HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Alpesi Sí VB: Szuper-kombináció (előzetes) - egy legendás szakág vesszőfutása

2011.02.10. 12:00 :: repens

Az alpesi kombináció jelenleg alkalmazott változata a szuper-kombináció. Elődjétől, a ma már csak „klasszikus kombinációnak” nevezett versenyszámtól annyiban különbözik, hogy a lesiklást (ritkább esetben Szuper-G-t) követően nem két, hanem csak egy szlalom futam következik, s mindezt egy nap leforgása alatt lerendezik, minden más szakágtól függetlenül. Az utóbbi 2-3 évben már teljes hosszúságában kihasználják a lesiklópályát. Ez a változás azért vált szükségessé, mert így korábban túlzottan előnyben voltak a műlesikló specialisták. (A problémát először 1994-ben kezelték, onnantól kezdve az addigi pontversenyes összesítés helyett az időeredményeket adták össze.) Egyedüli kivétel a kitzbüheli Hahnenkammrennen, ott még a két szlalomos (és kétnapos, a lesiklás és a szlalom külön-külön is számít a Világkupában) változatot rendezik.

Történeti visszatekintés, statisztika:
A szuper-kombináció 2005-ben debütált a Világkupában, Benjamin Raich és Janica Kostelić vihették haza az első szakági kristálygömböket. Világbajnokságon 2007-ben, Årében mutatkozott be (Dani Albrecht és Anja Pärson győzelmével), az olimpiai programban pedig Vancouverben szerepelt először ebben a formájában (Bode Miller és Maria Riesch nyertek).
Visszatérve egy kicsit a régmúltba, az első hivatalos kombinációs versenyt Garmischban rendezték még 1928-ban. 1932 óta – két alkalmat leszámítva – minden seregszemlén hirdettek kombinációban világbajnokot. 1956 és 1980 között a manapság csak junior-vb-kről ismert ún. „hármas kombinációt” tartottak, vagyis az említett két számon kívül az óriás-műlesiklás két futamának eredményeit is figyelembe vették az érmek átadásakor.

 

 

Noha az 1936-os, alpesi sí számára első olimpián egyedül kombinációban hirdettek győztest, egészen 1988-ig többször nem szerepelt a programon ez a szakág. Calgary óta viszont állandó résztvevője az ötkarikás játékoknak, mint ahogy 1982-től kezdve a világbajnokságokról sem maradhat ki. Sajnálatos, hogy a szám presztízse így is elmarad a többi szakágétól - egyben érthetetlen is, hogy a leginkább összetett tudást igénylő, egyben a múltban legtöbbre becsült kombinációt miért is kezelik napjainkban ilyen mostohán. Hogy mennyire elmarad, arra épp egy friss hír a legjobb példa: a szám toronymagas esélyese, Ivica Kostelić kijelentette, hogy elvonul pihenni, nem kér a szinte biztos kombinációs VB-címből. Ennél nagyobb pofont aligha kaphatott volna ez a szakág... 

Olimpiákat és világbajnokságokat együttvéve a legszorgosabb éremhalmozó a norvég legenda, Kjetil André Aamodt volt (vb: 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz; olimpia: 1 arany, 1 ezüst), de ő hódította el a legtöbbször a szakági világkupát is, szám szerint öt alkalommal. Futamgyőzelem tekintetében hármas holtversenyben áll az élen Marc Girardelli, Phil Mahre valamint Pirmin Zurbriggen, a hölgyeknél a liechtensteini Hanni Wenzel vezeti az örökranglistát. A legtöbb, szám szerint négy kristálygömböt Janica Kostelić gyűjtötte a 2000-es évek folyamán, emellett két olimpián sem talált legyőzőre. VB-kről több meghatározó egyéniségnek sikerült többször aranyéremmel hazatérnie, a még a Harmadik Birodalom idején jeleskedő Christl Cranz hat győzelme azonban örökre megdönthetetlennek tűnő rekord. A férfiak mezőnyében 3 VB-győzelem a csúcs, ezt Girardelli és Aamodt is elérte. Janica két VB-címet is szerzett, most bátyja a család harmadik győzelmére hajt. A mostani mezőnyben csak egyszeres győzteseket találunk: Millert, Raichot, Svindalt, Pärsont és Zettelt. Jó eséllyel legalább egy új név kerülhet a listára!

 

 

Ivica Kostelić szinte verhetetlen lett volna, nélküle kiszámíthatatlan a mezőny - csakúgy, mint a nőknél (Esélylatolgatás):
A mostani VB-n egészen tegnapig ez tűnt az egyetlen szakágnak a férfiaknál, ahol toronymagas esélyesről beszélhetünk. Ivica Kostelić januári teljesítményével minden létező rekordot megdöntött, ráadásul a szezon valamennyi kombinációs versenyét (beleértve a Hahnenkammrennent is) megnyerte. Igaz, a legutóbbi alkalommal, Chamonix-ban némi szerencse is kellett ahhoz, hogy hatalmas hátrányból visszajöjjön az élre szlalomban - de akkor is megcsinálta. Ivica azonban úgy döntött, nem indul el sem lesiklásban, sem szuper-kombinációban, többet ér neki egy bizonytalan szlalom-VB és -Vk (az összetett már úgyis az övé...), mint egy biztos szuper-kombináció. Persze, meg lehet érteni az indokait, de különösen ezen szakág előzetesében senki ne várjon lelkendezést a döntés miatt...

Ha csak a Világkupát nézzük, a legfőbb esélyes így a svájci Silvan Zurbriggen lehetne - ám amilyen formában az utóbbi hetekben síel a helvét, az is már-már meglepetés lenne, ha saját honfitársai közül ő lenne a legjobb. Sokkal veszélyesebbnek tűnik a kiváló formába lendülő Carlo Janka* - igaz, ő szlalomban soha nem indul, de kombinációban néha-néha képes egy jó futamra. A norvégek is komoly esélyesek, a dobogóra mindenképp: Kjetil Jansrudnak a lesiklásos verzió talán kevésbé kedvez, Aksel Lund Svindal viszont két jó futammal a csúcsra juthat, ráadásul ő a címvédő. Na és persze ott van Kostelić házi vetélytársa, a Chamonix előtt semmit nem mutató, ám ott ezüstérmet szerző Natko Zrnčić-Dim - képes felszívni magát a nagy eseményekre, kérdés, hogy bírja az eddig nem tapasztalt nyomást: egyedüli horvátként kell helytállnia. Az osztrákok mindig mindenhol esélyesek, még akkor is, ha idén ebben a számban szinte semmit nem mutattak (Baumann kitzbüheli 3. helye szépen hangzik ugyan, de a kb. 5 másodperces hátránya sokat levon értékéből...). Romed Baumann, vagy főképp a korábbi világbajnok és Vk-győztes Benni Raich képességeik alapján így is említésre érdemesek.

* A svájci szövetség tájékoztatása szerint a tavalyi összetett Világkupa- győztes svájci vírusos megbetegedés miatt hazatért Svájcba, ott készül fel a jövő pénteken esedékes óriás-műlesiklásra. Múlt decemberben szívfrekvencia-ingadozást figyeltek meg Jankánál, ez a mostani fertőzéssel együtt behatárolja teljesítőképességét, ezért döntöttek úgy, hogy tartaléklángon versenyeztetik a 24 éves sportolót. Majd a szezon végén vetik alá tüzetes vizsgálatoknak, kezeléseknek, ott derül majd ki, pontosan mennyire veszélyezteti szervezetét ez a rejtélyes szívprobléma.

Az olaszoktól Christof Innerhofer pályázik legnagyobb eséllyel a dobogóra, korábbi gyengélkedése után ebben a szezonban stabil teljesítményt nyújt, szlalomban pedig kifejezetten fejlődött. Ha két hónappal előbb rendezik a VB-t, egyértelmű éremesélyes lett volna a cseh Ondřej Bank - azóta a formája a béka feneke alá süllyedt... Ha két hónappal előbb van a VB, akkor viszont nem biztos, hogy egyáltalán bekerül az esélylatolgatásba az olimpiai bajnok Bode Miller - az amerikai pocsék idénykezdet után belelendült. Kiváló formát mutatott Hinterstoderben, a tempóval szuper-G-ben sem volt baj, tudjuk róla, hogy - ha ritkán is - képes egy-egy fantasztikus szlalomra: ő lehet a sötét ló.

A hölgyeknél sokesélyes küzdelem várható, a Világkupából sok következtetést nem vonhatunk le, hisz mindössze egy szuper-kombinációt rendeztek a szezonban. Lindsey Vonn nyerte ugyan azt a versenyt, ám aranyesélyei közül eleve ez a legbizonytalanabb, minekutána technikai számokban - saját klasszisához viszonyítva - rettentően gyengén teljesít ebben a szezonban (is). Egy komoly hiba elég lehet a búcsúhoz, márpedig a szuper-G betlije után nagy nyomás nehezedik majd vállára. (Elhintette azt az eshetőséget is, hogy a lesiklás oltárán hajlandó lenne feláldozni szuper-kombinációs indulását is.) A szám legnagyobb esélyese így talán a hazai pályán síelő Maria Riesch** lehetne, ha tartja keddi formáját, jó eséllyel be fogja húzni a győzelmet. Az osztrákoknak leginkább akkor lehet esélyük, ha Riesch lesiklásban nem elég gyors - ekkor Elisabeth Görgl vagy Anna Fenninger jó eséllyel versenyre kelhet vele. Persze nem szabad elfeledkezni Nicole Hospról vagy Michaela Kirchgasserrről sem, ők szlalomban araszolhatnak csúcsközelbe. A címvédő Kathrin Zettel viszont saját döntése értelmében kihagyja ezt a számot, mivel a gyengécske szezont futó osztrák nagyon régóta nem versenyzett már lesiklásban, így inkább nem kockáztat. Julia Mancuso szlalomban ritkán jó, a helyzete így nagyjából Milleréhez hasonlítható. Hasonló cipőben jár Lara Gut is, egy jól sikerült lesiklás után egy bátor szlalommal talán az elején maradhat. Nagy kérdés Tina Maze - a combsérüléssel küzdő szlovén hölgy a szuper-G-ben nagyon gyengén jött, sajnos úgy tűnik, ez nem az ő VB-je lesz. Sötét ló lehet Anja Pärson is, a svéd sztáron az idő múlása főleg szlalomban mutatkozik meg látványosan. A felsorolás hosszú, ám így sem teljes - mivel nem nagyon rendeznek versenyt ebben a szakágban, szinte lehetetlen felmérni a jelenlegi erőviszonyokat.

** Legfrissebb információink szerint Maria Riesch holnapi szereplése is erősen kérdéses, miután tegnap délután belázasodott. A válogatott orvosát idézzük: "A fellépő tünetek vírusos megbetegedésre engednek következtetni, annak is a kezdeti fázisára. Haladéktalanul belevágtunk az intenzív, gyógyászati terápiába. Ma orvosi megfontolásból még túl korainak ítéltük azt, hogy rajthoz álljon a második lesikló edzésen." A hírek szerint a nátha és a láz mellett fáj a torka, gyengének érzi magát. A múlt esti infúziós kezelés után sem érezte jobban magát a garmischi születésű olimpiai bajnok, láza állítólag még tovább emelkedett.

Itt jegyezzük meg, hogy Vonn rajthoz állt noha a mai lesikló edzésen (mást nem tehetett, ellenkező esetben a kombinációt, sem a lesikló versenyt is ki kellene hagynia), de az éllovas Mancusóhoz képest több mint 11 másodperccel gyengébb idővel ért csak célba. Mindenről bővebben később. (Dave985) 

A „nap meglepetésembere” lehet: Beat Feuz és Wendy Holdener

Nagyon nehéz meglepetésemberről beszélni ezekben a szakágakban, hisz kis túlzással: bárki is győz, az meglepetés. Épp ezért két olyan nevet írtam, akiktől még a top-10 is nagy bravúrnak tűnhetne, így fentebb nem is kerültek szóba.

Beat Feuz Chamonix-ban már villantott egy nagyot, hisz akkor a szlalom előtt ő vezette a mezőnyt. Csakhogy szlalomban ő igencsak gyengécske, és alighanem a tét is nyomasztotta - 10. hely lett a vége. Gyakran látunk azonban olyat a világversenyeken, hogy egy-egy gyorssíző a kombinációban megtáltosodik, és élete szlalomját produkálja - esetleg a svájciról is el tudom ezt képzelni.

Wendy Holdener, a svájciak 17 éves reménysége egy kiválóan sikerült junior-VB után érkezett Garmisch-Partenkirchenbe. Hatalmas fölénnyel nyerte az ottani "hármas kombinációt" (lesiklás, óriás, szlalom) - érdemes lehet rá figyelni. A szuper-G-ben a junior-világbajnok Elena Curtoni 6. lett, nem szabad tehát alábecsülni a cím értékét.

 

Berecz Annának és Miklós Editnek szurkolhatunk (Zsuzsi 4)

Szuper-kombinációban is a lányok közt szurkolhatunk magyar indulóknak, a minden számban induló Berecz Anna mellett Miklós Edit is minden bizonnyal ott lesz a startnál.

Berecz Anna a szuper-G mellett talán ebben a számban érhet el igazán szép eredményt (igaz, az óriás a legjobb száma, de ott rengetegen indulnak előtte). Eddig ő volt a legjobb magyar versenyző, ennek megfelelő támogatottsággal. A legnagyobb gondja neki az volt, hogy nem könnyű a gyors számokra edzeni és versenyezni, pedig ő azokban a jobb. Nagyon bizonyítani akar, hogy megállja a helyét Edit mellett is - a szuper-G-ben Edit volt a jobb, most kettőzött erővel próbálhat bizonyítani. Ha jól jön ki a lépés, lehet egy 30-40 közötti helyezés a vége. Helyezése a szakági ranglistán: 368. (82,09)

Miklós Edit a lesiklóedzésekre is benevezett (a pletykák szerint komoly sportdiplomáciai csatározást folytatunk azért, hogy mégis elindulhasson a leggyorsabb szakágban is - nem jött össze, sajnos nem indulhat, Dave985), igaz, tegnap nem indult el. SC-ben is lehet szebb eredménye, de azt azért tudni kell, hogy a mostani pontszámaival itt is elég magas rajtszámmal fog indulni. A szuper-G-ben hajszállal szorult ki az első 30-ból, ami talán kicsit csalódás volt. Most kombinációban talán sikerül 30-ban lennie. Helyezése a szakági ranglistán: 369. (82,25)  

Szerkesztőségi tippelde:

Repens tippjei:
Női szuper-kombináció:
1. Maria Riesch (A szuper-G-ben nyújtott teljesítménye meggyőzött arról, hogy nem felejtett el síelni, és elbírja a hazai pálya által jelentett nyomást. Márpedig ha azt hozza, amit tud, nyerni fog.)
2. Lara Gut (Várakozásaim szerint a lesiklás eléggé szétszórja majd a mezőnyt, így a szlalomspecialisták reménytelen helyzetből indulhatnak. Gutnak ekkor lehet esélye a dobogóra.)
3. Wendy Holdener (Magyarázatot ld. fentebb - kíváncsian várom, valójában mennyit is ér az, ha valaki ilyen szinten leiskolázza a junior mezőnyt.)
(+1.: Daniela Merighetti már bizonyította egyszer, hogy gyorssízőhöz képest egész jó szlalomos. Hátha most is...)

Férfi szuper-kombináció:

Még korábban megírtam, csakazértsem változtatok... Értelemszerűen így csak az első 2-re tippeltem. Ivicában, akinek évek óta szurkolok, hatalmasat csalódtam... 31 éves, nem vagyok benne biztos, hogy látjuk még őt VB-n, szlalomban már nyert, ebben a szakágban minden bizonnyal soha nem fog.
1. Ivica Kostelić (Ezt talán nem kell magyarázni... Már megnyerte a szakági világkupát; sőt, tulajdonképp az összetettet is, nincs miért óvatoskodnia.)
2. Natko Zrnčić-Dim (Ivica remeklése neki is szárnyakat adhat, bár elég kockázatos tipp, közel annyira benne van a hiba a síelésében, mint Millerében.)
3. Aksel Lund Svindal (Címvédő, nincs is rossz formában - de valahogy mégsem az igazi. Persze, ha nem lenne Kostelić, így is mindent vihetne a Világkupában...)
(+1.: Nem akarom újra Feuzot említeni, úgyhogy Andreas Romar - a semmiből jött fel hirtelen a tágabb élmezőny mögé a finn srác az utóbbi hetekben)
 

Dave985 tippjei

Tippemet kedd délután adtam le, így még nincsenek pontos információm Vonn hogyléte felől, be meri-e vállalni a szuper-kombinációt, vagy beáldozza a sikeres lesiklás oltárán ezt a versenyszámot. A hölgyeknél az olimpiai bajnok Maria Riesch fölényes győzelmére számítok, véleményem szerint (esetleg Vonn kivételével) mindenkit meg fog verni már délelőtt, onnantól kezdve akár tartalékolhat is, műlesikló tudásával kimagaslik az indulók közül. A dobogó második fokára – talán kockázatos tipp – Nicole Hospot várom, a szlalomos konkurenciánál nagyságrendekkel jobb gyors síző, újabban sokat ront, végre neki is összejöhet valami siker visszatérése után, bár kétségtelen, hogy helyette inkább "Lizz" Görgl aspirálhat éremre. A harmadik helyre valamelyik amerikait várom, mivel szerintem Vonn nem indul pénteken, így Julia Mancuso a választásom.

A férfiaknál Ivica Kostelić hiányában a Raich-Svindål-Miller-Janka négyes ádáz küzdelmére számítok. Miller szurkolójaként így nem is mondhatok mást, minthogy egy dobogós lesiklást követően tekintélyes előny birtokában összehoz egy elfogadható szlalomot, ami a legjobb szlalomosnak számító Raich-hal szemben elegendőnek bizonyul majd. Benni mögött ezüstérmes pozícióba Svindålt várom. Bízom a másik horvátban, de szerintem nem fogja elbírni az éremesélyesség terhét.

Zsuzsi4 tippjei<

Lányok
- Riesch – otthon van, nagyon kell bizonyítani, és azért az idén rendben volt vele minden. Nem volt rosz SG-n sem.
- Görgl – szárnyakat kapott, és láthatóan nagyon jó a formája. És ő szlalomban is jól ott van.
- Vonn – talán addigra összeszedi magát, jobban lesz. HA nem lenne semmi baja, mindenképpen itt lenne. HA nemlesz jobban, akkor talán Anja Pärson lehet még ott.

Fiúk
- Janka – Ivica hiányában a kiegyensúlyozottság dönthet.
- Svindal- a nagy kedvenc, csak összeszedi magát
- Ligety – ő mindig okoz meglepetést, hiába nem volt a SG az igazi...

Juglans tippjei

Kostelić annak ellenére, hogy nem indul nálam a top-favorit volt, van és lesz. Így bármi történik, neki ott van az első helyen a helye. A távolmaradásáról pedig megvan a véleményem...

Fiúk:
1. Ivica Kostelić
2. Aksel Lund Svindal
3. Natko Zrnčić-Dim

Kostelić szerintem verhetetlen jelenleg, bármi kitelik tőle, nagyon jó formát mutat, és toronymagasan már megnyerte a VK-t. Aksel Lund Svindal felveheti a versenyt vele, és ha a szlalomot nem rontja el, akkor bejöhet a dobogó második fokára. Zrnčić-Dim szintén, ha nem hibázik, akkor szerintem meglepetés- (vagy nem is annyira meglepetés) emberként odaérhet. 

Lányok:
1. Maria Riesch
2. Elisabeth Görgl
3. Lindsey Vonn

Vonn első napi bizonytalansága után nem hiszem, hogy Riesch-nek ellenfele lenne (aztán lehet rámcáfol). Így szerintem hazai pályán, ha agyban nem szórakozza el Riesch, akkor megnyeri. Az első napi teljesítménye után pedig Görgl lehet talán a legnagyobb kihívója.

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes alpesi sí szuper kombináció alpesi sí világbajnokság világbajnoki előzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr432648668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása