HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild a mezőnyből, Christian Schwaiger a csapatából csinált újra bohócot

2010.12.29. 20:39 :: repens

Semmeringben Marlies Schild már az első futamban gyakorlatilag megnyerte a nők mai szlalomversenyét. Aztán a másodikban Maria Riesch majdnem visszajött a semmiből... Aki régóta olvas bennünket, ebből a leírásból ki is találhatja, ki tűzte az első futam pályáját: Christian Schwaiger, a német edzőnek álcázott osztrákfan ma is hatalmasat alkotott... Schild és Riesch mögött a fiatal német, Christina Geiger életében először állhatott dobogóra - persze neki is a második futamban sikerült előretörnie. Jól ment ma a kistesóknak: "Riesch II", "Schild II" és "Fanchini III" is ott volt a pontszerzők közt. Nagy kérdés: meddig válhat még közröhejjé a német női technikai szakág Schwaiger "jól sikerült" pályatűzései miatt?

Napos idő, -6°C fogadta a női alpesi sízőket a semmeringi versenysorozat második napján, szlalomban. Különleges helyszín, különleges időpontban - nemcsak azért, mert év végén rendezik, hanem azért is, mert ún. "éjszakai" versenyre kerül sor, az első futam 15 órakor, a második futam pedig már bőven sötétben, 18 órakor indul. Az osztrákok (főként Marlies Schild) a hazai pálya mellett annak is örülhettek, hogy az első futamban a pályatűzés is számukra tűnt kedvezőnek: a német edző, Christian Schwaiger sajátjai számára áldás nélküli tevékenységét már alighanem túl sokszor is részleteztem, dehát ma is volt miért... A második futamot a svéd edző tűzte, Pietilä-Holmner egész jó formában van, ő is bizakodhatott.

Az első futamot Tanja Poutiainen kezdte, az időmérő pont után akadtak kisebb gondjai, de összességében szép sízéssel adta meg az alapidőt (3.). A másodikként rajtoló Marlies Schild kihasználta a "duplán hazai" pályát, nem hibázott, és gyakorlatilag megnyerte a versenyt (1.). Több mint egy másodperces előnyt szerzett a második futamra - ezt tényleg csak ő veszíthette már el. Maria Pietilä-Holmner biztonságit síelt, nagyobb hiba nélkül (11.). Šárka Zahrobská sok apró hibával, de viszonylag gyorsan síelt, dobogós esélyei megmaradtak (5.). Maria Riesch mindent megtett, dehát a "schwaigeri" pályán a németek minimum egy másodperccel hátránnyal indulnak... Ráadásképp hibázott is az alsó szakaszon, hatalmas hátrányba került (17.).

Kathrin Zettel gyenge formában síelt ma is, így is az élmezőnybe jött (6.). Sandrine Aubert változatlanul formán kívül síel (18.), Fanny Chmelar pedig hiába küzdött a schawigeri átok ellen (24.). Christina Geiger a többi némethez képest egész jól síelt - vagyis ő legalább képes volt a rajtszámáhz hasonló helyen célba érni (7.). A szlovén Tina Maze a tegnapi remeklés után ma gyengén síelt, szanaszét csúszó lécekkel (20.). Katharina Dürr se jött olyan nagyon rosszul (persze csak a schwaigeri pályához viszonyítva (12.). Nastasia Noens újra bravúros első futamot ment, ám Schildet most ő sem tudta megszorongatni, 1,2 másodperces hátránnyal érkezett a 2. helyre. A németek meglepetésembere (mármint pozitív értelemben) Susanne Riesch volt - a szokott kamikazetaktika ezúttal nem kiesést, hanem 4. helyet eredményezett. Persze hátra volt még egy futam, és az utolsó kapuknál most is nagyon közel volt a kiesés...

Lindsey Vonn régről megszokott szlalomformáját mutatta, azaz nem az első helyezettet, hanem a pályamunkásokat veszélyeztette - egyet el is trafált esés közben. Nicole Hosp tegnapi gyenge sízését ma egy orraeséssel tetőzte - minden az osztrákoknak se jöhet össze, még Schwaiger pályáján sem... A csalódások sorát Anja Pärson folytatta - a svéd legenda ma is úgy sízett, mintha saját dédanyja volna, ő volt a tovább nem jutó két svéd egyike (32.).

Elisabeth Görgl hibázgatott, de gond nélkül bejött a középmezőnybe (16.). Kathrin Hölzl el sem indult, Manuela Mölgg igen - de már három kapu után jóvátehetetlen konfliktusa támadt egy orvul a lábára támadó kapuval. Nicole Gius idén megszokott enervált sízése ezúttal legalább második futamot ért (23.), és Ana Jelušić is újra a második körben találta magát (22.). A szlovák Veronika Zuzulová sok hibával jött, nagy bravúrra ma nem is volt képes, ám a 10. helye is biztatónak tűnt. Therese Borssen jól jött (8.), Frida Hansdotter (29.) kifejezetten sok hibával - mindkét svéd továbbment.

Michaela Kirchgasser is kihasználta a schwaigeri pálya előnyét, sok hibája ellenére bejött a 14. helyre. Sanni Leinonen idén ritka vendég a második futamban, most sem volt meggyőző, mégis eljutott idáig (21.). Az olaszok legjobbja lett a futamban Chiara Costazza (15.), a kanadai Anna Goodman viszont a mezőny végére került (44.). Az újabb osztrák, Bernadette Schild a felső szakaszon rontott, ezen a pályán egy osztráknak ennyi bőven belefért (19.). Az első 30 induló sorát a kanadai Marie-Michele Gagnon zárta - a továbbiakban nem hallottunk róla (33.).

30-on túlról is meglepetést okoztak néhányan. A legnagyobbat az amerikai Sarah Schleper: 32-essel bejött a 9. helyre. Rá is fért az amcsikra, Vonn kiesése mellett Mancuso se fért a második futamba, így egyedül Schleperben bízhattak. Legalább ekkora meglepetés Marina Nigg 13. helye (53-as rajtszámmal) - a liechtensteiniek az idény kezdete óta vártak már egy villanásra, Büchel visszavonulása miatt még pontot se szereztek eddig.

Befért még a második futam mezőnyébe a svéd Emelie Wikström (40-essel 25., csak hogy Pärson még kínosabban érezze magát...), két kanadai, Eve Routhier (42-essel 26.) és Erin Mielzynski (50-essel 29., holtversenyben), valamint az élete második Vk-versenyén másodszor 30-ba jutó legifjabb Fanchini, Sabrina (69-essel 28.). A mezőnyt záró két Simari Birkner előzékenyen kieséssel segítette, hogy hamarabb lezáruljon hivatalosan is az első futam, és jöhessen a második.

A búcsúzók közt találunk négy németet - Schwaiger ma is büszkén nézhet tükörbe... A kiesők közt szerepel a mezőny egyetlen újonca, Simona Hösl - a német lány valós képességeit talán majd akkor tudjuk meg, ha egy nem Schwaiger által tűzött pályán síelhet...

Újonc: Simona Hösl (1992) - német (Berchtesgaden): Junior VB 4. (szlalom, 2010 Les Planards); Európa Kupa: 17 start, 1 dobogó (3., 2010 Gressoney). FIS versenyeken 2 győzelem.


 

 

A második futamot a svéd Hansdotter kezdte, kihasználta az edzője által tűzött pályát és remek időt jött, amellyel hosszú időn keresztül a mezőny élén tanyázott. A kanadai Erin Mielzynski is szerencsésen célbaért, 50-es rajtszámával a pontszerzés nagy teljesítmény. Sabrina Fanchini a felső szakaszon az egyik kapunál lecsúszott, majd több kapun keresztül vitte végig ezt a hibáját, és utolsó helyre érkezett be - így is kettőből kettő Világkupán pontot szerzett. Eve Routhier nyugodt, apró hibákkal tűzdelt futamot teljesített (23.). Tessa Worley a pályát nagyobb fékezésekkel, ám komolyabb hibák nélkül abszolválta (18.), óriás után végre ebben a szakágban is pontot szerzett. A svéd tűzésű pálya meghozta gyümölcsét, Emelie Wikström is remek futamot jött, az alsó szakaszon közel ment egy kapuhoz, ám így is bejött a 13. helyre (élete legjobbja). Két svéd állt tehát az élen - Schwaiger a svédektől is kérhetne tanácsot...

Fanny Chmelar a pálya felső részén hibázgatott, így is előrelépett (17.). Nicole Gius hű maradt idei önmagához, és a második futamban ismét óriásit hibázott, több kaput kellett visszasétálnia (27., limitidőn túl). Ana Jelušić (22.) és Sanni Leinonen (19.) komolyabb hibákat nem vétettek, ám sok időt vesztettek a vezető svédekkel szemben. Tina Maze volt a második futam első, ám nem egyetlen kiesője, miután a pálya alsó részének tetején sikerült rálépnie egy kapura.

Bernadette Schildnek a pálya vége jól sikerült, ám a felső szakaszon sokat vesztett azután, hogy egy kaput nagyon közel vett (16.). Sandrine Aubert a sokakat megtréfáló letörésnél zökkent ki a ritmusból, ami jó pár kapun keresztül  hátráltatta (21.). Majd következett a második futam legjobbja: Maria Riesch helyzetét az első futam tűzése alaposan megnehezítette, és most sem sok jóra lehetett számítani, főleg a pálya felső szakaszán történt rontása után, amikor is nagyon hátrakerült a súlypontja, és majdnem elesett. Mindezt azonban egy kapu alatt sikerült visszahoznia, és remek idővel átvette a vezetést a svédektől, elképesztő fölénnyel nyerte a második futamot.

Elisabeth Görgl a középső részen hibázgatott, és került sokszor nagyon távol a kaputól (24.). Chiara Costazza az első mérőpont után 2-3 kapun keresztül nem találta a helyét, majd a kezét is letette, ám szerencsésen megúszta, és leért a célba (25.). Michaela Kirchgassernek az alsó szakaszon került túl előre a súlypontja, de célbaért, nem is rossz helyen (7.).

A liechstensteni leányzó, Marina Nigg a pálya alján vétett egy nagyobb hibát, de végre pontot szerzett a törpeállamnak (14.). Katharina Dürrnek is - mint sokaknak előtte - a letöréssel akadt problémája (12.). A svéd tűzésű pálya Maria Pietilä-Holmner-nek nem hozott sikert, kapura lépett, kiesett. Zuzulová egy eléggé rendezetlen futamot mutatott, a kapukat messziről vette, sok apró hibát vétett, a lécei szétcsúszkáltak, sokat esett hátra - ám gyors volt (9.).

Azok után, hogy Vonn már az első futamban kiesett, Schleper maradt az egyetlen amerikai a mezőnyben, ám neki sem jött össze ez a verseny. Már a letörésnél hibázott, amelyet jó pár kapun keresztül cipelt tovább, később kapura lépett, igaz visszagyalogolt (28., limitidőn túl). Therese Borssen az egyik kapuhoz nagyon közel ment, de nagyobb hibákat nem vétett, ő lett a legjobb svéd (5.). Christina Geigernek is a letöréssel gyűlt meg a baja, a súlypontja picit hárakerült, de korrigált, és bejött Riesch mögé (3.). Kathrin Zettel nagy hibákat nem vétett, de Riesch-hez  nem sikerült közel kerülnie (7.).

Már csak öten voltak hátra, Riesch pedig még mindig az élen állt. Šárka Zahrobská-nak is a súlypontjával akadtak problémái (10.), majd következett a kis Riesch, Susanne. Neki kivételesen nem a letöréssel akadtak problémái, még korábban nagyon lecsúszott az ívről, majd 2-3 kapun keresztül kellett igyekeznie, hogy nehogy elrontsa a kapuk bevételét (15.). Tanja Poutiainen komoly hibát nem vétett, ám a német űridejével nem sikerült felvennie a tempót (4.), pont úgy ahogy a francia Noens-nek sem (6.). Riesch már minimum második helyre jött föl a 17.-ről az első futamot követően, amikor már csak a második futamnak nagy előnnyel nekivágó Marlies Schild volt hátra. Az osztrák a felső szakaszon óriási hibát vétett, az első futamból származó majd 2,5 másodperces előnyét már a felső részen 1,5-re redukálta, ám végül néhány tizeddel megtartotta a vezető helyet.

Marlies Schild 30. életévéhez közeledve egyre többször alázza a mezőnyt. A Dienten sízőnője 172. Vk-versenyén  26. győzelmét és 51. dobogóját szerezte. Semmeringben 2004 után tudott újra első helyen végezni, az idényben már harmadik győzelmét aratta. Csak önmaga tudja megállítani, ha nem hibázik nagyon nagyot, szinte verhetetlen...
 

Maria Riesch ha nehezen is, de hozta a kötelezőt Semmeringben: növelte előnyét összetettben Vonn előtt. A 26 éves garmischi sízőnő 238. Vk-versenyén 49. dobogóját szerezte.
 

 

Christina Geiger gyengén sikerült idénykezdet után villant újra, a 20 éves oberstdorfi síző 17. Vk-versenyén most először léphetett pódiumra. Az előző idényben több top-10-es helyezése volt, a mostaniban viszont eddig csak egy levi-i 20. helyet tudott felmutatni.

 

A mai versenyek eredményei részletesebben táblázatként itt letölthetők.


  

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr232546882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása