HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild tovább javította mérlegét - Arber-Zwieselben is győzelmet aratott

2011.02.04. 20:37 :: juglans

Az első futam után a hazai drukkerek arcán szomorúság, a svédekén viszont öröm rajzolódhatott ki. A németek Maria Riesch-t, mint legnagyobb favoritjukat sirathatták, miután kiesett. A svédek viszont Pietilä-Holmner révén bizakodhattak a legfényesebb éremben, főként, hogy svéd edző tűzte a második futam pályáját. A végére azonban az osztrákok és leginkább Marlies Schild örülhetett, aki nagyszerű második futammal ismét győzedelmeskedett (ötödik győzelmét aratva idén). A második helyre az idén első dobogóját szerző Veronika Zuzulová állhatott, míg a bronzérmet a finn, Tanja Poutiainen szerezte meg. Holmner a 8. helyre csúszott vissza.

A hétfői megnyitóval kezdetét veszi a 44. Alpesi Sí Világbajnokság Garmisch-Partenkirchenben, a hölgyek Világkupa-mezőnye azonban már e hétvégén Bajorországba költözik, négy év elteltével ismét rendeznek versenyeket a Bajor-erdő két nevezetes hegycsúcsáról elnevezett síterepen, Arber- Zwieselben.

Már az 1970-es években otthont adott jelentősebb versenyeknek a terület, 1973 óta az EK, 1976 óta pedig a Világkupa mezőnyét fogadja a Német Sí Szövetség gondozásában életre hívott esemény. A legendás Ingmar Stenmark triplázása óta kizárólag a hölgyek érkeznek a Nagy Arberre, azon belül is csak technikai számokban – egyetlen kombinációt leszámítva. Mivel általában 3-4 évente látogat ide a mezőny, éremhalmozásról nem beszélhetünk, duplázni is csak három embernek sikerült, a lichtensteini Hanni Wenzelnek (1981, 1984), az olasz Deborah Compagnoni-nak (1997) és Anja Pärsonnak (2004). Az utolsó 2007-es viadalon óriás-műlesiklásban Tanja Poutiainen, szlalomban Marlies Schild aratott győzelmet. A mai versenynek is a finn és az osztrák klasszis volt a legnagyobb esélyese, természetesen a „földi” Maria Riesch-sel egyetemben. Az összetett második helyén álló Lindsey Vonn kihagyta a mai versenyt, miután hét közben a hinterreiteni óriás-műlesikló edzésen csúnyát bukott, beütötte a fejét. A helyszínen van, így nem kizárt, hogy holnap rajthoz fog állni.

Sajnos az utóbbi időszakban nincs szerencséjük a hölgyeknek az időjárással. Január közepén előbb Mariborban törölték a technikai hétvégét a 10 fokot is meghaladó hőmérséklet, s ebből fakadóan a versenyzésre alkalmatlan pálya miatt, majd múlt héten Sestriere-ben maradt el a lesiklás és a kombináció az erős szélre hivatkozva. A német szervezők ezt el szeretnék kerülni, így a mára várt viharos erejű légmozgás miatt úgy döntöttek, hogy felcserélik a két számot, így a mára kiírt óriás-műlesiklást szombatra tolták, míg a szlalomot az alacsonyabb magasságon kialakított, szélvédett helyen található pálya miatt ma rendezték.

Sok versenyző tegnap még a junior VB mezőnyét erősítette, míg ma már a VK-ban mérhette össze tudását.  Így a crans montanai kombináció győztese, Wendy Holdener, a tegnapi szlalomot 5. helyen záró Brittany Phelan és a 10. Emelie Wikström, a szerdai óriás-műlesiklásban induló Lena Dürr és aranyérmet szerző Sara Hector, továbbá a világkupán első ízben részt vevő, Martina Dubovská (tegnap az első futamban kiesett).

Az időjárási viszonyok valóban mostohák voltak. A fagypont körüli hőmérséklet mellé az első futamban a pálya tetején köd nehezítette a versenyzők dolgát, illetve a szél is erőteljesen fújt. A pályát a cseh, Pavel Štastný tűzte. A felső technikás részen sokan elvéreztek, és szinte nem volt olyan versenyző, aki tisztán, hiba nélkül át tudott volna jönni ezen a szakaszon.

A futamot a cseh Šárka Zahrobská nyitotta, csöppet sem hibátlan menetével, sokszor messze került a kapuktól, le-lecsúszott az ideális nyomvonalról. (8) Marlies Schild szintén hibázgatott a technikás részen, de így is sokkal jobban jött a cseh lánynál. (3) Tanja Poutiainen nagyjából tartotta az osztrákot, a 4. kapunál (sokakkal fogott ki később is ez a kapu - kulcspontja volt a futamnak) csúszott le az ívről, de gyorsan korrigálni tudott, így jó pozícióból várhatta a második futamot (4) Sandrine Aubert nem kockáztatott, csak célba kívánt érni. (17) Kathrin Zettel ugyanott vesztett teret, mint előtte szinte mindenki (6), nem úgy mint Maria Pietilä-Holmner, aki az egész pályán kontroláltan, de jó tempóval tette meg, az alsó lankás részen még Schild-re is hat tizedet vert. (1) Majd következett a németek nagy reménye, Maria Riesch, ám az öröm nem sokáig tartott, a technikás részen a súlypontja hátrakerült, menteni próbált, de az oldalára dőlt és kiesett; érthetően nem örült a kiesésnek, főként, hogy ha célba ért volna tovább növelte volna az előnyét összetettben barátnője, Vonn előtt - így még a szakági vezető pozícióját is elvesztette. Nastasia Noens nagy tempóval ugrott neki a pályának, amely a felső részen még előnyt hozott számára, a végére azonban jó pár tizedes hátrány lett az eredménye. (9) Újabb német következett, Christina Geiger sem tudta hozni a formáját, bár nem esett ki, mert visszagyalogolt egy rontott kaput követően, de utolsó lett (49) - kettőből kettő... Nicole Hosp igaz célba ért, de nagy hátrányt szedett össze (15), épp úgy, ahogy kis Riesch. Susanne a technikás részen tempóvesztéssel, és egy korántsem hibátlan menettel síelt át a célvonalon. (10) Veronika Zuzulová egy kitűnő futammal ért célba, a lankás részen - ahol verhetetlennek tűnt Holmner - két tizedet hozott a svéden. (2) Tina Maze már a pálya tetején összeszedett 1 másodperces hátrányt, amelyet a célig 4-re növelt. (31) Katharina Dürr szépen jött le a hegyről, a lankás részen vesztette el egy pillanatra az egyensúlyát, de célba ért, nem is rossz helyen... (5) Therese Borsen a technikás részen kellett hogy fékezzen, miután mélyre került. (7)



Rövid szünetet követően Lindsey Vonn következett volna, aki mint tudjuk nem állt rajthoz. Fanny Chmelar már az első szektorban majd egy másodperces hátrányban volt, a pálya elején vétett hibáját - nagyon mélyre került - vitte jó pár kapun át (14), Manuela Mölgg már ennél jobban jobb menetet mutatott, igaz a tempója nem volt igazán jó. (16) Frida Hansdotter messze a kapuktól vette az íveket, de nem jött rossz futamot (12), Ana Jelušić a kritikus (felső, technikás) részt szépen síelte meg, utána azonban akadtak problémái, többször is súlypontját vesztette, de mindig korrigálni tudta hibáját. (27) Nicole Gius nem vétett ennyi hibát, de lassú volt az élen állókhoz képest (15), nem úgy Michaela Kirchgasser, aki a már sokak által elrontott kapunál hibázott, és zökkent ki a ritmusból. (24)

Anne-Sophie Barthet komolyabb hibát nem vétett, még se tudott közel kerülni az élmezőnyhöz (20), Marina Nigg viszont egy szép, dinamikus menettel olyan neveket előzött meg, mint Hosp és Mölgg. (11) Bernadette Schild sok apró hibát vétett, amely nagy hátrányt jelentett számára. (22) Sarah Schleper közel sem jött jól, sokszor került messze a kapuktól, tele volt a futama hibákkal (32), ahogy Denise Feierabendé is, a svájci eléggé megszenvedett a pályával. (26) Nina Perner a felső részen szépen jött át, a lankás rész előtt viszont többször kellett korrigálnia (23); de Anna Goodman sem jött jól. (25) A harminc legjobb sorát Chiara Costazza zárta, a felső rész után csúsztak szét a lécei, és esett ki a ritmusból, bár ha ezt nézzük jó helyen, de így sem tudott továbbmenni a második futamba. (40)

A 30-on kívüliek közül a legelőkelőbb, 13. helyet Resi Stiegler foglalhatta el, az amerikai az első két szektorban még nagyon jól állt, de a végén több mint két másodperces hátrányt szedett össze. Továbbjutott még a fiatal, kanadai Marie-Michele Gagnon (19), és az olasz Irene Curtoni (21). A fiatal továbbjutók táborát erősítette még: Taina Barioz (28), Celina Hangl, aki az idei szezonban először síelt második futamot érő időt. (29) Végül, de nem utolsó sorban a 2011-es évben először került be a második futamba a kanadai Erin Mielzynski. (30)

Újonc:
Martina Dubovská (1992) - cseh: Junior VB: 31. hely (2011. Crans Montana - óriás-műlesiklás) Európa Kupa: 7 rajt - legjobb hely: 34. (2011. St. Sebastian - szlalom) FIS versenyek: 52 rajt - 12 dobogó - 5 győzelem.

 

A második futamra sem igazán akartak javulni a körülmények. A köd lejjebb szállt a pályán, már nem csak a felső részen, hanem a középsőn is megnehezítette a versenyzők dolgát és a szél sem enyhült. A pályát a svéd Anders Anderson tűzte, ami Pietilä-Holmner számára óriási előnyt jelenthetett volna, ám nem így lett. A pálya tűzése közel sem volt könnyűnek nevezhető, megtizedelte a résztvevőket, egymás után potyogtak ki, legyen az svéd vagy más nemzetbeli (mindösszesen 20-an értek célba), és nem nagyon láthattunk olyan versenyzőt, aki hibátlan futamot mutatott volna.

Elsőként a kanadai Erin Mielzynski vághatott neki a pályának, sajnos futamát nem láttuk - mint utána még jó pár versenyzőjét sem -, de nagyon jó menetet jött, hiszen rengeteg versenyzőt utasított maga mögé, és VK-pályafutása során először került be a legjobb 20 közé. (13) Celina Hangl sem szomorkodhatott, eddig ahányszor végigért a pályán 20-ban volt, ezt most is hozta (17), Tania Barioz sem jött rosszul, ám csak az előtte indulók mögött sikerült a célon áthaladnia (18), Ana Jelušić utolsó pontszerzőként fejezte be a mai szlalomot (19). A svájci Denise Feierabend sokadjára végzett a 15. hely környékén (15), Anna Goodman már nem lehetett ilyen büszke, hiszen a pálya lankás részén kiesett. A közvetítésbe Michaela Kirchgasser kiesésekor kapcsolódhattunk be, vagyis láthattuk, hogy már a pálya szélén áll. Nina Perner nem jött rossz futamot, apró hibákat vétett (14), ahogy Bernadette Schild menetére sem lehetett panasz. (12) Irene Curtoni neki rontott a pályának, amelyben benne volt a hiba vagy egy nagyon jó futam lehetősége, nála az előbbi jött be, először hátra, majd pár kapuval később előre került a súlypontja és kiesett. Anne-Sophie Barther mintha csak lemásolta volna Curtoni menetét, ugyanott hibázott ahol az olasz és ugyanaz lett a vége, ő is kiesett. Marie-Michele Gagnon szép menetet teljesített, bevállalós volt, de emellé nem társult nagyobb hiba, így átvette a vezetést - legjobb Vk szlalomos eredményét érte el. (7) Nicole Gius csak a pálya lankás részén 1,5 másodperces hátrányt  szedett össze, így sok jóra nem számíthatott. (16) Sandrine Aubert is a kiesők sorát erősítette, miután szétcsúsztak a lécei és elvesztette az egyensúlyát. Manuela Mölgg rá nem igazán jellemző módon célba ért, szép, ritmusos menetével sokat lépett előre. (4)

A szünet után Nicole Hosp következett, aki nagyjából az 5. kapuig jutott, amelyet a lába közé vett, miután lecsúszott az ívről és már csak így "tudta" bevenni. Fanny Chmelar se jutott le a célba, kétszer is az oldalára dőlt, elsőre még továbbment, de másodjára már kiszállt a versenyből. Resi Stiegler szintén hibázott - hátradőlt, de végül leért, igaz később kizárták; ugyanitt Frida Hansdotter szerencsésebb volt, nem vesztett annyit, ezután már nem nagyon hibázott. (11) Marina Nigg a technikás részen megfontolt síelést mutatott, nem is itt, hanem a középső részen esett ki. Susanne Rieschnek a bal lába fordult ki, majd lépett rá egy kapura, neve mellé pedig a DNF jelzés került. Nastasia Noens nem óvatos futamot mutatott, nekirontott a pályának, apróbb hibákat vétett (9), ugyanígy Šárka Zahrobská. (5)

A legjobb 7 sorát Therese Borssen nyitotta, bízva a svéd pálya előnyeiben - a remény itt ki is fújt: szétcsúsztak a lécei és rálépett egy kapura. Kathrin Zettel a pálya technikás részén nagyon szépen jött, nem hibázott, de a végére elfogyott, így nem tudta átvenni a vezetést. (6) Katharina Dürr volt a németek utolsó reménye, ám nem valószínű, hogy a 10. hellyel elégedettek lennének szurkolóik. Dürrnek a technikás részen csúszott le a lába, de tovább tudott menni. (10) Tanja Poutiainen nagy iramban vágott neki a pályának, a középső részig szépen ment, amikor előrebillent, de gyorsan javított, így nem került sokba ez a hibája. (3) Marlies Schild a pálya felső részén elkövetett hibája után a középső részen nagyszerű síelést mutatott, és óriási előnnyel ért célba. (1) Ez volt Veronika Zuzulová veszte. A szlovák a pálya kétharmadáig még előnyben volt, ám 3 tizedes hátránya lett a végén. (2) Schildet már csak a svéd Maria Pietilä-Holmner taszíthatta volna le az élről. Erre az esélye meglett volna, hiszen mint már sokszor szó volt róla, svéd edző tűzte a pályát, nem így lett... A technikás részen még nem akadt problémája, de a lankásabb részen elkövetett hibája nem hogy a dobogóba került, hanem a 8. helyre csúszott vissza.

 

Ahogy az már a bevezetőből is kiderült, címvédésre került sor Marlies Schild személyében (2007-es utolsó verseny is az ő győzelmével ért véget). E diadalával nagy lépést tett a szakági kristálygömb megnyeréséért - a szakági világkupában átvette Maria Riesch-től az első helyet. Az idei szezon 7 szlalomversenyéből eddig ötön ért célba, mind az ötöt megnyerte. 176 világkupa indulásából eddig 53-szor állhatott fel a dobogó tetejére.

2008. március 14. Veronika Zuzulová ekkor állhatott utoljára dobogón. Sokszor végzett már idén a legjobb 10-ben, de a 4. helynél (aspeni szlalom) előrébb még nem sikerült keverednie. Zwiesel valószínűleg belopta magát Zuzulová szívébe, hiszen első VK dobogóját is itt szerezte 2004-ben. 117 vk futamából eddig 9-szer állt a dobogón, de egyszer sem akasztották még a nyakába az aranyérmet.

Tanja Poutiainen 205. világkupa startján van túl, amely 44-szer végződött dobogós hellyel. Az idei szezonban eddig hatszor állhatott dobogón. Az összetett VK-ban harmadik helyre jött fel, letaszítva onnan Elisabeth Görgl-t, aki ma nem állt rajthoz.

 

 

A verseny részletes statisztikája ide kattintva elérhető Excel-formátumban!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr602639332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása