HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Grange szlalomban, Ivica kombinációban nem talált legyőzőre

2011.01.23. 21:41 :: repens

A hétvégén Kitzbühelben tartották az év egyik legfontosabb versenyét, a tegnapi lesiklást követően ma szlalomban csapott össze a VK mezőnye. Az elmúlt hetekben Ivica Kostelić-et senkinek nem sikerült szlalomban felülmúlnia, ám ma megtört a varázs, Jean-Baptiste Grange a pálya első harmadán mutatott pokoli teljesítményével megnyerte a viadalt. Mögötte Ivica Kostelić és Giuliano Razzoli végzett. Természetesen a horvát drukkerek sem szomorkodhattak: Ivica majd két másodperces előnnyel nyerte meg a két napos kombinációt Silvan Zurbriggen előtt. A harmadik helyezett Romed Baumann lett, több mint hat másodperces hátránnyal.

Egy már-már eldőlt teniszmérkőzés, az éjszakai események összegzése, és egy interjú fontosabb volt "kedvenc" sportcsatornánk számára, mint az év egyik klasszikus és egyben legfontosabb síeseménye. A mai szlalom első futamát pontosan ezek miatt nem követhettük nyomon Magyarországon. Amennyiben ezeket nem pont abban az időpontban adják le, hanem esetleg az ezeket követő Ausztrál Open mérkőzés után, úgy a mezőny első 25-30 versenyzőjét még láthatta is volna a nagyközönség. Felháborító, hogy ismét a semmit mondó programok (elnézést a tenisz-rajongóktól, de ezek valóban később is adásba kerülhettek volna) kerültek előtérbe... Hozzáteszem, a második futamot is csak annak köszönhetően adták le, hogy az ausztrál tenisztorna eseményei idő előtt befejeződtek.

Mindezek természetesen minket nem gátolnak abban, hogy beszámoljunk a vasárnapi szlalomról. Ahogyan az elmúlt két napban, úgy ma is napos idő és fagypont alatti hőmérséklet várta a versenyzőket. Rekordszámú versenyző szerepelt a rajtlistán, 99-en indultak szlalomban. Kombinációban azonban csak 20 induló számított, így aki a második futam végére is mért idővel rendelkezett, az pontot szerzett. Az első futamban a pályát a svájci Reto Schläppi tűzte - előny Zurbriggennél, míg a másodikat az olasz Cesare Pastore - Razzoli és Mölgg hasznot húzhat belőle.

A tegnapot követően kombinációban Bode Miller állt a legjobban, 9 tizedes előnnyel rendelkezett Ivica Kostelić-tyel szemben. Sokan azonban arra tippeltek, hogy a horvát és a svájci Silvan Zurbriggen között fog eldőlni a csata. Utóbbira tippelők nyertek. De nézzük mi is történt.

Ivica Kostelić adta meg az alaphangját a futamnak, a horvátot most sem lehetett megingatni. (1) Jean-Baptiste Grange az első szektorban nagyon közel tudott maradni a horváthoz - amely mint utóbb többször is bebizonyosodott a horvát Achilles-sarka volt -, ám az utolsóban hibázhatott (4), pont úgy mint az utána következő - és egyben az első futam legjobb hazai versenyzője - Reinfried Herbst (3). Benni Raich számára ez a hétvége a felejthető kategóriát képviseli valószínűleg. Az osztrák pénteken majdnem összetörte magát, ami után tegnap lesiklásban (ez által kombinációban) már el sem indult, ma pedig kieséssel végződött futama. Egy pontot se szerzett, végleg letehetett az összetett kristálygömbjéről. Julien Lizeroux sem brilirozott, minden bizonnyal valahol gyalogolt. (57) Marcel Hirscher közel maradt a horváthoz (8), nem úgy a német címvédő, Felix Neureuther, aki a második és harmadik szektorban 8 másodperces hátrányba került (gyalogolt), amely a továbbjutásba került.(71)

Manfred Mölgg az első szektorban még jobb részidővel rendelkezett, ám a célba érve már hátránnyal kellett szembesülnie. (6) Silvan Zurbriggen életben tartotta kombinációs reményeit, igaz, az első hely távolabbra került, de a másodikat magabiztosan őrizte. (7) A svéd Matthias Hargin sem teljesített annyira rosszul. (17) A 2005-ös kitzbüheli győztes, Manfred Pranger sem okozott csalódást. (9) Giuliano Razzoli jó idővel ért le a hegyről, annak fényében hogy a második futam pályáját olasz tűzte. (5) Michael Janyk is a második futamra elegendő idővel ért célba. (22)

A későbbiek során következtek a kombinációban még esélyeseknek számítók. Ted Ligety gyorsan el is búcsúzhatott a vérmes reményektől, kiesett; pont úgy mint a sokak által favoritnak tartott Bode Miller, és Aksel Lund Svindal. A tegnap gyengén teljesítő Ondřej Bank azonban javított helyzetén, és bízhatott a második futamban, ami egy kombinációs dobogót jelenthetett volna a cseh fiúnak. (27) Ahogy már korábban említettem, Ivica Kostelić sebezhető pontja az első szektor volt, amelyet Jens Byggmark teljesítménye mutatott meg leginkább, a svéd az első szektorban több mint 3 tizedes előnnyel rendelkezett, ám a végére jelentős hátrányba került (26). Említésre méltó teljesítményt nyújtott még Akira Sasaki, aki az idei évben még nem várta ilyen jó helyen a második futamot. (15)

Magas rajtszámmal továbbjutott még a második futamba a cseh Filip Trejbal (46-ossal 19), kitűnő teljesítményt nyújtva - legmagasabb rajtszámmal - az amerikai Nolan Kasper (58-assal 21), a hazai pályán versenyző Wolfgang Hörl (55-össel 23), a svájci Justin Murisier (50-essel 24), a kanadai Paul Stutz (43-assal 26.) és az utolsó bejutó helyen Maxime Tissot (52-essel 30.). Nem került viszont a második futamba két - egykori - menő, a finn Kalle Palander (40) és az osztrák Rainer Schönfelder.

A kombinációban érdekeltek közül csak Kostelić, Zurbriggen és Bank fért be a top-30-ba, rajtuk kívül még Kjetil Jansrud jött elfogadhatóan (37.), a gyorssízők a mezőny végén sorakoztak. Az 55. helyen végző Baumann még így is 3. helyen állt kombinációban, pár századdal Bank előtt.

Újonc: Michael Ankeny (1991) - amerikai (Buck Hill): Junior VB: 28. (óriás, 2009 Garmisch-P.), 34. (lesiklás, 2010 Megeve), 41. szuper-G, 2010 Megeve). Európa Kupa: 6 start, legjobb hely: 31. (szlalom). Észak-amerikai Kupa: 30xtop-30, legjobb hely: 3x3. (mind szlalom). Dél-amerikai Kupa: 4 start, legjobb hely: 3. (szuper-komb.). FIS-versenyeken 12 dobogó, 3 győzelem (szlalom és óriás).

 

A második futamra ugyanúgy jó körülmények között kerülhetett sor. A kérdés az volt, van-e valaki aki le tudja győzni Ivica Kostelić-et szlalomban és kombinációban. 

A futamot a francia Maxime Tissot kezdhette meg, aki mint utóbb kiderült remek futamot teljesített, apróbb hibákat vétett, de számos versenyzőt később maga mögé utasított, és élete második legjobb VK-eredményét érte el szlalomban (16), mindennek ellenére a francia nem sokáig állhatott az élen, Brad Spance szintén apró hibákkal tűzdelt futamával gyorsan letaszította onnan. (14) Jens Byggmark pont úgy, ahogy az első futamában most is hibázott, a felső szakaszon kellett egyet fékeznie, majd súlypontvesztését mentenie. (22) Urs Imboden a sorozás előtt rontott, amely sebességvesztéssel járt, így nem számíthatott sok jóra. (26) Paul Stutz kezet foghatott volna a moldáv(-svájci)-val, ugyanott hibázott, azonban ő még jobban jött ki a helyzetből, a cél előtt negyedik kapuba azonban alig fért be egy megbillenést követően - idei első pontjait szerezte. (25) Ondřej Bank a kombináció dobogójára hajtott, óriásit hibázott, mikor lesodródott az ideális ívről, fél lábon még bevette a kaput, de a következőt már nem sikerült. Vissza kellett másznia, végül kizárták, amennyiben utóbbira nem került volna sor, úgy a 7. helyen végzett volna kombinációban. Nem járt ennyire rosszul Justin Murisier, aki a harmadik kapunél billent ki egyensúlyából, szintén visszamászott. (27) Wolfgang Hörl is már a pálya elején bizonytalankodott, kiesés lett a vége. Michael Janyk a sorozásnál mentette meg futamát (17), Nolan Kapser pedig egy nagyon szép menetet mutatva élete legjobb világkupa eredményét érte el. (12) Marc Gini már kevésbé nyújtott ilyen jó teljesítményt, a letörésnél nagyon messze került a kaputól. (20) Filip Trejbal menetén látszódott az óvatosság, a cseh a biztos pontszerzésre hajtott, semmit nem kockáztatott (23) Lars Elton Myhre a pálya alsó részével bajlódott, pár kapuval a cél előtt került messze a kaputól, jó pár tizedet vesztett ezzel. (19) Matthias Hargin nem először okozhatott volna meglepetést, Zágráb után most is remek futamot síelt és hosszú időre átvette a vezetést (7), nem úgy Axel Bäck, akinek futama tele volt a hibákval. (21)

Akira Sasakinak amilyen jól sikerült az első futama, annyira nem jött ki a lépés a japánnak a másodikban, számtalan apró hibát vétett, amely jó pár hellyel hátrébbsorolta. (24) Julien Cousineau az elsőhöz hasonló futamot síelt (15). Mario Matt a meredek részeken és a cél előtti kapuknál bizonytalankodott (8),  Cristian Deville pedig pont ezeken a részeken volt túl óvastos. (9) Mitja Valenčič a negyedik kapunál csúszott le az ideális ívről (18), Markus Larsson-nak pedig kieséssel végződött a napja, miután a sorozásos kapuknál sodródott le az ívről, és képtelen volt már befordulni. Manfred Pranger nagy hibákat nem követett el, ám Harginnal nem tudta felvenni a pálya alján a versenyt, ahol 5 tizedes hátrányt szenvedett. (10) Marcel Hirscher volt az első aki hosszú idő után fel tudta venni a harcot Harginnal, az osztrák bevállalós menetet produkált, apróbb hibái a tempójának voltak betudhatóak (4); Zurbriggen pont ennek az ellenkezőjét mutatta, nem kockáztatott, lassú volt. (13 - kombinációban 2)

Manfred Mölgg (11) és Giuliano Razzoli (3) következett. Előbbi nem, míg utóbbi kihasználta, hogy a pályatűző olasz volt, Razzoli idei első dobogós helyezését érte el. Jean-Baptiste Grange kiváló menettel került az élre - és maradt is ott a végsőkig. A francia a pálya felső szakaszán bizonyult verhetetlennek, még úgy is folyamatosan növelni tudta előnyét, hogy apróbb hibákat vétett. (1) Reinfred Herbst nem tudta felvenni a harcot a franciával (5), épp úgy, ahogy André Myhrer se talált ellenszert. (6) Ivica Kostelić 4 tizedes előnnyel vághatott neki a pályának, amelyet már a pálya felső szakaszán elvesztett, a középső részen egy keveset javított, ám kevés volt, hogy átvegye a vezetést. (2 - kombinációban 1)

Ami a kombinációban indulókat illeti - nem jutottak be a legjobb harminc közé szlalomban: Kjetil Jansrud teljesített a legjobban, ám pár századdal lecsúszott a dobogó alsó fokáról (kombinációban 4), miután Romed Baumann "csak" 3 másodperccel kapott ki tőle, így ez elég volt az osztrák számára. (kombinációban 3) Ami a további sorrendet illeti: Peter Fill (5); Christof Innerhofer (6); a tegnapi dobogós Adrien Theaux (7); a svájci Carlo Janka (8); nem tudta kihasználni az olasz által tűzött pályát Matteo Marsaglia (9) és a Beat Feuz (10).

 

Jean-Baptiste Grange 87. alkalommal indult el világkupa versenyen, ebből 16-szor állhatott fel a dobogó valamelyik fokára. Nem először került nyakába Kizbühelben az aranyérem, már 2008-ban is ő bizonyult a legjobbnak. Gyenge idénykezdete után kezd talpra állni. Nem először állhatott fel a dobogó legfelső fokára, már a levi-i szezonnyitón is a neve mellé került a 100 pont. A zagrábi szlalom óta ő az első, aki le tudta győzni a Kostelić-et.


Ivica Kostelić szinte verhetetlen az összetett és a szlalom világkupában. Előbbit több mint 400 ponttal, utóbbit közel 100 ponttal vezeti. A horvát pályafutása csúcsán van az elmúlt hetekben. A hétvégén gvédte címét kombinációban. Világkupa pályafutása során 230-szor állt rajthoz világkupa viadalon, ebből 17-szer akasztották a nyakába a legfényesebb érmet.
 

Giuliano Razzoli 2010 Olimpiai bajnoka szlalomban. Idén először állhatott fel a dobogó valamelyik fokára. 42 világkupa indulásából 5-ször ért el dobogós helyezést.

 

 

 

Pont 9 évvel ezelőtt itt, Kitzbühelben kezdődött meg a svájci Silvan Zurbriggen világkupa pályafutása, amely során eddig kétszer szerezte meg az aranyérmet. Az elmúlt hetekben mutatott gyengébb szereplése valószínűleg megfosztotta attól, hogy harcoljon a VK-kristálygömbért. A kombináció 2010-es olimpiai bronzérmese 629 pontjával így is az összetett világkupa második helyén tanyázik.

A 25 éves Romed Baumann harmadszorra csípte el a dobogót az idei VK-sorozatban. Sok mindent elmond a mezőnyről, hogy majd 7 másodperces hátránnyal sikerült megszereznie a bronzérmet.
 

 

 

Zárásul csak felsorolásképp, melyik szakágból hány verseny is van még hátra a férfi Vk-ban: Szlalom: 4, Óriás-m.: 3, Szuper-G: 3, Lesiklás: 4, Kombináció: 2.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva elérhetitek excel-formátumban!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa szuper kombináció 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr982608458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása