HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Daniela Iraschko lett a VB új királynője!

2011.02.27. 09:43 :: zbigniew

 

Az oslói északi-sí világbajnokság síugrószámában a nők kerültek reflektorfénybe pénteken a férfiak előtt, ahol a második VB-jüket rendezték számukra. A normálsáncon megrendezett versenyen nem történt meglepetés, érvényesült a papírforma. Az osztrákok legfényesebb női csillaga, Daniela Iraschko győzött az időnként irreálissá vált versenyen, méghozzá úgy, hogy szűk egy hete még a VB rajtja is bizonytalanná vált a zakopanei COC versenyen történt bukása miatt!

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3085/2011JP3085RL.pdf 

A hölgyek pénteken nem csak a világbajnoki címért, dobogért küzdöttek, hanem azért is, hogy részt vehessenek a 2014-ben sorra kerülő téli olimpián, Szocsiban, mely az első lenne számukra. Az erős ködben és oldalszélben lezajlott verseny nem tudta kellőképpen elősegíteni ezt a sportot, mint ahogy azt remélték. Ennek ellenére a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) alelnöke, Gunilla Lindberg lelkendezett a női versenyről és reményét fejezte ki annak, hogy a női síugrás 2014-re felkerül az olimpiai programba. „Lenyűgözött, amit ma láttam. A nők szintje igen magas és fejlődésük az elmúlt két évben tényleg óriási. Azt is jó volt látni, hogy sok nemzetből vettek részt ezen a versenyen. Mély benyomást tett rám az a tény, hogy ilyen nehéz körülmények között is jól tudtak ugrani és ez nagyszerű, az itteni hangulatról nem is beszélve!” – nyilatkozta Lindberg.

Na de térjünk rá a versenyre! A 27 éves osztrák Daniela Iraschko alighanem az egyik legboldogabb hölgy most a világon, hiszen pár nappal korábban még az is kérdéses volt, hogy eltud-e utazni Oslóba miután sérülést szenvedett Zakopanéban. De minden jó, ha jó a vége, tartja a mondás. Kiváló Kontinentális Kupabeli szezonját most egy világbajnoki címmel sikerült megkoronáznia, amit teljes mértékben megérdemelt! A többi hölgy is nyertesnek érezheti magát, hiszen jól vizsgáztak a 2014-es olimpiát illetően. Nagy esély van rá, hogy Szocsiban már a nők is ott legyenek és nem csak nézőként! Iraschko az idei COC szezonban eddig fergeteges produkcióval rukkolt elő, eredményei önmagukért beszélnek. A 16 versenyéből csak egyszer nem tudott dobogóra kerülni, méghozzá az ominózus zakopanei versenyén, amikor is landoláskor a jobb térdére esett, bukásával így is az 5. lett! 15-ször végzett a dobogón, abból 10-szer győzött, a többi pedig mind ezüstérem! Ilyen szédületes teljesítményre még a korábbi csillag, Anette Sagen sem volt képes (akit akár nevezhetnénk a női Nykänennek is)!

Összetettben hatalmas fölénnyel vezet a mostani bronzérmes, Colin Mattel előtt, 345 pontos fórja nyugodtan kijelenthető, hogy elég lehet, ha a hátralévő 4 versenyén (Hakuba 2, Zao 2) szerez annyi pontot, hogy azzal megvédje összetett címét! Tavaly ugyanis ő szakította meg Sagen egyeduralmát, most úgy néz ki rajta van a sor, hogy maradandót alkosson! 2008 óta a nők számára is rendeznek nyári szezonokat, melyet két Gräßler győzelem után most ő nyert, megalapozva ezzel egy igéretes téli szezont, mely sikerült is. Zakopanei sérülése után úgy tűnt egy nagy álom törik össze, hiszen abszolút esélyese volt az idei VB-nek, szerencsére a mágneses rezonancia vizsgálat kiderítette nem olyan súlyos a sérülése, mint az elsőre látszott. Persze nagy volt az ijedség mind az ő, mind az osztrák szurkolók részéről, de az esély, hogy kijuthat Oslóba nem volt reménytelen. Amikor kiderült, hogy mégis utazhat, természetesen mind a 9 tréning ugrást kihagyta, csak közvetlen a verseny előtti próbakör alkalmával lehetett felmérni milyen formában van, s hogy milyen esélyekkel pályázhat a VB-n. Nos, a második legjobb eredmény az övé volt, s mivel nem érzett fájdalmat a térdében, így az esélyei megnőttek, azaz a két évvel korábbi 4. helye után most nagy sansz nyílt, hogy megnyerje a hőn áhított világbajnoki aranyat, a lehetőséggel pedig most élt is!

 

Iraschko egyébként 2000 óta versenyzik, számos díjjal büszkélkedhet, hiszen az előbb említett összetett COC aranyai mellett 3-szor is megnyerte a Holmenkollen sífesztivált (2000, ’01, ’03), majd a 2007-es Universiadéról is győztesként távozott! 2003 jan. 29-én nagy mérföldkő következett nem csak az ő, hanem a női síugrás életében is, hiszen máig ő az egyetlen, aki elérte a bűvös 200 m-es határt, melyet Bad Mitterndorfban sikerült elérnie! Ezt azóta sem sikerült egyetlen nő társának sem még csak megközelítenie sem! Lásáttok alább:

https://www.youtube.com/watch?v=WPfJqd3ijOs

A Kontinentális Kupabeli győzelmeinek számát sikerült kerek 40-re feltornásznia, mellyel szorosan Anette Sagen mögött (44) a második helyen áll 75 megszerzett éremmel! Ha utolsó négy versenyét is hozza a Távol-Keleten, akkor be is érheti őt, ami nagy bravúr lenne, hiszen két évvel ezelőtt még elérhetetlennek tűnt Sagen ebbéli rekordja. Iraschko viszont tett arról, hogy veszélyeztetve legyen a norvégok csillagának páratlan teljesítménye, az újdonsült osztrák világbajnok hölgy 23-szor nyert azóta, versenyezni pedig 2014-ig mindenképp szeretne, így a rekord döntés csak rajta áll!

Honlapja itt elérhető:   http://daniela-iraschko.com/

A 2009-es libereci Vb-hez viszonyítva az oslói már nagyobb érdeklődésre tartott számot a női síugrást illetően, hiszen míg Csehországban alig néhány száz néző lézengett a lelátón, addig a Midtstubakken 13 ezer férőhelyes stadionjában már elővételben 7000 jegy elkelt, ami egyértelműsíti, hogy egyre inkább a nők is elnyerik méltó helyüket a síugrás glóbuszában! Sajnos az időjárás Liberechez hasonlóan itt sem fogadta kegyeibe a nézőket, de legfőképpen a lányokat, akik megtettek mindent annak érdekében, hogy a NOB képviselői felfigyeljenek rájuk. Sajnos az erős oldalirányú szél és sűrű köd megtette hatását, némelyiküknek még a talajfogás is nagy gondot okozott, mivel alig látták hol és mikor kell landolni. A legnagyobb meglepetés egyértelműen a legutóbbi világbajnok, az amerikai Lindsey Van kiesése, akinek pechjére pont az ő ugrásánál változott meg az időjárás, ami a vesztét okozta. De nem járt jobban a nagyobb nevek közül a német Juliane Seyfahrt, Anna Häfele és az osztrák Jacqueline Seidfriedsberger sem, őket is egytől egyik „kivégezte” a zord idő.

A versenyen egyébként 43 sportolónő vett részt 15 országból, csak jelzésértékű, hogy valamelyest fejlődés történt a két évvel korábbi VB-hez képest, hiszen akkor csak 36 álltak rajthoz 13 nemzetből. A legfiatalabb ugrónő, a japán Sara Takanashi volt, ő mindössze 14 év 7 hónaposan versenyzett, aki az egyik esélyese is volt a VB-nek, hiszen a 7 tréning ugrása alkalmával 5-ször is (!) ő volt a legjobb, nem beszélve a verseny előtti próbaugrásról, melyet szintén „nyert”! A verseny legnagyobb ugrását a korábbi junior világbajnok olasz Elena Runggaldier érte el, aki 97,5 m-es ugrásával nagyon sokáig vezetett is és csak a győztes Iraschko tudott megálljt parancsolni neki. Az idei junior világbajnok francia Colin Mattel is nagyon szép teljesítményt ért el bronzérmével, aki szintén nagyon fiatal még (mindössze 15 éves) és előzetesként a VB esélyesei közt tartották számon, a jövő női síugrásának egyik legnagyobb alakja lehet, ha fejlődése töretlen marad. A legnagyobb vesztesek egyike a korábbi VB ezüstérmese, a német Ulrike Gräßler volt, aki az első kör végén még a dobogó 3. fokán állt, de a fináléban csak egy 79,5 m-es ugrásra volt képes, aminek következtében a 19. helyre zuhant vissza és ezzel oda lett az újabb világbajnoki érme.

Volt még valaki, aki szintén nagy csalódást okozott, legfőképpen a hazai szurkolóknak, ő nem volt más, mint Anette Sagen, aki az idei COC szezonban mélyen tudása alatt szerepel, egyszer sem sikerült dobogóra kerülnie (legjobb helyezése egy 6. hely Ramsauból), pedig olyan rekordok állnak a neve mögött, mint a legtöbb COC győzelem (44) és érem (87), valamint a legtöbb COC összetett címet is ő szerezte (2004 és ’09 között zsinórban mind az ötöt megnyerte)! Az első körös 88 m-es ugrására csak egy 80,5 m-essel tudott válaszolni, így a 13. helyről a 22.-re esett vissza, így a norvég szurkolók egyelőre még nem örülhetnek hazai éremnek! A legnagyobb javítás a szlovén Maja Vtic nevéhez fűződik, aki a második körben Iraschkóhoz hasonlóan szintén 97 m-ig repült (az elsőben csak 88,5 m-ig szállt), így a 18.-ról egészen az 5. helyig menetelt. Mivel a hölgyek számára nem rendeznek sem csapatversenyt, sem nagy sánc viadalt, így a gyengébbik nem versenyzői számára ezzel egyben véget is ért a világbajnokság!

 

Daniela Iraschko így nyilatkozott a verseny után: „Nagyon boldog vagyok, hogy nyerni tudtam, különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy nemrég egy sérülésen estem át. A VB előtti utolsó héten minden este imádkoztam, hogy rendbe jöjjön a térdem és hála égnek ez működött. Azt hiszem sikerülhet, hogy 2014-ben ott lehessünk Szocsiban, remélem újból harcolhatok majd az éremért!  Megmutattuk, hogy ilyen nehéz körülmények között is bizonyítani tudunk magas szinten. Fantasztikus volt egy ilyen közönség előtt végrehajtani az ugrásokat!”
Végezetül lássuk Iraschko győztes ugrását:

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugrás világbajnokság északi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr192694198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása