HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maribor: "A jó időjárási viszonyok miatt a verseny elmarad"...

2011.01.15. 14:57 :: repens

Mariborban komoly gondokat okozott a meleg, ám úgy tűnt, mégis lezajlik a mai női óriás-műlesikló verseny. Aztán a zsűri mégis másképp döntött: a túl jó idő (?!!) miatt törölték a versenyt... Kétségtelen, hogy az olvadozó pálya nagy hátrányt jelentett a később indulóknak, ez azonban a második futamban kiegyenlítődött volna. Egyszóval: jelen cikk szerzőjének véleménye szerint szégyenteljes politikai döntés született annak érdekében, nehogy túl egysíkúvá váljon a Világkupa (Amikor korábban Vonn előnye látszott túl nagynak, egy szuper-G-ről mondtak le igen könnyen a szervezők). Az éllovas Maria Riesch ugyanis most is remekül állt...

Álljon itt röviden a pálya, a versenyből lezajlott 26 menet, valamint a fehérorosz Vk-újonc, Marija Skanova bemutatása.

Mariborban gyönyörű tavaszias idő van az utóbbi napokban - ez a téli sportok szempontjából annyira nem jó hír. Nagy nehézségek árán próbálták a szlovén szervezők versenyzésre alkalmas állapotba hozni a pályát, ennek érdekében pénteken nem is mehettek rá a sízők.

A Pohorje lejtője régóta otthont ad a Világkupának, először 1964-ben rendeztek versenyt a Maribor városa melletti pályán, a legnagyobb szlovén síközpontban. A pálya szintkülönbsége 412 m, hossza 1.385 m, azt szokták mondani, hogy itt tartják a legkevésbé technikás óriás-műlesikló versenyt a sorozatban. Persze, az olvadozó hó most külön kihívást jelentett a hölgyek számára. Előző évben az idén igencsak halovány Kathrin Zettel tarolt Szlovéniában, az óriást és a szlalomot is nyerte, a lejtő királynője azonban a svéd Anja Pärson, aki már hét alkalommal is győzött Mariborban (igaz, csak kétszer óriásban). Rajta kívül elnyerte még az "Arany Rókát" a jelenlegi mezőnyből a hazai kedvenc Tina Maze (kétszer is), Elisabeth Görgl, valamint szlalomban Marlies Schild, Nicole Hosp és Maria Riesch. Az idei év viszont eddig nem róluk szólt a szakágban, hanem a franciák alacsonyra nőtt óriás-királynőjéről, Tessa Worley-ről.

Az első futam is igazi szép tavaszi idővel fogadta a téli sportolókat - a magasabb rajtszámmal indulók sorsát ez nyilván meg is határozta. A futam pályáját osztrák edző tűzte, kis előny Zetteléknek.
A német Viktoria Rebensburg kezdte a futamot, gond nélkül (és persze láthatatlanul, hisz "kedvenc" sportadónk most sem siette el a közvetítést) célba ért, és nyerte (volna) a futamot. A hazai kedvenc, Tina Maze következett másodikként, századokkal elmaradt a némettől (2.). Újab germán volt soron: Kathrin Hölzl lényegesen elmaradt az előtte síelőktől (7.). A szakági éllovas Tessa Worley kiválóan kezdett, ám középen eladta előnyét, végül közel fél másodperc hátrányt szedett össze (4.). 5-össel rajtolt az osztrák Kathrin Zettel, ő is Worley menetét kopírozta, hiába volt a "hazai" pálya (5.).

Az összetett éllovas Maria Riesch is eladta a felső szakaszon gyűjtött előnyét, ám csak két tizedes hátrányt szedett be (3.). A finn Tanja Poutiainen gyengébbre sikerült menete (9.) után újabb francia startolt, Anemone Marmottan: bátran bekezdett, és ennek nagy hiba lett a vége (13.). Elisabeth Görgl már a startját elrontotta, a második osztrák sem nyújtott nagyot Moser pályáján (11.). Az első 10 induló sorát a svéd Maria Pietilä-Holmner zárta, fantasztikus első szektorral, ám annál rosszabb középsővel és alsóval (6.).

Újabb svéd jött: Anja Pärson honfitársát is felülmúlta a felső szakaszon, a kanyargósabb részen azonban borzalmasan síelt (10.). Első olaszként 12-essel rajtolt Federica Brignone, kereken egy másodpercet kapott Rebensburgtól (8.). Az amerikaiak első képviselőjeként Julia Mancuso borzalmas sízést produkált (19.), majd újabb olasz jött, Manuela Mölgg - elég gyengén jött ahhoz, hogy a második futamban előreléphetett volna (15.)... Az első 15-ös bolyt újabb francia, Taina Barioz zárta, komoly hibákkal jött végig (20.).

Az osztrák Andrea Fischbacher is sajátos íveken síelt (16.), majd jött Lindsey Vonn - és kivételesen célba ért, magához képest nem is rosszul (12.). A svájci Lara Gut sem tudott mit kezdeni a pálya helyén folyamatosan keletkező dagonyával (18.), honfitársa, Fabienne Suter pedig századokkal elé került (17.). Újabb két osztrák próbálkozott, Michaela Kirchgasser a svájciaktól jócskán elmaradt (23.), és Eva-Maria Brem is csak kevéssel volt jobb nála (21.). 22-essel az olasz Denise Karbon következett, Bremmel azonos idővel ért célba (21.).
A top-30-ból hátralévő sízők sorát újabb olasz nyitotta, Giulia Gianesini: kiváló felső szakaz után nagyot hibázott, ám így is egész jó idővel élte túl az olvadozó lejtőt (14.). Az osztrák Stefanie Köhle összevissza síelt a pályán, a célbaérésnek is örülhet (24.). Az amerikai Sarah Schleper még az osztrákot is alulmúlta (25.), majd nagy meglepetésre félbeszakadt a verseny.

Nagy kérdés, miért döntöttek így a szervezők. Köhle pocsékul síelt, Schleper gyenge formában van - két rossz menetet mutattak be, de egyáltalán nem valószínű (az osztrák esetén kizárt), hogy ez a pálya hibája lett volna. A pályaromlás a technikai szakágak természetes velejárója, a sízők közti különbségek semmivel nem voltak nagyobbak az átlagnál. A magyar riporterhölgy felvetése, miszerint "veszélyes az olvadozó pályán síelni", számomra egyszerűen érthetetlen (talán nagyobbat esik egy síző, ha vizes hóra pottyan, mint ha fagyottra?). Egyszóval: NEM ÉRTEM! Aki érti, próbáljon meggyőzni, hogy indokolt döntés született, nem csak a Vk izgalmainak megőrzése miatt vették el a szlovén nézőktől (és persze a sízőktől) a mai versenyt. Na és minden bizonnyal a holnapit is, akkor sem lesz hidegebb...

Újonc (az első fehérorosz lett volna a Vk-ban):
http://www.fis-ski.com/php/competpicture.php?id=151566
Marija Skanova (1989) - fehérorosz: Olimpia: 3 start, mind 2010 Whistler Creek, 33. (szuper-G), 38. (szlalom), 40. (óriás). Világbajnokság: 3 start, mind 2009 Val d'Isére, 31. (szuper-G), DNF1 (szlalom, óriás). Junior VB: 37. (szuper-G, 2009 Garmisch-P.), 40. (lesiklás, 2009 Garmisch-P.), 51. (óriás, 2009 Garmisch-P.). FIS-versenyeken 7 dobogó, legjobb hely: 2x2. (szlalom, óriás).

 

2 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr942585716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.01.15. 17:25:20

Március elején valami cseh helyszínen is lesz verseny...

zjuhasz 2011.01.16. 21:27:26

a szlalomot megértem, hogy elmaradt, ott jobban rongálják a sízők a pályát, de az óriást be kellett volna fejezni, nem volt olyan rossz a hó...
süti beállítások módosítása