HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild Aspenben is oktatta a mezőnyt

2011.11.28. 13:53 :: Dave985

Ahol tavaly év végén abbahagyta, ott folytatta Marlies Schild: az osztrákok világbajnok műlesiklója két fergeteges futammal oktatta a világ legjobbjait Aspenben. Mindkét futamot megnyerte, összességében 1,19 század másodperccel utasította maga mögé az egyébként a maga nemében szintén remeklő Maria Pietilä- Holmnert. Maria Höfl-Riesch végre bizonyította jelenlétét, első értékelhető versenyén felfért a dobogóra, egy tizeddel megelőzve Poutiainent. Összetettben továbbra is az óriás-műlesiklás szombati győztese, Viktoria Rebensburg vezet. Lindsey Vonn nem állt rajthoz, az amerikai közönség új kedvence, a 16 esztendős Mikaela Shiffrin valósággal brillírozott, amikor két nagyszerű menettel nyolcadikként zárt. Folytatás holnaptól Lake Louise-ban.

A szezon első műlesiklására a vártnál kicsivel többet kellett várni, miután Levibe kora őszi enyhe időjárás köszöntött, így holmi hóágyúzással sem lehetett életet lehelni a lappföldi pályába. Az előrejelzések szerint szerda folyamán nagyobb mennyiségű csapadék eshet Val d’Isére-ben, tehát lassan, de biztosan beköszönt Európába is a tél, nem maradnak el remélhetőleg további versenyek.

Aspenben sem esett hó hetek óta, viszont legalább a fagypont alatti hőmérséklet adott volt, az amerikai filmsztárok kedvelt üdülőhelyeként számon tartott síparadicsomnak pedig nem okozott gondot tökéletes feltételeket biztosítani e hétvégére. 2000 óta rendszeresen tartanak itt szlalomot, az aktuális mezőnyből Tanja Poutiainen (2004), Marlies Schild (2006), Nicole Hosp (2007) és Maria Pietilä-Holmner (2010) egyszer-egyszer, Šárka Záhrobská pedig kétszer (2008, 2009) győzedelmeskedett. A sízőknek a nem mindennapi földszint feletti magassággal (a cél 2500 m-en fekszik) és az alacsony páratartalommal is meg kellett küzdeniük. A vékony hegyi levegőtől ziháló sportolók sorát lehetett megfigyelni a célban, Schild elmondása szerint úgy „égette a tüdejét, mint a pestis”, Fenninger meg is szédült a fájdalomtól. A kőkemény magaslati edzőtáborok után kicsit meglepő képeket láttunk a lányoktól.

A németek edzője, Herbert Renoth igyekezett kedvezni övéinek az első futam pályájának tűzésekor, ám ez csak hellyel-közzel jött össze. Vérbeli pattogós, átlagos erősségű nyomvonalat tervezett, benne egy letörésre tűzött „banánnal”. Tanja Poutiainen (2.) jószerivel hibátlan menettel nyitott, tempóban kissé visszafogott volt, de ezt tudjuk be az idény eleji óvatoskodásnak. Kathrin Zettel (5.) így is összeszedett 6 tizedet. Maria Höfl-Riesch (4.) idén először villantott, egy kis megbotlást kivéve jól csúszott, bőven lőtávolon belül tartotta finn vetélytársát. Nem beszélve Maria Pietilä-Holmnertől (3.), öt százados lemaradását döntően a középső, meredekebb részen szedte össze. Veronika Zuzulová (7.) másodpercen kívül ért célba, roppant zaklatott menetének végén örülhetett is helyezésének.

Marlies Schild (1.) menetét felesleges túlmagyarázni, a számok nem hazudnak: valamilyen úton-módon 78 századdal náspángolta Tanja szemre príma menetét! Tina Maze (9.) nem különösebben rajong a jeges felületért, ez most is meglátszott, nem merte keményen betenni léceit, így már két másodpercet is meghaladó hátrányt gyűjtött a célig. Therese Borssén kiesése után Katharina Dürr (29.) gyengécske, majd Manu’ Mölgg (13.) és Michi’ Kirchgasser (21.) középszerű menete vezette fel Aspen kétszeres győztesét. Sajnos úgy fest, Záhrobská (18.) idei felkészülése sem sikerült valami jóra, erőlködött, erőlködött, de önmaga árnyékát ma sem tudta átlépni. Nem úgy Nicole Hosp (6.), korrekt sízéssel kevéssel besorolt a szlovák bajnoknő elé.

A svédekre nem lehetett panasz, Frida Hansdotter (11.) alig szorult ki a legjobb tíz közül, Anna Swen-Larsson (19.) igen magas 51-es rajtszámmal tagolt be az erős középmezőnybe, s még Wikström (30.) is befért éppen csak a továbbjutók közé. Német részről Geiger (15.), a bravúrosan szereplő Chmelar (17.) folytathatta, Perner, a fiatalabbik Dürr- lány és Hösl egyformán kiesett. Az osztrákok egyedül Brem (40.) miatt szomorkodhattak, Carman Thalmann (16.) és Alexandra Daum (22.) bravúrja mindenképpen megsüvegelendő tett, „pici” Schild (28.) ellenben nem remekelt, szerencséjére ez is elégnek bizonyult a továbbjutáshoz. (A sógorok nagy reménysége, Jessica Depauli nagyot bukott a tegnapi „óriáson”, csúnyán bevágta sípcsontját, a napokban derül ki, mennyire súlyos sérülése.) Franciáknál továbbra is nagy a baj, Sandrine Aubert nem lendült túl sokkhatással felérő tavalyi blamája után, pár kapu után mehetett hegyet mászni, de második nekifutását sem kísérte szerencse. Nastasia Noens betegség miatt hiányzott a rajtlistáról, a maradék pedig nem képvisel jelenleg komoly potenciált – legalábbis szlalomban. Ehhez mérten egész tűrhetően szerepeltek, hiszen Barthet (24.), Dautherives (25.) és Worley (27.) is kiharcolta a továbbjutást, ellenben Barioz (33.) búcsúzni kényszerült. Wendy Holdener (20.) végre igazolta ígéretes képességeit, egyedüli svájciként várhatta a folytatást, míg Feierabend (34.) és Gut kizúgott.

Mölgg mellett még Irene Curtoni (12.) és Costazza (25.) képviselte az olasz színeket. Marina Nigg (23.) most már menetrendszerű harmincon belüli helyezése után térjünk rá a szenzációs meglepetésekre is. Anna Goodman (8.) 44-es rajtszámmal verekedte be magát a TOP-10-be, s zárt legjobb kanadaiként, az egyébként szintén remeklő Gagnon-t (10.) kevéssel megelőzve. Goodman-nek már voltak korábban is momentumai, súlyos sérülések miatt akadt meg ígéretesnek tűnő pályafutása. A hazai közönség ovációját Mikaela Shiffrin (13.) váltotta ki. A 16 esztendős létére amerikai bajnok, junior-vb- bronzérmes és Észak-amerikai Kupa-győztes szupertehetség élete negyedik Világkupáján káprázatos menettel örvendeztette meg szurkolóit. (Zárójelben, tegnap se sokon múlt továbbjutása.) Érik a generációváltás, hiszen Sarah Schleper (46.) csak becsületből haladt el a célig, de Mancuso (32. – tőle ez még korrekt) és Stiegler sem folytathatta. Lindsey Vonn valószínűsíthetően kiújuló hátfájdalmai miatt döntött a visszalépés mellett.

Délután Carl Thoma, a finn csapat mestere jutott szóhoz, bízvást számolhattak tehát skandináv barátaink egy újabb remek Poutiainen- menettel. Finoman szólva sem remekeltek a második futam elején indulók, így sem Wikström (29.), sem Dürr (27.), sem Bernadette Schild (26.) sem tudott érdemben előrelépni. Worley (22.) és Costazza (21.) közepes menete között még Dautherives (28.) gyengécske produktumát „csodálhattuk” meg. Anne-Sophie Barthet (15.) nevéhez köthető az első energikus síelés, jócskán előrébb is araszolt a franciák üdvöskéje. Marina Nigg (25.) egyetlen század előnnyel vághatott neki a pályának, kockáztatott, nem jött be, végén a célba érésnek is örülhetett. Daum (24.) érhetően csak a biztos pontszerzésre fókuszált, nem úgy Michaela Kirchgassert (9.), a franciánál is erősebb szektoridők után meg sem állt a TOP-10-ig.

Elsőségét egy jó ideig nem is veszélyeztették társai, Holdener (19. – élete második legjobbja), Swen-Larsson (16. – élete legjobbja) így is kétségkívül eredményes versenyt zárt, Záhrobská (13.) és Chmelar (13.) századra azonos időt ment, ez inkább a németre nézve hízelgő adat, Carmen Thalmann (23.) biztonsági menete végén megszerezte karrierje első Világkupa-pontjait. Geiger (17.) sem tudott érdemi ellenállást tanúsítani az osztrákkal szemben, nem úgy Manuela Mölgg (7.), a dél-tiroli specialista előhúzta a kalapból az általában minden negyedik siklását jellemző parádés formáját, megfutotta a második futam legjobb idejét, magabiztos 6 tizedes előnnyel állt élre.

Mikaela Shiffrin (8.) délután sem mutatta megilletődöttség jeleit, egyáltalán nem ment biztosra, amerikai vehemenciájához technikai magabiztosság párosult, s noha Mölgg-gel nem tudott konkurálni (azonos idővel indultak délután), mást nem engedett maga elé, ami egy káprázatos TOP-10-es eredményhez vezetett. Élete első VK- pontjait tehát a hazai közönség vastapsa kíséretében vehette át – képletesen szólva. Nem győzöm hangsúlyozni, ragyogó jövő előtt áll. Irene Curtoni (18.) alaposan visszaesett, az Aspen- specialista Hansdotter (10.) és Gagnon (11.) lényegében helyet cseréltek, szereplésükkel végső soron elégedettek lehettek. Tina Maze (12.) csak kettejük mögé tudott besorolni, Anna Goodman (20.) nem bírta el a nyomást, csetlett-botlott, a létfontosságú pontokat legalább begyűjtötte.

Az éremre is esélyes versenyzők csak eztán következtek. Veronika Zuzulová (6.) gazdagon hibázgatott ugyan, de bő 8 tizedes előnye elegendőnek bizonyult, így élről várhatta az első futam legjobb hat időeredményének tulajdonosát. Nicole Hosp miatt nem kellett sokáig izgulnia, kapura lépett, így kiesett. Kathrin Zettel (5.) sem remekelt, voltak kritikus pillanatai, 7 századot azért meg tudott őrizni előnyéből. Éremesélyeit Maria Höfl-Riesch (3.) gyakorlatilag le is nullázta, újabb összeszedett, bár nem túlzottan kiemelkedő menettel méltán aspirálhatott a dobogóra. Névrokona, Maria Pietilä- Holmner (2.) nála is jobban elkapta a fonalat, pattogós, szép ritmusú sízéssel enyhe nyomást azért Schild vállára helyezett. Tanja Poutiainen (4.) szemre sem ment azonos dinamikával, egy kis botláson mehetett el a dobogó, egy tizedre maradt el Rieschtől. Marlies Schild (1.) ellenben nem ismert kegyelmet, további három tizedet rápakolt előnyére a felső részen, a folytatásban pedig hozta a svéd tempóját, így döbbenetesen sok, 1,19 másodperces előnnyel nyerte a szezon első műlesiklását.

Marlies jó úton halad afelé, hogy rövid időn belül minden idők legeredményesebb női szlalomosává avanzsáljon. Karrierje 28. műlesikló sikere után már csak hat választja el a svájciak hatszoros szakági győztes legendájától, Vreni Scheidertől. Pietilä- Holmner 121. VK- rajtján megszerezte negyedik dobogós helyezését, azon a helyszínen, ahol egy éve élete első VK- győzelmének örülhetett. Maria Höfl- Riesch már az 59. Vk- pódiumnál tart, szakágban 20. alkalommal állhatott dobogóra.

A verseny végeredménye 

Összetettben továbbra is Viktoria Rebensburg áll az élen 180 ponttal, megelőzve a 140 egységgel álló Görglt és a 125 pontos Pietilä- Holmnert.

A lányok nem pihennek, holnap már Lake Louise-ban vesznek részt a hivatalos edzésen, hogy aztán pénteken és szombaton lesiklásban, vasárnap pedig Szuper-G-ben mérjék össze tudásukat.

1 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr393418456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2011.12.01. 20:34:55

Szerintem az egész mezőnyön látszott,hogy ez volt az első szlalom verseny ebben az évben.(Kivéve az első két helyezettet.)
Nagyon hiányzott a levi verseny.
Azt írod,hogy az én kedvencem (Kirchgasser) az első futamban középszerű volt.
A pálya első felén elég jól ment,de a második rész elején megint csinált egy nagy hibát,amit csak egy kemény fékezéssel tudott elhárítani.Én annak is örültem,hogy ezek után célbaért.Ő ezt a futamát katasztrófálisnak minősítette!
A második futamban végre mutatatott magából valamit,hogy miért is szólnak róla a jó edzéseredmények!
Én mindig ilyen futamot szeretnék tőle látni....
süti beállítások módosítása