HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior-vb: Kettős svájci győzelem szlalomban

2011.02.01. 11:45 :: Dave985

Megvédte címét műlesiklásban Reto Schmidiger, miután hatalmas, másfél másodperces fölénnyel verte honfitársát, a Világkupán rendszeres pontszerzéseivel bizonyító Justin Murisier-t. A dobogó harmadik fokára egy francia, Mathias Rolland állhatott fel. A kombináció utolsó, lesikló résztávja előtt Mathieu Faivre sikere valószínűsíthető, a tegnapi ezüstérmes, lesikló specialista Kriechmayr nagyon elrontotta mindkét futamát. A mezőny több mint fele kiesett, két magyar zárt a helyezettek közt, Bujtás Csaba az 52., Kékesi Márton az 55. helyen.
 
 
A nyitószám, vagyis a fiúk óriás-műlesiklása nem igazolta a svájciak optimista reményeit, elmaradt az éremszerzés, Murisier-nek csak a 7., Schmidiger-nek a 9. hely jutott. A mai szlalom előtt mindenki fogadkozott, hogy kiköszörülik a csorbát. Ehhez azért volt néhány szava a ranglistavezető francia Faivre-nek, valamint az előző napi győztes Pinturault-nak, vagy épp az osztrák különítménynek.
 
Helyszíni tudósítónk beszámolója alapján (nem vagyunk kispályások;)) tudjuk, hogy a vasárnaphoz hasonlóan tegnap is hétágra sütött a nap, ami nem tett jót a pályának, méretes kádak keletkeztek, így már 30-on túl is komoly nehézségekkel kellett szembenézniük a versenyzőknek, nem is beszélve szegény magyarjainkról. A magyar csapat egyébiránt tegnapelőtt este részt vett az ünnepélyes megnyitón, volt ott minden, zászlós felvonulás, zene, buli, szórakozás. Itt jegyezzük meg, hogy Hellner Donáta személyében még egy magyar is csatlakozott a csapathoz, ő a két technikai számban áll majd rajthoz.
 
A „Piste Mont Lachaux” lejtő meredeksége és a pálya romlása mellett a versenyzőknek a tűzéssel is alaposan meggyűlt a baja. A francia megbízott fantáziája nem nagyon ismert határokat, palettáján a széttűzött kapuk mellett éppúgy szerepeltek a „sorozók”, mint az átfordítók. Nem csoda, hogy úgy hullottak a srácok, mint a legyek, a 162 indulóból csak nyolcvanöten folytathatták délután.
 
Az első négy síelőnél érdekes helyzet állt elő, mindannyian rajtszámuknak megfelelő pozícióban végeztek az első futamban. Elsőként az óriás-műlesiklás immáron kétszeres junior világbajnoka állította fel azt az etalont, Alexis Pinturault újra kirobbanó magabiztossággal vette az akadályokat, dominanciájára jellemző, hogy az őt követő, amúgy szintén hibátlan menetet teljesítő finn Victor Malmström is jelentős, 7 tizedes hátrányt szedett össze, már délelőtt. Akárcsak az előző nap, szlalomban is harmadik helyről várhatta a folytatást Reto Schmidiger, a másik svájci, Justin Murisier további 6 tizeddel rosszabb idővel végzett a negyedik helyen. A ranglistavezető Faivre-nek nagyon kemény pillanatai voltak, nem sok választotta el a kieséstől, majdnem három másodpercet kapott honfitársától, ennek ellenére jó eséllyel pályázott még egy erős TOP-10-es eredményre, annyival jobb ő egy-két kivételtől eltekintve a teljes mezőnynél.
 
Méretes szakadék tátongott a 44 másodperces időeredményekre képes élmezőny és a 46-47-es, amúgy kiélezett középmezőny között. Elképesztő csillaghullásnak lehettek szemtanúi a kilátogatók. Az osztrákok kínosan gyenge napot zártak, Lukas Tippelreither, Frederic Berthold és Martin Bischof már az első futamot sem tudták befejezni, Marcel Mathis és Roland Leitinger délután szálltak el, bár ők is már délelőtt kilátástalan helyzetbe hozták magukat. Egyetlen helyezettjük a tegnapi ezüstérmes Vincent Kriechmayr, aki 109-es rajtszámmal a bravúros 33. helyig tornázta fel magát, így életben tartott halovány esélyét a hőn áhított kombinációs győzelemre.
 
Szintén az első futamban búcsúzott a norvég csapat két ásza (Solevaag és Christensen), a finn Samu Torsti, a kiemelt csoportban induló amerikai Michael Ankeny ugyan elérte a célvonalat, de csak kiadós hegymászást követően.
 
A délutáni folytatásban sem változott a helyzet, rengeteg volt a rontás, így járt a legjobb tíz közé pályázó Johan Pietilä-Holmner és a német Stefan Stuitz. A második futam legjobb idejét a kanadai Philip Brown teljesítette, aki ezzel a mutatvánnyal jelentősen előre is lépett, meg sem állt a 10. helyig. Mathieu Faivre (7.) is javított néhány helyezést, összességében megmaradt a nagyjából három másodperces lemaradás az éllovassal szemben, s mivel a lesiklás favoritjával, az osztrák Kriechmayr-rel viszonyítva ennek dupláját gyűjtötte össze, komoly esélyekkel pályázik még így is a kombinációs aranyéremre.
 
Amikor az utolsó ötöshöz érkeztünk, az szlovén Klemen Kosi (4.) vezette a listát, megelőzve a finn Santeri Paloniemit (30-as rajtszámmal az 5.) és a kanadai Erik Read-et. (6.) A francia Mathias Rolland-nak már fél másodpercet is meghaladta az első futamból hozott fórja, amit újabb nagyszerű menettel nagyrészt sikerült is megőriznie. A verseny ezen szakaszában aligha gondolta volna, hogy éremmel a nyakában fejezi be a napot. A hátralévőknek vagy komoly volt az előnye, vagy sokkal magasabban jegyezték őket a ranglistán.
 
Justin Murisier-re átragadt a szépszámú közönség frenetikus buzdítása, kíméletlenül nekiesett a pályának. El is követett egy nagyobb hibát, de folytatni tudta, mi több, még növelni is tudta előnyét, a végén 49 századdal vette át a vezetést a franciától. Reto Schmidiger ellenben minden szinten makulátlan síeléssel vétette észre magát, csaknem egy teljes másodperccel verte honfitársát a második futamban, összesítésben 1,57 százados differenciát jelzett az eredményjelző. Hiába volt a soktizedes előny, a finn és a francia komolyan felköthették azt a bizonyost. Victor Malmström már az első időmérési pontnál hátrányba került, majd a pálya felénél nagy igyekezetében rálépett az egyik kapura. Alexis Pinturault előnye is drasztikusan csökkent, ő valamivel továbbbírta, de aztán elragadta őt is a lendület, a szurkolók ünnepelhettek, kettős svájci győzelem született szlalomban.
 
Reto Schmidiger az első síelő a junior világbajnokságok 1982 óta íródó történetében, aki két egymást követő évben meg tudta nyerni a műlesiklást. Az SC Hergiswil sportolója különféle juniorversenyeken rendszeresen gyűjtötte a dobogós helyezéseket, majd tavaly vb-címe után bemutatkozhatott előbb az Európa, majd a VK- finálén a Világkupában is, Garmischban óriási bravúrral továbbjutott a második futamba, ott azonban kiesett. Idén remekelt az EK-n, a Világkupából ismert sízőkkel megerősített mezőnyben három érmet, köztük egy győzelmet is szerzett. A svájci B- csapat tagja, jegyezzük meg a nevét, jövőre már gyakrabban is fel fog bukkanni a legjobbak közt.
 
Justin Murisier első komolyabb sikere az volt, amikor 2009-ben győzni tudott szlalomban az európai fiataloknak rendezett olimpiai fesztiválon. Egy hónappal később óriási meglepetésre harmadik helyen végzett hazája bajnokságában, ezúttal Szuper-G-ben, többek közt Défagót és Jankát is maga mögé utasítva. A következő szezonban bemutatkozott az Európa Kupában, vezette korosztályának ranglistáját az említett két szakágban, már a férfi szekció Lara Gutjaként kezdték el emlegetni. 2010 januárjában debütált a Világkupában, 5 századon múlt a második futama. Azóta négyszer is pontot szerzett, kimagaslóan legjobb eredménye egy 8. helyezés idén Val d’Isère-ből. Ő a szuper-kombináció és az óriás-műlesiklás (utóbbiban megosztott) svájci bajnoka.
 
Mathias Rolland – az előző két svájcival ellentétben – utolsó éves ifi, két dobogót mutat fel FIS- versenyekről, más szakágakból, bár tény, hogy szlalomban nyújtott kiegyensúlyozottabb teljesítményt, két éve 15. helyen végzett hazája bajnokságán. Mostani szereplése kiugróan sikeres.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A négy magyar közül csak ketten jutottak tovább a második futamba. Farkas Norbert az első méterektől kezdve szenvedett, roppant zaklatott menetének kiesés lett a vége, Petrovics Dániel az utolsó átcsúszónál rontott, beesett a célba, de utólag kizárták. Bujtás Csaba egy igen visszafogott menet után javítani tudott délután, végül a 71 célba érkező közül az 52. helyen zárt. Az elsőéves ifi Kékes Márton 152-es rajtszámmal volt kénytelen indulni, ehhez képest tisztességesen helytállt, az 55. helyen végzett.
 
Essék szó külön a vb nagy kedvencéről, a tajpeji Wu Meng-cséről, aki méltán kaphatna szobrot „Erik, az angolna”, vagy épp „Eddy, a sas” fémjelezte panteonban. Ahogyan előző nap óriásban, úgy most szlalomban is percekkel ért később a célba, mint az élmezőny, tudósítónk szerint a srác végig egyenes tartásban, irdatlan kövér íveken, „hóekézve” kerülgette a kapukat. Hatalmas ovációt kapott, mire sikerült feldolgoznia a történteket, hózáport kapott a fülébe, a női lesikló edzés első előfutója ugyanis eközben leérkezett. Majd felkerül valamelyik videó megosztóra…
 
 
Tegnap tartották a lányok második, egyben utolsó lesikló edzését. Újra a norvég Lotte Smiseth Sejersted (1:34,26) érte el a legjobb időt, több mint 5 tizeddel követte őt holtversenyben két svájci, Joana Hählen és Priska Nufer. Egyébként a legjobb nyolcba hat svájci és egy spanyol lány fért be. Elena Curtoni megérkezett, egy könnyed 17. helyezéssel hangolódott a mai éles versenyre. Veszélyes a pálya, nagy tempót követel, sok az agresszív ugrató.
 
 
A törökországi Ervizumba most csak néhány mondat erejéig kalandozunk el. A korábbi napokban is gondot okozott a szélvihar és a hózápor, de nagy nehézségek árán valahogyan levezényelték a versenyeket. Tegnap mindkét nemnek szuper-kombinációban kellett volna rajthoz állnia, a női versenyt aztán 14 induló után törölték. Kár, mert a mi Berecz Annánk első indulóként kihasználta, hogy még egészen normális körülmények közt síelhetett, bronzérmes pozícióban várhatta (volna) a folytatást, miközben esélyesek sora tévesztett pályát (a Szuper-G győztese, Katie Hartman és Klará Křížová), vagy vesztett rengeteg időt. A szervezők döntése értelmében a szerdai szünnapon tartják meg ezt a Szuper-G-t, megcserélik a számokat, a mai szlalommal kezdik el a kombinációt a hölgyek és az urak.
 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr992630214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása