HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Másodjára is ugyanúgy végződött az északi összetett csapatverseny

2011.03.04. 22:00 :: repens

 

A mai nap folyamán az északi összetett legjobbjai számára véget is ért az oslói világbajnokság, negyedik, egyben utolsó versenyszámként a nagysánc csapatversenyre került sor. Pontosan másolták az első csapatversenyt: francia vezetés a síugrás után, centiken múló osztrák győzelem a németek előtt, norvég bronzérem.

Az előző, normálsáncos csapatversenyhez képest talán egy árnyalattal fontosabb lehetett a síugrás szerepe nagysáncon, ám ez az esélyeket aligha befolyásolta. Egy kivétellel ugyanaz a 12 ország indult (finnek helyett svájciak), mint normálsáncon, és ugyanúgy a német-osztrák-norvég-francia kvartett tűnt legesélyesebbnek a dobogós helyekre, kiegészülve a futásban várhatóan remeklő USA-val.

Az orosz Dimitrij Matvejev 123 méteres ugrása nyitotta a mai, kifejezetten szép időben zajló versenyt, 8. helyet ért ez az első sorozat után országának. Az észt Aldo Leetoja rögtön bzonyította, hogy balti rokonainkkal aligha kell számolni (116m, 12.), magához képest a szlovén Gasper Berlot sem ugrott valami jót (124m, 7.). Tomáš Slávik továbbra is bombaformában van, 130 méterig repült, meglepetésre egy sorozat után dobogón álltak a csehek (3.). A svájci Tommy Schmid közepeset ugrott, persze a helvétek inkább az utolsó hely elkerüléséért vetélkedtek (121m, 9.), Bryan Fletcher pedig egész jó nyitással örvendeztette meg az amerikaiakat (125m, 6.). A japánok első embere, Minato Joszuke csúnyán leszerepelt (119m, 11.), az olasz Armin Bauer is csak kompenzációs pontoknak köszönheti, hogy kevéssel előbb végzett (117m, 10.). A franciáknak ugrásban kell minél nagyobb előnyt begyűjteniük, François Braud meg is tette az első lépést efelé (132,5m, 1.). A németek nyitóembere, Johannes Rydzek is erőset ugrott, nagyobb bravúr ma nem sikerült (127,5m, 4.), Jan Schmid is elfogadhatóan nyitotta a norvégok szereplését a hazai sáncon (125m, 5.). Az első sorozatot az osztrákok részéről Bernhard Gruber zárta, neki ez az erősebb száma, Braud-val mégsem tudott versenyezni (128m, 2.).

A második sorozat első ugrója, Szergej Maszlennyikov gyengébb ugrása (118m) ellenére a 8. helyen maradtak az oroszok. Kail Piho 117 métere az észtek további leszakadását jósolta (12.), de a szlovének mosolya sem volt őszinte látva Mitja Oranič 120,5 méteres ugrását (6.). A gyengébb ugrások közt Aleš Vodsedalek 123 métere egész elfogadhatónak tűnt, ott is ragadtak a 3. helyen a csehek. Ronny Heer 120 métere a svájciak számára elfogadhatónak tűnt (9.), az amerikaiak pedig nagyon is örülhettek Johnny Spillane 124 méteres ugrása után (5.). A japán vesszőfutást Kobajasi Norihito folytatta, a távol-keletiek az élmezőnytől is nagyon távol kerültek (116m, 10.). Az olasz csapat igen gyengécske, ám Giuseppe Michielli még közülük is lefelé lógott ki (114m, 11.), Sebastien Lacroix viszont hozta a kötelezőt a franciáknak (125m, 1.). Björn Kircheisen kiváló ugrással közelebb hozta az élhez a németeket (126,5m, 2.), Mikko Kokslien viszont a mezőny egyik leggyengébb ugrásával alaposan lecsökkentette a hazaiak aranyos álmait (115m, 7.). Az osztrákok fellélegezhettek: az ugrásban gyakran elszálló Felix Gottwald 121,5 méterig jutott, a sógoroknak innentől kezdve ugrásban már nem volt sok aggódnivalójuk (4.).

A harmadik sorozat nyitóembere, Ivan Panyin átlagosat ugrott (123,5m), az oroszok mégis hátracsúsztak egy helyet (9.). Az észtek a végére kicsit belehúztak, Karl-August Tiirmaa felcsillantotta a reményt, hogy a végén elkerülhetnek az utolsó helyről (121,5m, 12.). Joze Kamenik az üldözőboly első felében tartotta a szlovéneket (125,5m, 6.), Miroslav Dvořák 119 métere viszont a cseh álmok végét jelentette (5.). A svájci Seppi Hurschler is 119 méterig jutott, ő talán kevésbé volt elégedetlen ezzel (10.), Bill Demong pedig egész jó ugrás (124m) után annak örülhetett, hogy a kompenzáció során rengeteget nyert, 4. helyre léptek előre az amerikaiak. Kato Taihei 130 méteres ugrással próbálta visszahozni a versenybe a japánokat (8.), Alessandro Pittin pedig eddigi gyenge szerepléséhez "méltó" ugrással keserítette az olaszokat (119m, 11.). A franciák harmadik embere, Maxime Laheurte megugrotta a mai nap legnagyobb távolságát, ezzel persze még tovább nőtt csapata előnye (137m, 1.). A németek viszont lerázhatatlanok, Tino Edelmann is válaszként 130 méter fölé jutott (131m, 2.), sőt, a norvégok részéről Magnus Moan is tőle szokatlanul messzire repült (129m, 7.). A sorozat záróembereként David Kreiner megőrizte az osztrák esélyeket (130,5m, 3.).

Az oroszok utolsó ugrója, Nijaz Nabejev meglepően kicsit ugrott (122m), csapata pedig ezzel a 11. helyre esett hátra (+1:44). Az észt záróember, Kaarel Nurmsalu viszont újra bizonyította, hogy a mezőny egyik legjobb síugrója, 133,5 métere 9. helyet ért csapatának (+1:39). Marjan Jelenko 124,5 métere továbbra is 6. pozíciót ért Szlovéniának (+1:14), Pavel Churavý viszont 117 méteres gyenge ugrással a 7. helyre lökte hátra a kiválóan kezdő cseheket (+1:26). Tim Hug nagyon gyenge, 113 méteres ugrása utolsó helyet "ért" Svájcnak (+1:59), Todd Lodwick viszont tovább éltette az amerikai reményeket (122,5m, 5., +1:04). Vatabe Akito 125 métere ott tartotta a középmezőny végén a japánokat (8., +1:30), az olaszok egyetlen épkézláb formában lévő embere, Lukas Runggaldier pedig hozta az elvárhatót (126m, 10., +1:43). Jason Lamy-Chappuis meglepően kicsit ugrott magához képest, 128,5 métere közel sem tűnt felülmúlhatatlannak - a franciák persze így is az élen maradtak. Szerencséjükre Eric Frenzel is csak jó közepes ugrásra volt képes, így még nőtt is a franciák előnye a németek előtt (125,5m, 2., +0:32). Håvard Klemetsen kihasználta az esélyt, visszahozta lőtávolon belülre a norvégeket egy 135,5 méteres ugrással (4., +0:54), majd Mario Stecher 129 méterrel a németek nyakára hoza az osztrák csapatot (3., +0:39).

---------------------------

Lacroix indulhatott tehát az élről, és alaposan bekezdett: 800 méter után a németek (Rydzek) hátránya 36 másodpercre nőtt, Gruber pedig hamar 50 másodperces hátrányba hozta az osztrákokat. A norvégok Koksliennel kezdtek, hamar látótávolba került az osztrákokhoz képest, mögöttük pedig Demong hozta egyre feljebb az amerikaiakat. A szlovén Oranič próbálta őrizni a 6. helyet, mögötte Dvořák és Vatabe hamar egymásra talált. Az észtek különös módon el sem indultak a futórészen.

Lacroix 2,5 km-re 40 másodpercre dolgozta fel az előnyét Rydzek előtt, Gruber pedig már Koksliennel a nyakán érkezett. Demong tisztes távolból követte őket, a szlovéneket lassan beérte a cseh-japán páros. Rydzek érthetetlenül belassult, Gruber és Kokslien is elment mellette, egyre inkább leszakadt, nagy csalódást okozott a németeknek az első emberük. Az első váltáshoz Lacroix magányosan érkezett, ám Kokslien nagyot hajrázott, 18 másodperces hátránnyal hozta a norvégeket a második helyre. Gruberrel is elégedettek lehettek az osztrákok, 24 másodperces hátránnyal adta át a váltót, Rydzek 32 másodperces hátránnyal vergődött el a célig.

Laheurte egész jól őrizte a francia előnyt, Kircheisen viszont brutálisan bekezdett, és hamar visszahozta a 2. helyre a németeket. Igaz, Kreiner és Klemetsen is ott toporogtak mögötte - a norvégeknek ez a helyzet alighanem meg is felelt. 7,5 km-nél 12 másodpercre olvadt a francia előny, Kircheisenék egymás sarkában üldözték a franciát. Az amerikaiak gyenge pontja, Fletcher jól tartotta magát, fél perces hátrányból követte az élen állót. A szlovének hátracsúsztak, Kato és Slávik küzdött a 6. helyért.

Klemetsen nem bírta a tempót, leszakadt, Kircheisen és Kreiner viszont beérte Laheurte-t. Kreiner meglepően jól bírta a végét is, átvette a vezetést, Kircheisen viszont tartotta vele a lépést. Laheurte a végére Klemetsen mellé esett vissza.

Gottwald és Frenzel szinte együtt indulhatott, 7 másodperccel mögöttük következett Jan Schmid, mögötte pedig Braud. Spillane 40 másodperces hátránnyal vágott neki a távnak, a csehek és japánok tovább gyűrték egymást, ezúttal Vodsedalek és Minato próbálta leszakítani a másikat - a japánnak sikerült.

Gottwald és Frenzel is alaposan bekezdett, növelte előnyét, úgy tűnt, ma is Schmiden megy el a norvégek esélye. Igaz, aztán összekapta magát, 15 másodperc körül tudta tartani a különbséget a táv második feléig. Frenzel kiválóan bírta végig Gottwalddal a tempót, a mezőny legjobb sífutójának számító osztrák nem tudott ellépni. Schmid és Braud viszont nem bírta végig, kétszemélyessé vált a VB-címért folyó harc.

Stecher és Edelmann tehát újra összecsaphatott egymással, Moan fél perces hátrányból szinte esélytelennek tűnt. Braud a végére Schmidtől is leszakadt, így Lamy már 40 másodperces hátránnyal indulhatott. Az amerikaiak elszálltak, Lodwick nem az éremért küzdött, inkább azért, hogy a hatalmasat futó japánok előtt maradjanak.

Az utolsó kör kezdetén, 17,5 km-nél Stecher és Edelmann továbbra is egymás mellett haladtak. Moan nagyon bekezdett, ám így is maradt 14 másodperc hátránya, Lamy is feljött 25 másodpercre. Kobajasi beérte Lodwickot, így az 5. helyért is nagy csata volt várható. A kör elejét azonban meghúzták az élen állók, Moan hátránya hamar újra 20 másodperc fölé nőtt - végképp elszálltak a hazai remények.

A forgatókönyv végül ugyanúgy alakult, ahogy az első csapatversenyen: Edelmann hiába próbált helyezkedni, a célegyenesben Stecher lehajrázta, és egyetlen tizeddel ezt a VB-t is behúzta az osztrákoknak. Moan gond nélkül behozta a bronzérms helyre a norvégokat, Lamy nem tudott közelebb kerülni hozzá. Kobajasi lehajrázta Lodwickot, így a japánoké lett az 5. hely, az amerikaiak csak a 6. helyen ártak. Olaszország felfutott a 7. helyre, Svájc a 8.-ra, a csehek viszont a 9., a szlovénok a 10. helyre estek hátra. Az oroszok nagy hátránnyal zártak az utolsó, 11. helyen.

A második csapatverseny tehát pontosan ugyanazzal a dobogóval zárult, mint az első - az osztrákok két aranyéremmel zárták a VB-t, az egyéni számokban azonban német és francia siker született. A favoritok közül épp csak a hazaiak maradtak győzelem nélkül.


 

Szólj hozzá!

Címkék: északi összetett 2010/2011 északi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr542710423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása