HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Grange Schladmingban is verhetetlen volt

2011.01.25. 22:36 :: repens

Szokás szerint óriási versenyt hozott a schladmingi éjszakai szlalom. A francia Jean-Baptiste Grange kitzbüheli sikere után két nappal újra győzni tudott, és újra elképesztő második futamának köszönhetően. Pedig nagyon a svédeknek állt a zászló: Myhrer nagy előnnyel vezetett, mögötte honfitársa, Hargin állt - a második futam pályáját pedig a svéd edző tűzte. Hiába volt azonban minden, ez csak a dobogó alsó két fokára volt elég - na meg a 6. és 7. helyre Bäck és Byggmark révén. A svéd masszába Ivica Kostelić tudott még bekeveredni, a taktikusan versenyző horvát már csak matematikailag nem nyerte meg az összetettet. Az osztrákok számára rémálom volt a mai nap: éveken át domináltak Schladmingban, most mégis Raich 9. helye volt a legjobbjuk, ráadásul a csalódott nézők "tüzelése" miatt pár percre félbe is szakadt a verseny vége.

A 2013-as világbajnokság helyszínén, nagy számú osztrák szurkoló előtt rendezték a hagyományos schladmingi esti szlalomot. 1973 óta rendeznek Világkupa-fordulót a stájer településen, eleinte lesiklásban, mára csak szlalomban, az osztrákok többnyire domináltak eddig a hazai pályán. A Planai királya Benni Raich 4 győzelemmel, Mario Matt és Reinfried Herbst 2-2, Manfred Pranger 1 alkalommal győzött Schladmingban. A jelenlegi mezőnyből rajtuk kívül még Kalle Palander (kétszer is) és Bode Miller tudott győzni Stájerországban - ők azonban idén teljesen esélytelenként, 30 feletti rajtszámmal indultak (helyeseben az amerikai el sem indult). AZ osztrákok sincsenek életük formájában, a sógorok közül épp az itt még soha nem nyerő Marcel Hirscher van talán legjobb formában. Az idei év azonban elsősorban Ivica Kostelićről szólt szlalomban, vasárnap pedig Jean-Baptiste Grange robbantott. Na és ott volt a remeklő svéd csapat, főleg úgy, hogy svéd edző tűzte a második futam pályáját!

A verseny ismertetése előtt pár szó a hiányzókról. Először is persze Hans Gruggerről (igaz, ő gyorssízőként itt úgyse állna rajthoz): állapota továbbra is stabil, az orvosok teljes mértékben elégedettek, és a mai nap folyamán elkezdték visszahozni a mesterséges kómából. Bíznak a teljes felépülésben. A mai verseny talán legnagyobb hiányzója Julien Lizeroux, a mostanában mérsékelt formát mutató gall egy térdsérülés miatt bizonytalan időre kidőlt a sorból.

Az első futam pályáját a szlovén edző, Pavel Cebulj tűzte - fájdalom, délnyugati szomszédunk sízőin ez se nagyon segíthetett, idén egyedül Mitja Valenčič tartja a lelket a csapatban, de ő sem remekel...

Elsőként a svéd André Myhrer vágott neki a pályának a fagypont körüli hőmérsékletben, különösebb hiba nélkül adta meg az alapidőt - mely később megdönthetetlennek bizonyult (1.). Marcel Hirscher következett, már az elején is lassú volt, majd oldalára is dőlt, ennek tükrében nem is végzett olyan nagyon rosszul (8.). 3-assal indult a mezőny idei ura, Ivica Kostelić - a svéddel ezúttal ő sem tudott konkurálni, több mint hat tizedet kapott tőle (3.). A lejtő ura, Benni Raich sem tudott Myhrerrel mit kezdeni - sőt, másfél másodperces hátránnyal ért célba (10.). 5-össel pedig a legutóbbi versenyt uraló Jean-Baptiste Grange érkezett - egész jó részidők után az alsó szakasza nem sikerült (4.), Myhrer pedig kezdhetett megnyugodni.

Igaz, 6-ossal jött még egy nagyágyú, a címvédő Reinfried Herbst: ő is csak honfitársaival tudott versengeni, azért őket meg is előzte (5.). Kostelić pedig Silvan Zurbriggen menete után nyugodhatott meg, az összetettért (igen csekély eséllyel) küzdő svájci borzalmas menet végén hatalmas hátránnyal ért célba (15.). Az osztrákok újabb reményeként a világbajnok Manfred Pranger következett - és bejött a többi osztrák közé (7.). Myhrer remeklése után nagy kérdés volt, mit nyújt a másik svéd, Mattias Hargin - nos, ő sem akart sokkal elmaradni, csak négy tizeddel lemaradva bejött Myhrer mögé (2.)! 10-essel a francia Steve Missillier érkezett - biztonsági menettel, ennek megfelelően gyengécske idővel (13.).

Első kanadaiként Michael Janyk indult, kiábrándító sízéssel (18.), majd a németek egyetlen jó szlalomosa, Felix Neureuther is összeszedett két másodperc hátrányt (14.). Két olaszon volt a sor ezután, Manfred Mölgg aggasztóan jól jött (6., ilyenkor szokott bénázni a második futamban), míg Giuliano Razzoli kifejezetten jól síelve az utolsó kapuknál elszállt, és balszerencséjére az utolsó kapupár mellett rossz oldalról szállt a célba. Az első 15 síző sorát a kanadai Julien Cousineau zárta, ő a pálya közepénél csinált egy érdekes balettmutatványt - magyarul: szintén kiesett.

A top-30 második felét az amerikai Ted Ligety nyitotta, az alsó szakaszon nagyot hibázva tetemes hátrányt szedett össze (17.). Az olaszok legkonstansabb teljesítményt nyújtó sízője, Cristian Deville most is gond nélkül bejött a mezőny első felébe (9.). Az osztrákok utolsó reménye, Mario Matt esélyei már az első ellenőrző pontnál elszálltak, végül kapura is lépett - az első hazai kieső. A svájciak második számú szlalomosa, Marc Gini már a középső szakasz tetején kaput tévesztett, visszagyalogolt, de persze nem jutott tovább (56.). 20-assal jött Mitja Valenčič, a szlovén pályatűzés ellenére alul óriásit hibázva a mezőny végére érkezett - végül így is továbbment (23.). A harmadik svéd induló, Axel Bäck nem tudta megismételni honfitársai futamát, azért ő sem lehetett elégedetlen (11.). Rögtön utána jött a negyedik svéd, Markus Larsson: ő sem vallott szégyent (12.).

A svéd sorozatot a reklámszünet után Jens Byggmark zárta, tetemesen elmaradt a többitől, így is biztosan továbbment (19.). A kanadai Brad Spence kiváló részidők után alul szétesett, alig vergődött el a célig (55.). A norvég Lars Elton Myhre a kiesők sorát gyarapította, majd a svájciból lett moldáv, Urs Imboden vánszorgott végig a pályán - ha előre tudta, hogy ez épp elég a továbbjutásra, akkor igazi zseni (30.). A cseh Ondřej Bank nem jött valami nagyot, épp csak biztonságban célba ért (21.), a japán Szaszaki Akira viszont már az elején kaput tévesztett, tetemes hegymászás után jött tovább, hogy végül oldalára esve fejezze be a mai napot. AZ első 30 utolsó indulóiként a kanadai Trevor White biztonsági menetét (24.), majd a másik japán, Juasza Naoki egész jó síelését láthattuk (15.).

A 30-on túliak sorát a norvég Kjetil Jansrud pár méter után rögtön kieséssel nyitotta, majd Bode Miller rajthoz sem állt - ezzel az amerikai kiírta magát a VB-keretből szlalomban. A svédek kedvét Anton Lahdenperä tette még jobbá, 33-assal jött be a 20. helyre, míg legmagasabb rajtszámmal, 57-essel a német Fritz Dopfer jutott tovább, méghozzá a 22. helyen. Az utolsó továbbjutó pozíciókért hatalmas volt a csata, végül a 25. helyen hármas holtverseny alakult ki két kanadai, Patrick Biggs és Paul Stutz, valamint az amerikai David Chodounsky között. A svájci Markus Vogel (45-össel 29.) mellett még egy másik amerikainak, Nolan Kaspernek sikerült a továbblépés (53-assal 29.). A korábbi győztes Kalle Palander azonban továbbra sem emlékeztet régi önmagára, pocsék részidő után kiesett.

A 80 induló között ott találunk két újoncot is: az olasz Andrea Ballerin számottevő eredmények nélkül próbált szerencsét, és a kanadai Erik Read is sokkal inkább nevére, mint eddigi eredménysorára lehet büszke: a 20 éves albertai síző apja, Ken Read az 1970-es években Schladmingban is győzni tudott - igaz, még lesiklásban. Mindketten kiestek, az olasz rögtön a start után, míg az ifjabb Read az alsó szakaszon - addig nem is ment rosszul.

Újoncok:
Andrea Ballerin (1989) - olasz: Európa Kupa: 13 start (mind szlalom), legjobb hely: 9. Dél-amerikai Kupa: 13 start, legjobb hely: 3. (szlalom). FIS-versenyeken: 6 győzelem, 9 dobogó.

Erik Read (1991) - kanadai (Calgary): Junior VB: 9. (kombináció, 2009 Garmisch-P.), 26. (lesiklás, 2009 Garmisch-P.), 30. (óriás és szuper-G, 2009 Garmisch-P.), 35. (szlalom, 2009 Garmisch-P.). Európa Kupa: 5 start, legjobb hely: 40. (lesiklás). Észak-amerikai Kupa: 31Xtop-30, legjobb hely: 7. (kombináció). FIS-versenyeken 8 győzelem, 18 dobogó.

A második futam pályáját a svéd Marko Pfeifer tűzte - mindezt úgy, hogy két svéd vezette a mezőnyt, és négy svéd volt a top-12-ben. Finoman szólva is biztató előjelek, ám a szállingózó hó némileg felkavarhatta az erőviszonyokat.

Urs Imboden indította a futamot, hiba nélkül le is jött, ám lassan - végül kiderült: ismét jól taktikázott (20.). Kasper már jóval fürgébben síelt, rengeteget előre is lépett (13.). Markus Vogel kevéssel elmaradt az amerikaitól, így is nagyszerű helyen zárt (15.), Chodounsky pedig hatalmas hibák után még Imbodentől is kikapott (22.). Három kanadaival folytatódott a futam, közülük Stutz csak a célbaérésre hajtott (25.), Biggs kaput tévesztett, és hegyet mászott, Trevor White pedig csak honfitársait tudta megelőzni (23.). Valenčič másodjára se jött hiba nélkül, még Vogeltől is kikapott, így is előrelépett (18.). Dopfer magas rajtszámmal a biztos célbaérésre hajtott, a szlovént így is megelőzte (16.).

Bank tovább folytatja szörnyű sorozatát, ismét kiesett - már a felső szakaszon dobott egy hátast. Az első svéd a második futamban Lahdenperä volt - meglepő módon gyengén síelt Pfeifer pályáján (24.). Byggmark viszont megmutatta, hogy is kell itt síelni - óriási előnnyel vette át a vezetést, és végre tényleg visszatért az élmezőnybe (7.). A kanadaiak utolsó esélye, Michael Janyk jobban jött honfitársainál, ám az alsó szakaszon rengeteg hátrányt szedett össze (14.). Ligety gyenge sízése (19.) után Zurbriggen battyogós menete (17.), majd Juasza őrült sízése (10.) zárta a mezőny első felét - Byggmark ellen azonban a japán kamikaze sem volt elég.

A reklámszünet után Neureuther indította a következő részt, hiába kezdett jól, az alsó szakaszon kikapott a svédtől, sőt, a japántól is (11.). Missillier az alsó szakaszon szinte leállt, egészen hátulra zuhant (21.). Újabb két svéden volt a sor: Markus Larsson már fent elvesztette a ritmust, majd pár kapuval a vége előtt az egyensúlyát is, és kiesett; Axel Bäck viszont hiába vesztette el előnye nagy részét, az alsó szakaszon közel "byggmarki" szinten jött, és átvette honfitársától a vezetést - élete legjobbját ünnepelte (6.). Raich bejött a két svéd mögé (9.), Deville pedig egyetlen századdal az osztrák elé érkezett (8.).

Az utolsó 8 síző sorát Marcel Hirscher nyitotta, őrült menettel, ami egészen az utolsó kapukig kifizetődőnek tűnt, ám végül már nem fért be egy kapuba. Az osztrákok kedvét Pranger sem javította, a biztos célbaérésre hajtott, még ha ennek hátraesés is az ára (12.). Mölgg csodát csinált: jó első futam után végre képes volt egy jó másodikat is hozzápakolni, és átvette a vezetést a svédektől (4.). A hazaiak utolsó reménye, Herbst következett - majd az első ellenőrző pontnál elhasalt, az osztrák nézők pedig tátott szájjal láthatták be: sízőik hosszú dominanciája ezen a pályán idén csúfos véget ért, Raich 9. helye lett a legjobb eredményük!

Az osztrák nézők mindenesetre nem vizsgáztak jól, és akkor még finoman fogalmaztam: a kudarcot elviselni nem tudó szurkolók füstfelhővel gátolták meg a futam folytatását...
Jó pár perc szünet után jöhetett Grange, ám ez a közjáték se zavarta meg, majd egy másodperccel átvette a vezetést. Kostelić ésszel ment: nem kockáztatott, bejöt Mölgg mögé, és újabb értékes pontokat gyűjtött (5.). Hargin hiába tett meg mindent, Grange ellenszerét ő sem találta meg, hat tizeddel a francia mögé érkezett (3.). Myhrer a felső szakaszt nagyon elrontotta, előnye nagy részét eladta, az alsó szakasz kezdetén pedig már két század hátrányban volt. A végén hiába jött nagyszerűen, négy századdal Grange mögé szorult, így hiába volt a svédek nagy napja a mai, a versenyt mégis a francia nyerte.

Jean-Baptiste Grange 26 évesen, pályafutása 88. Világkupa-versenyén 9. győzelmét (és 17. dobogóját) szerezte. Úgy tűnik, Kostelić után most a valloire-i síző próbál hasonló többfutamos dominanciát mutatni - kérdés, kitart-e a formája a Világbajnokságig. A szakági tabellán még így is tisztes távolból követi a horvátot, és már csak három verseny van hátra...

A 28 éves André Myhrer 98. Vk-versenyén 8. dobogós helyét szerezte. A bergsjöi síző Zágrábban századokkal nyert, most századokkal veszített - első futama után alighanem kissé csalódott ezzel a helyezéssel. A szakági címért mindenesetre ő is versenyben van!



A 25 éves Mattias Hargin talán kicsit megijedt a nagy lehetőségtől, így is megszerezte élete 49. Vk-versenyén második dobogóját. Egyre inkább érik a stockholmi síző első győzelme...

 

 

A verseny statisztikái részletesebben táblázatként itt letölthetők!



 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr722613742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása