HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Alpesi Sí Vb-előzetes: Szlalom

2011.02.18. 22:17 :: Dave985

A hétvégén búcsúznak Garmischtól és a világbajnokságtól a világ legjobb alpesi síelői. A hagyományoknak megfelelően szlalommal zárul a program, így utolsó előzetesünkben is ezt a roppant kiszámíthatatlan technikai számot vesszük górcső alá. A szakági bemutató és statisztikai visszatekintő után az esélyeket boncolgatjuk, természetesen a magyarok sem maradhatnak ki a sorból.

 
 
 
Szakági bemutató: a szlalom
 
 
A szlalom, vagy kissé szerencsétlen magyar fordításában, műlesiklás az alpesi sísport legrégebbi, egyben leglassabb és leginkább technikai száma. Maga a szó a norvég „slalåm” kifejezésből eredeztethető. (A „sla” a meredek lejtő megnevezése, a „låm” pedig az a nyomvonal, amin a sportolók lesíelnek.) Ebben a szakágban van a legrövidebb távolság a kapuk között, inkább hasonlítanak egy lecsapható botra, ami gyors irányváltást tesz lehetővé. Amennyiben a tűzőmesterek nem bírnak magukkal, éles fordulókkal teszik nagyon nehézzé a pályát (ún. „banán”), ahol a szimpla technika édeskevés, valóságos virtuozitás szükséges ahhoz, hogy tetemes időveszteség nélkül leérjenek a célba.

A férfiaknál 180-220, a nőknél 140-200 méter közti szintkülönbség mellett általában 33 és 45% között van a lejtő meredeksége, vagyis átlagosan 40-50 km/h között akrobatikáznak a versenyzők. Ha ültetek már kerékpáron lejtmenetben ilyen sebességgel, el tudjátok képzelni, mekkora koncentráció és precizitás szükséges ahhoz, hogy ekkora tempó mellett is mindig a lehető leggyorsabb nyomvonalon haladjunk lefelé, mindezt jeges havon. A piros kapukat jobbról, a kékeket balról kell venni, az egymás tőszomszédságába helyezett, ún. vertikális kapuk (másképpen sorozók, 9 m hosszúságban, 2 m szélességben) bármelyik irányból abszolválhatók, esetükben csak a kimenetre kell odafigyelni. Amelyik versenyző rálép a kapukra, vagy nem kerüli meg azt (pl. lába közé veszi), kiesett a versenyből. Hibája vagy első ránézésre kiderül, vagy csak a lassításokból, utóbbi esetben a versenybírák később diszkvalifikálják az illetőt. Van mód a hiba korrigálására, magyarán visszalépdelhetnek a rontott kapuig, ez azonban hatalmas időveszteségbe kerül, erre inkább a második futamban van példa, amikor már a pontokért megy a verseny. (A 108%-os szabály miatt pontosabb helyezésről beszélni.) Az általában 70 fő feletti mezőnyből csak az első 30 jut tovább a második körbe*, ahol fordított sorrendben síelnek le, tehát az első futam győztese utoljára igyekszik megőrizni kisebb-nagyobb előnyét. Így biztosítják a részbeni esélyegyenlőséget, vagyis, hogy a legjobbaknak se legyen lehetőségük kétszer kvázi szűzhavon lesiklani, kivéve persze, ha nagyon elrontják első futamukat.)
 
 
* A világbajnokságon – magyar javaslatra – a 100 fős mezőnyből a legjobb 60 folytathatja a következő körben, de szigorúan az első harmincas leérkezése után, elkerülve azt, hogy a legjobbak már agyonsíelt pályán menjenek.
 
Az 1980-as évekig a kapuk merevek voltak, csak távoli ívekkel lehetett bevenni őket. A mostani, rugalmas, billenő akadályokat már meg kell támadni, határozottan rájuk kell siklani, kövérkés íveken lehetetlen TOP-10-es eredményt elérni. 40 km/h sebesség felett ezekkel a kapukkal sem veszélytelen az ütközés, így speciális térdvédővel, kesztyűvel, sisakkal védik testüket, a szponzorok nem kis örömére. A 150-165 m hosszúságú pályán ma már kizárólag a 90’-es évek forradalmi fejlesztésével, a carving léccel síelnek a versenyzők. Az újítással megoldható volt a kapuk mind kisebb rádiusszal való bevétele, a fordulás sebességveszteség nélkül. A síléc egyenesben tartása még több figyelmet és korrekciót igényel, s tökéletes ütemben végrehajtott súlypontáthelyezést feltételez. Nagyon nehéz „visszatérni a versenybe”, ha egyszer elvesztették a ritmust. Teljesen átalakult tehát a síelési technika a carving bevezetése óta, a korábbi max. 23 km/h-s sebesség pedig mintegy megduplázódott. Az olvasókat itt most nem untatnánk a két síléctípus közti egyéb, síelési stílust meghatározó különbségekkel.
 
 
 
Mathias Zdarsky rendezésében 1905 márciusában, Lilienfeldben került sor az első műlesikló versenyre, szabályait pedig Arnold Lunn fektette le 17 év múlva. Hivatalos keretek között 1928-ban mutatkozott be a szlalom, az Arlberg-Kandahar- versenyt a férfiaknál az osztrák Benno Leubner, a nőknél a brit Doreen Eliott nyerte. Valahol szülőföldjére érkezett tehát vissza a szlalom. 1931-ben, az Mürrenben rendezett első Alpesi Sí Világbajnokságon a szintén brit Esmé MacKinnon és a svájci David Zogg nyakába akasztották az aranyérmet. Olimpián csak a háború után, 1948-ban debütált önálló versenyszámként a szlalom, a műlesiklás első olimpiai bajnokai Gretchen Fraser, illetve Edy Reinalter voltak.
 
 
Történeti visszatekintés és statisztika:
 
 
Minden idők legnagyobb szlalomosa kétségtelenül a svédek olimpiai, háromszoros világbajnoka, Ingemar Stenmark, aki emellett hétszer hódította el a szakági Világkupát, összesen 40 futamgyőzelmet aratott. A ranglistán mögötte álló Alberto Tomba 35-nél fejezte be, ő „csak” egyszer nyert világbajnokságot ebben a számban, munkássága ezzel együtt is korszakos. A harmadik helyen a luxemburgiak olaszból honosított legendája, Marco Girardelli áll, a most is aktív sízők közül Benjamin Raich foglalja el a legelőkelőbb helyet, 14 elsősége azonban megdöntésre vár, a 70’-es években versenyző Jean-Noël Augert mellett Ivica Kostelić is csak egyetlen Vk- sikerrel áll az osztrák mögött. Mario Matt (11) és Kalle Palander (10) tagja meg az elitklubnak, de különösen utóbbi vasárnapi sikere világszenzációval érne fel.
 
 
A hölgyeknél Svájc szülöttje, Vreni Schneider áll minden lehetséges statisztika élén, kétszer nyert olimpiát, egyszer világbajnokságot, hat alkalommal vitte haza a szakági kristálygömböt, s összesen 34 futamelsőséget számlált. Az örökranglista második helyét napjaink legjobb női műlesiklója, a „Szlalomkirálynő”, vagyis Marlies Schild foglalja el, eddig 26 győzelmet számlál. Nagy szívfájdalmára sem vb-n, sem olimpián nem állhatott még a dobogó legfelső fokára, szombaton ezen kíván változtatni. A régi korokban svájci dominancia jellemezte ezt a számot, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Erika Hess (21) minden idők harmadik legjobb szlalomosa, egyetlen győzelemmel előzte meg az idejekorán visszavonult olimpiai és kétszeres világbajnok Janica Kostelićet. Az aktív versenyzők közül Anja Pärson (18) rendelkezik a legjobb statisztikával, ám az ő indulása is erősen kétséges szombaton.
 
A világbajnokságok történetének legeredményesebb nemzete Ausztria, Ivica Kostelić 2003-as győzelmét kivéve a mögöttünk hagyott évtized a sógorokról szólt, már ami a férfi vonalat illeti, a hölgyeknél ugyanis 1993, Karin Buder aranyérme óta szomjazzák a sikert, eleve 1960-tól kezdve mindössze három világbajnokot adott nyugati szomszédunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szlalom versenyek helyszíne, a Gudiberg:
 
 
Garmisch-Partenkirchen szlalom versenyeinek helyszíne, a Gudiberg Partenkirchen központjától délre, a Partnach pataktól keletre fekszik. A szlalom pálya mellett az Olimpiai Nagysánc is itt található, amely a síugró Négysánctorna állandó részét képezi.

Már 1936-ban, az első olyan téli olimpián, ahol alpesi síversenyeket rendeztek, a Gudiberg adott otthont a szlalom versenyeknek. Christl Cranz és Franz Pfnür nyerték az első olimpiai aranyérmeket ezen a lejtőn. 1954 óta Garmisch-Partenkirchen a Világkupa többé-kevésbé rendszeres helyszíneként szerepel, a Gudiberg azonban először 1974-ben adott otthont egy férfi szlalomversenynek, melyet Christian Neureuther nyert meg. 1978-ban, az első itt rendezett VB-n Lea Sölkner és Ingemar Stenmark váltak a Gudiberg uraivá.

2007-ben átépítették a pályát, ennek eredményeként a szlalom célja egybeesik a síugrósánc célterületével. 2010-ben a Világkupa-döntőn keretbe foglalták a Gudiberg történetét: az első itteni szlalom győztes fia, Felix Neureuther nyerte a férfi szlalomot. A hölgyeknél Marlies Schild nyerte a tavalyi versenyt.
 
A pálya paraméterei:
- startmagasság: 950 m
- célmagasság: 730 m
- hosszúság: 450 m
- szintkülönbség: 220 m
 
 
Favoritok vannak mindkét nemnél, de minden kiszámíthatatlan (Esélylatolgatás)
 
 
Az alpesi sí sosem tartozott az előre lefutott, papírformát minduntalan igazoló sportágak közé, bármelyik szakágat is nézzük, két tenyerünkön nem tudjuk megszámolni azok listáját, akik jó eséllyel harcba szállnak a dobogós helyekért egy-egy világversenyen. A szlalom képes mégis mindközül a legmegdöbbentőbb eredményekre. Tűzéstől és a pálya aktuális állapotától függően ugyanis nincs vesztett helyzet, a második futamban akár 1 másodpercen túli hátrányból is fel lehet érni a csúcsra, egy-egy kamikaze- menet busásan honorál, még ha persze jó eséllyel kieséssel végződik. Ne menjünk olyan messzire, épp két évvel ezelőtt Val d’Isère-ben emlékezetes csillaghullásnak lehettünk szemtanúi, mindössze 17-en éltek túl két futamot, még a selejtező futam legjobbjai is befértek az összesített TOP-30-ba. A Gudiberget ismerve ugyanerre a szélsőségre nincs kilátás.
 
Az időrendet betartva kezdjük a hölgyekkel esélylatolgatásunkat! Ha így nézzük, egy-, ha máshogy, két-, ha nagyon optimisták vagyunk, többesélyes küzdelemre van kilátás.
 
A szezon eddigi hét versenyéből ötöt Marlies Schild nyert, általában hatalmas fölénnyel, megszorongatni is alig lehetett. Senki nem tudta lekövetni irdatlan tempóját, ami ugyanakkor vonzza a hibákat, a maradék két futamon egyformán kiesett, többek közt ezért sem dőlt el még a szakági Világkupa. Nagy nyomásról csak részben beszélhetünk, hiszen az osztrák lányok minden előzetes várakozást túlszárnyalva teljesítettek eddig, a két gyors szám mellett kombinációban is sógornőink viszik haza az aranyérmet. A legpesszimistább osztrákok is legalább érmet várnak Schildtől, bizonyítana azonban elsősorban önmagának kell: egy-egy ezüst- és bronzérmet már begyűjtött vb-kről és olimpiákról, nagyon hiányzik vitrinjéből a legfényesebb medália. Óriás-műlesiklásban szerzett 8. helyezése, s hogy ő lett a legjobb osztrák, komoly önbizalommal vértezhette fel. A Gudiberg meredek lejtője elvileg kedvezhet stílusának.
 
Az osztrák klasszisnak minden valószínűség szerint három kihívóval kell elsősorban megvívnia. A világbajnoki és olimpiai címvédő Maria Riesch az összetett éllovasaként, élete formájában aranyérmekért tért vissza szülővárosába. Cortina óta azonban nagyot fordult vele a világ. Kezdődött egy kieséssel Arber-Zwieselben, folytatódott egy vírusos megbetegedéssel, ami miatt csak erőtlenül ténfergett szuper-kombinációban, első nagy esélyét így elpackázta. A két gyors számban még így is bizonyított, a tegnapi óriás-műlesiklás második futamában viszont éremesélyes pozícióból esett ki. Mivel a férfiak, mint az várható volt, nem kényeztették el a szurkolókat, gyógyulófélben lévő német szombati szereplésétől függ a hazai vb szakmai sikeressége. Összesen ötször állt idén dobogón, Flachauban győzött is, ugyanakkor elég sokszor remegett meg a keze, sokat hibázik. Őt legalább annyira, ha nem jobban nyomasztja a teher, mint Schildet.
 
Épp a két gigász körül forrongó levegő adhatja meg a lehetőséget Tanja Poutiainennek. A finn elképesztő stabilitásról tett tanúbizonyságot, hiszen valamennyi versenyen a legjobb négy között végzett, öt dobogójából az egyik holtversenyes győzelem volt, még Flachauban. Tragikus tegnapi produkciója ellenére is ő lehet az, aki hozza formáját, s ha előbbi kettő lány betlizik, avagy sorsdöntő helyzetben hibázik, lecsaphat az északi a lehetőségre. A svédek közül ezúttal Maria Pietilä- Holmner jöhet számításba. Nagy meglepetésre győzni tudott Aspenben, azon kívül nem állt dobogón, de egy kiesést és egy 11. helyezést kivéve rendre a TOP-10-ben foglalt helyet. Legnagyobb problémája az, hogy képtelen Aspent leszámítva két igazán versenyképes menetet összedobni, általában a másodikban esik vissza. Ha ezt sikerült áthidalnia, érmet szerezhet.
 
A négy nagy favoriton kívül azért akadnak még néhányan, akikre érdemes lesz odafigyelni. Elsőként a franciákra, jelesül az idén beért Nastasia Noens-re. Az egykori junior-vb bronzérmes 23 esztendős francia dobogóra állhatott Flachauban, de ami többet mond: a Levi-i szezonkezdetet leszámítva mindig a legjobb 10 között végzett. Ráadásul a február elején Courchevel-ben rendezett, Vk- erősségű Európa Kupa- versenyen nem talált legyőzőre. Honfitársnője, Sandrine Aubert méretes hullámvölgyben volt egész évben, nála sem jött be a válogatottól elszigetelt, magányos felkészülés. Anne-Sophie Barthet tavalyi berobbanása után most már stabilan hozza a jobbnál jobb pontszerző helyeket, vérmes reményei ezzel együtt sem lehetne, de még nagyon fiatal, tegyük hozzá.
 
Az osztrákok első- és másodsorban is csak Schildben bízhatnak. Kathrin Zettel formán kívül versenyzett, nem eléggé versenyképes, noha többször csak hajszál választotta el a dobogótól, szlalomban nincsenek érmes helyezései. Nicole Hosp visszatérése sem nevezhető nagyszerűnek, ugyan van három TOP-6-os helyezése, de az utóbbi négy verseny értékelhetetlennek minősíthető. A negyedik emberük az önmagát kereső, de nem találó Michaela Kirchgasser, csodát tőle sem lehet várni. (Pénteken szétlövés döntött a javára, a kisebbik Schild-lány, az idén egyébként meggyőzőbben teljesítő Bernadette kárára. A rutin mindent vitt.)
 
Egy-két évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy eljön az a pillanat, de jelenleg Riesch mögött minőségibb hátország kezd körvonalazódni. Christina Geiger már dobogón is állt idén (bár rengetegszer nullázott), a feltörekvő Katharina Dürr, a hektikus Susanne Riesch és a szintén hazai közönség előtt versenyző Fanny Chmelar is okozhat meglepetést. A svédeknél a már említetten kívül még Therese Borssén is esélyes lehet akár az éremre is. Mint már szó volt róla, Anja Pärson indulása erősen kérdéses. Volt világbajnokként minden bizonnyal helyet szorítanának neki, ha nagyon ragaszkodna hozzá, jelen pillanatban még azt mondjuk, hogy Frida Hansdotter mellett az ifjú Emelie Wikström képviseli a skandinávokat. Manuela Mölgg óriásban egészen biztató teljesítményt nyújtott, mentalitását ismerve mi azért nem vennénk mérget éremszerzésére.
 
A tengerentúlról egyedül Sarah Schleper pályázhat a legjobb 10 közé, Lindsey Vonn, mint már beszámoltunk róla, elhagyta Garmischt, eleve nem számított esélyesnek. Végezetül említsük meg a szlávokat. Hármójuk közül meglepő módon a 2007-es világbajnok cseh Šarka Záhrobská a legesélytelenebb, idén örült, ha a legjobb 10 között tudott zárni. Múlt héten két FIS- versenyen is rajthoz állt, de a németek, Schleper és a kanadaiak is előtte végeztek. A korábbi két évben eltűnt Veronika Zuzulová épp ellentétes utat járt be, a szlovák specialista idén szállítja a remek eredményeket, a zwieseli főpróbán több TOP-10-es eredmény után a dobogóra is felállhatott. Végezetül emlékezzünk meg az óriás-műlesiklás újdonsült világbajnokáról. Tina Maze nem is tegnapi sikere, sokkal inkább kombinációs szlalomja alapján lehet bizakodó. Courchevel-i harmadik helye kiemelkedő, januárban halmozta a kieséseket, de a mostani már nem az a Maze, úgy gondolom, megegyezhetünk ebben…
 
 
A megszokottól eltérően a férfi mezőny boncolgatását nem a legnagyobb favoritokkal kezdjük. Szegény osztrákokat még az ág is húzza ebben a naptári évben, a gyorsasági mellett a technikai szekció sem szeretett volna lemaradni, már ami a sérüléseket illeti. A vb főpróbáján, Hinterstoderben tudatosult bennük, hogy legjobb formában lévő szlalomosuk, Marcel Hirscher a teljes idényre kidőlt a sorból. A szerdai csapatversenyen aztán ártalmatlannak tűnő helyzetben szakadtak el Benjamin Raich térdszalagjai (sok egyéb sérülés mellett), így a rutin és 10 világbajnoki érem repült ki az ablakon. Reinfried Herbst, az idén amúgy sem különösebben remeklő szakági címvédő pedig egész héten vírusos megbetegedéssel küszködött, megcsappant erőnlétével – ha indul egyáltalán – aligha tud versenyre kelni a legjobbakkal, amúgy is nehezen viseli a világversenyek okozta stresszhelyzetet.
 
Hiányukban mondhatni teljesen reménytelen helyzetbe került az osztrák csapat. A címvédő Manfred Pranger idén örült, ha a legjobb 10 közé beverekedte magát, Mario Matt kétszeres világbajnokként még akár meglepetést is okozhatna, hiszen sokat előrelépett januárban, bár tegyük hozzá, volt is honnan felkapaszkodnia. Negyedikként Christoph Dreier, ötödikként Wolfgang Hörl kap szerepet, ill. Herbst távolmaradása esetén Patrick Bechter vár bevetésre – ám nekik általában már a pontszerzés is meg szokta haladni képességeiket.
 
 
Lényeg a lényeg, ha nem történik semmi felfordulás, az osztrákokkal nem nagyon kell foglalkoznia a legjobbaknak, márpedig ez komoly előny. A favorit természetesen Ivica Kostelić. A horvátok kiválósága soha egy pillanatig nem rejtette véka alá, számára az összetett világkupa minden mást megelőz, egykori világbajnokként még esetleg az ötkarikás aranyérem élvezne elsőbbséget. Egészen elképesztő januári sorozata ebben a hónapban megszakadt, a hinterstoderi szlalom második futamán azonban inkább a biztos pontszerzésre, mintsem a kockázatos győzelemre törekedett. Bár ki nem mondja, Garmischba zarándokló várhatóan szép számú rajongóit és az otthoniakat aranyéremmel igyekszik majd boldogítani Adelboden és Wengen győztese.
 
A szakági világkupában még mindig csaknem száz egység a horvát előnye, mégsem fordult unalomba a pontverseny, ez pedig Jean-Baptiste Grange-nak köszönhető. A franciák kiválósága Leviben aratott győzelme után rontásairól tűnt ki a többiek közül, betegség, izomfájdalom hátráltatta, majd január közepétől hirtelen megtáltosodott. Wengenben még csak egy ragyogó második futammal a dobogó legalsó fokára állhatott fel, a vb-t megelőző utolsó két versenyen ugyanakkor már nem talált legyőzőre. Grange nagyon kiszámíthatatlan, hazardírozó stílusa hol megfelelő koncentrációval párosul, ekkor általában nincs ellenszere, gyakran viszont túlvállalja magát, mint tette azt két éve a hazai rendezésű vb-n. Idegileg nehezen viseli a világversenyek hangulatát, a legnagyobb ellenfele önmaga, nem egyszer bukott el biztosnak hitt győzelmeket tetemes előnyből.
 
Ha csak a világkupán látottakból indulunk ki, a svédekre különös figyelmet kell szentelnünk. André Myhrer élete szezonját futja, versenyt is nyert négy év után, három dobogónál tart, s ne feledjük, ő az olimpiai bronzérmes. Egészen más stílusban síel, mint az előbbiek, a pálya tűzésén sok múlhat. Mattias Hargin, Jens Byggmark és Axel Bäck is okozhat meglepetést, utóbbi kettő inkább egy TOP-10-es helyezéssel. Az olaszok idei éve eddig felemásra sikeredett. Az olimpiai bajnok Giuliano Razzoli áll furcsamód a legrosszabb helyen a három versenyképesebb talján közül, ugyanakkor az ő nevéhez köthető a csapat egyetlen dobogója Kitzbühelből. Egy negyedik és egy 12. helyen kívül semmi egyebet nem tud felmutatni, máskor mindig kiesett, de Vancouver előtt sem volt sokkal biztatóbb a kép. Manfred Mölgg teljesítménye ellenben stabilitást mutatott idén, többször csak nagyon kevéssel csúszott le a dobogóról, pechszériájának végére már nagyon odakívánkozik az a pont. Cristian Deville az év egyik nagy meglepetésre, 30 éves fejjel élete szezonját tapossa, amikor épp nem esett ki, kivétel nélkül a legjobb tízben zárt.
 
 
A potenciális érem várományosok sorát lassan le is zárhatjuk. Ugyan van még nekünk egy Silvan Zurbriggenünk, de a decemberben még sikert sikerre halmozó svájci azóta teljesen szétesett, korábbi elsőszámú számában eleve nem tudott idén kiemelkedőt nyújtani, a hétfői kombinációs futamból is kiesett. Honfitársai közül a mai óriás-műlesiklás alapján talán várható egy kisebb durranás Justin Murisier-től. A tavalyi olimpia előtt – mindhiába – hozsannáztuk a kanadai szlalomosokat, ezúttal erre sincs mód, bár Michael Janyknek is volt két remek futama Wengen és Kitzbühelben, most mégsem tennénk sok pénzt arra, hogy megismétli két évvel ezelőtti szereplését, s valamilyen éremmel térhet haza. Végezetül Felix Neureuther, Garmisch szülöttje se hiányozzon előzetesünkből. A tavalyi vb- finálét ő nyerte a Gudibergen, ám idén meg sem közelíti akkori formáját. Most meg nem tudjuk, de könnyen elképzelhető, hogy ő lesz a németek utolsó mentsvára, reménye az aranyéremre. Ilyenkor vált át a németes precizitás indiszponált sízésbe, de ne legyen így!...
 
 
 
A nap meglepetésembere lehet: Nastasia Noens és Mattias Hargin
 
Kicsit fityiszt mutatok sorozatunk e pontjának, mivel két jelöltem eseteges éremszerzése idei formájuk alapján nem számítana földöntúli szenzációnak.
 
Nastasia Noens nagyon fiatal, még mindig csak 23 éves. 2006 óta tagja a francia VK- keretnek, rögtön az első bevetésen, Leviben pontot szerzett. 2008-ban junior-vb-n bronzéremig jutott, egy évvel később hazai környezetben a felnőttek közt is bizonyított, a 13. helyen zárt. Ugyanezen év novemberében fedett pályás szlalom Európa-bajnok, azt követően már rendszeres pontszerzőként találkoztunk nevével, Flachauben a legjobb 10 közé is beverekedte magát. A szlalom francia bajnoka idén több kiemelkedően jó helyezés után dobogóra is állhatott, formája látszólag meredeken ível felfelé. Ha valaki, akkor ő meglepetést okozhat.
 
 
 
 
Mattias Hargin pályafutása egykori junior-vb ezüstérmesként meglehetősen vontatottan haladt előre. 2004-ben debütált a VK- sorozatban, de csak három év múlva szerezte első pontjait. A 2008/2009-es szezonban ismertük meg igazán a nevét, amikor is hét TOP-10-es helyezésével a szakági világkupa nyolcadik helyén zárt, a világbajnokságon pedig éppen csak lecsúszva a dobogóról, az ötödik helyet sikerült megszereznie. Tavaly még csak tartotta a szintet, idén sikerült komolyan előrelépnie. Kétszer is dobogóra állhatott, először Zágrábban, emlékezetes versenyen, a 30. helyről indulva zárt harmadikként, másodszorra Schladmingon állt fogta közre Myhrerrel a győztes Grange-ot. Ha történetesen Myhrer ízléséhez nem állnak közel a vasárnapi pályák, Hargin még mindig valóra válthatja a svéd álmokat.
 
 
 
Idő hiányában a következőkben kicsit ismételni fogjuk önmagunkat, elnézést érte.
 

Magyar indulók: Miklós Edit hazautazott. A fiúk selejtezőn harcolhatják ki az indulást (Zsuzsi4)

A hölgyek mezőnyében tűnik egyszerűbbnek a helyzet, ennek azonban nem feltétlenül örülünk. Miklós Edit kiváló kombinációs szereplése után félbe kellett, hogy hagyja a VB-t, új sícipője ugyanis feltörte a lábát. Edit hiányában csak négy induló maradt - ennyien indulhatnak óriásban és szlalomban is. Közülük Berecz Anna és Döme Zsófia indulhat nagyobb esélyekkel. Anna szlalomban jobb (49 pont) egy kevéssel, mint Zsófi (52 pont), így várhatóan Anna fog előrébb végezni. Óriásban is fordult a kocka kettejük közt, reményeink szerint nagy küzdelemmel lesznek egymással - a TOP-60-as helyekért.

Ha Bereczet és Dömét egymás mellett látjuk, nehéz elképzelni, hogy Zsófi nem marad alul mellette. Míg Anna (és Edit) erős, izmos, igazi gyors számos versenyző, Zsófi jóval törékenyebb alkat. Ennek megfelelően Zsófi csak most mutatkozik be a VB-n, óriásban (és SL-ben is) jó esetben 50 között lehet.Az ifi VB jó bemelegítés volt neki, és nem egy félős fajta, korához és méretéhez képest nagyon határozott és tudatos. Az idén még nagy eredményei nincsenek – mármint pontszámban értve.

Mivel a magyaroknak is 4-4 helyük van az indulásra, a 3.-4. helyet a Hellner lányok fogják kitölteni. És ez így pontos – messze nem azon a szinten vannak, mint a 3 másik lány, minimális nemzetközi tapasztalattal, és hozzájuk képest nem olyan komoly felkészüléssel, edzéssel. Hellner Szelina az idősebb, és a GS pontja jobb, így ő az eredeti tervek szerint is indult volna. Már inkább csak oktat és edzősködik, de soha nem volt 100 alatti pontja. Hellner Donáta a fiatalabb, első igazi nagy versenye a mostani ifi VB volt. Alig indult versenyeken is, szlalomban egy kicsit jobb, óriásban Edit hiánya nyithatja meg számára az utat. Szelina 160 és Donáta 131 pontja alapján a céljuk az,hogy hátulról senki ne előzze be őket. Mivel a VB-n minden országból ott van 1-2 versenyző – Líbia, Libanon stb. – így ha jól mennek, akkor nem lesznek utolsók, de mindenképpen a leszakadó mezőnyben lesznek. Az is nagy eredmény lesz, ha leérkeznek, számukra valóban a részvétel jelenti a sikert. Minden más további örömforrás!

Sajnos Anna és Zsófi is magasabb rajtszámokat kap, mint a gyors számokban, a két Hellner- lány pedig a végén fog indulni.
 

A fiúknak nehezebb dolguk lesz: a sok induló miatt ők csak egy selejtező sikeres teljesítése után indulhatnak el egyáltalán a versenyen.

A Szövetség döntése alapján 8 versenyzőt vittek ki, így szlalomban és óriásban várhatóan más-más sízőink próbálkozhatnak.

Mivel túl sok fiú versenyző van, ezért a VB-n csak az első 50 indul automatikusan a főfutamokon (azaz valószínűeg 4 osztrák, 4 svájci stb...). A többieknek előző nap kvalifikációs versenyre kell menniük.

Erről a versenyről az első 25 helyezett automatikusan mehet a főfutamra. És ezután jön egy érdekes játék: megnézik, hogy a főversenyre jutott 75 (50+25) versenyző között mely országok nem képviseltetik magukat azok közül, akik ott voltak a kvalifikációs versenyen. A FIS ranglista alapján mennek sorban, és minden ország 1 versenyző indítására kap jogot, egészen 25-ig. Tehát így a főfutamon 100 versenyző lehet.

A magyarok nagy valószínûséggel nem tudnak az első 25-ben lenni a kvalin (illetve az félig csoda lenne), így a következő 25 ország között kell ott legyünk. Ha csak a FIS ranglistát nézzük, akkor nem férnénk bele ebbe a 25-be sem, azonban sok országból nem indul el 4 versenyző a 75-ön belül, így nagy valószínûséggel ezen szabály alapján 1-1 versenyző indulhat mind óriásban, mind szlalomban a főfutamon.

Bár a szabály csak azt írja elő, hogy az ország jogot kap 1 versenyző indítására, a Szövetség döntése alapján ezt a jogot a kvalifikáción induló legjobb FIS pontszámú fogja megkapni.

Bár a szabály csak azt írja elő, hogy az ország jogot kap 1 versenyző indítására, a Szövetség döntése alapján ezt a jogot a kvalifikáción induló legjobb FIS pontszámú fogja megkapni.
 
Az előzetes megbeszélésnek megfelelően szlalomban a következő négy versenyzővel képviseltessük magunkat: Szepesi Bertold, Kékesi Márton, Halmágyi Zoltán, Vincze Ákos. Az említett szabály miatt elvileg Szepesi Bertold vasárnapi indulása biztosra vehető.
 
 
Halmágyi Zoltán és Kékesi Marci elsőévesek, magyarán alig töltötték be 15. életévüket. Mindketten részt vettek idén a FIS táborban.
 
Marci már volt az ifi VB-n, és fog menni az idén az EYOF-ra is. ( A Liberecben rendezett ifjúsági olimpián a 33. helyen zárt szlalomban, a versenyt tegnap rendezték, szerencsére nem kell olyan sokat utaznia.) Kb. egyforma tudásúak, de Marci kicsit elvakultabb, őrültebb. Nem véletlenül a beceneve Kékesi „Bódi” Marci. Ők ketten, ha lejutnak és nem lesz bajuk, az a legnagyobb eredmény – és nem maradnak le fényévekre a többiektől a kvalifikáción. Bár ha a tajvani versenyző most is ott lesz… A FIS-tábor végétől saját egyesületükkel edzenek, még nem igazán látszik, mi lesz velük.
 
A másik kilógó versenyző Vincze Ákos, ő a másik véglet, 1978-as születésű, azaz 33 éves. A fénykorában is éppen csak 100 pont alatt volt szlalomban, azóta csak öröm síel, edzőként dolgozik, oktat. A négyfős keret feltöltésére szolgál, persze azért néhány riválist meg fog előzni ő is.
 
Szepesi Bertold szinte csak szlalomot edzett és versenyzett az idén, nagyrészt erre koncentrál. A gyors számok nem is igazán mentek neki. Innsbruckban tanul és edz, egy osztrák csapattal. Ő évek óta nagy energiát tesz bele a síelésbe, és bár nem elég megbízható, esetenként megy szlalomban 1-1 nagyon szép pontot. Ő, ha elsül a lába akár csinálhat valami érdekeset. Ha minden igaz ő lesz a főfutamon, de ott a 60-ba kerülés lehet neki a nagy eredmény.
 
 
 

Szerkesztőségi tippelde:

Dave985 tippjei

A férfiaknál erős megérzésem szerint valamelyik svéd meg fogja tréfálni a két favoritot, az első helyre André Myhrert tippelem, őrületes második futammal felkapaszkodik az élre. Ezüstérmes Ivica Kostelic, nem fogja tudni megismételni a dánok bravúrját, "nyaralásról" betévedve nem nyer aranyérmet. A dobogó harmadik fokára, mert nagyon kijárna már neki, Manfred Mölggöt várom, képes lehet összerakni két erős futamot.

A nőknél egy emberen múlik a győztes, ő nem más, mint Marlies Schild. Szerintem behúzza jól megérdemelt világbajnoki címét napjaink legjobb női szlalomosa. A dobogó második fokára Tanja Poutiainent várom, a fent már említett stabilitása holnap is kamatozódhat. Nem bízom sem Rieschben, sem a többi németben, sem Pietila-Holmnerben, így bronzérmesnek - örüljön a család - Manuela Mölggöt tippelem.;)

Zsuzsi tippjei (még hét elején)

SL fiúk
-          Kostelic – hát azért ő a legjobb
-          Neureuter – otthon van, nagyon kell bizonyítani, és az idén egyre jobb
-          Raich – nem kellene még őt leírni
SL lányok
-          Schild – az idei eredményei alapján egyértelműen ő
-          Riesch – talán jobban van már, és nagyon akar bizonyítani
-          Pietilae-Holmer – ő is a kedvenc

 

Juglans tippjei:

1.Ivica Kostelić
2.André Myhrer
3.Mattias Hargin

A győzelemért folyó harc szerintem Kostelic és Myhrer között fog eldőlni, sok függ majd attól, hogy ki tűzi a pályát, de én Kostelić győzelmében reménykedem (ha már a kombinációt "elbohóckodta" - hiába mondatja a szívem egyik fele, hogy megérdemelné ezután, hogy ne nyerjen, a másik sokkal inkább neki adná). Matthias Hargin idén mutatott már nagy meneteket, ezúttal is odaérhet a dobogó alsó fokára.

Nők:
1. Maria Pietilä-Holmner
2. Maria Riesch
3. Veronika Zuzulová

Marlies Schild néha hibázik... márpedig ha hibázik, akkor kiesik (szerintem - teszem hozzá). Rieschnek ezúttal sem lesz meg a hőnáhított aranyérem, ez nem a német VB-je, de azért előrébb lép egy fokkal. Pietilä-Holmner áll fel a dobogó tetejére, míg Zuzulová állhat fel a legalsó fokára.

 

Repens tippjei:

Nők:

1. Tina Maze (bombaformában)

2. Tanja Poutiainen (egész évben ott volt az elején)

3. Nastasia Noens (a szezon meglepetése talán itt is meglepetést okoz)

Hiába jók a németek, az edzőjük sportot űz abból, hogy olyan pályát tűzzön, ami saját csapata számára teljesíthetetlen. Márpedig az első futamot ez az egyed, Schwaiger tűzi (edzőnek nem szívesen nevezem)...

Férfiak:

1. Neureuther (járna ennyi a németeknek...)

2. Grange (kiváló formába lendült)

3. Myhrer (valamelyik svéd most is harcban lesz a győzelemért)

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes alpesi sí szlalom magyar sportolók alpesi sí világbajnokság világbajnoki előzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr742671621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása