HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Rebensburg hatalmas lépést tett a szakági elsőség felé, Vonn-bravúr "óriásban"

2011.03.11. 16:53 :: Dave985

Az alább olvasható kusza nevű cseh helyszínen rendezett óriás-műlesikló versenyen alighanem eldőlt a szakági elsőség kérdése, miután Viktora Rebensburg mindkét futamot nyerve toronymagas fölénnyel szerezte meg a napi győzelmet, míg a reggel még éllovas Tessa Worley már az első futam legelején kaput tévesztett. A németek olimpiai bajnoka így kényelmes 77 pontos előnyből várhatja a jövő szombati zárást, vagyis egy hetedik hellyel mindenféleképpen hazájában tartja a kis kristálygömböt. A dobogó másik két fokán is nagyon boldog emberek álltak: Denise Karbon az előző szezonbeli söldeni idénynyitó után zárt újra TOP-3-ban, míg Lindsey Vonn élete első szakági pódiumát ünnepelte. S miután Maria Riesch a második futamban rontott, az amerikai kiválóság hátránya összetettben 38 pontra olvadt.
 
  
A szinte leírhatatlan nevű Špindlerův Mlýn (sőt, teljes nevén Špindlerův Mlýn-Krkonoše) 1.300 lakosú kis cseh falucska a lengyel határ közvetlen közelében. Az 1.300 lakos mellé viszont mintegy 10.000 szállodai férőhely társul, ami jól jelzi, "Spindlermalma" egyike a legfelkapottabb cseh hegyi üdülőközpontoknak. A Krkonoše (Óriás-hegység) nemcsak Csehország legmagasabb pontját rejti, de az ország egyik leghíresebb Nemzeti Parkját is, az idelátogatókat azonban nemcsak a természet, de a sportolási lehetőségek is vonzzák. Itt található az ország legnagyobb síközpontja, mintegy 20 pályával – nem csoda, hogy ez a helyszín adhat otthont immáron harmadik alkalommal az alpesi sí Világkupa versenyeinek.
 
2005 óta Špindlerův Mlýn már nemcsak arról híres, hogy hosszabb időt itt töltött Franz Kafka, hanem arról is, hogy itt versengtek a világ legjobb női alpesi sízői. A mérsékelten meredek lejtőkön csak a két technikai szakág, az óriás-műlesiklás és a szlalom kerülhetett szóba, 2005-ben és 2008-ban is mindkét szakágban versengtek a hölgyek. Most, újabb három éves szünet után ismét idegyűlt a Vk- mezőny. Az első versenyt Špindlerův Mlýnben még Janica Kostelić nyerte óriásban, majd egy napra rá Anja Pärson szlalomban épp a horvátot verte meg. 2008-ban óriásban az olaszok az évi szakági győztese, Denise Karbon, szlalomban a három évvel korábban két bronzot begyűjtő Marlies Schild nyert. Közülük Janica már visszavonult, Karbon pályafutását derékba törte egy sérülés, Pärson pedig a gyors számokra koncentrál – Schild viszont ezúttal is a favoritok között szerepel szlalomban.
 
Valami oknál fogva nem volt túl népszerű idén az óriás-műlesiklás a hölgyek körében, már ami a mezőnyök létszámát illeti. Ma is alig súroltuk a 49 főt, még úgy sem, hogy jó néhány más szakágakból kirándult résztvevőt is az indulók közt találtunk. Jelentős változások következtek be a világranglistán. A világbajnokság utáni első frissítés szerint Viktoria Rebensburg állt az élre, a szakági tabellát vezető Tessa Worley és az újdonsült világbajnok Tina Maze is megelőzte a korábbi majd’ egy éves ciklusban éllovas Kathrin Hölzl-t. Kikerült a legjobb hetesből Maria Riesch, helyére a vb-ezüstérmes Federica Brignone került.
 
 
 A nap egyetlen abszolút újoncával már sokat foglalkoztunk az elmúlt hetekben, mégsem érzem szükségtelennek az ismétlést. Mikaela Shiffrin sokak szerint évek múlva átveheti Lindsey Vonn-tól a stafétát, nem túlzás, hogy korosztálya legfényesebb gyémántja. (Három évvel idősebb testvére, Taylor junior amerikai ezüst- és bronzérmes.) Két nap múlva tölti be 16. életévét, de már most impozáns eredménysort tudhat magának. A Vail-ből származó kislány előbb a gyerekek, majd a juniorok közt nyert összesen négy alkalommal a Whistler Cup-on. Tavaly mindkét technikai számban győzni tudott a legismertebb nemzetközi gyerekversenyen, a Trofeo Topolinón, mint tette azt korábban Janica Kostelić, Elisabeth Görgl, Tanja Poutiainen és Lindsey Vonn.
 
Valósággal rimánkodtak stábjában, érje már el a korhatárt, hogy indulhasson valamelyik FIS szervezésű versenyen. A Copper Mountain-en két erős pontszerzéssel nyitott, ennek örömére november végén már az Észak-Amerikai Kupában is bemutatkozhatott. Egy kivétellel valamennyi alkalommal a legjobb 20 között zárt, hatszor felállt a dobogóra, négyszer nem talált legyőzőre. Jelenleg ő vezeti a szlalom szakági tabelláját, köszönhetően az újévben Sunday Riveren aratott két sikerének; összetettben is jó eséllyel dobogón fog zárni. Február elején a junior világbajnokságon szlalomban állt rajthoz, s hazája egyetlen medáliáját gyűjtötte be harmadik helyével.
 
Mikaela Shiffrin (1995) – amerikai: junior világbajnoki bronzérmes (Crans-Montana; 2011); négy győzelem, hat dobogó az Észak-Amerikai Kupában, jelenlegi szakági első szlalomban és összetett harmadik (2010/2011-es szezon); a Trofeo Topolino kétszeres győztese; a Whistler Cup négyszeres győztese
 
Az első futam pályáját a németek egyik edzője, Tobias Lux tűzte, kevésbé ritmusosra, 45 fordító kapu mellett még két irányváltoztatást nem igénylő, ún. „banán” színesítette a pályát. Fagypont környékén mozgott a hőmérséklet, borús volt az égbolt, ami rosszabb hír volt rendezőknek és versenyzőknek egyaránt, az a fokozódó eső, ami miatt elég hamar lezavarták a délelőtti programot.
 
Tanja Poutiainen (5.) fenti rontásait leszámítva ígéretes menettel nyitotta a sort a német edző tűzésében készült, a korábbiakhoz mérten egészen technikás, több ritmustöréssel megbolondított pályán. Federica Brignone (2.) jelentős, 35 százados előnnyel vette át tőle a vezetést, elsősorban a felső szakaszon vert oda a finnek. Viktoria Rebensburg (1.) szintén csaknem ugyanannyival bizonyult jobbnak, a középső, meredekebb szektorban bizonyult utolérhetetlennek. Elisabeth Görgl (7.) komoly késésbe került a letörést követően, neki már jelentősebb, közel 9 tizedes hátrány gyűlt össze a végére. Tessa Worley nagy lendülettel vetette neki magát a pályának, nem sokkal később azonban kaput tévesztett, így a szakági tabellát a verseny előtt vezető francia nagyon nehéz helyzetbe hozta saját magát. Kathrin Zettel (15.) rendesen megkínlódott a pálya nehezebbik szakaszán, lemaradása már jócskán túllépte a másfél másodpercet. A világbajnok Tina Maze (4.) nem vétett különösebb hibát, tempóban maradt el a némettől, de remek alsó szakasszal Poutiainen elé azért még befért.
 
Manuela Mölgg (3.) abszolút elégedett lehetett menetével, hat tizedes hátránnyal is felfért az első futam képletes dobogójára. Denise Karbon (6.) is a meredeken bizonytalankodott, teret vesztett,a dobogóra így is bőven aspirálhatott, három olasz a legjobb hat között! Maria Pietilä-Holmner (18.) már ránézésre sem ment akkora dinamikával, mint a szakági menők, rengeteget fékezett, el is maradt a jó eredmény. Julia Mancuso (9.) sem volt az igazi, de a svéddel szemben ő csak egy másodpercet kapott Rebensburgtól. Anja Pärson (19.) nehezen találta az ideális ívet, csak a középmezőnyből folytathatta. Maria Riesch (10.) végig jelentős késésben vette az akadályokat, volt néhány igencsak kövér íve, sebességével volt kevesebb problémája, ez javított valamicskét kilátásain. Taïna Barioz (17.) is rontogatott, hatalmas különbséggel ért célba. Andrea Fischbacher (11.) mintegy másfél másodperccel követte a németet, a szorosra tűzött kapuk még mindig nem az ő világa.
 
 
Lindsey Vonn (8.) legnagyobb riválisánál jóval tisztább menetet produkált, igaz, a letörésnél megint volt egy komolyabb megingása, amin bárminemű tér- és időveszteség nélkül túllendült, így kevéssel, de jobb helyzetből várhatta a folytatást. Marlies Schild (12.) délelőtt nem nyújtott kiemelkedőt, „óriás”- formáját jól jelzi, hogy ez is elegendőnek bizonyult a középmezőny első felére. Lara Gut a vb óta borzasztóan indiszponált, három kapu után esett ki a versenyből. Fabienne Suter (31.) túlzott óvatossággal viszonyult a mindinkább vizesedő hóhoz, olyannyira, hogy még a továbbjutásról is lemondhatott. Nicole Hosp (29.) sem állt oly távol ettől a szégyentől, a meredeken csak nyomokban találta az ideális ívet. Hozzá képest már egészen jól ment Michaela Kirchgasser (14.), több neves szakági specialistát maga mögött tudott. Giulia Gianesini (16.) a maga szintjén kivette a részét az olaszok kiváló délelőtti szerepléséből, majd a mezőny egyetlen anyukája, Sarah Schleper (26.) hozta megszokott zaklatott menetét, néhány szögletesen vett kapu ellenére befért a legjobb harminc közé. Marie-Michele Gagnon (20.), majd az őt követő Jessica Lindell-Vikarby (27.) is inkább a megfontoltság híveként versenyzett, majd Irene Curtoni (30.) továbbjutásával vált teljessé az olaszok öröme. Lena Dürr (23.) tavalyi összetett EK- győztesként esett neki az alaposan leromlott pályának, fent 4 századdal még honfitársánál is gyorsabb volt, majd besokallt, továbbjutása nem forgott veszélyben. Nicole Gius járt egyedül fekete pont az olasz kapitánytól, miután a kelleténél jobban bedöntötte léceit a letörésnél, megbillent a kapunál, s már nem folytathatta. Marie-Pier Préfontaine (22.) révén a másik kanadai is gond nélkül küzdhetett tovább pontokért. Komoly meglepetésre a harmincas csoportot lezáró Marion Bertrand (13.) várhatta a franciák közül a legígéretesebb pozícióból a délutáni folytatást.
 
Harmincon túli rajtszámmal érkezők közül az első három még bekerült a következő körben. Anna Fenninger (20.) kockázatvállalása hozta meg a legjobb eredményt, Gagnon-nal holtversenyben a TOP-20-ból tekinthetett előre. A szám junior világbajnoka, Sara Hector (24.) is kezdi stabilizálni formáját, mint ahogy Veronika Zuzulová (28.) is most már állandó résztvevője gyengébbik számában is a második futamnak. A továbbiakban már egy sor szlalomos (Sabrina Fanchini 32., Bernadette Schild 33., Anne-Sophie Barthet 35., Frida Hansdotter 38.) és gyorsasági specialista (Margret Altacher 39., Laurenne Ross 41.) idegen szakágbeli kirándulását csodálhattuk meg, esélyük nem volt a továbbjutásra. A kiesők közt találjuk a junior vb-bronzérmes Wendy Holdenert (42.), valamint az egykoron hat VK- győzelmet szerző spanyol María José Riendát (37.). Mikaela Shiffrin egy 43. helyezéssel mutatkozott be a Világkupában. A végére még a remek hangulatot teremtő hazaiak is örülhettek, miután nem kis meglepetésre Katerina Paulathová (24.) 47-es rajtszámmal a továbbjutók közé küzdötte meg.
 
.....................................................................................................................
 
A délutáni nyomvonal már jóval ritmusosabb síelést tett lehetővé, köszönhetően az osztrák Karl Heinz Pichlernek. Tanítványai többsége élt is a kínálkozó lehetőséggel. (48 kapu, ebből 45 fordító.)
 
Sajnos a nemzetközi sportcsatorna a blogunk részéről is nagy becsben tartott északi összetett lahti fordulójának síugrását közvetítette felvételről, így a második futam első feléről sikeresen lemaradtunk, tehát egy ideig kizárólag a Live Timingre tudunk hagyatkozni.
 
Minekután igazán komoly kihívást nem nyújtott ez a pálya a lányoknak, egy jó darabig jelentős előrelépésről nem lehetett beszámolni. A legjobb nyolc között már sokunkban megfogalmazódhatott a pálya romlása, mint hátráltató tényező, Rebensburg aztán minden kétséget kizáróan cáfolta ezen elmélkedésünket.
 
Irene Curtoni (25.) alighanem biztonsági menettel próbálkozott, ha nem tévedünk, akkor rosszul nem járt, már csak azért sem, mivel Nicole Hospot (26.) még így is meg tudta előzni. Veronika Zuzulová (24.) két tizedes hátrányból az utolsó szektorban fordította maga javára az időkülönbséget. Sokáig éppenséggel ő sem állhatott a szponzorfal előtt, mert a második futam egyetlen kiesőjeként mutatkozó Jessica Lindell-Vikarby után Sarah Schleper (20.) nyilván megszokott bazírozós menetével három tizeddel még a szlováknál is jobbnak bizonyult. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a táv felénél még csaknem egy teljes másodperccel mutatott erősebb időt a stopper, ha nem ront lent, akár TOP-10-es eredményre is pályázhatott volna. Így viszont őt is azonnal letaszította az élről Sara Hector (16.), a fiatal svéd végig tartotta az amerikait, majd nem hibázott lent, így szűk 5 tizeddel átvette a vezetést. Élete eddigi legjobb helyezésével zárt.
 
 
Senkit nem lepett meg Katerina Paulathová (28.) azzal, hogy a biztos pontszerzést helyezte előtérbe, pályafutása harmadik Világkupáján elsőként szerzett néhány egységet. Lena Dürr (22.) részidői alapján megint a letörésnél ronthatott hatalmasat, fent még növelte is előnyét, végül nagyjából maradt eredeti pozíciójában. A két kanadai volt a soron, századokon múlt pillanatnyi elsőségük. Marie-Pier Préfontaine (18.) valamennyi szektorban nagyon közel volt Hectorhoz, Marie-Michele Gagnon (19.) pedig a meredeken vesztett három nagyon fontos tizedet, négy, ill. öt tizeddel szorultak a svéd mögé. Anna Fenninger (14.) vb utáni első igazán erős futamát teljesítette, ha az alsó részen nem veszít, látványosabb felzárkózásra is sor kerülhetett volna. Anja Pärsonnak (27.) nehézségei támadhattak az irányzékkal, csak a cseh kislányt sikerült megelőznie. Maria Pietilä-Holmner (15.) nagyot küzdött, de csak a pillanatnyi második helyet sikerült elérnie, két századdal befért ifjú honfitársa elé. Taïna Barioz (24.) délután sem tündökölt, Giulia Gianesini (16.) megtartotta délelőtti helyezését, holtversenyben zárt Hectorral.
 
Kathrin Zettel (11.) különösen a meredeken vitte a prímet, más kérdés, hogy gyakran kövér íven vette a kapukat, alig három tizedes előnyével nem várhatott igazán előkelő helyezést. Michaela Kirchgasser (10.) nagyjából hasonló menettel rögtön letaszította az élről, egyszersmind idén először zárt legjobb tíz közt óriásban. Marion Bertrand (13.) sem lehetett elégedetlen, magabiztos sízéssel befurakodott Fenninger elé, megbontva ezzel a hármas osztrák vezetést. 2008 óta nem végzett ennyire előkelő helyen. Marlies Schild (8.) a harmadik legjobb délutáni futammal ismét bizonyította, működik az osztrák tűzésű pálya, van egy olyan gyanúm, hogy jövőre még az eddiginél is jobban segítheti a leggyengébb női számban övéit. Andrea Fischbacher (21.) volt a kirívó kakukktojás a sógoroknál, gyakran került hátra a súlypontja, többször lesodródott a pályáról, alaposan visszaesett a sorban.
 
Maria Riesch (29.) nyitotta az első futam legjobb tízesét. Láthatóan kockáztatni próbált, vesztére. A pálya durván harmadánál teljesen kifordultak lécei, a bukótérben, a kapu tövénél rövid hezitálás után a folytatás mellett döntött. Egészen korrekt részidők után befért a 108%-os limitidőbe, noha aligha ezen a 2 ponton fog múlni az összetett győzelem… Julia Mancuso (6.) nagyon régen nem látott óriás-műlesiklással vágott oda Schildnek, a meredek rész kivételével bele sem lehetett kötni menetébe. Lindsey Vonn (3.) bizonyára értesült barátnője hatalmas hibájáról, s pontosan érezte, mi a feladata. Nem a biztonságos célba érés, mint a közvetítésben hallottuk. A kínálkozó ziccert könyörtelenül kihasználta, egy századdal még Schildnél is gyorsabb volt a második menetben, így magabiztos előnnyel állt a lista élére. Kicsik voltak a különbségek, joggal bízhatott további előrelépésben. Elisabeth Görgl (7.) nem okozott komoly problémát, agresszív menetébe több hiba belecsúszott, bizonytalanul tartotta léceit, az utolsó szektorban még Mancuso is elé került. Denise Karbon (2.) a középső szektorban remekelt igazán, a hajrára már nem maradt elég erő és koncentráció, jelentősen csökkent a különbség, ettől még átvette a vezetést.
 
 
Tanja Poutiainen (11.) alaposan megküzdött a körülményekkel, néhol össze-visszakalimpáltak lábai, valahol Schild környékére vélhetően befért volna, már amennyiben nem sodródik rá nagyon az egyik kapura néhány méterrel a cél előtt. Így a legjobb tízesből is kicsúszott. Tina Maze (4.) az elsőben még tartotta, középen nem bírt konkurálni Karbon tempójával. Az utolsó szektorban visszahozott két tizedet az olasszal szemben, pontosan 5 századdal kevesebbet a kelleténél, így ezúttal lemaradt a dobogóról, az összetett harmadik helyéért vívott hármas küzdelemben viszont lépéselőnyre tett szert. Manuela Mölgg (9.) megint elidegeskedte a dolgot, már a fenti részen nagyon oldalra billent, hibáját kapukon át cipelte magával, zaklatott menetével rendesen visszaesett. Federica Brignone (5.) baja is a meredekkel gyűlt meg, majd szenzációs utolsó szektort repesztett, négy tizedet adott Karbonnak, pechére két századdal Maze, héttel Vonn mögé érkezett csak be. Viktoria Rebensburg (1.) előtt nem állt leküzdhetetlen feladat, közel 7 tizedes előnyét kellett volna megtartani egy nem különösebben komplikált pályán. Az olimpiai bajnok mégsem tartalékolt, igazi németes precizitással megfejtette a tökéletes futam mibenlétét, fél másodperccel délután is felülmúlta az olaszt, ami összesítésben már 1,26-os fölényt jelentett.
 
Viktoria Rebensburg mai győzelmének jogosságához nem férhet kétség. A 21 esztendős bajor lánynak 76. Világkupáján ez a harmadik diadala, ötödik dobogója. A civil foglalkozását tekintve vámőrmester Viktoria junior-világbajnokságokról szerzett három aranyérmével (kettő Szuper-G-ben, egy óriásban) hívta fel magára minden német figyelmét, 2009-ben az év női junior korú sportolójának választották. A folytatás ismert a tavalyi szezonból: Lienzen először zárt a legjobb öt között, Cortinán már dobogóra állhatott, majd következett a vancouveri olimpián aratott meglepő diadala, amiért Horst Köhler szövetségi kancellár „Ezüst Babérlevéllel” jutalmazta. Nem ő volt az egyedüli német, aki VK- győzelem híján nyert nagy világversenyt, s nagyon úgy fest, ő is halad Kathrin Hölzl nyomdokain, egy hetedik helyezéssel (ami azért ebben a felhígult mezőnyben nem teljesíthetetlen elvárás) biztosan megnyeri a szakági Világkupát.
 
 
 
 
 
 
 
Denise Karbon kimagaslóan legsikeresebb szezonja a 2007/2008-as volt, amikor is egy kivételtől eltekintve valamennyi óriás-műlesikláson győzni tudott, illetve magától értetődő módon megnyerte a szakági világkupát. Azelőtt és azóta nem kerülték el a sérülések, különösen megbízhatóságban esett vissza korábbi önmagához képest. A rengeteg komoly rontás, kiesés mellett azért egy-két kiemelkedő eredményre így is képes volt, legutóbb a 2009-es idénynyitón állhatott dobogóra. Nem sokon múlt, hogy Garmischban tovább szaporítsa világbajnoki érmei számát (2003-ban ezüst-, 2007-ben bronzérmese a számnak). Bármennyire furcsán hangzik, mostani második helyének köszönhetően vehet csak részt a jövő szombati szezonfináléban. A kistermető sportoló egyébként civilként katona.
 
Mint arról Facebook-os csoportunkban tettünk már említést, Lindsey Vonn nagy igyekezetében ismét bukott az egyik e heti műlesikló edzésen. Nem szegte kedvét a méretes monokli, ma is önbizalommal telve állt rajthoz. Sorrendben 266. Világkupáján ez a nyolcvanadik VK- győzelme, leggyengébb számában viszont ez a mai az első a sorban. Korábban egy negyedik hely volt a legjobbja, mindössze tucatnyi TOP-10-es eredményt tudott felmutatni, rengetegszer kiesett valamelyik futamból. Egyébként annak idején, a 2003-as maribori junior-vb-n még bronzérmet is jegyzett ebben a számban. Összetettben 38 pontra csökkentette hátrányát, egészen más megvilágításba helyezte a következő napokat. Holnap persze ismét könnyen fordulhat a kocka…
 
A csehországi hétvége második versenyszáma a szlalom holnap került megrendezésre.

 

A hatodik óriás-műlesiklás, Špindlerův Mlýn, 2010. 03. 11.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el excel-formátumban.


Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr442731213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása