HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kettős koronázás Flachauban: Poutiainen és Maria Riesch századra azonos idővel végzett az élen

2011.01.11. 23:45 :: repens

Maria Riesch és Tanja Poutiainen is győztesen hagyja el Flachaut! Zágráb után újabb esti szlalommal folytatódott az alpesi sí Világkupa-sorozat, Flachauban csak a női mezőny tette tiszteletét. A németek, a finnek és a franciák is önfeledten ünnepelhettek a verseny végén: Maria Riesch és Tanja Poutiainen holtversenyben zárt az élen, a dobogó harmadik fokára pedig - pályafutása legjobbjaként - a francia Nastasia Noens állt. A nagy esélyes Marlies Schild gyenge első futam után kiesett, Lindsey Vonn szokás szerint már az első futamban esett.
 
 
(Apró kommunikációs zavar lépett fel kettőnk közt, így ezt a cikket amolyan vegyesfelvágottként repens és én együtt helyezzük asztalra.)
 
Flachauban folytatódott a női alpesi sízők Világkupa-sorozata, méghozzá esti, villanyfényes szlalommal. Nem kellett sokat utazniuk a hölgyeknek a vasárnapi versenyt követően, ugyanis Flachau csupán néhány tucatnyi kilométerre fekszik Altenmarkt-Zauchensee-tól. Az alacsony lélekszámú település a Duna jobb oldali mellékfolyójának, az Enns-nek a forrásvidékén fekszik. A gyönyörű alpesi táj és a népszerű síparadicsom mellett Flachau egyik híres lakójáról a legismertebb. Itt tölti ugyanis mindennapjait a kétszeres olimpiai-, háromszoros világbajnok és négyszeres összetett Világkupa- győztes, tavalyelőtt visszavonult legenda, Hermann Maier.
 
 
Túlzás lenne legendásnak nevezni a helyszínt, csak elvétve látogattak ide a legjobbak, az első esti szlalomot pedig tavaly tartották. Flachau 1993-ban debütált a Vk- sorozatban, kezdetben azonban elsősorban a gyorsszámok szerepeltek a programban. 2001-ben rendeztek először női szlalomot, amit a szám kétszeres világ-, és olimpiai bajnoka, Janica Kostelić nyert meg. Alighanem Marlies Schildnek akartak egyfajta jutalomjátékot biztosítani (ahogy korábban Zágrábban Janica Kostelićnek), össze is gyűlt mintegy 10 ezer ember - de a pálya tavaly is, idén is hamar romlott. Egyszóval: Flachau azért nem akkora sikersztori, mint Zágráb, kérdés, lesz-e az valaha is. Igaz, az osztrákokat tavaly aligha zavarta bármi is, hisz Schild az elvárásoknak megfelelően az élen végzett. Idén bezzeg...
 
Nem túlzottan meredek lejtő a „Griessekar”, de kellően buckás ahhoz, hogyha egy kicsit megbolondítják a pálya tűzését, garantált a sok kieső, vagy legalábbis a több zaklatott menet. Trevor Wagner, az amerikaiak mestere úgy látta okosnak, ha jó távolra tűzi a kapukat, néhány kritikus pontra vertikális kapukat tűz, s a letörésnél is kerülte a ritmusos kombinációkat. Bizonyára abban bízott, hogy Lindsey Vonn rendelkezik olyan technikával, hogy a várható kiesési dömpinget kihasználva értékes pontokat gyűjthet leggyengébb szakágában. Nem vált be a terve…
 
 
Az első futam a svéd Maria Pietilä-Holmner túlontúl óvatos menetével indult (10.), a folytatás azonban sokkal jobb volt: a finn Tanja Poutiainen bevállalós menetébe a kisebb hibák is bőven belefértek - már a célba éréskor érezhető volt, hogy ezt a menetet nagyon nehéz lesz felülmúlni. (1.) Kegyetlen tempóban, laza eleganciával vette a kapukat. A finoman szólva is mérsékelt formában lévő cseh Šárka Zahrobská csak szenvedett, végül ki is esett, majd a hazai nézők nagy megdöbbenésére Marlies Schild nemcsak Poutiainennel nem tudott konkurálni, de még hibázott is egy csomót, és közel másfél másodperc hátrányt szedett össze (11.). Az ötödikként érkező Maria Riesch hiba nélkül, jó tempóban lejött - négy tizedes hátránnyal a finn mögé (3.). A francia Sandrine Aubert idei önmagához képest most egész jó volt - bár úgy is mondhatjuk, végre emlékeztetett korábbi önmagára (8.). Kathrin Zettel jött egyedül elfogadhatóan az osztrákok közül ebben a futamban, igaz, ő is közel egy másodperces hátrányt szedett össze (6.). Susanne Riesch a szokottnál talán kevesebbet kockáztatott, épp ezért célba ért (9.); a svéd Therese Borssen pedig tovább tartja idei jó formáját (5.). A szlovák Veronika Zuzulová is remekel mostanában, ő is biztató helyzetből várta a második futamot (7.).
 
Nastasia Noens indult 11-essel, és a fiatal francia szokott bevállalós első futama ismét nagyszerű helyezést ért - csak két tizeddel maradt el Poutiainentől (2.). Christina Geiger számtalan kiesése után talán kicsit túl óvatos volt (14.), Manuela Mölgg viszont újabb nagyszerű sízést mutatott be, csupán hat századdal szorult Riesch mögé (4.) - jöhetett a második futamban a megszokott betli? Az első 15 síző sorát két kiesés zárta: az osztrákok nagy bánatára Nicole Hosp igen gyenge részidő után búcsúzott, és a szlovén Tina Maze sem gyarapíthatta pontjai számát. Lindsey Vonn indította a 15-ön túli sízők sorát: hiába tűzte az amerikaiak edzője a pályát, az egykori Kildow kisasszonyon ebben a szakágban talán csak az segítene, ha biztosítókötéllel rángatnák végig a pályavonalon - most is kiesett, zsinórban negyedszer.
 
Három német követte az amerikait: Kathrin Hölzl indult elsőként, az „óriás”- specialista (szakági címvédő és világbajnok) ezúttal gyengén jött (21.). Katharina Dürr is csak honfitársánál volt valamivel jobb (15.), Fanny Chmelar pedig a letörésnél nagyot hibázva szintén nagy hátrányt szedett össze (17.) - a német második vonal kissé leszerepelt. A 20-assal érkező horvát Ana Jelušić a zágrábi szép nap után visszaért idei önmagához, lefelé lógott ki a mezőnyből (37.). A svéd Frida Hansdotter másfél másodperc hátránnyal ért célba - a bizonyára romló pályán ez nem tűnt olyan rossznak (12.). A szörnyű idényét folytató Nicole Gius most is összevissza kódorgott a pályán, épp csak célba vergődött valahogy, még így is továbblépett (30.). Újabb reklámszünet után jött a top-30 hátralévő része, indításként Michaela Kirchgasserrel – az osztrákok nagy bánatára nem sokra ment a valamelyest rendbe rakott pályával (19.). A kettesszámú finn, Sanni Leinonen próbálta megfogadni Poutiainen útmutatását - nem sok sikerrel, nem jutott tovább (42.). A Schild- család ifjabbik reménysége, Bernadette Schild is betlizett, mintegy fél métert felfelé síelve esélytelen volt a továbbjutásra (51.). Az amerikai Sarah Schleper sem profitált túl sokat az edzője által tűzött pályából, igaz, egyedüliként csapatából továbbment (28.), majd az olasz Chiara Costazza szokott dekoncentráltságával két kapu után búcsúzott. Az első 30-at a francia Anne-Sophie Barthet (érdemes megnézni, hogyan araszol előrébb a rajtlistán, egy éve még 50-en kívüli rajtszámmal próbálkozott) kifejezetten biztató menete (16.) után a liechtensteini Marina Nigg elfogadható (20.) és a svájci Denise Feierabend nála néhány századdal gyengébb sízése zárta (22.).
 
A kiesők és a betlizők miatt 30-on túl is volt remény - igaz, a tavalyihoz hasonlóan gyorsan romló pálya ismét erősen behatárolta a lehetőségeket. Julia Mancuso (43.) például nem tudott élni vele. A németek "tartalék-kiegészítő" embere, Nina Perner így is leckét adott sízésből Chmelaréknak: 44-essel jött be a 13. helyre! Más azonban nem tudott ekkorát robbantani, épp csak feltöltötték a top-30 hátulját. A svájci Jessica Pünchera 47-essel lett 23., míg a franciák másfél méteres óriás-királynője, Tessa Worley 46-ossal jött be a 24. helyre. Irene Curtoni lett a második legjobb olasz, miután 38-assal megszerezte a 25. helyet, a kanadai Anna Goodman 31-essel lett 26., a német Barbara Wirth 49-essel 27., a svéd Nathalie Eklund pedig legmagasabb rajtszámmal, 57-essel a 29. helyen zárt. Érdekesség, hogy a 9 német indulóból csak Veronika Staber nem lépett tovább (neki is csak két tizeden múlt) - az osztrákoknál ugyanekkor 9-ből 3-an jutottak a második futamba. Nem a hazaiak szája íze szerint alakult a hazai verseny...
 
A 79 induló közt négy abszolút újoncot is találtunk, közülük a kanadai Elli Terwiel jó hosszú múlttal bír alacsonyabb rangú sorozatokban, nem is vallott szégyent (34.). A svájci Rina Müller kiesett, ám amíg pályán volt, se nyújtott valami nagyot, míg a besztercebányai Barbara Kantorová (Kántor Barbara?) a mezőny végén kötött ki (52.). Újabb taggal bővült az argentin Simari Birkner- klán: a 17 éves Angelica rögtön felül is múlta két nővérét, miután velük ellentétben elbotorkált a célig (53.)...
 
Elli Terwiel (1989) - kanadai (Sun Peaks): Junior VB: 32. (szuper-G, 2007 Altenmarkt), 41. (lesiklás, 2007 Altenmarkt), 52. (óriás, 2007 Flachau), DNF2 (szlalom, 2007 Flachau). Eurpa Kupa: 6 start, legjobb hely: 23. (szlalom). Észak-amerikai Kupa: 67 start, 2 győzelem, 4 dobogó. Dél-amerikai Kupa: 7 start, legjobb hely: 5. (óriás). Ausztrál-Új-zélandi Kupa: 1 start, DNF1 (szlalom). FIS-versenyeken 35 dobogó, 14 győzelem.
 
Rina Müller (1990) - svájci (Parpan): Junior VB: 13. (szlalom, 2010 Les Planards). Európa Kupa: 27 start, 3xtop-30, legjobb hely: 2x15 (szlalom). FIS- versenyeken 1 győzelem, 6 dobogó.
 
Barbara Kantorová (1992) - szlovák (Besztercebánya): Junior VB: 66. (óriás, 2010 Les Houches), DNF1 (szlalom, 2010 Les Planards). Európa Kupa: 1 start, DNQ2 (óriás). Ausztrál-Új-zélandi Kupa: 8 start, 2 dobogó, legjobb hely: 2. (szlalom). FIS-versenyeken 3 győzelem, 9 dobogó.
 
Angelica Simari Birkner (1994) - argentín: Dél-amerikai Kupa: 9xtop-10 (minden szakágban), legjobb hely: 4. (szuper-G). Chilei nemzeti bajnokság: 6. (szlalom). FIS-versenyeken 4 start, legjobb hely: 8. (óriás).
 
 
A második futam pályáját az olasz edző tűzte, ezt az elsőként induló Gius egész jól ki is használta, jó sízéssel 11 helyet előrelépett (19.). Nathalie Eklund - érthető módon - a bravúros pontszerzésre hajtott csak (24.), pályafutása második Vk- versenyén el is érte célját. Nem véletlen egyébként Anja Pärson távolmaradása a műlesikló versenyekről, inkább a gyorsabb számokra készül, itt pedig helyet szeretne adni egy fiatal tehetségnek a vb-csapatban. A mezőny egyetlen anyukája, Sarah Schleper kieséssel tetőzte be az amerikaiak pocsék napját – pont nélkül zártak. Barbara Wirth szokásos biztonsági második menetét produkálta - eddig mindig be is jött neki, lassacskán várható, hogy előrébb lépjen a rajtsorrendben (23.). Anna Goodman nekirontott a pályának, és megérte, kivételesen nem esett ki: a kanadai lány a 26.-ról a 14. helyre lépett előre. Az újabb olasznak, Irene Curtoninak nem jelentett akkora előnyt a "hazai" pálya, mint Giusnek - igaz, ő is előrelépett (21.). Tessa Worley újra pontokat szerzett gyengébbik számában (20.), Jessica Pünchera pedig gyenge menete után is idénybeli legjobbját érte el 22. helyével. A svájciak elsőszámú szlalomosává előlépett Denise Feierabend nem elégedett meg ennyivel, 16. helyével szerzett ünnepi estét magának (elnézést, tudom, nevekkel nem illik viccelni...). Kathrin Hölzl nem tudott versengeni a még mindig élen álló kanadaival, inkább Worley-vel folytatott különversenyt a legjobb szlalomos óriás-specialista furcsán hangzó címéért - ezt megnyerte (17.).
 
Marina Nigg az előző idényben nagyokat villantott, idén lassan került csúcsformába, ám most újra remekelt a liechtensteini lány: kiváló sízéssel átvette a vezetést, és a 11. helyre lépett előre. Külön öröm, hogy mindezt kvázi hazai pályán érte el, miután egy maréknyi szurkolója érkezett is a közeli törpeállamból. Michaela Kirchgasser egészen káprázatos középső és alsó szakaszt produkált - kis bibi, hogy rögtön célba érés után kizárták, így aligha a pályaíven érte el ezt az időt (látni, sajnos, nem lehetett, mi is történt, hisz "kedvenc" sportcsatornánk újabb lócitromdíjas produkciójaként a "dakari pampákon" zajló verseny összefoglalója miatt a futam feléről lemaradtak a tévénézők).
 
Fanny Chmelar nem az igazi idén, ez pedig egy ilyen sokesélyes német csapatban nem jó hír számára - most is csak a 15. helyig jutott. A némettel holtversenyből induló Emelie Wikström érthető módon inkább a biztos pontszerzésre hajtott, amit újfent el is ért - feltörőben a svéd új generáció (18.). A franciáknál is szorongatja Aubert torkát az új generáció (Noens mintha már át is lépett volna rajta), Anne-Sophie Barthet egészen kiváló második futammal a 9. helyre lépett előre. Jöhetett a megszokott „kacsatánc”. A mezőny második felét végre láthattuk is, közülük is elsőként három németet: Katharina Dürr (13.) és Nina Perner (12.) gond nélkül végigjött, ám Barthet helyett csak egymással versengtek, a köztük rajtoló Geiger viszont ismét csak kiesett. Az mindenesetre több mint furcsa, hogy a 44-essel rajtoló Perner 9-ből 8 honfitársát megelőzte, miközben papíron csak egyiküknél erősebb...
 
Frida Hansdotter is hiába igyekezett, csak Barthet mögé tudott besorolni (10.), majd jött az osztrák királynődráma mai felvonása. Marlies Schild reménytelen helyzetből indult, de az osztrákok bízhattak abban, hogy egyedülálló dolgot produkál a második futamban, amire a mezőnyből talán csak egyedül ő képes. Nos, ha úgy vesszük, ez történt: kevesen tudnák síléccel a lábukon úgy elgáncsolni magukat, ahogyan most az osztrákok nagyasszonya tette nagy igyekezetében... Barthet uralkodásának Maria Pietilä-Holmner vetett véget, a svéd másodjára végre ráébredt, hogy a biztonsági menet itt semmire nem elég - kicsit már késő volt (7.)... Susanne Riesch további ráncokat csalt a német szakvezetés arcára, ismét csak nem tudott végigmenni a második futamban. Tényleg megjósolhatatlan, az idősebb Rieschen kívül melyik németek férnek majd be a VB-keretbe... Sandrine Aubert végigjött, nagyobb hiba nélkül, a miheztartás végett Barthet-t meg is előzte - ebben az idényben ez eddigi legjobbja (8.).
 
Veronika Zuzulová lassan sí nagyhatalommá teszi északi szomszédunkat, egészen elképesztő alsó szakasszal átvette a vezetést, végül az 5. helyen zárt. A szlovák lány nem örülhetett sokáig, jött a hazaiak egyetlen reménye, Kathrin Zettel - és megóvta az osztrákokat az igazán nagy blamától, ti. a teljes nullázástól, átvette a vezetést. Therese Borssen menete után is az osztrák maradt az élen, a svéd nem jött rosszul, ám csak Zuzulová mögé sorolt be (6.). A következő sízőnél pedig Zettel tudhatta, nincs miért aggódni: egy Mölgg következett. Márpedig aki az alpesi sít figyelemmel követi, tudhatja, mit várhat egy Mölggtől, ha jó helyzetből indul egy második futamon. Manuelában most sem kellett csalódni, páratlan rutinnal lépett rá rögtön az első kapura, és ezzel el is tűnt a színről. Tényleg nincs pénz az olasz csapatnál pár pszichológusra?
 
Az első futam dobogósai voltak még hátra, közülük is elsőként Maria Riesch. A német menő az első szakaszon nem volt az igazi, ám összeszedte magát, alul pedig egészen fantasztikusan síelt - nagy előnnyel vette át a vezetést. Nastasia Noens kiválóan kezdett, az alsó szakaszon azonban nem lehetett tartani a lépést a némettel. Abban így is már a célba éréskor biztos lehetett, hogy életében először dobogós. Utolsóként érkezett Tanja Poutiainen, az alsó szakaszig biztosan őrizte előnyét Riesch-sel szemben, ám ott fél másodpercet kapott - így aztán századra azonos idővel értek a célba, két győztese lett 2010-ben Flachaunak! Az adelbodeni óriás-műlesiklás után négy nappal megismétlődik a holtverseny!
 
 
Maria Riesch 243. Vk- versenyén 17. győzelmét és 51. dobogós helyét gyűjtötte be. A 26 éves partenkircheni sízőnő 100 ponttal növelte előnyét összetettben Vonnal szemben - ennél jobban nem jöhetett volna ki a mai versenyből. Ráadásul 20 pont előnnyel átvette a vezetést a szakági összesítésben is. (Érdekesség, hogy amennyiben egy századdal a finn mögé szorul, hármas holtverseny alakult volna ki az élen.)
 
 
 
 
 
Tanja Poutiainen 204. Vk- versenyén 11. győzelmét és 43. dobogóját szerezte ma. Szlalomban majdnem 3 éve, Zágrábban győzött legutoljára. A 31 éves finn hölgy először győzött az idényben, ám eddig is mindig tűzközelben volt, érett már ez a győzelem! Kiegyensúlyozottságáról mindent elmond az a tény, hogy az eddigi hat versenyből sosem végzett a negyediknél rosszabb pozícióban.
 
 
 
Nastasia Noens-nek is nagyon érett már ez a dobogó, a 22 éves douanes-i síző 33. Vk- versenyén állhatott fel először a dobogóra. Három 6. és egy 9. hely az előző versenyeken - nem lehet azt mondani, hogy ne szolgált volna rá a debütálásra a pódiumon. Az egykori junior világbajnoki bronzérmes és fedett pályás EB- ezüstérmes lány, megkockáztatom, a vb egyik titkos esélyeseként is számításba jöhet… (Dave voltam ;))
 
Az Alpesi Sí Világkupa e hétvégén folytatódik, a lányok Mariborban versenyeznek a két technikai számban, míg a férfiak újabb legendás helyszínen tartózkodnak jelenleg is. Wengenben már pénteken elkezdődik a program, a szuper-kombináció másnapján az év egyik legjobban várt alpesi síversenye következik, a lesiklás, majd vasárnap szuper-G-ben zárul a program. Mi csütörtök este megszokott kis színes beharangozónkkal jelentkezünk.

 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva elérhetitek excel-formátumban!

A hatodik női szlalom, Flachau, 2011.01.11.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr782577824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása