HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Öt század választotta el Riescht Vonntól Cortinán

2011.01.23. 17:56 :: Dave985

Nincs új a Nap alatt, a cortinai hétvége záró felvonása, a második szuper óriás-műlesiklás is napjaink két kimagaslóan legjobb alpesi sízőnőjének felségterülete maradt. A szám világbajnoka és szakági címvédője, vagyis Lindsey Vonn hatalmas küzdelemben, mindössze 5 századdal bizonyult jobbnak az összetettet így is 145 pontos előnnyel vezető Maria Rieschnél. A dobogó harmadik fokára a jövő egyik nagy ígérete, a svájci Lara Gut állhatott fel. A trükkös tűzésű pálya alaposan megnehezítette a résztvevők dolgát, rengeteg volt a rontás, a kaputévesztés, amiben az osztrákok jeleskedtek leginkább, négy kiválóságuk sem tudta elérni a célvonalat.
 
 
A pénteki magabiztos siker után még azt hihette Vonn, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét tekintélyes pontmennyiséget tud hozni legjobb barátnőjén, aztán eljött a szombati lesiklás, s az ébredés, Maria Riesch „vonn-i” magasságokban síelve aratta idénybeli harmadik szakági győzelmét. Ráadásul nem sokon múlt az sem, hogy egy súlyos bukással derékba törje nagyívű terveit a szezonra nézve. Következmények nélkül így sem maradt az eset, Vonnt komoly térdfájdalmak gyötörték, így pihentetés céljából kihagyta az esti ünnepélyes eredményhirdetést is. A sajtó egyébként már olyan találgatásoknak is helyt adott, miszerint megbomlóban van Riesch és Vonn ifjúsági koruktól ápolt barátsága, a kettejük közti éles versengés miatt.
 
A szezon sorrendben negyedik Szuper-G- futamának ötvenhatan vágtak neki. Szerencsére az időjárásra ezúttal sem lehetett semmiféle panasz, verőfényes napsütés, fagypont alatti hőmérséklet. A kitűnően előkészített pályát igencsak trükkösre, technikásra tűzte az amerikai edző. Jónéhányszor keresztbe kellett (ezek az ún. traverzek) a lányoknak síelniük, a péntekihez képest egyébként jócskán hosszabb pálya legpikánsabb pontja kétségtelenül az az éles irányváltás volt, amit egy ugrató után, vagyis előre nem látható helyre illesztették be.
 
Sajnos az Otepääben rendezett sprintfutamok miatt, amikről egyébként majd szerdán részletesen beszámolunk, az első öt indulóról lemaradtunk, de a részidők alapján azért nagyjából reprodukálhatók ezek a futamok is. Elsőként Gina Stechert (28.) próbálta ki a pályát, ismét gyengén teljesített, csak a sok kiesőnek köszönhetően szerzett néhány pontot. Marion Rolland (14.) rögtön több mint egy másodpercet vert a németre, három TOP-20-as eredménnyel, elégedetten zárta ezt a hétvégét. A hazaiak közül első ízben Johanna Schnarf (19.) próbálta kiszolgálni a közönséget, nem sokkal, 3 tizeddel, de elmaradt Rolland idejétől. Remekelt az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg (8.) mintegy fél másodpercet adott a franciának, amivel beállította pályafutása legjobb szakági eredményét.
 
Martina Schild (23.) újabb nehezen dicsérhető menete után végre élőben láthattuk, ahogy Regina Mader (6.) élete futamával átvette a vezetést. Különösen az alsó szakaszon volt elemében, ott nem kevesebb, mint 4 tizedet adott az addigi éllovasnak. Pályafutása legjobbját nyújtotta helyezésben is, s mivel ma ő lett a legjobb osztrák, könnyen elképzelhető, hogy helyet követel magának a vb-csapatban. (Fischbacher, Fenninger és Görgl mellett akár el is érheti a célját, jövő héten Sestriere-ben mindenre fény derül.)
 
Lucia Recchia (15.) sok-sok bizonytalansággal átitatott zaklatott menete hiába volt jócskán túl két másodpercen a későbbi győztes etalonjához képest, az utóbbi idők legjobbját nyújtotta a rutinos olasz. Lara Gut (3.) már jóval magabiztosabb húzta meg a kanyaríveket, egészen az utolsó éles fordítóig nem is lehetett belekötni menetébe, de mivel ott sem vesztett többet 2-3 tizednél, s ezzel együtt is dobogón zárt, nem volt min keseregnie. Különösen annak fényében, hogy honfitársai egytől egyig leszerepeltek a mai napon. Rögtön utána Dominique Gisin (11.) támadta keményen a pályát, de nem nagyon találta az ideális ívet, az alternatív nyomvonalakon pedig rengeteg időt vesztett. Tempójával láthatóan nem volt probléma, de a fizika érvényes törvénye szerint nem előnyös, ha valaki megnöveli az út hosszát…
 
Marie Marchand-Arvier (12.) sem remekelt úgy, mint előző nap lesiklásban, bő egy másodpercre rúgó hátrányának javarészét a felső szakaszon gyűjtötte össze, egyébként biztatóan síelt. Ingride Jacquemod (16.) pont fordított utat járt be, a végére fáradt el, az utolsó traverzén csúszott le látványosan a pályáról, ezzel együtt egészen szép helyezést ért el. A pálya nehézségéről eddig csak látványos korrigálások formájában szerezhettünk tudomást, a két franciát követően aztán hárman is megmutatták, mi történik akkor, ha túl nagy sebességgel, túl szűken akarjuk bevenni az éles kanyarokat, már abban az esetben, ha nem Vonn és nem Riesch a családnevünk. Anna Fenninger és Tina Maze a második komolyabb letörés után következő traverzén, a kettőjük közt induló Fränzi Aufdenblatten pedig a már említett ugratót követő kapunál került ki a pályáról. Nyugodtan betehetjük ebbe a sorba Andrea Dettlinget (32.) is, mert ugyan ő célba ért, de olyan borzasztóan rossz nyomvonalon, össze-vissza sodródva, hogy azt jobb gyorsan elfelejteni.
 
A kiemelt csoportból elsőként Elisabeth Görgl (7.) lendült neki, a pénteki kisiklás után ő is magára talált, a kritikus pontokon azonban ő sem tudott tökéletesen átmenni, így Gut idejére ő sem volt veszélyes. Nem úgy Maria Riesch (2.)! A német klasszis átmentette tegnap látott ihletetett formáját, s noha fel lehetett jegyezni nála is egy-két apróbb bizonytalanságot, keresztbeálltak párszor lécei, de mindez frenetikus tempójának volt csak a következménye, aminek eredményeként az alsó részen kegyetlenül jól ment, végül 83 százados előnnyel vette át a vezetést az ifjú svájcitól! Újra fel volt adva a lecke a nem teljesen egészséges Lindsey Vonn-nak (1.)! Tökéletes, szűk íveken abszolválta a legnehezebb kombinációkat is, így 2 tizedes előnnyel várta a pálya utolsó szakaszát, ahol Riesch zseniálisan síelt. Mivel hibát keresve se találhattunk nála sem, vélhetően az alacsonyabb végsebességnek köszönhető, hogy ennyire szoros lett a vége. Öt század döntött kettejük közt, az amerikai javára!
 
 
Noha nehezen volt elképzelhető, hogy bárki felül tudja múlni a két leányzót, azért érdemes volt figyelni, öt kiemelt síző még a rajtjelre várt. Akik közül hárman szintén idő előtt búcsúztak… Julia Mancuso (4.) ma is a dobogóra pályázott, de a harmadik szektorban elkövetett néhány kisebb hibát, az így összeszedett hátrányt aztán már nem tudta visszahozni a végén. Vancouver bajnoka, Andrea Fischbacher éppen a pálya második részében jött lendületbe, abszolút szektoridőt is jegyzett, aztán a beláthatatlan ugratónál ő is kikerült a pályáról. Anja Pärson (5.) az első két időmérési pontig tudta csak tartani a nagy párost, utóbb nála is be-becsúsztak a hibák, 3 század híján, de még Mancuso is elé került. Fabienne Suter volt az említett kapu következő áldozata, bár ő azt megelőzően sem ment jól, a második letörésnél hatalmas teret vesztett, az ottani hibáját aztán kapuról kapura vitte magával, halmozta az időveszteséget. Nicole Hosp szurkolói jobbal bíztak egy TOP-6-os eredményben, az idén visszatérő egykori összetett vk- győztes a megszokott helyen rontott, a „bújj, bújj, zöld ág” mintájára elegánsan haladt át az ominózus kapu alatt.
 
Leanne Smith (22.) ma nem tudta megismételni pénteki bravúrját, a spanyol Carolina Ruíz Castillo (17.) szintén komoly késésekkel vette be a meredekebb kanyarokat. Felfelé ívelni látszik Jessica Lindell-Vikarby (13.) és Britt Janyk (9.) formája is, utóbbit kimondottan szép síeléssel újra a legjobb tíz között üdvözölhettünk. Az első harmincasból már csak Nadja Kamer (18.) ért célba, Altacher nagyon hamar a bukótérben rekedt, Elena Fanchini pedig a szokásos kapunál bukott, beakadtak lécei, megúszta az esetet.
 
A 30-on túlról induló olasz lányok érezhetően bizonyítani akartak, ám legnagyobb részüknél ez visszájára sült el. Merighetti, Cipriani és Marsaglia kiesett, Borsotti (37.) pedig nagyon gyenge idővel ért csak célba. A másik végletnek viszont ott volt példának Elena Curtoni (10.), aki 34-es rajtszámmal verekedte be magát a legjobb 10 közé. Ez élete legjobbja. 43-assal először szerzett pontot Szuper-G-ben Federica Brignone (20.), mint ahogy Verena Stuffer (46-ossal a 24.) is rekordot döntött a szakágban. Magasabb rajtszámmal sem ment jobban az osztrákoknak, sem Voglreiter (33.), sem Staudinger (34.) sem szerzett pontot, a kevésbé esélyes Moser (27.) és Kirchgasser (26.) ellenben befért a legjobb harminc közé. Kiemelkedő még az amerikai Laurenne Ross (21.), a norvég Lotte Smiseth Sejersted (25., legjobb szakági), a francia Marine Gauthier (29.) és Margot Bailet (52-essel a 30.) teljesítménye.
 
 
Lindsey Vonn pályafutása 258. Világkupáján begyűjtötte 39. győzelmét és 74. dobogós helyezését, amivel természetesen megerősítette vezető helyét a szakági tabellán, összetettben viszont csak 20 ponttal csökkentette hátrányát, ami így jelenleg 145 pontos. Hiába a két újabb futamgyőzelem és három dobogó, legnagyobb vetélytársa sem adta sokkal alább, így összességében nem sokat segített Vonn összetett reményeinek a cortinai hétvége.
 
 
 
 
Maria Riesch 246. Világkupáján ötvenharmadik (Szuper-G-ben a tízedik) alkalommal állt fel a dobogó valamelyik fokára. Abszolút elégedett lehet ezzel a három nappal, s amennyiben Sestriere-ben sem kap ki túlságosan Vonntól, már-már azt mondhatjuk, hogy csak rajta múlik saját sorsa.
 
 
 
 
Az olasz anyuka és svájci apuka gyermekeként még mindig csak 20 évvel ezelőtt született Lara Gut a svájci alpesi sísport nő szekciójának legnagyobb ígérete. Kétszer akasztottak nyakába ezüstérmes a juniorok közt lesiklásban, majd ezt 2009-ben a felnőttek között is megismételte lesiklásban és szuper-kombinációban. Mindeközben megnyerte 2008-ben az összetett Európa Kupát és a két gyorsasági szakági elsőséget is elhódította. 2007 decemberében mutatkozott be a Vk-ban, majd nem sokkal később, élete első lesiklásán a második helyen végzett hazai közönség előtt, Sankt Moritzban. (Emlékezetes módon az utolsó métereket hason tette meg.) Ugyanott decemberben megszerezte első Vk- győzelmét, majd miután a teljes tavalyi évet ki kényszerült hagyni, az altenmarkti versenyen begyűjtötte második futamgyőzelmét. 45. Világkupáján ez a hatodik dobogós helyezése, a szakági tabellán is a harmadik helyet foglalja el.
 
Az Alpesi Sí Világkupa kedden folytatódik a tradicionális schladmingi éjszakai szlalommal, a hölgyek pedig Sestriere-ben, a 2006-os olimpia helyszínén – két edzést követően – lesiklással folytatják szombaton, másnap szuper-kombináció szerepel a programban.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr492607823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása