HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megszokott kép nem megszokott szereplővel: Julia Mancuso révén amerikai győzelemmel zárult a női lesiklás

2011.03.16. 21:00 :: repens

Julia Mancuso hosszú idő után nyert újra versenyt a Világkupában, miután óriási előnnyel nyerte a lenzerheidei Világkupa-döntő lesiklószámát. A szezon "pechvogele", Lara Gut sokáig vezetve végül lemaradt a győzelemről, a dobogó harmadik fokára Elisabeth Görgl álllhatott fel. A szakágit már korábban megnyerő Lindsey Vonn nyugodtan bejöhetett a 4. helyre, Maria Riesch újabb gigantikus betlije után ez is bőven elég volt, hogy nagy előnnyel átvegye a vezetést összetettben.

Meglehetősen meleg (6°C), tiszta, épp csak enyhén felhős idő fogadta a női lesiklók mezőnyét Lenzerheidében a Világkupa-döntő első női számában. Mindössze 23 síző állt ma rajthoz a meglehetősen kanyargós, inkább szuper-G-re hajazó pályán, köztük a szakágat már megnyerő Lindsey Vonn, és az összetettet minimális előnnyel vezető Maria Riesch. Négy-négy amerikai és osztrák foglalt helyet a mezőnyben, jól mutatva, mely országok uralják manapság a női gyors szakágakat. Persze, Riesch, az edzéseket nyerő Tina Maze, vagy épp Anja Pärson reménykedhetett abban, hogy a zárás mégsem erről a két nemzetről szól.

Az olasz Johanna Schnarf kezdte a versenyt, itt-ott lecsúszkált az ívekről, ám jó tempóban, nagyobb gond nélkül abszolválta a pályát (11.). A francia Aurèlie Revillet indult másodikként, végig lassabb volt az olasznál, majd két másodperces hátrányt gyűjtött be (20.). A kanadai Britt Janyk ma jobbik arcát mutatta: kiváló kezdés után majd négy tizeddel vezetett, igaz, a pálya alsó részén nem találta az íveket, így elmaradt Schnarf idejétől (15.). A svájci Marianne Abderhalden startolt negyedikként. A pálya közepéig ő is tekintélyes előnyt gyűjtött be, ám utána nagyon megszenvedett a kanyarokkal, így hiába jött jól a cél előtti részen (13.). A junior világbajnok Lotte Smiseth Sejersted többször is nagy bravúrral fért csak be a kapukba, ám kockáztatós menete kifizetődött: több mint egy másodperccel vette át a vezetést, és élete legjobbját érte el ma (5.)!

A francia Marie Marchand-Arvier a pálya közepén keresztbesodródott, itt minden komolyabb remény el is szállt - végül egyetlen századdal Schnarf mögé szorult (12.). Az amerikaiak első képviselőjeként Stacey Cook indult 7-essel, a felső szakaszon borzasztóan megszenvedett a pályával, az aljára viszont igencsak magára talált (9.). A svájci Dominique Gisin követte, hasonlóan szörnyű felső szakasszal, ám ő ezután sem érezte meg a pálya ritmusát, óriási hátrány lett a vége (19.). Az osztrákok közül Andrea Fischbacher startolt elsőként, a felső szakaszon kisebb hátrányt gyűjtött be, majd talán túlságosan is sokat vállalt emiatt - a hálóban végezte. Komolyabb baja aligha történt, bár arcát-nyakát fogta az eset után. Kisebb kényszerszünet után Lara Gut folytatta a versenyt, szokása szerint nekirontott a pályának, még a pálya közepére is előnnyel érkezett. A pálya alján pedig verhető volt a norvég, ezt már mások is bizonyították - 78 százados előny lett a vége, örülhettek a svájciak (2.).

A francia Ingrid Jacquemod végigszenvedte a teljes szezont, nem volt tehát meglepő, hogy most is csak szenvedett a pályán (18.). Az olasz Daniela Merighetti kiváló eredmények után mostanság kissé hanyatló formát mutatott - ma is hanyatlott, szó szerint: egy kanyarban elcsúszva ő is a hálóban végezte. Az állán látszott, hogy nem puha a háló, ám saját lábán síelt le a célig. A kövekező svájcit, Fabienne Sutert is megvárakoztatták így a háló rendbetétele miatt (Marion Rolland a tegnapi edzésen bukott, így ma nem indult), Gut szereplését elnézve talán nem is tűnt ez rossz előjelnek. Nem is kezdett rosszul, ám egyre csak növelte hátrányát, amely a végére igen tekintélyesre nőtt (10.). Az első 15 indulót az olasz Elena Fanchini zárta, igencsak felejthető menettel (14.).

A szakági legjobbak sorát Anja Pärson indította. A svédek nagyasszonya is kisebb hátrányt gyűjtött be Guthoz képest már az elején, majd Suter-módra ő is hatalmas hátrányt gyűjtött be a pálya alsó felén (8.). Az osztrák Anna Fenninger is pocsék formában érkezett ide, a felső részen mégis egész jól tartotta a lépést, végül sikerült másodpercen belül maradnia (6.). Maria Riesch már a felső szektorban jelezte, továbbra sem találja igazi arcát: 15 másodperc alatt két tizedes hátrányt gyűjtött be. Amit utána produkált, azt pedig jobb nem is részletezni (sorozatos apró hibák mellett egy-két nagy is, pl. a Heimberg-Kantén) - minden bizonnyal már ma elvesztette minden esélyét az összetettre (17.). (Ha marad is esélye a szlalomig, és érthetetlen módon magára is találna, még mindig ott lesz a németek számára évek óta leküzdhetetlen átokként meredező "Schwaiger-pálya"...)

Az osztrák Elisabeth Görgl Guthoz mérhetően haladt a pálya közepéig, a pálya alján viszont nem tudott versenyre kelni a svájcival (3.). A szlovén Tina Maze mindkét edzést megnyerve érkezett a mai versenyre, kiváló formában. Ehhez képest már a felső szakaszon nagy hátrányt szedett össze, majd egyre hatalmasabbra növelte (7.). Lindsey Vonn nem tette meg azt a szívességet Rieschnek, hogy kiessen, hibákkal zsúfolt menet is elég volt a 4. helyhez, és ahhoz, hogy átvegye a vezetést összetettben. Aligha érdemes arra fogadni, hogy ez megfordul...

Julia Mancuso gondoskodott róla, hogy mégis a szokásos amerikai győzelemmel végződjön az utolsó verseny is, óriási előnnyel szerezte meg az 1. helyet. Pedig a mezőny többi része (főleg Gut) már kezdett reménykedni... Utolsóként újabb amerikai zárta a versenyt, Leanne Smith nem fért be a pontszerzők közé (16.).

A lesikló Világkupát Lindsey Vonn végül több mint 200 pontos előnnyel nyerte. Maria Riesch hiába tett meg mindent, hogy elveszítse második helyét, előnye túl nagy volt, hogy bárki is elé kerüljön. Julia Mancuso mai győzelmével megszerezte a szakág 3. helyét, Elisabeth Görgl VB-remeklése ellenére a Vk-ban leszorult a dobogóról.

 

 

Julia Mancuso 295. Világkupa-versenyén 25. dobogóját, ezen belül 5. győzelmét aratta. A 27 éves nevadai síző (pár napja ünnepelte születésnapját) több mint négy év után állhatott fel újra a dobogó legfelső fokára, utoljára 2007 elején Tarvisióban tudott győzni. Pocsék idények után a 2010/2011-es szezonban már számtalan dobogós helyet gyűjtött, zárásként pedig győznie is sikerült.

Lara Gut nem a szerencse kegyeltje. A még mindig csak 19 éves svájci tehetség a VB-n is többször maradt le hajszállal a dobogóról, most pedig az utolsó tényleges ellenfél utasította csak maga mögé, mikor már-már győztesnek érezhette magát. A comanói sízőnek így 53. Vk-versenyén meg kellett elégednie 7. dobogós helyezésével. Lesz még bőven ideje növelnie győzelmei számát.

Elisabeth Görgl gondoskodott róla, hogy ezúttal se maradjon osztrák nélkül a dobogó - a szakági dobogó így is nélkülük maradt. A 30 éves kapfenbergi síző 249. Vk-versenyén 29. dobogóját szerezte, és továbbra is harcban áll az összetett 3. helyért - most már azonban nem csak Mazére, de Mancusóra is figyelnie kell.

 

A mai versenyek és a Vk-pontverseny részletes statisztikái idekattintva táblázatként letölthetők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 26 éves vail-i Lindsey Vonn sorozatban negyedszer nyerte meg a szakági kristálygömböt, és még mindig nem látni, ki is szakíthatná meg a közel fél évtizedes sorozatot. Voltak idén olyan versenyei, ahol hibázott, sőt, ezek voltak töbségben, de így is óriási előnnyel nyerte a szakági versengést. Szuper-G-ben sorozatban harmadszor, kombinációban másodszor lett győztes a mostani szezonban, és alighanem a sorozatban negyedik összetett győzelemre sem kell sokáig várnia. Legfeljebb a VB-t sajnálhatja idei szezonjából, ahol győzelem nélkül maradt, na és azt, hogy továbbra sem sikerült beérnie a győzelmek számát tekintve Anja Pärsont.

A Lesikló Világkupa-győztes portréja:

Lindsey Vonn (Lindsey C. Kildow)

Született: 1984. október 18., St. Paul
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, szlalom, kombináció
Olimpia: olimpiai aranyérmes (lesiklás; Vancouver 2010), olimpiai bronzérmes (Szuper-G; Vancouver 2010), hatodik helyezett (kombináció; Utah 2002)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (lesiklás és Szuper-G; 2009 Val d’Isère), ezüstérmes (lesiklás; 2007 Åre és 2011 Garmisch, Szuper-G; 2007 Åre), negyedik helyezett (lesiklás és kombináció; 2005 Santa Caterina)
Junior-világbajnokság: ezüstérmes (lesiklás; 2003 Puy St. Vincent és 2004 Maribor), bronzérmes (óriás; 2004 Maribor)
Világkupa-debütálás: 2000, Park City
Világkupa-rajt: 268
Vk-futamgyőzelem: 41 (21 lesiklás, 14 Szuper-G, 2 szlalom, 4 kombináció)
Vk-dobogó: 80 (38 lesiklás, 26 Szuper-G, 10 kombináció, 5 szlalom, 1 óriás-műlesiklás)
Vk-összetett: háromszoros győztes (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010)
Vk-szakági: a lesiklás négyszeres győztese (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011), a Szuper-G háromszoros győztese (2008/2009, 2009/2010, 2010/2011), a kombináció kétszeres győztese (2009/2010, 2010/2011), a lesiklás második (2005/2006) és harmadik helyezettje (2006/2007), a kombináció második helyezettje (2007/2008, 2008/2009), a Szuper-G harmadik helyezettje (2004/2005, 2006/2007), a szlalom harmadik helyezettje (2008/2009)

Európa Kupa: egy dobogós helyezés
Észak-Amerikai Kupa:  szakági második helyezés lesiklásban (1999/2000), Szuper-G-ben (2000/2001) és szlalomban (2002/2003), három győzelem, 9 dobogó


 

 

További eredményei: négyszeres amerikai bajnok (Szuper-G 2007, szlalom 2004, 2008 és 2009), a Trofeo Topolino 1999-es győztese, nyolc győzelem különböző FIS- versenyekről; Laureus- díjas 2011-ben, az év amerikai sportolónője 2009-ben és 2010-ben

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr72744158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása