HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marcel Hirscher elrontotta az amerikai örömünnepet

2011.12.05. 18:00 :: Dave985

Megszületett a hétvége zárásaként az idény első osztrák győzelme az alpesi síelők között. Marcel Hirscher két hibátlan futammal utasította meg mögé az óriás-műlesiklás többszörösen megkoronázott királyát, Ted Ligety-t. A napi bombameglepetést egy német síző, Fritz Dopfer szolgáltatta, a garmischi fiatalember életében először állhatott fel Világkupán dobogóra. Az összetettben a ma szerényebben teljesítő Svindål vezet, megelőzve Cuche-t és Feuz-t. Visszavágó ugyanitt kedden!


Napról napra csökkent a hőmérséklet a coloradói síterepen, vasárnap mínusz 10 fokos levegőben kellett a maximumon pörögnie a világ legjobbjainak. A szezon első óriás-műlesiklását Söldenben az előző három kiírás győztese, egyben világbajnok Ted Ligety nyerte. A mostani mezőnyből hatan is nyertek már itt, Ligety-n kívül Miller, Blardone, Albrecht, Raich és Janka is megízlelhette a győzelem ízét az „Arany sason”.

Thomas Fanara (10.) nyitotta a listát, rendesen szaporázta lélegzetét a célban, rendesen megküzdött a pályával, szemre egészen korrektnek tűnt menete, de valami hiányzott belőle… Egész pontos 1,07 század másodperc, Ted Ligety (1.) tálalásában meg is bizonyosodhattunk rögtön erről, nagyszerű íveken kellő dinamikával tudta le ezt az átlagosnál hosszabb pályát. Cyprien Richard (7.) dinamizmusával sem volt probléma, egy apróbb hibát ugyan elkövetett, alig került másodpercen belülre. Carlo Janka (14.) bántóan visszafogott, fékezgetős menettel szomorította el szurkolóit, majd Philip Schörghofer (8.) következett, aki először a felső részen némi előnyt is szerzett, de a letöréstől kezdve ő is teljesen sansztalanná vált. Aksel Lund Svindål (12.) is megkínlódott ugyanott, több kapun át hordozta a késedelmet, a középső szektornak köszönhette, hogy több nagy nevet így is sikerült megelőznie. Kjetil Jansrud (6.) több megingása ellenére valamelyest szűkített a különbségen, ő „mindössze” 7 tizedet kapott az amerikaitól.

Marcel Hirscher (2.) igazolta, nem véletlenül nyert egy hete nagy fölénnyel Észak-Amerikai Kupa-versenyt, két szektor után már 22 százados előnyt jelzett a stopper, s noha a végén verhetetlen volt Ligety, 21 százados hátrány elenyészőnek tűnt. Didier Cuche (13.) egyre inkább a lesiklásra koncentrál, ma sem technikai virtuozitását bizonyította, de Jankát például így is megverte. Hannes Reichelt (21.) egykori top-számában gyengélkedett. Benjamin Raich (4.) remek ritmikával vette a kapukat, alig fél másodperces elmaradása sokat ígért délutánra. Romed Baumann (11.) sem akart annyira elmaradni honfitársaitól, kevéssel csúszott csak ki a TOP-10-ből. Alexis Pinturault (9.) teljesítményén először érződnek a fokozott elvárások, a „Golden Eagle” névre hallgató letörésnél nagyot kellett mentenie, ehhez képest alig szorult másodpercen kívülre.

Ivica Kostelić (39.) szezonkezdése egyre komolyabb aggodalomra ad okot, a kiesés tényén túl még fájóbb, hogy azt nem egy látványos rontás, hanem szimpla enerváltság, ritmustalan, körülményes síelés okozta. Max Blardone (30.) jócskán túl van már a csúcson, csak utolsóként kvalifikálta magát délutánra. Bode Miller (48.) kiadósat tivornyázhatott péntekről szombatra virradóra, a hét utolsó napja hozhatta meg a kijózanodást, roppant gyönge menetét csak az nem múlta felül, aki nem akarta. (Bode-fanként élcelődtem rajta.;)) Steve Missilier (18.) nem váltotta meg a világot, Davide Simoncelli (16.) legjobb olaszként is csak a középmezőnyre volt elég, Matts Olsson (19.) lényegében hozta a tőle elvárható szintet. Ondřej Bank (46.) érthetetlenül pocsék menete után Marc Berthod (17.) következett, nagyvonalakban hozta honfitársai szintjét. Manfred Mölgg (28.) örülhetett továbbjutásának, Marcus Sandell (15.) sokkal többre vitte, ígéretes pozícióból várhatta a folytatást.

Az igazi meglepetések csak eztán következtek. Fritz Dopfer (5.) két szektor után már-már Ligety-t is veszélyeztette, de a virtuális dobogóra egész biztosan felfért volna apróbb megingása híján. Sandro Viletta sokáig ünnepelhetett, három kapu nem sok, annyin sem sikerült átverekednie magát. Alexander Ploner (34.) kiesést hozó futama után Leif Kristian Haugen (3.) lényegében megismételte Dopfer menetét, a hibát kivéve, így csont nélkül befért Raich elé. Truls Ove Karlsen (21.) még befért a legjobbak közé, Albrecht (42.) és Frey (41.) viszont olyan gyengén teljesített, hogy kedden alighanem harmincon kívül indulhatnak.

Szlalomosként ért tavaly pályája csúcsára, de most már óriásban is egyre többször villant André Myhrer (20.), ma 47-es rajtszámmal előzött be több nagyágyút, az 50-essel indult Jean- Philippe Roy (23.) nevéhez köthető a legnagyobb bravúr. A továbbjutók névsorát Beat Feuz (23.), Giovanni Borsotti (25.), Tommy Ford (26.), Didier Défago (27.) és még egy norvég, Markus Nilsen (29.) tette teljessé.

A svájci után az osztrák edző kezébe adták a pálya tűzési jogát, 61 kapu és 58 forduló nehezítette a versenyzők életét. Öt felejthető menettel nyitottuk a délutánt: Blardone (26.), Mölgg (25.), Défago (24.) és Tommy Ford (22.) sem tudott érdemben előrelépni, míg Markus Nilsen nem elégedett meg a biztos pontszerzéssel, esetében ez lett volna a második, kockázatvállalása kiesést eredményezett. Giovanni Borsotti (17.) nevéhez kötődik az első életképes menet, második legjobb eredmény lett érte jutalma. Beat Feuz (16.) kilenc századot megtudott őrizni előnyéből, a svájci erős középmezőnyben zárt élete első pontszerzést hozó óriás-műlesikló versenyét a Világkupában. Érdemes odafigyelni a 24 esztendős srácra, hiszen mint áprilisi három FIS- versenyes győzelme és mostani remeklése jelzi, a két gyors szám mellett immáron óriás-műlesiklásban is jelentős tényezővé kíván lenni.

Roy (21.) biztonsági menete után Hannes Reichelt (15.) kevéssel beelőzte Feuzt, azt követően egy jó ideig nem történt változás az élen. Karlsen (20.) kerülte a kockázatot, Myhrer (28.) annál kevésbé, egy durva satufék után a célba érésnek is örülhetett. Missilier (23.) és Berthod (27.) is inkább hátrafelé araszolt a tabellán. Davide Simoncelli (13.) kicsivel még növelte is előnyét, ám sokáig ő sem örülhetett elsőségének, mert érkezett Marcus Sandell (5.). A finn káprázatos pályát síelt, egészen Hirscherig az ő nevéhez fűződött a legjobb második futam. A verseny kiélezettségét jól mutatja, hogy noha csak 4 tized választotta el őt az olasztól, ez helyezésben nyolc pozíciót jelentett.

Carlo Janka (8.) részben kijavította délelőtti betlijét, ám a finn alsó szakaszával ő sem bírt konkurálni. Cuche (12.) és Svindål (9.) gyakorlatilag ugyanazt a szintet hozták, a középmezőny elejénél előbbre nem nyerhettek besorolást. Romed Baumann (18.) nagy rössel vágott neki a „hazai” pályának, egy érintőre vett kapu után korrigálnia kellett, tempója jócskán visszaesett. Nem remekeltek a franciák sem, Fanara (12.) egy helyet még bukott is, Pinturault (9.) sem tudott javítani, Cyprien Richard (6.) is csak egyik riválisa kieséséből tudott profitálni. Köztük indult még Schörghofer (7.), de ő sem váltotta meg a világot.

Már csak hatan várakoztak tehát odafent, s még mindig Sandell vezette a tabellát. Kjetil Jansrud (4.) pattogós menetével letaszította a trónról a finnt, belefért a mintegy négy tizeddel gyengébb futam is. Fritz Dopfer (3.) gyorsan lehűtötte az olimpiai bronzérmes vérmes reményeit, szinte megsíelte Sandell részidőit, minek végén impozáns fél másodperces előnnyel élre állt a nap meglepetésembere. Benjamin Raich minimális előnye birtokában mindent feltett egy lapra, a letörésnél hátrakerült súlypontja, s már nem tudott javítani, kiesett. Leif Kristian Haugen (13.) arca már a rajtállásban elárulta, nem fogja veszélyeztetni az élmenőket. Feszültsége megmutatkozott az eredményben is, az elsők közt botladozókon kívül senkit nem tudott megverni, ha csak a délutáni futamokat nézzük.

Marcel Hirscher (1.) alaposan feladta a leckét a szakág királyának, két tizeddel mindenkinél erősebb második futamot produkált. Ted Ligety (2.) már a felső részen eladta előnyét az osztrákkal szemben, a letörés után még maga javára tudta fordítani az állást, a végét viszont nagyon elrontotta (csak a 20. részidő lett az övé), ami egy minimális, 16 század különbségű vereséget eredményezett.

A még mindig csak 22 esztendős Marcel Hirscher az osztrákok nagy ígérete, 65. Világkupáján megszerezte negyedik győzelmét, ebből a harmadikat óriás-műlesiklásban. A szám kétszeres junior-világbajnoka már előző idényben is nagyszerű formának örvendett, ám egy sajnálatos sajkacsonttörés miatt ki kellett hagynia a garmischi világbajnokságot. A két technikai számban akár már idén is felérhet a csúcsra.

Ted Ligety eredménysora önmagáért beszél: 27 VK- dobogó, ebből kilenc győzelem, mindannyiszor kedvenc számában, óriás-műlesiklásban. A szakági kristálygömböt az elmúlt négy szezonból háromszor is megnyerte, ő a szám regnáló világbajnoka, egykori vb-bronzérmese. Alighanem Hirscher és közte fog eldőlni az idei versenyfutás, a visszavágóra már holnap sor kerülhet, ugyancsak Beaver Creek-en.

Fritz Dopfer Garmisch szülöttje német apa és osztrák anya gyermekeként. Karrierjének kezdetén még az osztrák B- válogatottban kapott lehetőséget, a két technikai számban junior osztrák bajnoknak mondhatja magát. Érdekességképp szlalomban egy bizonyos Marcel Hirscher győzte le nagy csatában. Junior-vb-ről két hetedik helye van. A kevésbé kemény válogatók miatt 2007-től már német színekben indult, mégpedig a Világkupa mezőnyében. Első pontszerzésére még három évet kellett várnia, lényegében tavaly robbant be a köztudatba, hét alkalommal is pontot szerzett a technikai számokban. A legjobb 10 között még sosem végzett, mostani dobogója ilyen szempontból meglepetés erejével érhetett sokakat. A háromszoros német bajnok személyében 17 év után került ismét német óriás-műlesikló Vk- dobogóra, 1994-ben Tobias Barnerssois zárt ugyancsak harmadikként Kranjszka Gorán.

 

A szakági pontversenyben Ted Ligety megőrizte első helyét, 40 ponttal mögött Hirscher következik, harmadik helyről Pinturault várhatja a folytatást. Az összetettben Aksel Lund Svindål áll az élen 294 ponttal, Cuche neve mellett 260 pont áll, míg Feuz 246 ponttal jelenleg a harmadik. A címvédő Ivica Kostelić 57 egységgel a 27. helyen szerénykedik.

 

Mint arról beszámoltunk korábban, hóhiány miatt törölték a Val d’Isére-i versenyeket, a pótlásra ezen a héten kerül sor, szintén Beaver Creek-en. A programban kedden férfi óriás-műlesiklás, szerdán női Szuper-G, csütörtökön pedig férfi szlalom szerepel. A hölgyek szuper-kombinációjával kapcsolatban eleddig nem intézkedtek.

Szólj hozzá!

Címkék: creek alpesi sí beaver alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr13440549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása