HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hilde Gerg nyomdokain: Maria Riesch hatalmas lépést tett az összetett elsőség felé

2011.02.27. 16:18 :: Dave985

Azok után, hogy tegnap Lindsey Vonn negyvenedik Világkupa-elsőségét ünnepelte, s némileg csökkentette lemaradását összetettben, a németek kiválósága ma visszavágott, ráadásul abban a szakágban, amiben papíron a legnagyobb különbség van a két fenomén között az amerikai javára. Riesch három év után nyert ismét Szuper-G-ben, az első kritikus hétvégét 40 pluszponttal átvészelte, csaknem 200 egységnyi az előnye Vonn-nal szemben. Ráadásként mai sikerével beérte Hilde Gerget, immáron csak Katja Seizinger áll előtte futamgyőzelmek tekintetében a németek között. Egyetlen század döntött a mai elsőségről, kettő pedig a harmadik helyről, a világbajnoki ezüstérmes Julia Mancuso örülhetett, Nicole Hosp búslakodhatott. Hiába volt remek formában, Anja Pärson ma sem tudta befejezni a versenyt, sőt, kiállása után fájlalta hátát, szívből reméljük, láthatjuk még nagyon sokszor síelni.
 
Idén rendeztek nyolcadik alkalommal szuper óriás-műlesiklást Årében, duplázni eleddig senkinek sem sikerült. Az első, 1990-ben tartott versenyen a francia olimpiai ezüstérmes Carole Merle vitte el a pálmát, három évvel később Katja Seizinger verte néhány századdal a tragikus sorsú Ulrike Maiert. A 2000-es évek egy svájci győzelemmel (Corinne Rey Bellet) kezdődtek, majd osztrák dominanciával (Götschl, Dorfmeister, majd Hosp) folytatódtak, az utolsó, 2009-es viadalon Lindsey Vonn győzedelmeskedett. A 2007-es vb-n rendezett Szuper-G-t Anja Pärson nyerte.
 
Fagypont körüli, kissé borús idő fogadta a 48 fős mezőnyt. A pálya érdemben nem változott az előző naphoz képest, ma valóban egy lerövidített, B- kategóriás lesiklásra emlékeztetett az osztrák tréner által megálmodott nyomvonal. Talán a pálya első harmadán volt a tegnapinál több kanyarulat, Nadja Kamer bukásának helyszínéül szolgáló kanyar lekerült a pályáról. Ha már szóba került a svájci lány: Kamer enyhefokú agyrázkódást szenvedett el tört egyik ujja, de mindez ezen a szinten semmiség, jövő héten minden bizonnyal viszontlátjuk majd.
 
A hazaiak egyik kedvence, Jessica Lindell-Vikarby (11.) tiszta menete nyitotta a versenyt. Szemmel látható hibát ma sem követett el, újabb tízedik hely körüli eredménnyel gazdagodott. Az egyszerű pálya összehúzta a mezőnyt, kis különbségek alakultak csak ki. Martina Schild (15.) kicsivel több mint 2 tizeddel maradt el a svédtől, nála sem lehetett észlelni komolyabb megingást, idei legjobbjának örülhetett. Rutinos honfitársa, Fränzi Aufdenblatten (13.) lényegében azonos részidőkkel folytatta, mindössze négy századdal állt kettejük közé. Az amerikai Leanne Smith (12.) már inkább a svéddel volt versenyben, ha nem támadja meg túl agresszívan a célegyenesbeli ugratót, talán át is tudta volna a vezetést, így azonban három századdal leszorult az első helyről. Margret Altacher (20.) az első négy menettől valamicskét elmaradt, bár ő is csak az utolsó szakasznak köszönhette ezt, az egyik buckán megbillent.
 
Johanna Schnarf (7.) az utóbbi időben nem remekelt, ma ismét összeszedte magát, az utolsó szektorban elmaradt végsebességben, így csak szűk 2 tizeddel vette át a vezetést, a végén mégis négy pozíció választotta el őket egymástól, rendkívül szoros volt a mezőny. Nicole Hosp (4.) ugyanúgy 19 századot adott az olasznak, kiváló alsó szakaszának köszönhetően, fél másodperces hátrányból sikerült fordítania. Újabb két osztrák következett, az olimpiai bajnok Andrea Fischbacher (16.) ma sem kápráztatta el szurkolóit, remek kezdés után sorjáztak a hibák, az ütemtévesztések, ezen a pályán csak a középmezőnyre volt elegendő. Anna Fenninger (9.) is a pálya alsó szakaszának köszönhette TOP-10-es helyezését, ő se sűrűn találta az ideális nyomvonalat. Tina Mazétól (8.) a harmadik nap elmaradt a bravúr, nem jött most sem rosszul, csak épp az átütő erő hiányzott futamából, akárcsak a tegnap remeklő Viktoria Rebensburgnál (13.), vele az ugratók fogtak ki, sehogy sem találta el az elrugaszkodás és a földre érés ütemét. Britt Janyk (25.) tűrhetően kezdett, majd súlyos késések követték egymást, zaklatott futama nem is érdemelt előkelőbb helyezést. Dominique Gisin (6.) néhány századdal, de a pálya szinte minden pontján lassan volt, másfél tized gyűlt össze a célig. Két gyatra francia produkció követte egymást, Marie Marchand-Arvier (24.) teljesítménye Janyket idézte, Ingrid Jacquemod (34.) már két és fél másodpercen kívül rekedt összesítésben, márpedig ezzel ma nem lehetett pontot sem szerezni.
 
Kétségkívül szépen ment Hosp, de a minimális különbségek, pláne az egyenetlen részidők azért feltételezni engedték, hogy a világranglista legjobb hét versenyzője közül tudnak még ennél jobbat is. Kivételesen Lindsey Vonn (2.) nyitotta a favoritok sorát. Az első méterektől kezdve egyértelmű volt, hogy ha leér a célba, át fogja venni a vezetést. Szektoronkénti két-két tizedből a végén 81 század lett, ismét érvényesült a Vonn-faktor. Elisabeth Görgl (21.) ma világbajnokként kiábrándítóan teljesített, sehogy sem találta a fonalat, gyakran járt a bukótérben, mostani szereplésére nem lehet büszke. Anja Pärson zseniális első szektorral nyitott, két tizeddel még az amerikai ásznál is gyorsabb volt, aztán viszont néhány érintőre vett kapu után egyszer csak félreállt a pálya szélére. Fájlalta a vállát és a hátát, aki nyomon követette a világbajnokságot, tudja, hogy eme testrészeivel akkor is problémái voltak. Szívből reméljük, hogy nem utoljára láttuk síelni Anját.
 
Update: Anja a térdét fájlalta, de a svédek szóvivője bizakodó, hogy már jövő héten rajthoz tud állni. Érthetően el van szontyolodva, a biztató edzések után nem titkoltam győzni szeretett volna valamelyik gyors számban.
 
 
Maria Riesch (1.) merőben ellentétes stílusban síelt, mint barátnője. Valamivel lassabb volt ugyan a sebessége a kihelyezett mérőhelyeken, viszont sokkal tisztábban vette a kanyarokat, mondhatnánk néhány méterrel kevesebb távot síelt. Az első és a harmadik szektorban csupán minimális különbséggel ment jobb részidőt, a másodikban viszont már egy tized fölé nőtt előnye. A végén ő sem konkurált Vonn-nal, ám egyetlen század így is maradt előnyéből. Hatalmas lépést tett az összetett győzelme felé. Fabienne Suter (17.) idén teljesen más ligában játszik, középszerű menete középmezőnyt ért. Lara Gut (5.) nyert már idén szakági versenyt, a célegyenesre fordítónál hibázott egy jelentősebbet, ott szedhette össze azt a hat századot, amivel végül kikapott Hosptól. Írhatnánk persze nyolc századot is, miután Julia Mancuso (3.) minimális előnnyel beférkőzött az osztrák elé a dobogóra, szolid utolsó szektorának köszönhette, hogy ennyire szoros lett a vége. Mindent elmond, hogyha a két gigászt kivesszük a listáról, akkor Mancuso és a 21. Görgl között nem volt egy másodpercnyi a differencia, két másodperccel gyengébb idővel pedig csak a 38. pozícióra lehetett beérni.
 
Elena Fanchini (22.) épp másodpercen kívülre került az amerikai szépséggel szemben. Őt két osztrák követte, Regina Mader (18.) szerepelt nagyságrendekkel jobban, Nicole Schmidhofer (28.) a pontszerzésnek is örülhetett. Daniela Merighetti (10.) nevéhez köthető az utolsó igazán életerős menet. Két szektor után még dobogós részidőket jelzett a stopper, az utolsó szakaszt ő sem bírta el rontás nélkül, kicsit pechje is volt, amiért a szoros versenyben csak a 10. hely jutott neki. Marion Rolland (32.) tudvalevőleg a szélsőségek embere, tegnapi remek 7. helyezése után ma a pontzónából is kicsúszott. Carolina Ruíz Castillo (27.) nem tett semmi különösen, ranglistahelyezésének megfelelő helyezéssel zárt. A junior-világbajnok Elena Curtoni (26.) ma nem vágta ki a rezet, igencsak bizonytalan volt. Az első harmincast Laurenne Ross (29.) zárta, pontszerzőként.
 
Minthogy mindketten 400 pont fölött állnak összetettben, a harmincon túliak közül elsőként Maria Pietilä-Holmner (43.) és Tessa Worley (18.) teljesíthette a pályát, előbbi harmadik, utóbbi első alkalommal bizonyíthatott Szuper-G-ben. A svéd inkább a hazai pálya miatt tette tiszteletét Årében, ma sem szerette volna összetörni magát, aránylag tisztességes idővel kalkulált, ez talán sikerült is. Worley ellenben nagyszerűen szerepelt, több szakági specialistát megelőzve legjobb franciaként zárt, ami azért erős kritika a többieknek. Verena Stuffer (23.) és holtversenyben Marianne Abderhalden (30.) valamint az inkább technikai számokban jeleskedő Michaela Kirchgasser (30.) fért még be a pontszerzők táborába. „Kirchi” elkötelezett fanjainak jelzem, hogy szerintem az utóbbi időben szlalom VK- versenyeken visszaeső lányt igyekeznek átképezni kombinációs sízővé. A tavalyi évtől kezdve indítják elég sűrűn gyors számokban, vélhetően ezzel a célzattal.
 
 
Maria Riesch három évvel ezelőtt, Cortinán győzött legutóbb Szuper-G-ben, azon szezon derekán, aminek végén elhódította a szakági kristálygömböt is, lényegében innen datálható a német kiválóság máig tartó sikertörténete. Eggyel túl a 250. Világkupáján megszerezte pályafutása huszadik futamgyőzelmét, amivel beérte az összesített rangsor tizennyolcadik helyét elfoglaló honfitársát, Nagano olimpiai bajnok szlalomosát, Hilde Gerget. Katja Seizinger 36 győzelme jelen pillanatban elérhetetlennek tűnik ugyan, egy másik mutatóban, az összetett győzelem tekintetében viszont nagyon közel került, hogy megismételje a 90’-es évek klasszisának hőstettét.
 
 
 
 
 
Lindsey Vonn már karrierje 76., szakági huszonötödik dobogójánál tart, idén minden alkalommal legalább másodikként zárt, így a kis kristálygömböt gyakorlatilag már a kezében tudhatja, az összetett győzelemhez viszont ez a hétvége sem hozta közelebb. Sőt, további 40 ponttal nőtt elmaradása, ami ismét alulról súrolja a 200 egységet. Még abban az esetben sem ő lenne a topfavorit, amennyiben az elkövetkező Tarvisióban rendezett három versenyesen a maximálisan szerezhető háromszáz egységgel zár, miközben a német pont nélkül marad. De láttunk mi már karón varjút. Szinte biztosan be fogja biztosítani mindkét gyorsasági számban szakági elsőségét, de kombinációban sem esélytelen.
 
 
Julia Mancuso eredményes szezont zár minden bizonnyal, vb-ezüstérme mellett ez a harmadik VK- dobogója idén, összesítésben a 23. A szám egykori junior világbajnoka még harcban áll mindkét gyorsasági szám, valamint az összetett harmadik helyéért is.
 
 
A jövő hétvégén minden bizonnyal sokkal okosabbak leszünk. A szezonfinálét megelőző utolsó előtti helyszínen, Tarvisión ugyanezekben a számokban mérik össze tudásukat a hölgyek. Szuper-kombinációban egész biztosan, a másik két szakágban pedig szinte biztosan bajnokot hirdetünk. De ha Vonn nem tud jelentősen faragni hátrányából, ad absurdum nem veszi át a vezetést, lassan összetettben is eldőlhetnek a lényegi kérdések.
 
 

Az ötödik Szuper-G, Åre, 2011.02.27.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva elérhetitek.

4 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr312695119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2011.03.01. 18:14:43

Én is egy elkötelezett fanja vagyok "Kirchi"-nek,de én abszolút nem örülök neki,hogy ennyit "abfahrt"-ozik,és "super-g"-zik.Cortinán is egy szép nagy bukás lett a vége célbaéréskor,nem is beszélve a két évvel ezelőtti tarvisio-i bukásról!(...és most megint Tarvisio jön...)Szerencsére,hogy nem lett nagyon súlyos sérülés belőle,"megúszta",egy porcsérüléssel,de sajnos az idei szezon előtt májusban újra meg kellett műteni,így épp hogy "elérte" az új-zélandi edzőtábort.
Egyébként mikor írtam a cortinai bukás után a fanclubomnak,hogy félek,hogy nagy baj lesz ebből a gyorsszámozásból,azt válaszolták,hogy "Michaela síversenyző",és hogy szüksége van edzésre a kombira!
Írod,hogy kombinációs sielővé akarják átképezni.Én úgy emlékszem,hogy mióta van kombináció,ő azóta mindig indul rajta,és általában a legjobb 10-ben végez.
Nem azt akartad írni,hogy gyorssielővé akarják őt átképezni?Ezt én nagyon nem szeretném,hiszen Zettellel,és Schildel is próbáltak gyorsszámokat,de aztán egy-egy bukás,és sérülés után abahagyták ezt a próbálkozást.
Ha én lehetnék Kirchi edzője,én visszamennék vele az alapokhoz.Újból próbálnám felépíteni a szlalom ,és óriás tudását,hogy újra a legjobb 10-ben legyen mindkét technikai számban,és ha ezt tudná stabilan állandósítani,csak akkor kacsingatnák vele a gyorsszámok felé.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.03.02. 00:02:16

@sannyak: Éppen rád utaltam, név szerinti megemlítésed nem ért volna sokat, hiszen nem ismernek.:)

Jól olvastad, kombinációs sízőt írtam. VK-s pályafutását elnézve az utóbbi másfél évben kezdték el egyre gyakrabban indítani gyors számokban, aligha azzal a célzattal, hogy azokban érjen el kimagasló eredményeket a jövőben, arra vannak jó néhányan. Kombinációban szeretnék kihozni belőle a maximumot, óriában az áttörés, szlalomban az első néhány évében megszokott koncentráltság hiányzik. Kár, mert én is csípem, csalódott voltam a vb második futamai után.

sannyak 2011.03.03. 17:21:12

De szerinted miért a Kombinációt akarják főszámává tenni?Hiszen az csak 3(+1 ha van az idényben olimpia vagy VB)verseny van egy idényben!Szerinted ezt megéri,(megérné)erőltetni?Talán akkor,ha elvennének egyet a gyorsszámok közül,és egyet a technikai számok közül,így lenne legalább 5 VK-futam egy idényben Kombinációban.
Ezt majd ha újra lesz kapcsolatom a Fanclubbal megkérdezem,hogy valóban ez a jövőbeli terv amit te kifejtettél.
Én inkább annak örülnék,ha legalább olyan technikai számos lenne,mint Poutiainen,vagy Pietilä-Holmner,vagy minden versenyt Zettel mögött egy hellyel fejezne be!

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.03.04. 12:29:59

@sannyak: Nyilván közben szeretnék stabilizálni szlalomját is. Nem győzőm hangsúlyozni, nagyon sokat versenyez újabban gyors számokban, aligha abból kifolyólag, hogy ott tudjon majd TOP-10 helyezéseket szerezni, inkább ezzel is segítik a kombinációs Szuper-G-t, ill. lesiklást.
süti beállítások módosítása