HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Az osztrákok Lahtiban is folytatták sikerszériájukat!

2011.03.13. 23:46 :: zbigniew

 

A világbajnokság után tovább folytatódott a Világkupa sorozat, ezúttal Lahtiban került sor az újabb csapatversenyre, melyen ismét az osztrákok bizonyultak a legjobbnak! Az idei szezonban ez már a 4. Vk sikerük, összeségében pedig már 6 zsinór győzelemnél tartanak, ha a VB-t is beleszámítjuk. A norvégok szokás szerint ezüstéremmel kellett, hogy beérjék, míg a bronzot a Malysz-Stoch vezette lengyel csapat gyűjtötte be, mely immár 4. dobogós helyezésük 2001 óta!

VK csapatverseny éremtáblázat - nemzet szerint.doc

A 86. Lahti Ski Games-re, azaz Lahti sí játékokra került sor a hétvégén, melynek legalább akkora hagyománya van, mint a híres norvég Holmenkollen sí fesztiválnak. 1923-ban rendezték meg az első sí játékokat Lahtiban, mely kezdetben síugrásból (+ junior is), északi összetettből és sífutásból állt, majd később részét képezte még az (óriás) műlesíklás, szlalom és biatlon is. Az első síugró versenyt a finn Sulo Jääskeläinen nyerte meg 1923-ban, ’28-ig csak finnek végeztek a dobogón, majd az első nem finn győztes a norvég Kaj Rusten volt. Bár túlnyomórészt skandinávok szerepeltek a játékokon, azért időnként fel-feltűntek más európai nemzet ugrói is. 1962-ig csak skandinávok győztek, majd Otto Leodolter osztrák színekben először hódította el a serleget nem skandinávként. Az LSG (Lahti Ski Games) 3-szor maradt el a játékok 88 éves történetében (1930, ’40, ’42). A legtöbb győzelmet – talán nem véletlen – a finnek legnagyobb csillaga, Matti Nykänen szerezte, 8-szor aratott győzelmet a játékokon. 1923 óta eddig 110 egyéni és csapat versenyt rendeztek, ebből 60-at az LSG keretén belül. A Világkupa 1979-es bevezetése óta 50 egyéni versenyt bonyolítottak le itt. Lahtiban rendezték eddig a legtöbb világbajnokságot, számszerint 6-szor (1926, ’38, ’58, ’78, ’89, ’01) kapták meg a jogot rá, melyeken anno az LSG is részét képezte.

A tegnapi csapatversenyt illetően az osztrákok újabb sikere teljes megérdemelt volt, bár félidőben csak 7 tized ponttal vezettek azokkal a norvégok szemben, akik a fináléban könnyen ledolgozhatták volna minimális hátrányukat (sőt, az 5. sorozatnál holtversenyben álltak az osztrákokkal). A verseny a 7. sorozatban dőlt el a Kofler-Jacobsen párosnál, utóbbi K-pont alatti ugrásával jelentős hátrányba hozta csapatát, melyet már nem sikerült ledolgozniuk, így az újabb ezüsttel kellett beérniük. Az osztrák csapat 4. Vk versenyét nyerte sorozatban (közte két világbajnoki arannyal megspékelve), összeségében pedig már 21. csapat sikerüknél tartanak.

A finn csapatba meglepetésre egy fiatal, mindössze 16 éves ugró került Muotka helyére, ő nem más, mint Jarkko Määttä, aki egy hónapja nyerte élete első versenyét Liberecben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), majd a Kontinentális Kupa kuopiói állomásán szerzett egy ezüstérmet. Pénteken pedig a kvalifikáción ért el figyelemre méltó eredményt (szintén 2. lett), melyre már a csapat trénere, Pekka Niemelä is felfigyelt és kezdőként számított rá a csapatban. A tinédzserkorú versenyző elmondhatta magáról, hogy sikerült még egy csapatban szerepelnie a példaképnek számító nagy legendával, Janne Ahonennel, aki éppen itt, Lahtiban fejezi be síugró karrierjét, most már feltehetően végleg. A lengyelek 4. Vk dobogójuknak örülhettek (eddig egy ezüstöt és 3 bronzérmet szereztek a Vk-ban, utóbbi két bronzot idén), akik közül a szintén búcsúzó Adam Malysz vitte a prímet olyannyira, hogy legnagyobb ugrásával (131,5 m) nyerte volna a versenyt, ha ez egyéni párharc!

 

A sánc történetét olvashatjátok most. 1923-ban bonyolították le az első síugró versenyt Lahtiban, melyet onnantól kezdve - pár kivétellel - minden évben megtartottak. Lahti már rögtön a második világbajnokságot megrendezhette, melyre 1926-ban került sor a Salpaussalkä sístadionban, ahol az akkori K40-es sáncon ugrottak, mely a mai lelátóval szembeni oldalon található. Akkor taroltak a norvégok, a dobogó mindhárom fokára ők állhattak föl, közülük pedig Jacob Tullin Thams nyakába akaszthatták az aranyat. Az 1938-as VB-re a sáncot és a sístadiont kibővítették, ahol már 100 ezer néző előtt nyert a norvég Ruud testvérek legfiatalabbika, Asbjörn. A sánc legközelebbi átépítése 1957-ben történt és egy évre rá 67 ezer néző látta a finn Juhani Kärkinen VB-diadalát 74 m-es sáncrekorddal. Egy új nézőcsúcs született az 1964-es sí játékokon, melyen 114.082 nézőt regisztráltak és két évvel később az első csapatversenyt is megtartották, melyen az egykori NDK nyert. A 70-es években átépítésre került sor, majd 1977-ben történt a sánc felavatása. Egy évvel később Lahti ismét VB-t rendezhetett, ahol a normálsáncon a keletnémet Mathias Buse nyert, a nagysáncon pedig meglepetésre a hazaiak legnagyobb örömére a finn Taipo Räisänen. Az új sáncrekord is megszületett a 2001-ben autóbalesetben elhunyt osztrák síugró, Alois Lipburger révén 112,5 méterrel.

A Világkupa bevezetésével Lahti kezdettől fogva minden évben egyik fix állomása a világ legjobb ugróinak „cirkuszában”. Az 1989-es VB idején a K114-es és K90-es sáncokra a tíz nap folyamán mintegy 450 ezer néző jött el. Az akkori K70-esen a keletnémetek legnagyobb csillaga, Jens Weißflog nyert a finnek egyik legjobbja, Ari-Pekka Nikkola ellen, a K90-esen pedig az 1982-es oslói Nykänen siker óta újabb aranyéremnek örülhettek a hazaiak Jari Puikkonennek köszönhetően, aki épp Weißflogot győzte le, majd ezután egy csapat győzelemmel tették teljessé kiváló VB szereplésüket a finnek, ami történetük során a legsikeresebb volt (2 arany, 1-1 ezüst és bronz). 1997-től az Északi turné egyik állandó helyszíne lett. Ezután 2001-ben hatodszorra is megrendezhette Lahti az északi sí-VB-t (ez máig rekord), melyen Adam Malysz és Martin Schmitt győzött egyéniben, míg csapatban az osztrákok és németek jeleskedtek. 2005-ben 80. alkalommal is sí játékokat ünnepelhetett Lahti nagysánca, mely a tegnapi volt 40. Vk rendezésük (ebből 27 egyéni, 13 csapat) is egyben.

A verseny ideális körülmények között indult útjára 9 nemzet részvételével. Nem indítottak csapatot többek között az oroszok, olaszok, franciák, valamint a svájciak sem. A verseny egy perces néma gyásszal indult a pénteki földrengésben elhunyt japán áldozatok emlékére, Kasai-ék fekete karszalaggal jelentek meg a versenyen. A 10-es beülőből kezdtek a finoman szólva sem nem nagy játékerőt képviselő észtek, ezt a versenyen bizonyították is, így az összes többi nemzet pontszerző lehetett. 

Az első sorozatban leginkább a finnek tűntek ki, legjobbjuk, Hautamäki kezdett, aki 128 m-es ugrásával nem csak a kör legnagyobb ugrását érte el, hanem társai közt is messze a legjobbnak bizonyult. Meglepetésre így a finnek várhatták a legkedvezőbb pozícióból a második sorozatot, mivel sem az osztrákok (Schlierenzauer – 122,5 m), sem a németek (Schmitt – 119,5 m) első embere nem tudott kiemelkedőt nyújtani. A norvégok tudták a lépést tartani velük, Bardal 127 m-e csak 3 pontos lemaradást jelentett számukra. Az oslói VB-n bronzérmet szerző szlovének (Damjan – 117,5 m) 6., míg a lengyelek Byrt-nek (112,5 m) köszönhetően csak a 8. helyen tanyáztak.

A második sorozatban feljebb került a beülő fél méterrel, majd ezután hamar kiderült, hogy a finnek Hautamäki hatalmasnak mondható ugrásával ellőtték összes puskaporukat, hiszen az élete első komolyabb megmérettetésén a mindössze 16 éves Määttä csak 114,5 m-es ugrással tudott előrukkolni, így megkezdték mélyrepülésüket, egyelőre csak a dobogó 3. fokáig. Az osztrákok és norvégok így előrébb léphettek Koch (125 m) és Evensen (125,5 m) ugrásaival, utóbbiak még növelték is előnyüket legnagyobb riválisukkal szemben. Hamar kiderült, hogy a németeknél Neumayer lesz a leggyengébb láncszem, „méreten aluli” ugrásával (113 m) a dobogós helyezéstől 20 pontos hátrányban voltak már. A lengyelek pedig, ha lassan is, de megkezdték felzárkózásukat a mezőny első felébe, ehhez Zyla járult hozzá egy 118 m-es ugrással. A harmadik sorozatban egyre jobban kezdtek meglépni a fő esélyesek, az osztrákok és norvégok, míg néhány csapat a 3. helyért folytatott harccal volt kénytelen beérni. Az osztrákok Koflernek (124 m), de leginkább Jacobsennek (119 m) köszönhették, hogy a 10 pontos hátrányukból közel 9-et letudtak faragni. A finnek még tartották magukat a 3. helyen, Koivuranta 117,5 m-es ugrása elég volt még ehhez, viszont egyre jobban jöttek föl rájuk a bronz aspiránsok.

Közülük a lengyelek tűntek ki, kiknél Stoch 127 m-ével körének legjobbja volt, így már 10 ponton belül voltak a finnekkel szemben. A szlovénektől Prevc 123 m-es ugrása mindössze 2 tizeddel hozta be a lengyelek elé csapatát. A németek viszont Freitag (120,5 m) révén kerültek lépés hátrányba a finneket ostromló csapatokkal szemben. A cseheknek és japánoknak nem sok közük volt a versenyhez, jóformán elvegetáltak az első körben. Az utolsó sorozatra a zsűri vissza vitte a beülőt a 10-esbe, aztán helyre állt a világ rendje, az osztrákok élre kerültek Morgensternnek köszönhetően (126,5 m), míg a norvégok 7 tized pontra voltak már csak lemaradva tőlük (Hilde – 125,5 m), így teljesen nyílt volt még a verseny kimenetele. A finnektől már csak az utolsó előtti tétversenyén szereplő Ahonen ugrott, aki viszont csak 115 m-ig szállt, így csapata messze elkerült a dobogótól, már csak a 6. helyen tanyáztak. A lengyelek a végén felértek az érmes helyre, Malysz repítette oda őket 126,5 m-es ugrásával, aki hozta saját körét. Bár a legnagyobb ugrást saját körén belül Freund produkálta (129 m), mégis pontszámban közel 2,5 ponttal maradt el Malyszétól, így a németek jöttek be a 4. helyre, de 13 pontos lemaradásuk komolynak volt mondható velük szemben.

A finálé első sorozatában kiéleződött a párharc az osztrákok és norvégok között, egyre inkább izgalmassá vált a verseny, miután a norvégok tizedre pontosan beérték az osztrákokat (ritkaságszámba megy az ilyesmi, hiszen csapatversenyen 5 ugrás után alakult ki az átmeneti holtverseny) . Schlierenzauer és Bardal is azonos távolságra repült (123,5 m), viszont a norvég ugrása stílusra szebbnek találtatott a zsűrinél, így kezdődhetett minden „előlről”. Mögöttük hatalmas űr tátongott, hiszen több mint 40 ponttal volt lemaradva tőlük a többi csapat. A 3. helyért továbbra is nagy harc folyt. A németek Schmitt (123 m), míg a finnek Hautamäki (123,5 m) révén előzték be a lengyeleket, mivel Byrt csak 114 m-re volt képes. A második sorozatra a zsűri megemelte a nekifutóhosszt, 11-esből indultak ismét az ugrók.

Az osztrákokra hatott a legjótékonyabban ez a változtatás, Koch ennek köszönhetően elsőként érte el a zsűritávolságot, melyet még fél méterrel meg is „toldott” (130,5 m), Evensen viszont csak 125 m-en landolt, így közel 10 ponttal léptek meg az osztrákok riválisuktól. A bronzéremért is hatalmas csata folyt, négy nemzet is nagy eséllyel pályázott rá, mindössze csak 6 pont volt közöttük, viszont a még mindig 3. helyen álló németek már közel 60 pontos hátrányban voltak a norvégok mögött. A lengyelektől Zyla (119,5 m) tudott minimálisan lefaragni a németekkel szembeni hátrányukon, akiktől Neumayer csak 117 m-ig repült. A csehek és japánok továbbra is vívták kis magáncsatájukat a 7. helyért, előbbre lépésre nem sok esélyük volt, már 30 pontos hátrányban voltak az előttük álló nemzetekkel szemben. A harmadik sorozatban tovább növelték előnyüket az osztrákok, akik ezt leginkább Jacobsennek köszönhették, mivel csapatának csak egy 119 m-es ugrást tudott szállítani, mellyel már 23 pontra nőtt hátrányuk.

A lengyelek joggal remélték, hogy megszerezhetik a 3. helyet, hiszen már csak két legjobbjuk, Stoch és Malysz volt hátra, akik továbbra is hozták saját körüket, a legjobbnak bizonyultak. A finnek viszont „elszálltak”, Koivuranta csak 116 m-re volt képes, így dobogós helyről már nem álmodhattak tovább. Az 1. és 3. hely sorsa az utolsó körre maradt. A 7. helyen végül a japánok végeztek megelőzve a cseheket, Ito volt az egyedüli csapatukban, aki 120 m fölötti ugrásokkal (121,5 és 124 m) tudta megörvendeztetni edzőjüket, bár a helyezést illetően ez sovány vigasz lehetett számára. A finnektől Ahonen zárta a sort megismételve első körös ugrását (115 m), így stabilan a 6. helyen végeztek 20 ponttal a japánok előtt, viszont 40 ponttal a szlovének mögött. A legnagyobb csata a németek és lengyelek között volt a 3. helyért, s hiába ugrott Freund hatalmasat (128,5 m), mindez Malysszal szemben mit sem ért, aki a nap legnagyobb ugrásával, 131,5 m-rel segítette dobogóra csapatát. A norvégoknál Hilde adta fel a leckét 129 m-ével Morgensternnek, aki viszont a legnagyobb nyugalommal hozta a kötelezőt, 127,5 m-e azt jelentette, hogy az osztrákok zsinórban megnyerték idei 6. csapatversenyüket is, így továbbra is verhetetlennek bizonyultak. 

Verseny statisztika - Lahti, csapatverseny.xls

Egyéni verseny esetén ez a végeredmény születik:

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr122737108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása