HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Beat Feuz élete első győzelmét szerezte Kvitfjellben

2011.03.11. 20:00 :: repens

Svájci győzelemmel kezdődött a férfi alpesi sízők kvitfjelli hétvégéje, mégsem lehetnek tökéletesen elégedettek a helvétek. Beat Feuz élete első Világkupa-győzelmét szerezte, ám honfitársai közül Didier Cuche és Carlo Janka is a vártnál hátrébb zárt. A második helyen a kanadai Erik Guay, a harmadikon Michael Walchhofer zárt, az osztrák ezzel közelített a szakági rangsort vezető Cuche-re.

A norvégok "Fehér-hegye", azaz Kvitfjell 1994-ben került be a sívilág köztudatába, amikoris a téli olimpia szuper-G és lesiklóversenyeinek ez a helyszín adott otthont. A lillehammeri olimpiára tervezte meg Bernhard Russi azt a lejtőt (Olympiabakken), amely 1995 óta rendszeres helyszíne a Világkupának.

Az olimpián a norvég-amerikai Tommy Moe (lesiklás) és a német Markus Wasmeier (szuper-G) váltak a lejtő első uraivá. Az olimpián nem jött össze tehát a hazai győzelem Kvitfjell lejtőjén, később a Világkupában Kjetil André Aamodt és Lasse Kjus is sikerrel vigasztalódott. Kedvelik a lejtőt az osztrákok is: a lejtő ura Hermann Maier négy győzelemmel; Benni Raich, Hans Grugger és Georg Streitberger sérüléseik miatt most nem gyarapíthatják győzelmeik számát, ám Klaus Kröll idén is az esélyesek között található. Bode Miller is nyert már itt versenyt, most azonban el sem utazott Norvégiába, be is fejezte az idényt, inkább családjára (esetleg háziborára?) koncentrál. Tavaly lesiklásban Didier Cuche (már második győzelme volt ez Kvitfjellben), szuper-G-ben Erik Guay győzött.

A rossz időjárási körülmények miatt csak csütörtökön tudták megtartani a lesiklóedzést. Úgy tűnik, Didier Cuche átmentette tavalyi formáját, hisz Kröllt megelőzve ő nyerte az edzést. Lesikláshoz képest meglepően sok, 57 név szerepelt a mai verseny rajtlistáján. Az osztrákok három új ember bevetésével próbálkoztak: Manuel Kramer utoljára az előző szezonban versenyzett a Vk-ban, Johannes Kröll és Markus Dürager pedig újoncok. Tényleg kifogyni látszik a végtelennek hitt osztrák tarsoly...

-6°C-os hőmérséklet, tiszta idő fogadta a versenyzőket, akik közül a francia Guillermo Fayed rajtolhatott elsőként. Gyakran lecsúszkált az ívekről, úgy tűnt, csak a célba érésnek örülhet - a végén a számok mást mutattak (6.). A svájci Tobias Grünenfelder menete rögtön felértékelte Fayedét: látszólag jó íveken haladva is tetemes hátrányt gyűjtött be (22.). Újabb svájci volt soron: Marc Gisin szokatlanul elől jöhetett, századokkal verte honfitársát (20.). A helvét sorozatot folytatva Patrick Küng végig Fayed részidejeit ostromolta, végül azonban elmaradt tőle (8.), míg a négyes svájci bolyt lezáró Beat Feuz remek második szektorral nagy előnyre tett szert, amit gyengébb folytatás után a pálya alján ismét jó íveket húzva meg tudott őrizni. Kevesen gondolták volna, hogy a verseny végéig ez marad a győztes menet (1.)!

A kanadai Jan Hudec nem brillírozik mostanában, most egész szépen jött (10.), a francia Yannick Bertrand pedig "Fayed-módra" síelve alig fért be egy kapuba, itt gyűjtött be nagyobb hátrányt (16.). Újabb kanadai startolt 8-assal, Erik Guay, hatalmas lendülettel nekivágva végig lőtávolon belül követte Feuzot, öt századdal maradt el tőle a célban - a győzelme múlt ezeken a századokon (2.). Christof Innerhofer meglepően gyengén síelt ma, a VB sikerkovácsától többet vártak volna az olaszok a pillanatnyi utolsó helynél (26.)... A francia Johan Clarey már a pálya elején jelentős hátrányt szedett össze, voltak bizonytalanságai, így nem volt esélye igazán jó eredményre (13.).

A szlovén Andrej Šporn remek harmadik szektorral vétette észre magát, a pálya alján azonban sokat vesztett (12.). 12-essel újabb francia érkezett, Adrien Théaux szép íveket húzott, ám túlságosan lassan (18.). A szlovének rangidőse, Andrej Jerman jócskán elmaradt az élen állóktól, ám kiváló alsó szektorral Špornt maga mögé utasította (9.). Werner Heel tovább szomorította az olaszokat, úgy tűnt, a taljánok csapatszinten ronthattak el ma valamit (37.). A sejtést Peter Fill hasonlóan gyenge menete ténnyé érlelte (31.).

A szakági menők sorát Klaus Kröll nyitotta, igencsak szélesre vett néhány kanyart, így hiába igyekezett alul, a pillanatnyi dobogóra sem volt esélye (7.). Carlo Jankát igencsak megvárakoztatták a szervezők, hogy miért, az alighanem az ő titkuk marad. A hosszú várakozás meg is látszott a svájci síelésén, csak a középmezőnybe érkezett (11.). A hazaiak reménysége, Aksel Lund Svindal ma rosszabbik arcát mutatta, látható hiba nélkül is a mezőny végére érkezett (28.). Az újabb osztrák, Romed Baumann végig szorosan követte Feuzot, végül két tizeddel sem maradt el tőle, így is majdnem dobogóra állhatott (4.). 

Silvan Zurbriggen hozta a mostanában megszokott gyenge formáját, lélekben már alighanem a következő idényre készül (14.). Az osztrákok utolsó győzelmi esélye, Michael Walchhofer is ugyanott sodródott le, ahol a többi osztrák, alighanem itt úszott el a győzelem (3.). Didier Cuche is jókora hátrányt gyűjtött be a felső szakaszon, a győzelemre innen már nem volt esélye, a végén pedig nagy szakági riválisától, Walchhofertől is elmaradt (5.).

Az olasz Dominik Paris már a felső szakaszon elesett, miután ütközőre vett egy kaput, majd az amerikai Steven Nyman nagy csatát folytatott a többi olasszal a mezőny végén (25.). Ambrosi Hoffmann is bizonyította azt a tézist, hogy a rutinos svájciaknak nem megy ma jól (29.), az "öreg svéd", Patrik Järbyn pedig ezúttal alaposan kilógott lefelé a mezőnyból (47.). A francia David Poisson is álldogálhatott a rajtban egy darabig (Norvégiában percekig tart rögzíteni egy kaput?!), alaposan leszerepeltek ma a szervezők. Ezzel persze Poisson versenye is tönkrement, éppúgy, mint korábban Jankáé (33.). Ivica Kostelić a pálya tetejét meglepően jól teljesítette, aztán viszont egyre nagyobb hátrányt gyűjtött be, ez a teljesítmény a vasárnapi szuper-G szempontjából se volt valami biztató (24.). Hans Olsson menete bizonyította, hogy nem volt véletlen Järbyn vesszőfutása, a svédek alighanem az olaszoktól kértek tanácsot a vakszoláshoz (40.)... Az első 30-at az osztrák Joachim Puchner zárta, rengeteg hibát vétve is egész előkelő helyre érkezett (15.). A német Stephan Keppler wengeni bukása után ma tért vissza, a hosszú kihagyás még nagyon meglátszott rajta (35.).

Magasabb rajtszámmal remekelt a cseh Ondřej Bank, 49-essel jött be a 17. helyre. A kanadai Benjamin Thomsen 53-assal szerzett 18. helyet, a norvégok fagypont alá süllyedt hangulatán pedig Kjetil Jansrud 21. helye javított valamicskét. Az idény során először szerzett pontot a szlovén Rok Perko (23.) és az amerikai Erik Fisher (27.), míg a pontszerzők sorát az osztrák Hannes Reichelt zárta (30.).

A két osztrák újonc közül az ifjabbik Kröll egészen biztatóan síelt, nem volt messze a pontszerzéstől (32.). Markus Düragernek jócskán van még hová fejlődnie (50.)... 

Újoncok:
Johannes Kröll (1991, Öblarn): Junior VB: 4. (szuper-G, 2011 Crans M.), 11. (lesiklás, 2011 Crans-M.). Európa Kupa: 21 start, 2 dobogó. FIS-versenyeken 1 győzelem, 3 dobogó. A FIS-ranglistán: lesiklás: 55. (12,77), szuper-G: 162. (23,31).

 


Markos Dürager (1990, Altenmarkt/Z.): Junior VB: 15. (szuper-G, 2010 Megeve), 16. (lesiklás, 2008 Formigal). Európa Kupa: 24 start, legjobb hely: 4. (lesiklás). Osztrák bajnokságban 14. (lesiklás, 2007). FIS-versenyeken 1 győzelem, 5 dobogó. A FIS-ranglistán: lesiklás: 60. (13,77), szuper-G: 100. (17,39).

 

Beat Feuz nemrég töltötte be 24. életévét, 36 Világkupa-versennyel a háta mögött életében először állhatott dobogóra - kezdésként rögtön annak legfelső fokára. A schangnaui síző már öt éve bemutatkozott a Vk-ban, voltak is figyelemre méltó eredményei, de a nagy sikerek mostanáig elkerülték. A garmischi VB tippjátékában már meglepetést jósoltam neki - nos, pár hetet késett, de végül össze is jött. Szuper-kombinációban többször is közel állt már egy nagyszerű eredményhez, meglepő módon az első győzelem mégis lesiklásban sikerült neki.


Erik Guay átmentette VB-formáját. A 29. életévét taposó kanadai síző Garmischban némi meglepetésre nyerte a lesiklást, mostani dobogója ez után már némiképp várható is volt. Jubilált, 150. Vk-versenyén indult a Mont Tremblant sízője, ezt tette széppé 15. dobogós helyével.

 


Michael Walchhofer mindent megtesz a szép búcsúért. A 36. születésnapjához közelítő altenmarkti síző mai dobogójával egy lépéssel közelebb került a szakági kristálygömbhöz pályafutása zárószezonjában. 237. Vk-versenyén 48. alkalommal állhatott pódiumra.

 


A kvitfjelli hétvége holnap újabb lesiklással folytatódik, majd vasárnap szuper-G-vel zárul a program.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el excel-formátumban.


 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr302731530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása