt, így holtversenyben a 7. helyet foglalja el az örökranglistát.

Tina Maze egyelőre szlalomban tűnik idén a legütőképesebbnek, mai karrierje hatodik szakági dobogója, mindent egybevéve jubilált, 30. alkalommal állhatott Világkupa- dobogóra.

Mikaela Shiffrin teljesítményéről csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. Szerénytelenül mondhatom, hogy a magyar sportsajtóban mi hívtuk fel az alpesi síelést napi szinten nem követő közvélemény figyelmét a jövő talán legnagyobb ígéretére. Még az idén februárban megrendezésre került junior-világbajnokság felvezetésében szóltunk erről a kislányról, aki másfél éve még a gyerekek között diadalmaskodott a korosztály világbajnokságának tartott Trofeo Topolinón – mindkét technikai számban. Elsőévesként bronzérmet szerzett a junior-világbajnokságon, közben meggyőző fölénnyel okította rutinos, bár nem VK- szintű amerikai és kanadai kollégáit az Észak-Amerikai Kupa műlesikló versenyein, az összetett 3. helye is önmagáért beszélt.  Špindlerův Mlýn-ben aztán bedobták a mély vízbe, s mindössze 5 századon múlt, hogy élete első műlesikló VK- versenyén beverekedje magát a második futamba. A folytatás már ismert: azok után, hogy egy-egy novemberi FIS- versenyen még kikapott Stieglertől, ill. Schlepertől, mára az USA elsőszámú női szlalomosává nőtte ki magát. Tamara McKinney 1978-ban állt legutóbb dobogón valaki ilyen fiatalon Világkupa- szlalomon. Az idevágó rekordot egyébiránt nem sikerült megdönteni, de mentségére legyen szólva, hogy minden idők legsikeresebb női alpesi sízőnője, Annemarie Moser-Pröll volt az, aki nem egészen 16 évesen másodikként zárt lesiklásban még 1969-ben. Beláthatatlan lehetőségek rejlenek az orosz származású kislányban, legközelebb a január közepén esedékes Ifjúsági Olimpián alakíthat nagyot.

 A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.

A szakági pontversenyt 400 ponttal Marlies Schild vezeti, 207 egységgel Tina Maze nőtte ki magát elsőszámú kihívóvá, Zettel (200) és Höfl-Riesch (169) tartozik még a közvetlen élcsoportba. Semmi jel nem mutatja, hogy összetettben bárki meg tudná idén szorítani Lindsey Vonn-t (612), az előttünk álló Bad Kleinkirchheim-i hétvégén puszta formalitássá teheti a folytatást. Az utóbbi hetek a technikai számok bűvöletében teltek, így nem olyan meglepő, hogy Schild (440) követi tisztes távolból az amerikait, s Rebensburg (336) is egészen előkelő helyet foglal el. Anna Fenningerrel (368) akár már idén is komolyan számolni kell, Maria Höfl-Riesch (326), s szorosan mögötte Tina Maze (310), vagyis a tényleges kihívók már csak nem háromszáz pontos elmaradásban vannak az amerikaival szemben.

 

Az újévi dzsembori hó hiány miatt elmarad Münchenben, így elsőként Zágrábban gyűlnek össze a világ legjobbjai, 3-án a lányok, 5-én a fiúk csapnak össze szlalomban.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr963507607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása