HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: A norvégok megtörték az osztrákok egyeduralmát Harrachovban

2011.12.12. 14:54 :: zbigniew

Második napjához érkezett a harrachovi „szuper hétvége”, ahol első ízben rendeztek csapatversenyt a sánc fennállása óta! Nagy meglepetésre a norvég nemzeti négyes (Bardal, Romören, Hilde, Sklett) aratott szenzációs sikert az eddig egyeduralkodónak számító osztrák csapat ellen, ráadásul közel 40 pontot vertek rájuk az északiak és ezzel tíz versenyen át tartó veretlenségi sorozatot szakítottak meg a „sógorok” legyőzésével!

Harrachov HS142 adatbank.xls      Vk csapatversenyek.doc   (2010/11 és 2011/12)

Az egyéni verseny után (mely szintén osztrák sikert hozott Schlierenzauer révén) most a csapatokra került rá a sor, hogy megmérettessék magukat egymással, kik közül toronymagasan az osztrákok számítottak a legesélyesebbeknek! Az osztrákok jól kezdték a szezont, Kuusamóban (ami a rossz időjárás miatt egykörösre rövidült) hatalmas fölénnyel, több mint 100 ponttal bizonyultak jobbnak a japán és orosz csapatnál. Az osztrákok összeállítása az akkorihoz képest egy ponton változott csak, Wolfgang Loitzl lillehammeri gyengébb szereplése miatt maradt ki a Csehországba utazó keretből, helyére az a David Zauner került, aki egy hosszú sérülés után első harrachovi egyéni versenyén nem sokkal szorult le a dobogóról (megint „csak” 4. lett!).

Ezen a versenyen két kiegyensúlyozott jó ugrással (134,5 és 133,5 m) bizonyított Alexander Pointner előtt, hogy helye van a csapatban, így futballnyelven szólva második alkalommal ölthette magára a címeres mezt, korábban 2010-ben Willingenben szerzett bronzérmet társaival (F. Schabereiter, M. Hayböck, S. Thurnbichler), azaz egy tartalékos osztrák csapat tagjaként!
A verseny első körében semmi sem utalt arra, hogy az osztrák csapatot bárki is meglepheti, bár olyan nagy fölényük most nem volt, mint az utóbbi időben szokott lenni. A norvégokkal szembeni tíz pontos előnyük igen csak soványkának tűnt az első kör végén, ahhoz képest meg pláne, hogy az első sorozatban még 20 ponttal is vezettek Morgenstern pazar ugrásának köszönhetően, aki 139 m-ével a leghosszabb távolságot érte el akkor. A norvégok húzóembere meglepetésre nem Hilde volt, hanem az addig gyengébben teljesítő Romören, aki 138 m.-ével, valamint az utolsó sorozatban ugró Bardal (135,5 m) remeklésével életben tartották csapatuk reményét arra, hogy pontszámban beérjék az eddig haloványabban teljesítő osztrákokat.

A japán csapat meglepetésre igen jól kezdett, az első három sorozatban Kobayashi, Takeuchi és Tochimoto is sorra szállította a 130 m fölötti ugrásokat és ekkor még mindig hátra volt Ito, aki előző nap második helyen végzett egyéniben. Aztán általános meglepetésre ahelyett hogy megadta volna a „kegyelemdöfést” a nagyoknak egy irtózatosan nagyot betlizett, csak 113,5 m-re repült, közel 20 m-rel produkált kisebbet társainál, mellyel így nem csak hogy a vezetést nem vették át, de még a dobogóról is lecsúsztak, csak az 5. helyről kezdhették második körüket. A németek is szövögethettek volna merészebb álmokat, ha épp a csapat egyik legjobbja, Freund (121,5 m), valamint Mechler (124 m) nem hibázik, míg a másik két csapattárs, Neumayer (137 m) és Freitag (140,5 m) is extra nagyot ugrott, utóbbié ráadásul az egész versenynap legnagyobb ugrása is volt egyben!

 E két nagy ugrásnak köszönhette a német csapat, hogy a harmadik helyen állhattak, csupán tíz ponttal elmaradva a norvégoktól és húszra az osztrákoktól, így egészen nyíltnak tűnt ekkor még a verseny. A szlovének bár jól kezdtek az első sorozatban Damjan révén (124 m), hiszen a 3. helyen álltak még ekkor, de ezután fokozatosan visszaestek és csak a 6. helyről várhatták sorsuk jobbra fordulását a fináléban. Bár Prevc ugrotta a legnagyobb távolságot (130 m) tőlük, mégis jóval kevesebbet ért Damjan ugrásánál, hiszen egy igen jelentős szembeszelet fogott ki, melynek köszönhette hosszabb ugrását és ami egyúttal az egész verseny legnagyobb pontlevonását (-15,4) is eredményezte egyben.  

A cseheknél érződött legjobbjuk, Roman Koudelka hiánya, aki előző nap bukott a tréningen, Jan Matura és Lukas Hlava tudta csak őket versenyben tartani, mindenesetre a 4. hely nem volt rossz állás számukra. Az oroszok, akik Kuusamóból egy meglepetés bronzzal tértek haza most nem villogtak olyan jól, ezt alátámasztotta az a tény is, hogy az első kör legjobbja a veteránkorú Kalinitschenko volt, egyedül csak ő volt képes 130 m fölé ugrani. Egy újoncot is felavattak azért csapatukban, hiszen Alexander Sardyko, aki nem rég orosz bajnoki címet szerzett most első alkalommal vehetett részt Vk versenyen, kevés sikerrel, Vassiliev mellett ő volt a másik gyenge láncszem csapatukban. A lengyelek is épp hogy bevánszorogtak a második körbe, hiszen mindössze 4,5 ponttal voltak csak jobbak a jóformán Ammannra épülő svájci csapattal szemben, akiktől a „kicsik” (Deschwanden, Grigoli, Egloff) nem teljesítettek olyan rosszul, mint azt előzetesen várni lehetett. A lengyelek két húzóembere természetesen Stoch és Zyla volt, mindketten 130 m. fölötti ugrást hajtottak végre, nekik volt köszönhető, hogy nem estek ki, Kubacki és Hula hibáját nem tudták azonban kellőképpen kompenzálni. Végül nem jutott a második körbe a svájci, olasz, francia és talán már nem is annyira meglepő, a finn csapat sem, akiktől egyedül Happonen nyújtott kiváló teljesítményt (136 m), Hautamaeki, Muotka és Koivuranta is messze a K-pont alatt ért földet!

A fináléban aztán magasabb fordulatszámra kapcsolt a norvég csapat, egyszerűen nem tudott senki sem hibázni közülük, mind a négyen szállították csapatuk számára a 130 m fölötti ugrásokat, a 6. sorozattól kezdődően pedig már ők vezettek és ezután magabiztosan őrizték, s növelték előnyüket az osztrákokkal szemben. Romören (136 m), Hilde (138 m) és Bardal (139 m) is szinte extázisban ugrott, megérezték úgymond a „vér szagát”, hiszen az osztrákok kezdtek egyre jobban kipukkadni. Üdítő színfoltként versenyzett aznap Romören, aki az elmúlt időszakban mélyen tudása alatt szerepelt, egyéniben elért 30. és 23. helyezéseire nem lehetett túl büszke, most pedig csapata egyik vezéregyénisége volt! Az osztrákok legnagyobb ugrását meglepetésre az a Kofler szolgáltatta (133 m), akinek harrachovi kiruccanása finoman szólva sem sikerült jól, hiszen mind az egyéni-, mind a csapatverseny előtti próbakör legkisebb ugrásait (73 és 77 m!) produkálta, az egyéni versenyen pedig csak a 18. helyen végzett! Sem Zauner (125,5 m), sem Schlierenzauer (124 m) nem tudott a csapat hasznára lenni, ez pedig egyenes következménye volt annak, hogy nem csak a győzelmet engedték ki a kezükből, hanem saját szempontjukból szokatlanul nagy, közel 40 pontos különbségű „vereséget” szenvedtek az utóbbi néhány verseny alapján örök másodikként beskatulyázott norvég csapattól!

Egy olyan csapat tudott most nyerni, melyből hiányzott egy Evensen, egy Jacobsen, ugyanakkor érett, rutinos versenyző benyomását keltő fiatal tehetséggel erősödött Vegard-Haukoe Sklett személyében. Nem csak csapata, hanem az egész verseny legjobb teljesítményt nyújtó versenyzője Anders Bardal volt, aki 268 ponttal meg is nyerte volna a versenyt, ha az egyéni lett volna! Az osztrákok végül 10 megnyert egymást követő verseny után voltak kénytelenek fejet hajtani a szimplán most jobb napot kifogó norvégok előtt, akik utoljára 2010 márciusában (Lahti) tudtak versenyt nyerni épp az osztrákokkal szemben. Az osztrákok sorozatban egy GP (2010-ben), 5 Vk (a 2010/11-es szezon összes csapatversenyén), 2 világbajnoki és 2 GP (2011-ben) versenyt nyertek, mely máig a legtöbb csapatgyőzelem zsinórban 1982 óta (ebben az évben vezették be a csapatversenyeket!). A „vereségtől” függetlenül le a kalappal az osztrák csapat előtt, hiszen nagyon szép szériát tudhatnak maguk mögött és természetesen ezentúl is legfőbb esélyesként várhatják majd az elkövetkezendő csapatversenyeket, hiszen Alexander Pointner variációs lehetőségei jóval nagyobbak egy ütőképes csapat összeállítását illetően, mint vetélytársaiké.

Pár szót azért még érdemes említeni a többi nemzetről is, legfőkébb a bronzérmet szerzett szlovén csapatról. Ők a tavalyi szezont záró csapatversenyen is megcsillantottak valamit valós tudásukból, amit most újfent bizonyítottak és továbbra is számolni kell velük! A második kört még a 6. helyről kezdték, aztán Damjan vezérletével már a 3. helyen találták magukat, végül Kranjec biztosította be csapata számára a hőn áhított sikeres szereplést. A norvégok és osztrákok messze túlnőttek a mezőnyön, hiszen míg előbbiek 110 pont körüli fórral (!) voltak jobbak a szlovéneknél, addig az osztrákok is közel 70 pontot vertek rájuk! A németek ellentétesen a szlovénekkel a dobogóról estek vissza a 7. helyre miután Mechler rendkívül peches módon saját sorozatának legnagyobb hátszelét (-0,83 m/s) fogta ki, mellyel nem tudott mit kezdeni, 96 m-en csapta le magát, ekkor még úgy tűnt búcsút inthetnek dobogós álmaiknak. Mivel más nemzetektől is láthattunk gyengébb teljesítményeket, így Freitag (135 m) remeklése visszahozta őket a „meccsbe”, sikerült a 3. helyre visszakapaszkodniuk, de Freund gyengébbre sikeredett ugrása (122,5 m) megpecsételte sorsukat, Kuusamo után újból csak a 4. hellyel kellett beérniük. Legnagyobb meglepetésre a japánok leggyengébb láncszeme Daiki Ito lett, aki mindkét ugrását sikerült alaposan elrontania (113 és 113,5 m), csapattársai az első körben végig remekeltek, aztán a második körre ők is kipukkadtak, csak a 7. helyen végeztek! Az utolsó sorozat előtt egyébként mind a lengyelek, mind a csehek számára adódott még esély, hogy megszerezzék a bronzérmet, de legjobbjaik, Stoch és Hlava sem tudott olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtani, mint a norvégoktól bárki!

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr943457926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása