HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Északi összetett: Moan magára talált, ám Lamy egyre közelebb a címvédéshez

2011.01.19. 12:00 :: repens

Az északi összetett legjobbjairól jó pár hete nem írtunk már - mentségünkre szóljon, a január 8-9-re tervezett schonachi hétvégén csak egy versenyt sikerült lebonyolítani, így most a schonachi és a múlt hétvégén zajló seefeldi versenyek rövid összefoglalója következik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A németországi Schonachban január 8-án kezdték meg a 2011-es évet az északi összetett legjobbjai. A síugrás után eldőlni látszottak a dolgok, hisz - szinte már szokás szerint - a Vk-címvédő francia, Jason Lamy-Chappuis zárt az élen. Mögötte a közepes futónak számító osztrák Bernard Gruber, és a futásban gyakorlatilag esélytelen norvég Håvard Klemetsen zárt. Ami viszont intő jel lehetett Lamy számára, az Felix Gottwald magához képest nagyszerű ugrása: a veterán osztrák a 13. helyről vághatott neki a sífutásnak.

Márpedig ha Gottwald nincs percekkel elmaradva, jelenlegi futóformáját elnézve legfeljebb motoros szánnal lehet vele tartani a lépést... A 35 életévéhez közeledő osztrák játszi könnyedséggel lépett át a mezőnyön, magányosan baktatott be az élen a célba. Az osztrákok nagy örömére ráadásképp mögötte is két honfitársa ért célba: Mario Stecher a 6. helyről jött fel a 2.-ra, Bernhard Gruber pedig jól gazdálkodott az ugrás során szerzett helyével, bejött a bronzérmes pozícióba. Lamy viszont csak szenvedett, egészen a 11. helyig zuhant hátra - úgy tűnt, mégse lesz olyan sétamenet számára az idei év...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vasárnapi versenyt aztán elfújta a szél, így Németországból egy versennyel a hátuk mögött vonulhattak délre a versenyzők - cserében január 14-16. között három verseny is várt rájuk Ausztriában, Seefeldben.

 

Január 14-én csapatversennyel indult a program (az időjárás ezúttal már nem volt akadály), és az osztrákok nagy megdöbbenésére nem hazai sikerrel végződött. Hiába remekelt előző héten a sógorok három embere is, a Gottwald - Denifl - Kreiner - Gruber összetételű négyes csak a 2. helyen zárt. Talán épp a schonachi ezüstérmes, Mario Stecher hiányzott, aki a síugróedzésen bukott, és sérülése miatt ki kellett hagynia a seefeldi hétvégét. Hosszabb kihagyással nem számolnak az orvosai, talán már a következő versenyen is rajthoz állhat.

Update: Stecher térdsérülése nem jött rendben, a síugró edzések után úgy döntött az osztrák, hogy a közelgő világbajnokságon való szereplés érdekében kihagyja a Chaux-Neuve-i hétvégét is.

A csapatversenyt végül Norvégia nyerte, a Moan - Klemetsen - Jan Schmid - Kokslien kvartett utolsó tagja garantálta, hogy ha a végéig marad esélyük az első helyre, akkor meg is nyerik... Kokslien hozta is, amit elvártak tőle, végül 12 máspdpercet vertek Gruberékre. Lamy-Chappuis nagy hajrában behozta a bronzérmes helyre a francia váltót, megfosztva ezzel a pódiumtól a németeket.

 

 

 

 

 

 

A január 15-i, első egyéni verseny Seefeldben még kevesebb sikert hozott a hazaiaknak - annál többet a magára találó Lamy-nak. A francia kiváló ugrással már a futás előtt nagy előnyre tett szert - lényegében mindenkivel szemben. Ráadásképp ugrásban olyan versenyzők zártak mögötte, akiktől nem kellett komolyan tartania: honfitársa, Maxime Laheurte a 2.-ról a 15., a japán Vatabe Akito a 3.-ról a 43. (!), Håvard Klemetsen a 4.-ről a 26. helyre zuhant hátra. Legfőbb kihívójának így talán a 8. helyre ugró Kokslien tűnt, talán még a 25. helyen álló másik norvégot, Magnus Moant sem lehetett leírni - Gottwaldot azonban igen. Bármennyire is verhetetlen az osztrák veterán futóformája, a 46. helyről még ő sem tud felfutni az élre...

A sífutás aztán a várható forgatókönyv szerint zajlott: Lamy kényelmes indulás után is tartotta a tisztes távolságot a követőboly előtt, végül aztán magányos bolyongása végén mintegy fél perces előnnyel talált be a célba. A két norvég csak a 2. helyért csatázhatott, ezt a csatát a jóval hátrébbról induló Moan nyerte, Koksliennek meg kellett elégednie a 3. hellyel. Legjobb osztrákként komoly meglepetésre David Kreiner nevét olvashattuk, aki 4. lett, míg mögötte újabb norvég, Jan Schmid zárt. Nem volt tehát véletlen a norvégok váltósikere előző nap. Gottwald szokás szerint más dimenzióban futott, mint a többiek - a 8. helyre tudott felérni a mezőny végéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Január 16-án az ugrórész hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint előző nap, azaz Lamy zárt az élen. Nem lehetett azonban nyugodt a francia, nem volt olyan nagy az előnye... Persze most sem a közvetlen üldözőktől kellett tartania, az osztrák Christoph Bieler ugróspecialistaként a 2. helyről hátra is zuhant a 30.-ra, és Laheurte is csak 17. lett a 3. helye után. Ott sorakoztak viszont a németek: Rydzek a 7., Edelmann a 10., Frenzel a 13. helyről eredhetett a francia nyomába. Magához képest egész jót ugrott Moan (24.) - igaz, Kokslien ezúttal az ugrórész után gyakorlatilag kiszállt a versenyből (46.). Gottwald (41.) pedig épp csak annak örülhetett, hogy a szombatinál hajszállal jobb helyen állt - ezzel a hétvégével alighanem kiszállt az összetett elsőségért folyó versenyből.

A sífutás izgalmas versenyt hozott, Lamy ezúttal nem tudott elszakadni a mezőnytől. Minden az utolsó métereken dőlt el, és végül Magnus Moan a 24. helyről indulva is le tudta hajrázni a többieket - egy hétvége alatt két győzelmet és három érmet szerzett. Lamy a 2. helyért folyó csatában tizedekkel maga mögött tudta tartani az ismét remeklő Kreinert, míg a 4. helyre meglepetésre az olasz Lukas Runggaldier érkezett. A németek nem tudtak igazán sokat profitálni az ugrásaikból, Edelmann, Frenzel és Rydzek csak az 5-7. helyeken osztozhatott. A sűrű mezőnyben Gottwald csak a 11. helyig tudott előrejönni - Kokslien végig ott loholt a sarkában (12.).

Szólj hozzá!

Címkék: északi összetett 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr852595154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása