HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Papírforma osztrák csapatgyőzelem Willingenben

2011.01.30. 21:32 :: zbigniew

 

Zakopane után észak-nyugatra vette irányát a következő síugró helyszín, méghozzá a vesztfáliai Willingenbe, ahol az idény 2. csapatversenyére került sor. A szezonnyitó kuusamói osztrák csapatsiker után újfent ők diadalmaskodtak, mellyel vezetik a Team Tour összetettet!
A Team Tour 3. kiírásához érkeztünk, mely két évvel ezelőtt, 2009 jan.-jában vette kezdetét. Eddig a norvégok és osztrákok tudtak diadalmaskodni, alighanem az idei győztes is közülük fog kikerülni, talán a németek okozhatnak még meglepetést. Hogy mi is a lényege ennek a sorozatnak? 5 versenyen (3 egyéni+2 csapat) és 3 különböző helyszínen (Willingen, Klingenthal, Oberstdorf) kerül megrendezésre, melyet egy héten belül lezavarnak. A Team Tour t alatt a versenyeken nemzetenként 5 sportoló vehet részt. A kupa abszolút győztese az a nemzet, mely az 5 versenyen a legtöbb pontot gyűjti, azok összértékének összeszámlálása pedig a következőképpen történik: mind az egyéni, mind a csapatversenyen ugrott versenyzők összes pontja beleszámítanak az értékelésbe. Az egyéni versenyeken a nemzetenkénti 5 ugróból a két legjobb eredményt elérő versenyző pontszámaihoz a csapatversenyek pontszámai adódnak hozzá és így alakul ki a Team Tour végeredménye. A bajnokok 100 ezer eurós csekket, valamint a FIS Team Tour trófeát kapják. Ez a versenysorozat az összetett Vk részét képezi, azaz az egyéni versenyeken szerzett pontok a Vk, míg az egyéni + csapatversenyeken szerzett pontok a Nemzetek Kupája értékelésébe is beleszámítanak.

Két fontos hír kívánkozik így a legelején a beszámolómba. A legfontosabb, hogy a zakopanei záró versenyen bukott Adam Malysz sérülése szerencsére nem volt olyan súlyos, mint ahogy azt láthattuk. Olyannyira nem, hogy egy szűk hetes pihenő és terápiás kezelések sora megtették hatásukat, részt tudott venni a willingeni csapatversenyen, sőt vezérletével bronzérmet szerzett Stoch, Hula és Zyla társaságában a Team Touron. A nyáron hatalmas sikert elért lengyel csapat (győzelem a Gp-n!) most újból dobogóra állhatott, utoljára 2009 márc.-ában Planicán fordult elő, akkor ezüstérmet szereztek nem kis meglepetésre. Míg a lengyelek 3. Vk érmüket szerezték, addig az osztrákok a 42.-et, egyúttal a 19. győzelmüket! A Morgenstern, Schlierenzauer, Kofler, Koch összeállításban felálló osztrákoknak nem volt gyenge pontjuk a versenyen. Annak ellenére mondom ezt, hogy a tréning, kvali és próbakör alkalmával legjobban teljesítő Schlierenzauer volt a csapat „leggyengébbje”, a legjobb pedig az összetettet is vezető Morgenstern, aki egyúttal a legnagyobb távolságot is elérte 143,5 m-rel. Az ezüstérmet szerző németek legjobbja az a Freund volt, aki hetek óta csapatuk motorja, Sapporo óta szárnyal, most sem történt másképp, teljesítménye egyénileg lebontva a 2. legjobb volt Morgenstern mögött. Társai, Uhrmann, Schmitt és Neumayer valamivel átlagon fölüli szintjéhez Freund kiváló teljesítménnyel tudott hozzájárulni, így ezüstérmük teljesen megérdemelt.

A másik hír Malysz gyors felépülésével ellentétben már nem ennyire derűs, legalábbis a finneknél nem, hiszen a héten bejelentette visszavonulását az a Harri Olli, aki az idei szezont formán alul és sportszerűtlen magatartással kezdte (a zsűrinek bemutatott), melynek következtében száműzve lett a finn csapattól. Trénere, Niemelä eddig COC versenyeken szerepeltette Ollit, hogy ott próbáljon formába lendülni, de hasztalan próbálkozás volt. Öt versenyen csak kétszer volt pontszerző (14. és 25.) a „második ligában”, majd élete utolsó Vk helyszínén, Sapporóban egy 30. helyezéssel fejezte be pályafutását. Méltatlanul ért véget Olli síugró karrierje, egyike volt azon kevés versenyzőknek, aki képes volt egyszerre örömet és csalódást okozni szurkolóinak egy adott versenyen, hiszen két ugrását időnként szignifikáns különbség jellemezte. A 2009-es libereci VB normálsáncán pl. így bukta el egyéni aranyát, hiszen a második kört az élről folytathatta, ahol a verseny legnagyobb ugrását (104,5 m) a legkisebb (87 m) követte, mellyel csak 13. lett! 89 Vk rajt alkalmával 3 győzelmet szerzett, ebből kettőt sírepülő versenyen, mindkettőn sáncrekorddal (Oberstdorf 225,5 m, Vikersund 219 m). Junior világbajnok volt csapatban 2002-ben (Schonach), egyéni VB ezüstöt szerzett 2007-ben (Sapporo), úgy, hogy csak két tized ponttal maradt el a világbajnok Ammanntól. Egy évvel később csapatban szintén egy ezüstöt hozott össze az oberstdorfi sírepülő VB-n, legvégül pedig tavalyelőtt 2. lett az Északi turnén. Személyében az utóbbi évek egyik nagy egyéniségét veszítette el a finn csapat, hiánya – az időnkénti formaingadozásai ellenére is – nagy veszteség, hiszen Larinto sérülésével, Keituri és Ahonen formahanyatlásával szárnyaszegetté vált a finn csapat, egymaga Hautamäki kevésnek tűnik az üdvösséghez, bár Happonen visszatérése gyógyír lehet majd a későbbiek folyamán eddigi gyengébb szereplésüknek.

Harri Olli adatlapja.doc

 

A sánc rövid története dióhéjban: 1951-ben építették Willingenben a Mühlenkopf sáncot, mely a világ második legnagyobb nagysánca (az orosz krasznojarszki HS148-as után), melyen akár 150 m. fölötti ugrások sem elképzelhetetlenek! Világkupában a sánc egyéni versenyen 1995-ben, míg csapatversenyen 1999-ben mutatkozott be. Amikor az öreg sánc certifikációja lejárt a FIS nem hosszabbította meg azt, így 2000-ben 10 millió márkás összköltséggel átépítésen ment keresztül. Egy darmstadti építész olyan modern acélszerkezettel ellátott sáncot hozott létre, amit a síugrók egy kabinos felvonóval érnek el. 2000 nov.-ében jött létre a „sasfészek”, mely olyan, mint egy ufó, a sánc tetején melegedőként szolgál a síugrók számára. Az építkezés során kereken 15 ezer köbméter sziklát és 50 ezer köbméter földet mozgattak meg az új nagysánc körül a Stryck völgyében a FIS legújabb irányvonala szerint. A síugrósánc tribünszerű nézőtér kapacitását 38 ezerre növelték. 3300 méter villanyvezetéket kellett lefektetniük, valamint egy új funkcióépületet is létrehoztak. A létesítmény másik sáncát, a K89-est lebontották. Az új Mühlenkopf sáncon az első Vk versenyre 2001 feb. 2.-án került sor. Akkor a csapatversenyen a finnek nyertek az osztrákok előtt, a másnapi egyéni versenyen pedig megszületett az új sáncrekord is Adam Malysz révén, aki az első köréhez képest közel 30 métert javítva 151,5 m-ig repült. 2003 máj.-ában növelték a sánc K-pontját 130-ra. 2005 jan. 9.-én történt a sánc, valamint a világ legnagyobb ugrása nagysáncon! Janne Ahonen a 6. helyről kezdte második körét, ahol akkorát ugrott, hogy a videó mérőrendszer nem jelezte 155,5 m-es ugrását, mivel csak 152 m-ig volt kalibrálva, így ez utóbbi került be a jegyzőkönyvbe. Az S.C. Willingen az Orenberg sáncokat (K45, K20, K12) tréningsáncokként hasznosítja, azok műanyaggal is be vannak vonva. 2009-től a FIS Team Tour egyik állandó helyszíne lett, melyen az egyéni verseny mellett csapatversenyt is rendeznek. A Mühlenkopf sánc Németország legészakabbra fekvő sánca, mely különböző kulturális eseményeknek, koncerteknek is helyszínt biztosít.

A csapatverseny 10 nemzet részvételével és a 8-as beülőből indult, amely egy kis technikai malőrrel kezdődött, ugyanis két ugró lejövetele után a FIS technikai szünetet rendelt el, mivel áramkimaradás miatt nem működött az eredményjelző rendszer és a televiziós közvetítéshez sem tudnak információt adni. Negyedórás csúszás után a csehek folytatták a versenyt Janda révén, aki 125 m-ig repült. Ezután meglepetésre sem a finn, sem a japán csapat nem tudott veszéllyel lenni a csehekre, hiszen képviselőik (Koivuranta, Kasai) által egyaránt csak 124,5 m-re voltak képesek, bár csak pár tizednyi ponthátránnyal, de Jandáék mögé értek be. Majd jött a lengyelektől az a Kamil Stoch, aki élete első Vk győzelmének örülhetett legutóbb Zakopanéban, 139,0 m-es ugrásával jelezte továbbra is jó formában van, az élre segítette csapatát, méghozzá 30 pontos fórral. A németektől Uhrmann (129 m), míg a norvégoktól Romören (129,5 m) következett, de ugrásaikkal közel 20 pontos hátrányukat mindketten megtartották a lengyelekkel szemben. Végül az osztrákok zárták a sort az első sorozatban, Schlierenzauer pedig 135,5 m-ével a 2. helyre segítette csapatát. A második sor jött és a nemzetek egymástól vették át a vezetést, a japánoktól pl. azok a finnek, akiktől közel egy év kihagyás után szerepelt Happonen és ott folytatta, ahol tavaly Planicán abbahagyta, 135 m-es ugrásával biztosította csapata számára a vezetést. Bár az egy nappal korábban rendezett egyéni verseny selejtezőjén a lengyel Zyla meglepetésre 3. helyen végzett, most csak 125,5 m-rel vétette magát észre, mellyel ugyan a finneket beelőzték, de jelentősen veszítettek tetemes előnyükből. A németektől Schmitt következett, aki éppen aznap töltötte be 33. születésnapját, 131 m-ével még a finnek elé sem tudtak bejönni. A norvégok Bardal révén (137,5 m) már vezettek, de csak addig, míg Martin Koch oda nem suhintott egy 140-est, mely az első kör legnagyobbja volt, bőven elég volt az élre kerüléshez.

A 3. sorozattól kezdve a verseny csak az első 5 helyezettre nézve volt kiélezett, a finnektől ismét a lengyelek vették át a vezetést, Hula 131 m-e is elég volt ehhez. A németek átlagos, K-pont alatti ugrásai továbbra sem vezettek eredményre, míg a norvégok dobogós álmait jelentősen befolyásolta Evensen igen gyenge, 121,5 m-es ugrása, olyannyira, hogy kettőt vissza is csúsztak a tabellán. Az osztrákok Kofler (132 m) révén szállították a vezetéshez szükséges pontokat, immár 30 pontos előnyre tettek szert. Az első kör utolsó szakaszához érkezett a verseny, ahol jócskán sikerült K-pont fölötti ugrásokat látnunk. A japánok Itónak (136 m) köszönhetően kielőzték a finneket, akiktől Hautamäki 134,5 m-e csupán 3 tizednyi hátrányt jelentett számukra. A norvégoktól Hilde (137,5 m), a németektől pedig Freund (139,5 m) is jelentősen javított csapatuk teljesítményén. Malysz, aki térdsérülést szenvedett múltkor hazájában és willingeni szereplése emiatt kérdésessé vált vállalta a csapattagságot. 136 m-es ugrása nem csak hogy saját magának adott kellő önbizalmat, de csapatát továbbra is az élmezőnyben tartotta. Az első kört Morgenstern zárta és 136,5 m-ével kétséget sem hagyott a felől, hogy melyik nemzet a legjobb aznap.
A második kört a kiesett orosz és olasz csapat nélkül kezdték a 9-es beülőből. Koivuranta rontásával (108,5 m.) a finn csapat még hátrébb szorult, mivel a japánok Kasai 127 m.-ével beelőzték őket. Ezután sorozatban 130 m.-es ugrások követték egymást. Romören, Stoch és Uhrmann távolságai nem hozott helycserét, Schlierenzauernek így elég volt egy hasonló ugrás, hogy a 30 pontos különbség meg legyen a lengyelekkel szemben. 129,5 m.-e ezt biztosította is számukra. A második sorozatra a zsűri emelt a beülő hosszán, a 11-esből folytatták ezután.

Első köréhez hasonlóan Happonen ismét nagyot ugrott (137 m), mellyel így is csak megközelíteni tudták az előttük lévő japánokat, akiktől Takeuchi csak 124 m-re volt képes. E két nemzet párharca a továbbiakban csak az 5. helyért folyhatott. Zyla javítani tudott első körén, 132 m-ével csapata teljesítményén lendíteni tudott, az előkelő 2. hely megmaradt. Koch a végén (132,5 m) tovább növelte az osztrákok előnyét. A harmadik sorozat legnagyobb ugrását meglepetésre nem az élen álló csapatok valamelyikétől, hanem az alsóházból sikerült látnunk. Damjan 141,5 m-es ugrása viszont már nem sokat segített rajtuk. Evensen korábbi gyengébb ugrásán most jelentősen javított, 133,5 m-e így is csak a stabil 4. helyre volt elég. A németektől Neumayer, a lengyelektől Hula ugrott azonos távolságot (134 m) mégis csökkent a két csapat közti különbség, hiszen Neumayer ugrása 4 ponttal volt erősebb a zsűri szerint. Az osztrákok Kofler révén (131,5 m) hozták a kötelezőt, majd következett az utolsó sorozat. Az már korábban eldőlt, hogy a cseh és szlovén csapat lesz a sereghajtó, viszont a finnek és japánok még egymással folytattak egy külön kis csatát, mely a finneknek hozott szerencsét, hiszen minimális, egy tizednyi pontelőnnyel kerültek végül az 5. helyre. Hautamäki 136, míg Ito 135 m-rel járult hozzá az eredmények alakulásához. Az úgymond felső ház már ennél izgalmasabb véghajrát hozott. A norvégoktól Hilde hiába repült 138 m-ig ez már nem osztott, nem szorzott helyezésükön, mint utólag kiderült meglepetésre a dobogóról is lemaradtak. A németektől a kiváló formában lévő Freund következett, aki 140 m-es ugrásával feladta a leckét a lengyeleknek. Csak két pontos előnyük volt a lengyeleknek velük szemben, így Malysznak legalább ekkorát kellett volna ugrania, hogy az élen tudjanak maradni. A 134,5 m-es ugrása viszont kevésnek bizonyult, 10 ponttal csúsztak le az ezüstéremtől. A bronz ettől függetlenül szép eredmény a lengyelektől, mely elsősorban Malysznak volt köszönhető, aki sérülése ellenére sem hagyta cserben csapatát. Morgenstern ugrása a végén már csak formalitás volt. Az egész verseny legnagyobb ugrásával (143,5 m) ünnepelték a végén győzelmüket az osztrákok és ezzel közel 50 pontos előnyre tettek szert a Team Tour első állomásán.

Verseny statisztika - Willingen 1.xls

 

És végezetül íme a versenyzők teljesítménye egyénileg lebontva, mely a csapatversenyen elért eredményeik alapján lett rangsorolva, azaz ha ez egyéni verseny lett volna ilyen végeredmény születik:

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr242626303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása