HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Morgenstern lett a Négysánc bajnoka!

2011.01.07. 23:49 :: zbigniew

 

Amit már az innsbrucki verseny után is sejthettünk az most beigazolódott, Thomas Morgenstern esélyeshez méltóan söpörte be élete első Négysánc győzelmét! Bár nem ő nyerte a tegnapi versenyt, mégis számára oly megnyugtatóan ható közel 30 pontos előnyét megtartotta és sorozatban harmadikként (Loitzl és Kofler után) segítette az osztrákokat újabb Négysáncverseny győzelemhez! A bischofshofeni verseny győztese az a Tom Hilde lett, aki így Négysánc összetettben felért a 3. helyre!

Tom Hilde adatlapja.doc                      Thomas Morgenstern adatlapja.doc

Hosszú évek óta nem fordult elő, hogy a végső győzelemre főesélyes nyerje a Négysánc összetettet, hát nem fura? Pedig ez történt tegnap. Idén ezt a babonát most az osztrákok elsőszámú síugrója törte meg, aki nem csak ezt, hanem egy másik hosszú sorozatot is megszakít(hat), mégpedig azt, hogy ugyanaz nyerje az összetett Vk-t is, mint aki a nyári Grand Prix-t! Bár még odébb a vége, már most közel 300 pontos előnnyel vezet mai győzelmével Morgenstern a Világkupában!

Az idei szezon eddig abszolút az övé, dédelgetett álma vált valóra tegnap. Páratlan pályafutás van a háta mögött, hiszen nyolc éve űzi ezt az extrém sportot és 25 évesen elmondhatja magáról, hogy mindent megnyert már, amit ebben a sportágban meg lehet! Kivételes teljesítmény ez, hiszen még senkinek sem sikerült ilyet véghez vinnie, legalábbis a jelenleg aktív ugrók közül még senkinek! Érdekes, hogy ami Morgensternnek sikerült, az olyan ikonoknak, mint Malysznak (legtöbb összetett Vk cím – 4), Ahonennek (legtöbb Négysánc győzelem – 5) és Ammannnak (legtöbb olimpiai bajnoki cím – 4) még nem, azaz hosszú pályafutásuk alatt a mai napig sem tudták a számukra hőn áhított egyedüliként hiányzó címeiket begyűjteniük! Kinek az olimpiai cím, kinek a Négysánc arany hiányzik még az éremkollekciójából (Morgensternen kívül még Nykänen volt az, aki anno mindent megszerzett, amit abban az időben meg lehetett)! Ha ezek után valami motiválhatja még az újdonsült bajnokot az mindenképp az egyéni világbajnoki- és sírepülő vb trófeák, melyek még besöprésre várnak, ebből az egyiket akár már idén megszerezheti az oslói VB-n, melynek legfőbb esélyesévé lépett így elő! Tom Hilde pályafutása 3. Vk győzelmét aratta csütörtökön, mellyel nagy meglepetésre egyúttal a Négysáncverseny harmadik helyét is megszerezte! A legvérmesebb norvég szurkolók sem hitték volna ezt, hiszen Hilde a garmisch-partenkircheni versenyen csak a 36. volt, a dobogó pedig közel 30 pontnyi távolságra volt tőle akkor! Szerencséjére a második kört lefújták, így nem került jóval nagyobb hátrányba, ennek is köszönhette első komolyabb egyéni sikerét!

 

És most lássuk a bischofshofeni sánc történetét! Röviddel a II. Világháború után, 1947-ben építették föl a Hochkönig sáncot a Laideregg hegynél. Ezen a sáncon 1949-ben a német Rudi Gehring állított föl egy 100 m.-es sáncrekordot. 1952-ben egy tragikus szerencsétlenség árnyékolta be a sánc történetét. Egy tréningugrás következtében olyan súlyosan sérült a hazaiak egyik ugrója, hogy pár nappal később, jan. 9-én elhunyt. Az ugrót Paul Außerleitnernek hívták, kinek nevét azóta is viseli a sánc. 1953-ban a sánclétesítményre egy fából készült 19 méter magas versenybírótornyot emeltek, ’72-ben pedig újat építettek acélbetonból. 1982-ben a sáncasztalt 5 méterre csökkentették, a sánc pedig fából és acélbetonból egy tornyot és egy 27 fokos meredek lejtőt kapott. 1991-ben végre kiegyengették a nekifutót, a létesítmény az új FIS előírásnak megfelelt, a K-pontot pedig 120 méterre hosszabbították meg. A „natúr” stadionból egy sístadion jött létre tribünökkel ellátva, ezután kapta meg a Sepp Bradl-stadion nevet. A Bischofshofen S.C. történetének legnagyobb ugrója volt Bradl, aki 1936-ban történelmi diadalt ért el Planicán! 18 évesen első emberként repült 100 méter fölé és 101,5 m-es ugrásával világrekordot ért el! Az első Négysáncversenyt is éppen ő nyerte meg 1953-ban. Mindezekért a klub elismerése jeléül szobrot állítatott róla a felugrólejtő jobb oldalán.

1998-ban az északi sí-VB-vel kapcsolatban a stadion kapott egy szervezési- és fősajtócentrumot. 2000-ben a pontozótornyot fölrobbantották és egy új építménnyel pótolták. Végül 2003-ban a FIS a sáncprofil módosítását követelte meg az S.C. Bischofshofentől. Az átalakítási munkák során a felugrószöget az egykori 38-ról 36-ra csökkentették, valamint még egy tv közvetítésre alkalmas ún. fényárberendezéssel is felszerelték a sánclétesítményt, a sáncot pedig még egyszer megnagyobbították (K125-re) és műanyaggal vonták be, mely így a világ legnagyobb műanyagsánca lett. Bischofshofen a Négysáncturné finálé helyszíneként ismert, melyet általában 25 ezer lelkes néző él át minden évben. 2006-ban a Négysáncverseny fennállása óta először történt meg, hogy két győztest hirdettek a stadionban tizedre azonos pontszámmal (Ahonen-Janda 1081,5 pont). Bischofshofen az egyetlen helyszín a négy közül, mely egy szezonon belül kétszer is rendezhetett szakaszversenyt, ugyanis 2008-ban a törölt innsbrucki helyszín helyett szállt be, a másnapi versenyen pedig a Négysáncverseny történetének legnagyobb alakját ünnepelhette Janne Ahonen személyében, aki 5. győzelmét zsebelte be a verseny végén!

Tom Hilde feltette az i-re a pontot tegnapi győzelmével, hiszen egészen kivételes bravúrt hajtott végre azzal, hogy az összes Négysáncverseny helyszínén egyaránt a kvalifikáció legjobbja volt!

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3003/2011JP3003RLQ.pdf

A versenyt 30000 néző előtt kezdték a 11-es beülőből, elsőként a Loitzl-Hula kettős indult neki és papírformának megfelelően osztrák továbbjutás született 119 m-rel. Ezután jött Prevc, aki a bolgárok legjobbjával, Zografskival küzdött meg. A szlovén ugró 6 m-rel volt jobb (123 m) az idei szezon egyik kellemes színfoltjával szemben. A Schmitt-Ahonen párharc igazi csemegének igérkezett, hiszen a korábbi évek két kiemelkedő alakja „csapott össze” egymással, ennek ellenére idén sajnos egyikük sem remekel. Most ugyan a német ugró volt a jobb 124 m-es ugrásával, de Ahonen is tovább ment lucky looserként. Chedal küzdött meg ezután Tepessel és igen szoros versengést hozott kettejük párharca, kik közül mindössze fél méterrel (123 m) és 1,2 ponttal volt jobb a szlovén ugró ellenfelénél, de Chedal sem szomorkodott a végén, a legjobb 5 vesztes közé sikerült bekerülnie. Az osztrák szurkolók morajlása közepette ugorhatott a pár napja sérüléséből visszatért Schlierenzauer, aki Kranjeccel szemben jutott tovább 124,5 m-rel, mellyel összesítésben a vezető Schmitt mögé jött be, de a szlovén ugró 122,5 m-e is továbbjutást ért. Romören nem sokkal ezután a versenyen elsőként ugrott K-pont fölé és mindjárt jelentős távolsággal (129 m), mellyel át is vette a vezetést. A hazaiak ugrója, Hayböck látta kárát ennek, méghozzá a fiatalabbik, Michael, aki így kiesett. A Hlava-Neumayer páros közül szintén az esélyesebb lépett tovább, a berchtesgadeni ugró fél méterrel maradt el Romören távolságától, a kompenzáció sem segített rajta hogy az élre kerüljön.

A csehek ugrója, Jakub Janda következett, aki elég furcsa körülmények közt indult el a beülőtől, ugyanis elég későn, csak lesíklás közben (!) kapott észbe, hogy nem ellenőrizte kötését, egy oldalsó hátra pillantás (!) azonban megnyugtatta minden rendben. Az apró malőr mindenesetre megzavarta, hiszen jó 10 m-rel ugrott kevesebbet (114 m) a továbblépő Bardallal szemben. A Kubacki-Jacobsen párosítás nem hozott meglepetést a továbbjutást illetően, a norvég ugró 126,5 m-rel jutott a következő körbe, most sem tört meg a jég, Kubacki továbbra is Vk pont nélkül maradt! Colloredo ugrása után Hautamäki következett, aki elsőként ugrotta túl a 130 m-t (132 m), mellyel természetesen tovább lépett, viszont hiába ugrott 3 méterrel messzebbre Romörennél, így is két ponttal kapott kevesebbet a kompenzációnak köszönhetően, így csak mögé ért be a tabellán. A Pikl-Evensen kettőse közül a norvég jutott tovább, meglepetés csak az volt részéről, hogy az elmúlt versenyeken jóformán pontokat is alig szerzett, a szlovén ugrót közel 20 méterrel verte, 132,5 m-e a legnagyobb távolság volt már a versenyen! Fettner hozta a papírformát fiatal honfitársa, Poppinger ellen, a köztük lévő 20 m-es különbség (127,5 m) már nem volt ennyire meglepő! Ezt követően is olyan párok jöttek, akik nem igazán voltak egy súlycsoportban, lényegébe véve nem az volt a kérdés ki jut tovább, hanem az, hogy mennyivel. Malysz a japán Yoshiokával csapott össze, a lengyel ugró továbbjutása nem lepett meg senkit, viszont az már igen, hogy csak 124,5 m-rel lépett a következő körbe! Nem sok jót igért ez számára, hogy összetettbeli dobogós helyezését megtartsa Hautamäkivel szemben, hiszen mindössze négy tizedes pontelőnyét rögtön el is herdálta ezzel, így már 7 pontos hátrányba került vele szemben. Bodmer is 20 métert vert ellenfelére, immár az idősebbik Hayböckre, Stefanra. Az egész verseny legnagyobb különbségét hozta a francia Descombes Sevoie és Koch párharca! Az osztrák ugró már a verseny előtti próbakör alkalmával is jelezte jó formában van, most 27 m-rel ugrott nagyobbat (131,5 m) ellenfelénél, így Evensen mögé a 2. helyre ért be. Már csak három pár volt hátra, közülük is a legpikánsabb, a Morgenstern-Ammann páros következett!

 

 

Elsőként az összetettet éppen a svájcival szemben vezető osztrák klasszis kezdett, aki 136 m-es távolsággal hozta lázba a több tízezres hazai publikumot, mellyel feladta így a leckét vetélytársának. Ammann sem ugrott kicsit, de 133 m-e kevés volt az egyenesági továbbjutást illetően, újabb, 6 pontos hátránya már összeségében 35 pontnyi volt, eldőlni látszott a kupa sorsa! A Kofler-Uhrmann csata hazai továbbjutást eredményezett, 131,5 m-ével a 2. helyen ért célba a tavalyi Négysánc győztes! Uhrmann a szerencsés vesztesek közé épphogy befért 5.-ként, így a fináléban ő is részt vehetett. Az idei szezon egyik meglepetése, az orosz Karelin mérkőzött a legvégén a „kvali király” Hildével, kettejük párharcát a norvég nyerte olyannyira, hogy az első kör legnagyobb ugrásával (138 m) megelőzte az addig vezető Morgensternt!

Párbajok végeredményei - Bischofshofen.xls

A második körre feljebb vitte a beülőt a zsűri, így a 12-esből indulhatott el a mezőny! A 4. ként rajtoló Loitzlnak sikerült is a javítás, 123,5 m-rel került az élre. Az utána induló Koudelkának viszont nem, 121 m-rel visszább esett a tabellán, a végén pedig csak annak a 6 pontnak örülhetett, mellyel kereken 1000. Vk pontját szerezte. A vezető pozíciót ezután Uhrmann (130 m), majd Stoch (131 m) vette át, akik közel 10 métert javítottak. Kranjec volt a következő, aki szintén javítva, 129,5 m-ével sikerült a vezető pozíciót megszereznie. Míg a legtöbben javítottak első körös ugrásukon, addig Schlierenzauer meglepetésre rontott, mindössze 120 m-t produkált, mellyel jócskán visszább esett a tabellán. De Schmitt sem járt jobban (119,5 m), ő az osztrák ugró mögé került. Az újabb éllovas Bodmer volt, aki 127,5 m-rel vette át a vezetést Kranjectől. Malysz következett, de most sem sikerült kimagaslót nyújtania, mellyel faraghatott volna Hautamäkival szembeni ponthátrányán. Mindenesetre pontszámra beérte Bodmert, így ketten vezették a versenyt. Nem sokkal ezután előbb Jacobsen, majd Neumayer került az élre egyforma távolsággal (127 m). Hautamäki volt a következő és jött a feketeleves! A finn ugró – bár kapott egy kis hátszelet – hihetetlenül rosszul kapta el az elugrási pontot a sáncasztalnál, csak 116,5 m-en fogott talajt, mellyel lemondhatott bronz álmairól a Négysáncon! Ekkor a már elveszettnek hitt dobogó ismét feltűnt Malysz számára. Romören szokásos rontása után (121 m) Fettner következett, aki 135 m-rel vissza vette a vezetést. Martin Koch ezután akkorát ugrott, hogy a zsűri megrettent, egyből lejjebb hozatta a beülőt, méghozzá rögtön kettővel!

 

 

A sírepülő specialista Koch 140,5 m-ével a legnagyobb ugrást hajtotta végre a versenyen, mellyel a legjobb nem prekvalisként át is vette a vezetést! Ráadásul összetettben elérhető közelségbe került számára még a bronzérem is! Evensen immár a 10-esből indulhatott és 132 m-e sem volt elég ahhoz, hogy kielőzze Kochot. Bár 4,7 pontot jóvá írtak számára az alacsonyabb beülőért, viszont hetet levontak a kedvező szélviszonyokat illetően. Ammann utolsó lehetősége kínálkozott arra, hogy megpróbálja a lehetetlent, lefaragni iszonyatos hátrányát Morgensternnel szemben. Nem igazán zavarta az alacsonyabb beülő, hiszen így is hatalmasat ugrott, 140 m-ig repült! Bár tőle is annyit vontak le, mint Evensentől a szembeszélnek köszönhetően mégis sikerült közel tíz ponttal átvennie a vezetést Kochtól. Jöttek a dobogóra esélyesek, közülük is elsőként Kofler, aki csak fél méterrel adta alább Ammann távolságánál (139,5 m) és a finálé legponterősebb ugrásával sikerült letolnia az élről a svájcit, mellyel így biztos dobogós lett! Hatalmas üdvrivalgásba tört ki a túlnyomóan osztrákokkal teli stadion mikor Morgenstern ült ki a pallóra. A tét csak az volt Morgenstern számára, hogy újabb győzelemmel nyeri-e a Négysáncot vagy sem. Bár egyszer kihozatta edzője a beülőből az erősebb szél miatt, mindez nem zavarta meg. Másodjára már letudott jönni és 135 m-rel nem csak, hogy átvette a vezetést, hanem egyúttal első Négysáncverseny győzelmének is örülhetett csapattársaival együtt a mintegy 30 ezres közönség előtt!

A még hátralévő Hilde legfeljebb csak Morgenstern aznapi győzelmét veszélyeztethette volna, akinek már a garmischi versenyen elúszott, hogy Grand Slam-mel nyerje az összetettet, így nem igazán érdekelte már, hogy a norvég mit ugrik. Hilde aztán pár perces szünet után elindult és 132 m-es ugrásával csak a jobb kompenzációs pontoknak köszönhetően nyerte 3. Vk versenyét pályafutása során! Míg a hazaiak Morgensternt ünnepelték, addig Tom Hilde az RTL-nek adott interjúja során tudta meg, hogy Négysánc összetettben feljött a 3. helyre, így a 2008-ban szerzett Északi turné ezüstje után legjobb egyéni címét szerezte meg ezzel! Hilde nagy hajrát vágott le a szerencsétlenül sikerült garmischi versenye óta, hiszen a 10. helyről küzdötte föl magát közel 30 pontos hátrányból!

Thomas Morgenstern a verseny után így nyilatkozott: „Még mindig nem hiszem el, hogy nyertem, nem volt könnyű ugrani ma. Csodálatos érzés volt csodálatos rajongók előtt ugrani. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki lehetővé tette számomra, hogy sikeres legyek, legfőképp szüleimnek! Ez egy szép pillanat volt, hogy a családom és barátaim előtt élvezhettem a győzelmemet, melyre mindig emlékezni fogok életem során!” – összegezte Morgenstern, aki 9. osztrák ugróként hódította el a kupát!

Verseny statisztika - Bischofshofen.xls

Négysáncverseny végeredménye:

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3004/2011JP30044H.pdf

 

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa négysáncverseny

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr172568737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása