HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kettős osztrák győzelem a banszkói szlalomon

2011.02.27. 19:30 :: juglans

Ha nem is bomba, de nevezhetjük meglepetésnek a mai bansko-i szlalomverseny végeredményét. Az osztrákok már az első futamot követően is jól álltak, amit csak továbbfokoztak, kihasználva, hogy edzőjük tűzte a második menet pályáját. Az első futam végeredménye nem változott kettőjük között: Mario Matt győzedelmeskedett, 4 századdal letaszítva az ezüstérmet érő második helyre honfitársát, Reinfried Herbst-et. A dobogó legalsó fokára az újdonsült szlalom Világbajnok Jean-Baptiste Grange állhatott fel, ezzel 60 pontot faragva hátrányából a szakági világkupáért folyó harcban, miután Ivica Kostelić már az első futamban búcsúzott.

A tegnapi naphoz képest jelentős változás történt az időjárást illetően. Nem esett a hó, és tiszta, napos idő, valamit -6 fok várta a szlalomosok mezőnyét. Az első futam pályáját a francia S.Quittet tűzte, amelyet Jean-Baptiste Grange kamatoztathatott volna, aki a szakági világkupáért áll nagy harcban Ivica Kostelić-el.

A futamot is a VB óta nagy veszélyt jelentő, és az egyik legnagyobb esélyesnek tekinthető francia kezdte. Grange fékezésekkel és hibákkal tűzdelt futama nem a tegnapi formáját mutatta (7), akire a pálya alsó részén az utána következő Reinfried Herbst fél másodpercet vert, és vette át a vezetést hosszú időre. (2) Matthias Harginnak nem volt egy tökéletes kapuvétele, folyamatosan mélyrekerült, ritmustalan menettel ért célba. (17) Cristian Devillenek a súlypontjával gyűlt meg a baja, de később rendezte mozgását, és ő is bejött Grange elé. (6)

Majd következett a rémálom folytatása... Ivica Kostelić számára ez a hétvége a felejthető kategóriát képviseli. A horvátnak kezdenek kicsúszni kezei közül a szlalom kristálygömbhöz fűződő reményei, miután az idény folyamán először esett ki ebben a szakágban. Jobban kezdett, mint tegnap, de nem volt hibátlan már a pálya felső részén sem, később pedig kapura lépett és kiesett. (DNF) André Myhrer egy nagyobb fékezést leszámítva jól jött (3), míg Manfred Mölgg a Kostelić-kapunál hibázott, nagyon messze került a kaputól, de még be tudta fordítani léceit, így célbaért. (22) Steve Missillier egy bottal jött le a hegyről, majd a cél előtt is megbillent és egy lábon vette be az egyik kaput. (18)

Michael Janyk az első pár kapunál nem találta a ritmust, amely agresszív menetének volt köszönhető (4), Julien Cousineau a középső részen kényszerült mentésre, miután mélyre került. (12) Jens Byggmark bátor, bevállalós menetében ugyanott hibázott, ahol előtte már sokan, elvesztette súlypontját és messze került az egyik kaputól. (13) Mario Matt-al vált teljessé az ideiglenes osztrák öröm, a 4. kapunál megbillent, de ennek ellenére átvette honfitársától a vezetést, és maradt is a végéig az élen. (1) Manfred Pranger egy megfontolt, nyugodt menettel jött be a legjobb 10 közé. (9) Felix Neureuther nem tudta tegnapi remek szlalomját megismételni, nem igazán találta a ritmusát (10), Giuliano Razzoli a célhoz közel billent előre, és kellett nagyot mentenie. (14)



Rövid szünetet követően Ted Ligety érkezett, neki is a súlypontjával akadtak gondjai (19), míg Axel Bäck a kapuktól messze, csöppet sem hibamentes futamot jött. (10) Mitja Valenčič idején meglátszott zaklatott menete, sokszor mélyre került (40), míg Marc Gininek is meggyűlt a baja pályával. (20) Naoki Yuasa nem jött rosszul, de a mezőny elejéhez képest 1,5 másodperces hátrányt szedett össze és jött be az előtte érkező svájci mögé. (21) Markus Larsson nagy fékezések közepette szedett össze hatalmas hátrányt és csúszott ki pár századdal a második futamosok közül (32), hozzá merőben hasonló, ám szerencsétlenebb véget érő futamot jött Urs Imboden, miután egy század választotta el a második futamot érő 30. helytől. (31)

Brad Spence a pálya középső részén bizonytalankodott, amihez lassúsága is társult (37),  Ondřej Bank a pálya tetején mutatott a kanadaihoz hasonlót, nem igazán találta a ritmust menete elején, aminek az eredménye nagy hátrány lett. (35) Lars Elton Myhre-nek a második kapunál akadtak súlypont problémái (26), míg Nolan Kasper hozta a már-már kötelezőt, szép, pattogós menettel továbbjutott a második körbe. (16) A kanadai Trevor White messze a kapuktól síelt (48), Anton Lahdenperä is hibázgatott, többször mélyre került, a felső szakaszon a léceit se tudta sokszor kordában tartani. (34) Filip Trejbal-nak a második kapu okozott gondot, az egyensúlyával akadtak gondjai, kibillent oldalra (44), Justin Murisier pedig egy hátrabillenést leszámítva, az utolsó második futamot érő időt jött. (29)

A további második futamot érők sorát legjobb helyen Stefano Gross nyitotta (42-essel 5.), Markus Vogel Schladming után ismét továbbjutott (49-essel 8.), épp úgy, ahogy Fritz Dopfer is, a németek fiatalja (53-assal 15.). Maxime Tissot már tegnap is jól teljesített, ma sem okozott szégyent (50-essel 23.). Legmagasabb, 57-es rajtszámmal a tegnap dobogóra álló Thomas Mermillod Blondin jutott tovább. (25) Második futamot síelhetett még Patrick Biggs (27. 51-essel) és Marc Digruber (28. 54-essel). Végül de nem utolsó sorban, ezt a névsort bővítette David Chodounsky, mint utolsó továbbjutó (33-assal 29. holtversenyben Murisier-vel).

Az első futam után a két osztrák nagyon jó helyzetben volt, hiszen osztrák tűzte a második futam pályáját. Azonban ott volt mögöttük a zágrábi szlalom győztese, André Myhrer és Michael Janyk. Nem szabad azonban megfeledkezni a garmischi-VB győzteséről, és a szakági világkupára nagy esélyes Jean-Baptiste Grange-ról sem, aki 6 tizedes távolságból figyelte az eseményeket.

Újonc:

Zahari Janakiev (1987) - bolgár: Junior VB: 34. hely (szlalom, 2004. Maribor). Európa Kupa: 2 rajt, legjobb hely: 39. FIS versenyek: 200 rajt, 7 dobogó, 2 győzelem.

 

 

A délután folyamán hasonló körülmények fogadták a mezőnyt, mint reggel. A hőmérséklet pár fokot melegedett, míg a nap az egész pályát megsütötte. Ennek ellenére a pályaviszonyok nem befolyásolták a verseny végkimenetelét.

A második kört Justin Murisier kezdte, kieséssel, és ha már holtversenyben jutott tovább, akkor hozzá hasonló véget ért David Chodounsky futama is. Marc Digruber volt az első aki célba ért, ideje maximum viszonyítási alapnak volt megfelelő. (23) Lars Elton Myhre sem növelte a célba érők arányát, a pálya közepén még növelte előnyét, később azonban DNF került a neve mellé - mint a lenti képen is látható, nem kicsit bukott. Thomas Mermillod Blondin bár ma nem tudott olyan kimagaslót nyújtani, mint a tegnapi kombináció során, így is egy tizeddel átvette a vezetést (20), ám vezetése nem sokáig tartott, ugyanekkorra előnnyel érkezett Matič Škube. (19) Maxime Tissot már a pálya felső részén eladta teljes előnyét (20), Manfred Mölgg volt az első, aki jelentősebb előnyt tudott kicsikarni, fél másodpercet vert az előtte leérőkre. (13) Naoki Yuasa az első futamban jól jött, sőt, a másodikban is a legjobb első szektort teljesítette, ám ezután óriásit hibázhatott, mint később kiderült a 108%-ba se fért be, pontot sem kapott. (24) Nem voltak Marc Ginivel a századok, kettővel kapott ki Mölgg-től és érkezett az ideiglenes dobogó második fokára. (14)



Ted Ligety hullámzó menetet síelt, a pálya tetején eladott előnyét a középső részen visszahozta, majd újra eladta, így nem tudta átvenni átmenetileg sem a vezetést. (17) Steve Missillier nem tudott élni a francia tűzésű első futam adta előnyökkel, hát megmutatta tudását a másodikban, végig növelte előnyét és kitűnő idővel ért célba - amellyel a legtöbbet javította pozícióján a második futamot illetően. (6) Matthias Harginnak sem sikerül mindig zágrábi menetet nyújtania, ezúttal folyamatosan nőtt hátránya és nem sikerült javítania pozícióján. (18) Nolan Kasperre nem lehet panasz, ritmusos, jól síelt (10) - ezzel tovább faragva legjobb VK eredményén pár helyet. Fritz Dopfer igaz ilyen eredménnyel a mai nap után nem dicsekedhet, de egy apróbb ritmustévesztéstől eltekintve szépen jött le a hegyről. (16) Giuliano Razzolinak a pálya tetején voltak komoly gondjai, egy bucka megdobta és alig szedte össze léceit, de végül célba ért. (15) Jens Byggmark pattogós, szép menetet mutatott, a végén azonban nem volt meg a kellő tempója, így nehezen jutott el a célig. (8)

Julien Cousineau a pálya közepén lépett kapura, és esett ki. Felix Neureuther-en a már tegnap is látszódó megkönnyebbülés tűnt fel, semmit nem kockáztatott a német, ami kisebb hibákat eredményezett, de megérte, hiszen átvette a vezetést - örült is az eredménytáblára pillantva. (4) Axel Bäck hibázott, egy bucka megdobta, kilendült a lába és már nem tudott menteni, kiesett. Manfred Pranger folytatta az első futamban mutatott megfontoltságát, nem kockáztatott, csak a célvonalon akart átsuhanni. (7) Markus Vogel-nek a felső részen végig hátul volt a súlypontja, amiből akadtak is problémái, aminek nagy hátrány lett az eredménye. (11)

Neureuther-re Jean-Baptiste Grange jelentette az első veszélyt. A francia - Ted Ligetyhez hasonló - hullámzó teljesítményt nyújtott, a felső részen nagyon jól jött, majd a letörésnél elvesztette előnyét, amelyet visszatornázott a célig. (3) Cristian Deville  sok apróbb hibát vétve hozta a szokásos helyezését (9), épp úgy, ahogy Stefano Gross sem tudta jó pozícióját megtartani: többször is kibillent egyensúlyából, nagy mentéseket bemutatva vágott át a célvonalon - ami persze nem jelenti, hogy rossz eredményt ért volna el, hiszen legjobbja ez a 12. hely a VK-ban. Michael Janyk szerencsétlen helyen hibázott, éppen ott, ahol Grange verhető lett volna, így nem tudott az élre állni. (5) André Myhrer sem tudott élni a lehetőséggel, hogy közelebb kerüljön Kostelić-hez a szakágiban - kiesésének pontos oka ismeretlen, miután a lassítás nem volt tökéletesen időzített a közvetítés során. A két osztrák maradt, először Reinfried Herbst vághatott neki a pályának, aki a pálya alsó részén síelt jól és állt az élre. (2) Nem mondhatni, hogy honfitársa, Mario Matt nem hagyta a véletlenre a végeredményt - míg a pálya közepén még 7 tizedes előnnyel rendelkezett, a célban már csak pár századdal előzte meg Herbst-et. (1)

A garmischi VB 4. helye után nem kis eredmény listát bővített tovább győzelmével Mario Matt. A 2001-es St. Anton-i és 2007-es åre-i szlalom világbajnok 2009. márciusában, azaz majd' két éve, hogy győzedelmeskedett, vagy akár dobogóra tudott állni a világkupában. A lassan 32 éves osztrák szlalomos 152 világkupa rajtjából eddig 31-szer állhatott fel a dobogóra.

Reinfried Herbst számára a garmischi VB csalódás lehetett, hiszen a második futamban kiesett, ezúttal egy ezüstéremmel kárpótolta magát. A januári adelbodeni 3. helye után, megszerezte idei második dobogós helyezését, ha így halad következőre győznie kell... A salzburgi születésű (1978) "fiatalember" 74. világkupa startjából 16. alkalommal állt dobogón.

Ha az első két helyezettnél megemlítettem, akkor ezúttal végképp nem lehet kihagyni az elmúlt hetekben lezajló világbajnokság eredményét Jean-Baptiste Grange neve mellett, aki az első helyet hódította el. A tegnapi szlalom után szurkolói nyugodt szívvel várhatták az élre, ám az első futam után nehéz helyzetbe került, de a második menete kitűnően sikerült és feltornázta magát a dobogó alsó fokára. Grange a tavalyi szezont egy Beaver Creek-ben elszenvedett térdsérülés miatt idő előtt abbahagyta, ezután tért vissza 2010. novemberében győzelemmel, majd nem igazán jöttek az eredmények. Az elmúlt 4 szlalom világkupa versenyből azonban kettőt megnyert, míg a másik két alkalommal harmadik lett, ezzel komoly esélyesként lépett elő a szakági világkupában, főként annak fényében, hogy az éllovas horvát betlizett a hétvégén. 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva Excel-táblázat formájában letölthetitek!

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr722695460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása