HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Morgenstern lecke a Négysánc nyitányon

2010.12.30. 22:12 :: zbigniew

 

Rögtön a Négysáncverseny első állomásán komoly pontelőnyt szerzett riválisaival szemben az összetett Vk éllovasa, Thomas Morgenstern, aki 16 ponttal nyert Hautamäki előtt! A végső sikerre is esélyes versenyzőkkel szemben szerzett 30 pontos (!) fórja sokat sejtető lehet a kupa végkimenetelét illetően.
A tavalyi nyitóverseny a későbbi összetett nyertes győzelmével kezdődött, akkor a 12 pontos előnyt Kofler hol növelte, hol veszített belőle, de végül 14 ponttal diadalmaskodott. Most is hasonlóan alakultak az események, illetve annál egy kicsit még egyértelműbben. Hiszen Morgenstern ezzel a 16,5 pontos előnnyel – ha csak nem követ el valami nagy hibát – már elvileg bajnoknak tekinthető, persze csak elvileg! Morgenstern legnagyobb riválisa így nem a honfitárs Kofler, az olimpia rekorder Ammann, vagy a lengyel ikon, Malysz lett, hanem a hosszú évek szürkeségéből kitörni látszó Hautamäki, aki szenzációs ugrással lepte meg a közönséget a döntő körben. Az időjárás most sem volt kegyes jónéhány ugróhoz, sajnos ez mindnyájuk négysánc összetettjébe került! Olyan ugrók szálltak ki a további versengésből – nyugodtan mondhatni teljesen -, mint pl. Malysz, aki 46 pontos hátrányt szedett össze Morgensternnel szemben, nem beszélve Koflerről és Ammannról, ők 30 ponttal vannak lemaradva, mely hatalmas hátrány egy hetek óta bombaformában versenyző ugróval szemben. A legnagyobb vesztes – az előzetes esélylatolgatást illetően -  az a Larinto, aki a kvali legjobb eredményét érte el, mellyel első helyen jutott tovább és azzal az Ammannal szemben maradt alul egy erősebb hátszélnek „köszönhetően”, aki kihagyta a selejtezőt, s ezzel az 50. helyre rangsorolódott. Sajnálatos tény, hogy éppen ő – aki a kvali legjobbja volt – járt pórul az egyik kvali „lógóssal” szemben, de a szabályok értelmében nincs okunk hibáztatni a svájcit, hiszen élt opciós jogával. A legfájóbb az egészben, hogy nagyok sok szurkoló öröme, s nem különben az ugrók nem kis tétre menő játéka lett elrontva ezzel az irreális időjárás okozta sokkkal, valamint a zsűri tétlenkedésével, kevés izgalmat hagyva így a további versenyekre. Persze a nyolc ugrásból még hat hátravan, s akik most szerencsések (vagy egyszerűen csak jók) voltak, később hasonló körülmények közt hibázhatnak. Erre a következő 3 verseny történései választ adnak majd.

 

A soron következő sánctörténeti helyszínünk tehát Oberstdorf, ahol az első sáncot már 1910-ben megépítették a település lankáshegyoldalán. Mivel ez a hely rövid nekifutója és napos fekvése miatt nem volt optimális, így az oberstdorfi síklub keresett egy ideális helyet, ahol megépíthette új sáncát egy német építész terve alapján. 1925-ben készült el a Schattenberg sánc,melyen az első sáncrekord Gustl Müller révén 35 méter volt. Ezt a rekordot 1927 jan. 1-jén Franz Thannheimer 46 m-re javította. 1930-ban a sáncot a német bajnokság kezdetére megnagyobbították, majd 1936-ban még egyszer a garmischi olimpiai játékokra való kvalifikációs ugrások számára. Ezen a versenyen Heini Klopfer 7000 néző előtt állított föl új rekordot 59 méterrel. 1941-ben pusztulásnak indult a sánc, melyet önkéntes segítséggel újjáépítettek. 1946 jan. 1-jén már ismét ugrottak rajta. 1950-ben Sepp Weiler csúcstartó lett és a távolságot 82 m-ig sikerült felsrófolnia. 1953 jan. 4-én jött el a Schattenberg sánc nagy nemzetközi áttörése! Az első Négysáncverseny turnéval létrejött a világ legnagyobb és legjelentősebb síugró sorozata, mely azóta is minden évben (kivéve a legelsőt, valamint az 1971/72-es szezont) Oberstdorf a nyitóverseny házigazdája. 1953-tól ’78-ig normál-, míg 1979-től (az összetett Vk bevezetése óta) nagysáncon zajlanak a Four Hill küzdelmei.

1969-ben megszületett a bűvös 100 m. fölötti ugrás is, Yukio Kasaya 106 m-re módosította a korábbi sáncrekordot. 1972-ben a fennálló fából készült sánclétesítmény mellé egy új K115-ös acélbeton sáncot emeltek, a fasáncot pedig modernizálták. Később a 70 m.-es sáncot kibővítették és a fatornyot – a nagysánchoz hasonlóan – egy acélbeton toronyra cserélték. 1987-ben a Schattenberg stadion már egy északi sí-VB színhelye volt 10 ezer lelkes nézővel. A nagyobb sáncok mellé létrejött 3 további kissánc is (K56, K30, K19) leginkább az utánpótlás számára. 2000-ben a néző területet 1 millió márkás beruházással bővítették, egy állóhelytribünt építettek be. Oberstdorf 2005-re újból elnyerte az északi sí-VB rendezési jogát, ezért a sánclétesítmény azonnali korszerűsítését kezdték el 2003-ban, mely igen drága, 23 millió eurós költségvetésből készült el. A nagysánc K-pontját 9 hónapon belül 115-ről 120-ra növelték, mely akár 140 m körüli ugrásokat is lehetővé tesz. Ezenkívül egy új 40 személyes ferde alakú felvonót is építettek, mely a kifutótól a sáncasztalig közlekedik. A nyári tréningek és versenyek számára az új létesítményt műanyaggal vonták be. A stadionban a befogadóképességet kiegészítő tribünökkel kellett megnövelni, mely jelenleg 27 ezer néző befogadására is alkalmas. Továbbá egy világító, ún. fényárberendezést szereltek föl, valamint egy új funkciós épületet is létrehoztak a TV és média számára. A modern síugró létesítményt 2004 őszén Erdinger Arénára keresztelték.

A kvalifikáción 15 nemzet 64 ugrója állt rajthoz, akik közül két főt ki is zártak a versenyből. Míg a hazaiak egyik versenyzőjét, Daniel Weniget nem megfelelő öltözék miatt, addig az osztrák csapatból Schlierenzauert pótló Stefan Thurnbichlert egyik versenytársa megsértéséért diszkvalifikálták! A selejtezőt a nem minősített ugrók közül az a Felix Schoft nyerte, aki egyben a legnagyobb ugrást is produkálta, 138 m-ével végzett az élen.

A német ugrók kiválóan teljesítettek, hiszen öt ugrójuk is a tízben végzett. Schuster nagy megelégedéssel konstatálta a végeredményt, hiszen a hazai rendezésért járó dupla kvótaszámnak köszönhetően szinte mindenki bekerült a másnapi versenyre, 11-en állhattak rajthoz a németek! Meglepetés ez annak ellenére is, hogy szinte doppingolta őket a hazai sánc, valamint a több ezres nézőközönség, akik nagy %-ban természetesen németek voltak. Ritkaságszámba megy, hogy ennyien kiváncsiak legyenek egy kvalifikációra, de hát mégiscsak egy olyan helyszínről és nemzetről van szó, mely az egyik legnagyobb hagyománnyal bír a síugrás világában. Mivel a Négysáncverseny egyik legfőbb szabálya és sajátossága, hogy 25 párba rendezik az ugrókat, ezért elvileg fontos lenne, hogy mindenki ugorjon, még a prekvalisok is, mindez a párokba sorolás miatt játszik szerepet. Természetesen a minősített ugróknak továbbra sem kötelező ugraniuk a selejtezőn, viszont úgy érzem nem fair olyan ugróknak kihagyni az ugrást, akikre egyrészt csak azért jöttek ki több ezren, hogy láthassák őket, másrészt olyan ugróktól veszik el a lehetőséget, akik lucky looserként tovább juthattak volna! Mivel hárman is voltak (Morgenstern, Kofler és Ammann), akik nem vállalták az ugrást, így ebben az esetben visszasorolták őket a 48., 49. és 50. helyre, ezzel borítékolható volt, hogy a selejtezőn első három helyen végző ugró találja magát szembe velük a versenyen a szabályok szerint. Mivel Larinto, Hautamäki és Malysz voltak a legjobbak a keddi teljesítményük alapján, így sejthető volt, hogy az amúgy is jó formában lévő ugrók mind továbbjutnak elorozva az ötből három helyet a szerencsés vesztesek közül! Ez majdnem így is lett…

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3040/2011JP3040RLQ.pdf

Előzetesen mintegy 110 ezer jegyet adtak el a négy helyszínre, ebből Oberstdorfban telt „ház” előtt (ami kb. 25 ezer nézőt jelent) indult el az 59. Négysáncverseny. Az első kört a 13-as beülőből indítatta el a zsűri, mely a kvalihoz képest (17) jóval lentebbről indult. Sajnos a körülmények nem voltak olyan ideálisak, mint a selejtezőn, a sűrű köd idővel elhatalmasodott a sáncon. Az első páros, a 25.-26. volt, vagyis az Evensen-Prevc kettős, akik közül a szlovén ugró örülhetett, mert 126,5 m-ével tovább lépett a következő körbe, míg Evensen 113,5 m-e kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz, kiesett.  A norvég ugró egyébként az utóbbi versenyeken elképesztő hullámvölgybe került, rövid időn belül 3. alkalommal kellett búcsút mondania a döntő körnek. Hangos üdvrivalgás következett, természetesen német ugróért szoríthatott a lelkes hazai közönség, Neumayer-Loitzl (127-127,5 m) kettős közül ugyan az osztrák volt a jobb, de a hazaiak sem szomorkodhattak, szerencsés vesztesként Neumayer is tovább lépett. A Janda-Bardal párharc érdekessége volt, hogy nem csak távolságra (119 m.), de pontszámra is (107,3 p.) azonosan teljesítettek. Mivel mindig az alacsonyabb rajtszámmal induló jut tovább, így ebben az esetben Bardal sóhajthatott föl, de mivel Janda még befért a legjobb szerencsés vesztesek ötösébe, így ő is tovább lépett. Aztán az első német párharc is eljött. Mivel a kvaliban remekeltek a hazaiak, számszerint 11-en kerültek be onnan, elkerülhetetlenné vált, hogy ne fussanak össze a besoroláskor. A Wank-Freund (111,5-127 m) kettős közül nem volt kérdés, hogy a mostanság legjobb német teljesítményt produkáló Freund jut tovább. Előzetesen a Kubacki-Koivuranta párharc győztese mindenképp elmondhatta magáról, hogy aki továbbjut az megszerzi első Vk pontjait. Erre az egykori északi összetettes finnnek volt nagyobb esélye, hiszen egy hete Törökországban megszerezte első COC győzelmét, a kiváló ajánlólevél így biztos továbbjutást eredményezett.

Pikáns párosításnak tűnt a Bodmer-Zografski kettős is, hiszen az utóbbi időben remeklő bolgár fiú nem esélytelenül vágott neki a párharcnak a hazai pálya előnyét élvező Bodmerrel szemben. Mégis a pillanatnyi forma döntött, Zografski 12 méterrel bizonyult jobbnak ellenfelénél és tovább lépett a következő körbe. Ezután egy újabb érdekes párharc volt láthatáron. Furcsa volt látni a Négysánc rekorder Ahonent alacsonyabb rajtszámmal indulni, jelenlegi formája indokolta ezt. Ellenfele az a Fettner volt, aki elsőként ugrotta meg a 130 métert a versenyen, s mivel Ahonen csak 119,5-et produkált így titkon csak a szerencsében bízhatott a továbbjutását illetően. Mivel az első körben a 107,3 p. volt az alsó határ, mely még továbbjutást ért, így az ugyanilyen pontszámmal továbblépő Janda mellett 6.-ként surrant tovább, mondhatni békanyálon. A fiatal norvég Veltát szabálytalan öltözet miatt zárta ki a zsűri, mely nem osztott, nem szorzott ellenfele, Stoch (118 m) továbbjutását illetően, hiszen a lengyel ugró amúgy is jobb volt nála. Ezután 3 olyan párosítás következett, ahol az egyik fél német volt, egyikük sem kényszerült idő előtti búcsúra, sorrendben Uhrmann, Freitag és Hocke is továbbjutott. Folytatódott a német sikerszéria ezután is. A verseny előtti próbakör 2. legjobbja, Schmitt és a kvali legnagyobb ugrását bemutató Schoft is zöld jelzést kapott a döntő körre, szerencséjükre erre elég volt egy 111,5 és 113 m-es ugrás is! Hogy ilyen alacsony ugrásokkal is tovább lehetett jutni az felettébb meglepő volt, nem lehetett tudni mitől lassult le ennyire a nyomvonal, hiszen nem havazott. Sajnos ez tetszhetett a zsűrinek, ugyanis  eszükben sem volt a beülőt feljebb vinni, ráadásul a köd is felerősödött. Érett a meglepetés, hiszen 3 páros volt már csak hátra, de még mindig az osztrákok meglepetésembere, Fettner vezetett.

Jött a mezőny „krémje”, először is a Malysz-Morgenstern duó. Az összetett éllovasa legnagyobb esélyesként igazolta jó formáját, semmilyen hátráltató tényező nem tudta befolyásolni teljesítményét, az első kör legnagyobb ugrását (131,5 m) aratta, amivel feladta a leckét párjának. Adam legnagyobb rémálma vált valóra ezután, hiszen kifogott egy komolyabb hátszelet, s csak 115 m-en tudott landolni, ami összetettben igen nagy hátránynak számított, még a 2. körbe jutás is veszélyben forgott egy pillanatra. Végül Malysz továbbjutott, de a Négysánc összetett ugrott számára, hiszen ekkor már több mint 30 pontos hátrányba került Morgensternnel szemben, aki át is vette a vezetést Manuel Fettnertől. A Kofler-Hautamäki kettős is izgalmas párharcot rejtett, kik közül a tavalyi győztes jutott a fináléba egyenes ágon (közvetlen Morgenstern mögé), a finn pedig lucky looserként. Svájci-finn „csata” maradt a végére. Ammann sem járt túl jól ugrásával (123 m), hiába tudott az élmezőnyben maradni, ponthátránya az élen állóval szemben 20 pont fölött volt. Larinto indult utolsóként, aki a selejtező legjobb teljesítményét produkálta. Hogy a rutintalanság vagy a széljárás számlájára lehet írni az elért 112,5 méterét nem tudni, de ezzel az ugrásával elúszott nem csak a továbbjutás, hanem az összetett is. Malysz után a fiatal finn az idei Négysánc legnagyobb vesztese, kiesésével Janda és Ahonen juthatott tovább szerencsés vesztesekként, bár sokra nem mentek vele ők sem. Az első kör végén Morgenstern, Kofler, Fettner volt a sorrend.

Párbajok végeredményei.xls

A második kör már hagyományos módon két beülővel feljebb, a 15-ösből folytatódott. Mindjárt meg is tette hatását a zsűri döntése, elsőként Hocke (126,5 m), majd Schmitt javított jelentősen első körös eredményéhez képest, utóbbi 16 méterrel ugrott nagyobbat (127,5 m), mely a legnagyobb előrelépés volt a versenyen. Ami sikerült Schmittnek, az Ahonennek már kevésbé, olyannyira, hogy alulmúlta korábbi ugrását is, 110,5 m-rel a legkisebb távolságot érte el, mellyel az utolsó helyre esett vissza. Még pontot sem szerzett, mivel a 31. helyen végzett, felettébb csalódást keltő eredmény volt az Ahonen hívek számára! Az első körben betliző Malysz következett, aki a múltkori engelbergi versenyéhez hasonlóan újból megcsillantotta egyik legnagyobb erényét, a küzdőszellemet és 16,5 métert javítva (131,5 m) 17 pontos fórral előzte be az addig vezető Schmittet.

A mezőny fele lejött már, mikor a bolgárok reménysége, Vladimir Zografski várt trénere indító jelére. A bolgár srác 3. alkalommal lett idén pontszerző, de most egy 121 m-es ugrás is elég volt ahhoz, hogy bejöjjön Malysz mögé a 2. helyre, ráadásul újból javított egyéni legjobbján. A verseny végére az előkelő 16. helyre küzdötte fel magát és már most több pontot gyűjtött össze (26), mint a szezon kezdetéig legjobb bolgár ugróként számon tartott Breitschev, aki 20 éve 23 ponttal zárta az idényt. Előbb Hilde (128 m), majd Koch is (132,5 m) javított, melyekkel egymást váltották az élen. Ammannt, akit már csak a tisztes helytállás és egy esetleges összetett érem inspirálhatott 134,5 m-es ugrásával az élre tört, persze ezt csak addig élvezhette, míg Hautamäki el nem rajtolt. A finn 7. helyről indulva egy 137,5 m-es ugrással majd’ 15 pontot vert Ammannra, jelentős javítást végrehajtva és ezzel már komolyabb terveket is szövögethetett a véghajrát illetően. Sem Prevc, sem Freund, de még Loitzl sem tudta visszavenni a vezetést tőle. Fettner következett, aki élete legjobb eredményében bízhatott, nem alaptalanul. Másodjára is elérte a 130-at, másfél méterrel felül is múlva azt, de a vezetést nem sikerült átvennie. Így is a „nap embere” címe mellett élete legjobb eredményét érte el, ugyanis első érmének örülhetett a végén! Kofler rugaszkodott el eztán a beülőtől és 126 m-rel csak Ammann mögé tudott bejönni, így Morgenstern esélyei megnőttek egy igen komoly előny megszerzésére a riválisokkal szemben. Kétséget sem hagyott afelől, hogy jelenleg ő a legjobb síugró, a nap legnagyobb ugrásával (138 m) nyerte a versenyt és 16,5 pontos előnnyel várhatja a folytatást, mely már az újévben, Garmisch-Partenkirchenben lesz.

Verseny statisztika - Oberstdorf.xls

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa négysáncverseny

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr402549385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása