HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior-vb: Norvég aranyérem lesiklásban

2011.02.02. 11:04 :: Dave985

A vasárnapi és hétfői tréning után éles versenykörülmények közt sem talált legyőzőre a norvég alpesi sí női szekciójának megmentőjeként beharangozott Lotte Smiseth Sejersted. A norvég kicsivel több, mint 3 tizedes előnnyel nyert lesiklásban. Két oldalán a hazai közönség kedvence, Wendy Holdener és egy oszták meglepetésember, Cornelia Hütter állhatott fel még a dobogóra. Az Universiadén megfordult a világ, szlalommal vette kezdetét a szuper-kombináció, a hölgyeknél a szlovák Lukáčová, a férfiaknál a svéd Carl Lind vezet. Berecz Anna önmagához képest jól teljesített leggyengébb számában, a 25. helyről várja a folytatást.

A Crans-Montanán rendezett 30. Alpesi Sí Junior Vb harmadik napján végre a lányok is bizonyíthatták tudásukat, felkészültségüket, két gyakorlás után immáron élesben is lesíeltek a „Piste Nationale” elnevezésű pályán. Felnőtt világbajnokságok (Kandahar jön, előre félek!...) és olimpiák alkalmával nyomon követhettük, mi történik, amikor nőket engednek rá a felnőtteknek készült lesikló pályára. Túl meredek, túl gyors, túl agresszívek az ugratók, veszélyesen huplis a pálya. Nos, ezek a problémák ma is felmerültek, dacára annak, hogy ezen a lejtőn hölgyek is rendszeresen versenyeznek. Mármint a Világkupáról és EK-ról beszélünk, ezen a világversenyen viszont 15-20 esztendős lányok és fiúk vetélkednek, jórészük soha nem tapasztalt ehhez fogható nehézségeket. A magyar csapat inkább nem kockáztatott, a lányok eleve csak a technikai számokra érkeztek, a fiúk pedig a ma délelőtti terepbejárás után döntöttek úgy, hogy inkább „odahaza” készülnek a szezon további részére.
 
Mivel a rajtlistán szereplő lányok nagy része epizodista a Világkupa- futamokon, alacsonyabb kategóriás versenyeken elért dobogóik száma pedig nem feltétlenül mértékadó mutató, így jobb híján újfent a „korosztályos világranglistát” vesszük górcső alá. Lara Gut (4,82; 11.) természetesen toronymagasan vezeti a 15-20 évesek közti tabellát, ő a garmischi vb-re készül, ott is éremesélyes. Hiányában a szlovén Tina Robnik (16,91; 62.) rendelkezik a legjobb mutatókkal, ám ő, a szintén esélyes svájci Melissa Voutaz (20,34; 70.) mellett bukott az első edzésen, állítólag mentőhelikopterrel vitték őket kórházba. Így is maradt hat svájci, három osztrák, egy francia és az olasz Elena Curtoni (21,90; 81.), akik megállíthatták Sejerstedet (20,48; 71.) a győzelem felé vezető úton.
 
Az FIS beszámolója szerint az edzésekhez képest közel két másodperccel gyorsult az eljegesedett pálya, a versenyzők azonban gyorsan és könnyedén alkalmazkodtak a nagyobb sebességhez. A német Lisa Magdalena Angerer (14.) közepes alapideje után két felejtős menet következett. Már a negyedikként érkező osztrák Tamara Tippler (11.) átvette tőle a vezetést 12 századdal, amit aztán a másik német esélyes Veronique Hronek (12.) futamát követően is meg tudott őrizni.
 
A hazaiak fiatal üdvöskéje, Wendy Holdener (2.) már egészen más dimenzióban síelt, dinamikus síeléssel közel másfél másodpercet vert a németre, s hamar be kellett látni, csak extra teljesítménnyel lehet ezt az időeredményt felülmúlni. Ramona Siebenhofer (24.) messze várakozások alatt szerepelt, rendszeres VK- résztvevőként többet vártak tőle a sógorok. Corinna Suter (20.) és a titkos esélyesként számon tartott francia Jennifer Piot (14.) is csak a középmezőnyben foglaltak helyet. Az idei összetett Európa Kupa listavezetője, Jessica Depauli (4.) viszont időlegesen bejött a svájci mögé a második helyre, kicsivel több, mint 4 tizeddel maradt el tőle. Priska Nufer (6.) csak századokkal kapott ki az osztráktól, vagyis a verseny ezen szakaszában két svájci állt a képzeletbeli dobogón. A Világkupa utóbbi fordulóin rendszeres pontszerzéseiről berobbanó Elena Curtoni (10.) ma csalódást okozott, nem érezte a pálya ritmusát, sok volt menetében a késés.
 
A sorban tizenharmadikként az utolsó osztrák reménység, Cornelia Hütter (3.) következett, volt olyan szektor, amiben már-már Holdenerre is veszélyt jelentett, végül „csak” honfitársát taszította le a dobogóról 9 százados különbséggel. Egészen a 22-es rajtszámmal, vagyis a kiemelt csoport utolsó tagjaként induló norvég Lotte Smiseth Sejerstedig (1.) nem láttunk (volna) értékelhető menetet, ő azonban valamennyi szektoridő után a célban is az első helyre rangsorolódott, könnyed 34 századdal vette át a vezetést. A továbbiakban még a hátralévő svájciak beférkőztek a legjobb 10 közé (Joana Hähler (5.) és Andrea Thürler (7.)).
 
 
Lotte Smiseth Sejersted Bærumban született, de kiskorától kezdve Oslóban él. 2006 vége óta szerepel az FIS- versenyeken, EK-n, zömmel a mezőny hátsó fertályában, az első komolyabb eredmény a 2007-es junior-vb-hez köthető, ahol Szuper-G-ben a 16. helyen végzett. Ez a siker olyannyira megnövelte önbizalmát, hogy nem sokkal később FIS- futamot, 16 évesen norvég bajnoknak mondhatta magát lesiklásban. A következő szezonban ismét csak hazai terepen termett babér számára, mígnem a 2009-es garmischi vb-n ezüstérmet szerzett lesiklásban, majd egy évre rá bronzot, továbbá egy újabb ezüstöt kombinációban. Időközben megnyerte az összetettet az Ausztrál- Új-zélandi Kupában, bemutatkozott a Világkupában is, ahol eddig öt pontszerzésnél tart. Torill Fjeldstad és Andrine Flemmen nyomdokain haladva a norvég női alpesi sí nagy ígérete.
 
Wendy Holdener 15 évesen kezdte meg szereplését az FIS- versenyeken, ahol rendszeres TOP-10-es helyezések után 2010 elején megszerezte első győzelmét, majd néhány héttel később az ötödik helyen végzett a junior-vb-n, a svájci bajnokságon pedig éppen csak lecsúszott a dobogóról, ugyancsak lesiklásban. Univerzalitására jellemző, hogy a ranglista szerint korosztálya legjobbjaként zárta ezt a szezont a két gyors számban, kombinációban, valamint szlalomban, de óriás-műlesiklásban sem adta alább a második helynél. Jutalmul nyáron a nemzeti csapattal edzhetett Új-Zélandon, majd idén bemutatkozhatott a Világkupában is, ahol eddig két TOP-20-as eredményt jegyez, mindkétszer szlalomban. Akár két junior vb-n is indulhatna a jövőben, még annyira fiatal.
 
Két nagyágyú után kétségtelenül kakukktojásnak tűnik Cornelia Hütter, pedig tavaly két napon belül a juniorok és a felnőttek közt is 5. helyen végzett a nemzeti bajnokságban, lesiklásban. További öt dobogós helyezést szerzett különböző alacsonyabb rangú versenyeken. Még nem robbant igazán, egyedül lesiklásban szerepel a ranglista legjobb százában.
 
Szintén tegnap tartották a férfiak első lesikló edzését, melyen kisebb meglepetésre az inkább technikai számokban remeklő svájci Justin Murisier (1:38,12) érte el a legjobb időt, de mindössze 5 századdal verte meg az osztrák Johannes Kröllt. Négy osztrák fért be egyébiránt a legjobb öt közé, a ranglistát vezető Vincent Kriechmayr csak a 21., a kombinációs aranyéremre hajtó Mathieu Faivre az 50. helyen zárt, utóbbi vélhetően rontott.
 
 
 
A hétfői viharos szél és hózápor miatt felfordult a világ a XXV. Téli Universiade szuper-kombinációs versenyén, miután kivételesen a szlalommal kezdtek a síelők. A hölgyeknél a műlesikló specialista szlovák Barbora Lukáčová (45,42) érte el a legjobb időeredményt, csaknem teljes másodperccel megelőzve az amerikai Erica Ghentet, aki ezzel a verseny nagy esélyesévé lépett elő, mivel szombaton 4. helyen zárt Szuper-G-ben. Harmadikként a francia Charline Vion zárt. A jó gyorsasági sízők közül Carratu-nak egy, Aguilaniu-nak másfél, Chrapeknek kettő másodperces a lemaradása. Abszolút helytállt Berecz Anna, aki 49,76-os időeredménnyel a 25. helyen zárt, s amennyiben hozza legalább szombati formáját, újabb 15 körüli helyezéssel örvendeztethet meg minket.
 
Innentől repens veszi át a szót:
 
 
A férfiak kisebb csúszással kezdték ugyan a szuper-kombináció mára kiírt szlalom részét, de végül rendben lezajlott a futam, igaz, sűrű hóesésben. Az első két síző rögtön le is rendezte egymás közt a lényegi kérdést: a másodikként rajtoló svéd Carl Lind nyerte a futamot, három tizeddel megelőzve az elsőként induló amerikai Grant Jampolskyt. (Az amerikai egyébként kétszer rajtolt el, elsőre ugyanis nem működött a rajtgép - pár perc alatt némi kalapácsolással megoldották a törökök.) Fél másodperces hátránnyal érkezett a 3. helyre (12-es rajtszámmal) a Vk-ban is már megjelent osztrák Bernhard Graf, a negyedik monacói Olivier Jenot viszont már bőven egy másodperc feletti hátránnyal zárt. Nagy bravúr az 52-es rajtszámmal 6. helyre síelő francia Gabriel Rivas teljesítménye, a szuper-G-ben várhatóan jól szereplő cseh Adam Zika pedig mintegy másfél másodperces hátránnyal, a 8. helyről próbálhat előrelépni. Nem lesz könnyű dolga: a szuper-G-t nyerte ugyan január 30-án, de mögötte épp Lind és Graf végzett, ennek tükrében soknak tűnik az a másfél másodperc.
 
 
Mindkét magyar célba ért, a 64-essel induló Bene Márton lehet elégedettebb: néhány századdal megelőzte a 48-assal induló Szepesi Bertoldot (55. és 56. hely). Viszonylag kevés volt a kieső, közülük talán a szuper-G-ben élvonalba tartozó svéd Douglas Hedint, és a Vk-ban is már szerencsét próbáló szlovák Šimon Štancelt lehet kiemelni. A legkomolyabbnak tűnő kiesést a szlovén Blaž Ogorelc szenvedte el: egyszerűen nekisíelt egy kapunak, alighanem a térdszalagja bánta.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí szuper kombináció magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr422633002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása