HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior-vb: Pärson nyomdokain Sara Hector az óriás-műlesiklás aranyérmese

2011.02.03. 12:53 :: Dave985

Elsősorban lehengerlő első futamának köszönhetően a svéd Sara Hector győzelmével ért véget a lányok óriás-műlesiklása a Crans-Montanán zajló junior-világbajnokságon. A szakági EK éllovasa, Lisa Magdalena Agerer révén első érmüknek örülhettek az olaszok, harmadik helyen pedig az a Wendy Holdener végzett, aki ezzel nagy lépést tett kombinációs győzelme felé. A magyarok közül Hellner Donáta a 44. helyen végzett, Döme Zsófia kiesett. Az Univerziadén osztrák és francia sikert hozott a szuper-kombináció, Berecz Anna nem ért célba, a két magyar fiú a mezőny második felében zárt.
 
Az elmúlt három nap a lesiklásról szólt, szerdán és csütörtökön már a technikai számok kedvelői csillogtathatták tudásukat. Az óriás-műlesiklás „korosztályos világranglistájának” éllovasa, Lara Gut az e hétvégén következő zwieseli hétvégére, ill. a felnőtt vb-re készül, de rajta kívül is több ismert név szerepelt a rajtlistán. Gut hiányában Lena Dürr számított a verseny elsőszámú esélyesének, még azzal együtt is, hogy az utóbbi időben nincs kitörő formában a világ legjobb 30 óriás-műlesiklója közt számon tartott német. Számításba kellett venni a címvédő Mona Løsethet, az Európa-kupa idei éllovasát, az olasz Agerert és a második helyezett német Horneket, nem is beszélve a betonerős svájci, svéd és osztrák csapatról.
 
Az olasz edző alaposan megnehezítette a lányok dolgát, trükkös, kegyetlenül nehéz kombinációkkal megvadított pályát állított össze a 120 főt számláló mezőnynek, nem csoda, hogy a végére csak 44-en maradtak…
 
Mona Løseth volt az első vezéráldozat, alig botorkált néhány métert, már az első letörésnél tempót vesztett, majd ki is esett. A címvédőről azért tudni kell, hogy sérüléséből csak az elmúlt hetekben épült fel, mindössze két éles versennyel hangolt a világversenyre. Lena Dürr sem favorithoz méltóan teljesített, nehezen találta a ritmust, két másodpercet szedett össze az éllovashoz képest, az aranyéremről lemondhatott. Már tegnap is lehetett érezni, nincs minden rendben Ramona Siebenhofernél, éremesélyesként csak a 24. hely jutott neki. Kapitális hibáját követően a lankás részen újból lendületet kellett vennie, eltűnt a középmezőny süllyesztőjében. Az összetett Európa-kupa éllovasa még rosszabbul járt, Jessica Depauli szintén a kiesők során gazdagította. Veronique Hronek is megszenvedett a pályával, de célba ért, ebben a pillanatban hármas német vezetést mutatott a kijelző.
 
Hatodikként érkezett Sara Hector, s megdöntötte a germán uralmat. A leírások szerint tobzódott az önbizalomtól, jelentős tempó mellett sem lehetett felfedezni egyetlen apró megingást sem síelésében. Két másodperces előnnyel demoralizálta a célban állókat és a fent várakozókat egyaránt. Lisa Magdalena Agerer is szépen, ritmusosan kerülgette a stanglikat, a végén így is szűk 6 tizedes hátrányt konstatálhatott. A következő tíz induló csak a francia Adeline Baud (4.) és a lichtensteini Rebecca Bühler (6.) emelhető ki, a svéd Eklund nagyot rontott, másik két honfitársa (Wikström, Swenn-Larsson), a norvég Sejersted és Fausa, Curtoni és az osztrákok mellett pedig kaput tévesztettek.
 
A hátralévők közül még két svájci lányt emelünk ki. Az egyik természetesen Wendy Holdener, aki remek futammal letaszította a pillanatnyi dobogóról Baud-t, a másik Andrea Thürler, aki 40-es rajtszámmal befurakodott a legjobb 10 közé. A magyarok közül Döme Zsófia sajnos kiesett, Hellner Donáta (117-es rajtszám) nagy hátránnyal lebotorkált a célba.
 
A második futam tűzése már nem volt annyira vészes, vigyáztak is a lányok, kevés volt a kiesés. Elsőként a nap meglepetésemberét emeljük ki. A kanadai Madison Irwin (10.) a legjobbak is vetekedő második futammal beverekedte magát a TOP-10-be, mindezt 55-ös rajtszámmal. A délután legjobbja Veronique Hronek volt, aki ezzel három emberen is áthámozta magát, köztük volt a végül hatodikként zárt Lena Dürr is. Amikor Wendy Holdener következett, már a dobogóért izgulhatott Hronek, nem is teljesen alaptalanul, a svájci lány ugyanis bőségesen adta el a tizedeket majdnem másfél másodperces előnyéből, de a célban 26 századot így is megőrzött belőle, vagyis az újabb dobogóját bebiztosította. Sőt, merészebb tervei is lehettek, mivel Agerer hozott előnye sem volt soknak mondható. Az olasz színekben versenyző osztrák lány ugyanakkor kitett magáért, még vagy 5 tizedet pakolt hozzá fórjához, így magabiztosan hozta a második helyet. Sara Hector nem volt más dolga, mint tartalékolva, biztonsági síeléssel leérjen a célba, ezt rutinosan meg is oldotta. Legalábbis a hivatalos honlap így elemezte a svéd futamát, aminek végén mindössze 16 századdal meg tudta nyerni a versenyt. Hellner Donáta újra leért a 44. helyen, ismét gyenge idővel, összesítésben csak az előtte zárt lett lánytól kapott mintegy nyolc másodpercet.
 
Sara Hector 2007 decembere óta szerepel az FIS- versenyeken, összesen 10 dobogós helyezésnél tart, melyek zömét hazai havon szerezte. Következő szezonban az EK-ban is bemutatkozott, hat pocsék verseny után belelendült, rendszeres pontszerzőként hívta fel magára a figyelmet a két technika számban. Első világversenyén (EYOF= európai fiatalok számára kiírt olimpiai fesztivál) a 4. helyen végzett óriás-műlesiklásban, a junior-vb-n viszont nem jött ki a lépés, csak egy 24. helyre tellett tőle. A 2009-es EK-idényben elindult vele a szekér, három dobogós helyezéssel az összetett TOP-10-ben végzett, a Világkupában is bemutatkozott, sőt, pontot is szerzett, a vb-ről pedig egy szlalomos bronzéremmel térhetett haza. Idén egy EK-győzelem, svéd A- kerettagság után következett a mai junior-világbajnoki cím. Anja Pärson nyomdokain ő is óriás-műlesiklásban aratta első nemzetközi sikerét.
 
Lisa Magdalena Angerer Ausztriában él, a tiroli lány valamiért kiskorától kezdve mégis az olasz szövetség égisze alatt versenyez. 2006 utolsó heteiben ban mutatkozott be FIS- versenyeken, három hónappal később már győzelemnek örülhetett. A következő szezonban az EK-ban is szerepelt, de említésre méltó eredményt alig-alig ért el. Az évek során azért begyűjtött öt olasz junior-bajnoki címet, „óriás”-ban és Szuper-G-ben. 2009-ben végre nemzetközi mezőnyben is mutatott valamit, rendszeresen a legjobb 10 között szerepelt kedvenc számában, majd a szezon végén olasz bajnoki ezüstérmes Szuper-G-ben. A junior-vb-n közben 12. helyen zárt „óriás”-ban. Sérülésekkel teletüzdelt szezon után jól sikerült a felkészülése, ennek örömére a söldeni VK- idénynyitóra benevezték az olasz csapatba. Pontot ugyan az ezt követő három versenyen sem szerzett, az Európa-kupában viszont megnyerte az első két óriás-műlesiklást, aminek köszönhetően jelenleg is vezeti a szakági tabellát. Mostani ezüstérme választott hazája első medáliája ezen a junior-vb-n.
 
Wendy Holdener 15 évesen kezdte meg szereplését az FIS- versenyeken, ahol rendszeres TOP-10-es helyezések után 2010 elején megszerezte első győzelmét, majd néhány héttel később az ötödik helyen végzett a junior-vb-n, a svájci bajnokságon pedig éppen csak lecsúszott a dobogóról, ugyancsak lesiklásban. Univerzalitására jellemző, hogy a ranglista szerint korosztálya legjobbjaként zárta ezt a szezont a két gyors számban, kombinációban, valamint szlalomban, de óriás-műlesiklásban sem adta alább a második helynél. Jutalmul nyáron a nemzeti csapattal edzhetett Új-Zélandon, majd idén bemutatkozhatott a Világkupában is, ahol eddig két TOP-20-as eredményt jegyez, mindkétszer szlalomban. Akár két junior vb-n is indulhatna a jövőben, még annyira fiatal. Pontosan 10 év után egy bizonyos Fränzi Aufdenblatten győzelme óta ő az első svájci, akinek érmet sikerült szereznie ebben a számban junior-vb-ken.
 
Az utolsó műlesikló verseny előtt Holdener esélyei igencsak megnőttek a hármas kombináció megnyerésére, miután legnagyobb ellenlábasai közül Sejersted és Depauli is „nullázott”, a többieknél viszont sokkal jobb szlalomos.
 
A férfiak második lesikló edzésén a szlovén Boštjan Kline (1:37,42) teljesítette leghamarabb a pályát, mögötte 1-2 tizedes lemaradással két osztrák, Frederic Berthold és Johannes Kröll következett. Az első edzést nyerő Justin Murisier újra szárnyalt, ez az ötödik hely élesben a kombinációs aranyat jelentené számára, minekután sem az osztrák Kriechmayr (11.), sem a francia Faivre (24.) nem remekelt ezen a napon sem.
 
 
 
Hétfőn hóvihar pusztított Erzurumban, így a rendezők úgy döntöttek, hogy megcserélik a szuper-kombináció versenyszámait, rendhagyó módon az előzetes tervek szerint kedden tartották meg a műlesikló futamot, az elhalasztott Szuper-G-t a szünnapon tudták le az egyetemista sportolók. Szerencsére tegnap nem volt semmi probléma, hétágra sütött a nap, a szél erőssége sem fokozódott. A lebonyolítás persze nem tért el a megszokottól, elsőként a legjobb 30 síelő érkezett fordított sorrendben, majd miután lekerült a lepel a dobogósok kilétéről, leengedték a többieket is.
 
A lányok versenyében a második időmérési pont előtt nem sokkal sajnos kaput tévesztett Berecz Anna. Hatalmas tempóban síelhetett, mivel az első szektorban az abszolút harmadik időt teljesítette, kár volt ezért a hibáért, mert könnyen a legjobb 15 között találhatta volna magát a végelszámolásnál.
 
A verseny érdekesebbik fele az öt legjobb szlalomos idővel rendelkező síelőnél vette kezdetét. A Romániában elszármazott, francia színekben versenyző Aude Aguilaniu egészen szenzációs alsó szakasszal űridőt síelve állt élre, s mivel a hátralévő négy lányból épp azt a hármat választotta el tőle csak néhány tized, akik gyorssízőként keresik kenyerüket, a toronymagasan listavezető szlovák egyértelműen technikai síző, igencsak megemelkedtek esélyei. Az őt követő Chiara Carratu, aki bronzérmet szerzett a múlt szombati Szuper-G-ben, rontott a pálya alsó szakaszán, így nemhogy a franciára nem jelentett semmiféle veszélyt, még a korábban lesikló lengyel Carolina Chrapek (5.) és a svéd Veronica Smedh (6.) is beelőzte. Charline Vion (3.) sem konkurált egy pillanatig sem a franciával, a választott tempót viszont hiba nélkül végigvitte, a pillanatnyi második helyről fenntartotta érmes reményeit. Erika Ghent (2.) a felső részen még némiképp növelte is 4 tizedes előnyét, a végén aztán ő sem tudott mit kezdeni a francia részidőjével, összességében 31 századdal elmaradt tőle. Barbora Lukáčová már 1,41 százados előnnyel állt rajthoz, mégis egy pillanatig nem volt esélye a győzelemre, sőt, egy hajszállal a dobogóról is lecsúszott.
 
Az 1988-as születésű Aude Aguilaniu 2003 óta indul különféle FIS- versenyeken, azóta hét győzelmet aratott, az Európa-kupában egy hatodik helyezés a legjobbja óriás-műlesiklásban. Szlalomban egykor junior francia bajnokságot nyert, legnagyobb eddigi sikere azonban kétségtelenül 2007-hez köthető, amikor is második helyen végzett Szuper-G-ben hazája nemzeti bajnokságán. 2008-ban indult öt VK- versenyen, de esélye sem volt pontszerzésre.
Erika Ghent sem járt még soha ilyen magaslatokban. 18 dobogós helyezés, közte nyolc győzelem a mérlege FIS- versenyekről, az utóbbi időben inkább Szuper-G-ben és szuper-kombinációban jeleskedik.
Charline Vion hét pódiumnál tart, az EK-ban még szerepelt, legjobb eredménye egy 8. helyezés, az alternmarkti lesikláson szerezte, ezen kívül semmi említésre méltó.
 
 
A férfiak versenyéről szóló beszámolónkban két nagy előrelépést említünk meg elsőként: az orosz Alekszander Vasziljev (6.) és a svájci Sandro Boner (5.) öt százados eltéréssel remek részidőt futottak, húszon túli pozícióból előreverekedték magukat a legjobb hat közé. Egészen Adam Zika (3.) menetéig, a Szuper-G cseh bajnoka néhány tizeddel még őket is felülmúlta, s imponáló magabiztossággal, egy másodpercet is meghaladó előnnyel vette át a vezetést. A következő három versenyzőt gond nélkül átugrotta, a szlalom után a harmadik helyet elfoglaló Bernhard Graf (1.) viszont már tekintélyes előnnyel vágott neki a futamnak, mivel mindössze négy tizedet kapott a csehtől, simán élre állt, mint kiderült, megnyerte a versenyt. Az amerikai Grant Jampolsky (4.) végig késésben volt, nehezen találta az optimális nyomvonalat, zaklatott menetének végén a dobogóról is lecsúszott. Calle Lindh (2.) 48 századdal járt előrébb, de már az első szektorban odalett előnye, Zikát néhány tizeddel azért maga mögött tartotta. Érdekesség, hogy pont ez a három sportoló állhatott fel dobogóra a Szuper-G-t követően is, igaz, egészen más sorrendben.
A magyarok közt fordult a kocka, a gyorsabb számban Bene Márton szerepelt jobban, aminek köszönhetően előlépett az 52. helyre, Szepesi Bertold az 55. helyen zárt. 
 
Bernhard Graf anno nagy ígéretnek számított, a 2007-es junior-vb-ről egy ezüst- és két bronzéremmel térhetett haza, a két gyors számban és kombinációban osztrák junior bajnokságot is nyert. Azóta elkerülték a sikerek, négy futamot nyert ugyan FIS- versenyeken, egyet az EK-n, az összetett második helyén zárt. A Világkupa- csapatban mégsem ragadt meg, azzal együtt sem, hogy egyetlen befejezett versenyével kvalifikálta magát a felnőtt világbajnokságra, ahol aztán kiesett a szlalomban.
Calle Lindh szerepelt ugyan többször a junior-vb-n, az EK-n, egy alkalommal még a Világkupába is meghívták, de számottevő eredmény nélkül érkezett az Univerziadére. Eddig két éremnél tart.
A 22 éves Adam Zika négy junior vb-n is a cseh válogatottat erősítette, eddigi legjobb eredménye egy 25. helyezés Garmischból óriás-műlesiklásban. Tizenháromszor állt dobogón FIS- versenyen, ebből nyolcszor győzni tudott. A szezon első három óriás-műlesiklásán rajthoz állt a Világkupában is, de pontot nem tudott szerezni. Szuper-G-s aranyérme után ma szerzett egy bronzérmet is.

1 komment

Címkék: alpesi sí óriás műlesiklás szuper kombináció magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr342635675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.02.03. 17:24:40

Ilyen az, amikor az ember csak beszámolók alapján ír cikket, nem látja magát a futamot. Szó nem volt róla, hogy Hector őrizte volna előnyét. Az egyik balos kanyarban hátrakerült a súlypontja, hónaljával súrolta a havat. Köszönjük, FISalpine. Legalább saját videójukat megnézhetnék, ha már felrakják:

www.fisalpine.com/place/Crans-Montana,44.html
süti beállítások módosítása