HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Nagy franc a kis francia - Tessa Worley-t harmadszor sem tudták megállítani

2010.12.28. 18:53 :: Dave985

 

Zsinórban harmadszor sem talált legyőzőre Tessa Worley óriás-műlesiklásban, a 160 centit is alulról súroló francia lány előnye ezzel megközelítette a 100 pontot a világkupában. Két egy századon múlt győzelem után ezúttal fölényesen verte a mezőnyt. A dobogóra még két német fért fel: az összetett friss éllovasa, Maria Riesch, valamint a világbajnok Kathrin Hölzl. A jeges Semmeringen holnap szlalommal folytatódik a program. Plusz csak ínyenceknek: 11:45-től Bormio, Piste Stelvio – férfi lesiklás!
 
 
A két ünnep között hagyományosan Ausztriában, népes lelátók előtt rendeznek technikai síversenyeket a hölgyek részére. 1996 óta minden páratlan évben a tiroli Lienz ad otthont a viadalnak, a másik esztendőben pedig rendre Semmering látja vendégül a világ legjobb sízőit. Mostani helyszínünk egy cc. másfél ezres település, ami mintegy 6 km-re fekszik a róla elnevezett hágótól, ami egyébként a legkeletibb és 1000 m-t meg nem haladó magasságával a legalacsonyabb az Alpokban. A Mura és a Lajta folyók vízgyűjtő medencéjét választja el egymástól. A Stájerország és Alsó-Ausztria határvidékén elterülő, közelsége miatt a téli sportok magyar kedvelői között is népszerű sítelep története egészen a XII. századig nyúlik vissza, amikor is a stájer határgróf (III. Ottokár) biztonsági célzattal menedékházat építtetett a hágó mellé. Az 1890-es évektől pezsdült fel igazán a sportélet , az ország legnépszerűbb telepei közt tartják számon.
 
A földrajzi helyzetből (kiterjedt katlanról beszélhetünk) következik, hogy télen kemény fagy uralkodik a térségben, az etimológusok egyik csoportja szerint a VI. század folyamán bevándorló szlávok épp ezért nevezték el „Semmericknek”, azaz barátságtalannak, hidegnek.
 
Az eddigi hat óriás-műlesiklás osztrák fölényt hozott, a négy győztesből hárman ma is rajthoz álltak, ám az utóbbi időben inkább szlalomra specializálódó Marlies Schild és az utóbbi két versenyen verhetetlen Kathrin Zettel sem számított ezúttal favoritnak. A 2008-as versenyen állhatott először, s eddig utoljára dobogón ebben a szakágban Lara Gut, a svájci lánynak azonban nem nyílt esélye a duplázásra, minekután összekülönbözött a szövetséggel (a sajtó előtt tálalta ki problémáit), eltiltották a mai és a holnapi versenytől.
 
Semmering lejtője rendkívül meredek, női viszonylatban különösképp, a mínusz 10 fokot ostromló levegő hatására ráadásul összefüggő jéggé dermedt a pálya, így a múlt heti courcheveli szlalom után újabb szokatlanul kemény erőpróba vált a lányokra. Szerencséjükre Paolo Deflorian, az olaszok edzője kíméletes, lüktetős pályát állított össze, így a 63 indulóból 54-en célba tudta érni, az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy a nyolc kiesőből (nem, nem számoltam el, az egyik Simari Birknert kaputévesztésért kizárták a versenyből) kettő olasz nemzetiségű volt…
 
Az első futamot rögtön a szakág négy koronázott királynője nyitotta. A világbajnok és VK- címvédő Kathrin Hölzl (4.) kisebb rontásoktól eltekintve szépen ment, 6 tizedes hátránnyal várhatta a folytatást. Az idei tabella éllovasa következett, s Tessa Worley (1.) délelőtt is igazolta kirobbanó formáját, jóval magabiztosabban tette be léceit, mint a német, a nagyobb tempót azonban az utolsó szakaszon nem tudta kellően kihasználni, ott többen meg tudták verni. Az olimpiai bajnok remek szezonkezdet után nullázott St. Moritzban, s most sem állt ettől olyan távol. Viktoria Rebensburg (28.) már a felső szakaszon 3 tizedes hátrányt szedett össze, majd olyan csúnyán lecsúszott az ívről, akkorát kellett fékeznie, hogy a pálya közepénél újra lendületet kellett vennie. Éppen csak, de továbbjutott.
 
Kathrin Zettel (7.) sérülése miatt még nem a régi, komoly fékezésekkel másodpercen kívülre került Worley-hez képest, a triplázásról akár le is mondhatott. Maria Riesch (3.) leggyengébb számában – idén nem először – összerakott egy életerős futamot, noha jókorát rontott ő is az első letörésnél, tempójából mit sem vesztett, így akár a győzelmet sem zárhatta ki 49 százados elmaradás mellett. A németek klasszisát ugyanis már csak Tina Maze (2.) tudta megelőzni, a szlovének univerzális sízője a rá jellemző szép, tiszta síeléssel, kiemelkedő alsó szakasszal mindössze 12 századdal maradt el az éllovas franciától. A legjobb hét óriás-műlesiklót Tanja Poutiainen (11.) zárta, a finnek nem ízlik a meredek lejtő, ezt most is bizonyította, alaposan megküzdött a pályával, csaknem másfél másodperces hátrányt összeszedve a TOP-10-ből is kiszorult. Igaz, az 5. helytől lefelé nagyon szoros volt a küzdelem.
 
Federica Brignone személyében elérkeztünk az első kiesőhöz, a fiatal olasz végig késésben volt, majd a pálya egyik legnehezebb pontján teljes hátrakerült súlypontja, onnan már nem volt menekvés. Anemone Marmottan (13.) is nehezen birkózott meg a körülményekkel, de egy jó második futamban ő is joggal bízhatott. Honfitársa, Taina Barioz (25.) csúnyábbik arcát mutatta, majd Elisabeth Görgl (5.) jelezte, ebben a számban is éremre tör a februári vb-n, a középső szakasz kivételével tartotta a lépést Worley-vel. Anja Pärson (16.) és Manuela Mölgg (10.) idén megszokott formáját hozta, kellemes meglepetésre Pietilä- Holmner (8.) és Fischbacher (9.) is a legjobb tíz között várhatta a délutáni folytatást.
 
2006 olimpiai bajnoka sem érezte igazán a pálya ritmusát, a minimális különbségek miatt Julia Mancuso (18.) ennek ellenére komoly előrelépéssel számolhatott. Lindsey Vonn (6.) sem akart vészesen lemaradni Rieschtől, a jeges, meredek lejtő érezhetően feküdt a gyorsasági sízőknek, ő is csak az igazán óriás-műlesikló szektorban vesztett sokat a specialistákkal szemben. Fabienne Suter (15.) egyedüli svájciként egészen biztató helyről folytathatta a versenyt, Eva-Maria Brem (29.) sok-sok hibával tarkított menete után még sokáig izgulhatott. Kirchgasser (12.) is betagozódott a rendkívül szoros középmezőnybe, majd a kisebb sérülése után visszatérő Denise Karbon (23.) mintegy 2 másodperces hátrányt összeszedve jutott a második futamba. 22-essel Giulia Gianesini (16.) egy nagyobb fékezés miatt nem tudott igazán kitűnni, Schleper (20.) rakkolós menete után „Steffi” Köhle (14.) folytatta remek idei sorozatát, lassan ő is bejelentkezik a vb-kerettagságért. A kanadai technikai sí nagy ígérete, Marie-Michele Gagnon (19.) sem hibázott, Lena Dürr (27.) kicsit nehezebben, de szintén a továbbjutók közt tudhatta magát.
 
Egy-egy keserű pirulát az olaszoknak és az osztrákoknak is adott a délelőtt, Nicole Gius (31.) folytatta borzasztó sorozatát, ami sokkal meglepőbb, egy másik Nicole, Hosp (35.) sem tudta beverekedni magát a legjobb harminc közé. Mivel Irene Curtoni (26.), Marion Bertrand (24.) és a legjobb 30-on túl induló Marlies Schild (20.) sem annulálta pontszerzési esélyeit, csak kevés magasabb rajtszámot kapott sízőnek nyílt lehetősége ugyanerre. A svéd Lindell-Vikarby (37-essel a 22.) és a francia Anne-Sophie Barthet (39-essel a 30.) volt a két szerencsés. Kiesett a kiváló szlovák szlalomos Zuzulova (34.), az osztrákok közül Siebenhofer (36.) és Altacher (37.), a svédek két fiatal reménysége, Sara Hector (38.) és Kajsa Kling, az olaszok részéről pedig Alfieri (43.) és Curtoni. A spanyolok hatszoros VK- győztes specialistája, María José Rienda is a kiesők táborát gazdagította. Ne hallgassuk el a mezőny egyetlen abszolút újoncát sem:
 
Andrea Zemanová – cseh (1993): junior-vb 34. (szlalom, 2009) és 40. (Szuper-G, 2009); 6X FIS Race-dobogós (SL, GS); 5 dobogós különböző junior versenyekről (ebből 3 győzelem); cseh bajnok (SG, 2009), negyedik helyezett (SC, GS, 2009)
 
 
Egy 18 éves kislány, Adeline Baud (49.) kivételével makulátlanul szerepelt a francia küldöttség, így nagy jelentőséggel bírt, mennyire találja el tanítványai ízlését a pálya tűzésében Antony Séchaud.
 
Két kifejezetten erős menettel vette kezdetét a délutáni program. Hiába volt mind Barthet (28.), mind Brem (26.) a TOP-12 második futam tulajdonosa, pechükre akik ellen reálisan esélyük lett volna előrelépni, ők sem adták sokkal alább. Viktoria Rebensburg (9.) „lesz, ami lesz” alapon nekiesett a pályának, a középső és az alsó részén a legjobb szektoridőt, összességében pedig toronymagasan a legerősebb második futamot teljesítette, ha nem számoljuk Julia Mancusót. Az első néhány kapunál volt néhány bizonytalanság, de nem az ott vesztett tizedeken úszott el a dobogós helyezés…
 
Nem meglepő módon jó ideig nem is akadt olyasvalaki, aki konkurált volna Rebensburg síelésével. Lena Dürr (27.) nem tudott javítani, Curtoni (26.) és Bertrand (21.) néhány helyet előre, Barioz (29.) hátra lépett. Karbon (20.), majd Lindell-Vikarby (23.) csak számos rontással ért célba, az első jelentősebb előrelépést Sarah Schleper (15.) jegyezte, egy év után szerepelt neve a legjobb 15 között. Marlies Schildnél (22.) két egészen biztató szektor után elfogyott a lendület, ezúttal elmaradt a kiugróan jó eredmény, a semmeringi kiruccanás érdemi része esetében úgyis csak holnap következik. Gagnon (23.) több korrigálással sem esett vészesen vissza.
 
Rebensburg uralmának Julia Mancuso (5.) vetett véget, a kiváló felső szakasznak köszönhetően alig 1 tizeddel kapott csak ki a némettől, ami összesítve már közel 6 tizedes előnyt jelentett. Kellemes helyzetbe hozta önmagát Julie, mivel olyan szoros volt a középmezőny, hogy ugyanennyi választotta csak el a 6. helyezett Vonntól, vagyis garantált volt a jelentős javítás. Anja Pärson (14.) kapcsán már annak is örülni lehet, ha két közepes futamot össze tud rakni egy napon belül. Pozitívum: legalább a svédek közül nem verte meg senki. Giulia Gianesini (30.) is hasonló szektoridőket produkált, majd két kapuval a vége előtt keresztbeálltak lécei. Még bebattyogott a célba, de a 108%-os limiten túli idővel.
 
Suter (10.) újabb magabiztos futammal mentette meg a svájciak becsületét, majd Köhle (12.) javította tovább helyzetét a kerettagságot illetően. Marmottan és Kirchgasser nem nagyon találta a pálya ütemét, holtversenyben a 18. pozícióban zártak. Tanja Poutiainen (11.) is csak Suterrel versengett, uszkve egy tizeddel kiszorult a TOP-10-ből, holnap javíthat! Manuela Mölgg (12.) lekopírozta délelőtti teljesítményét, őt egy újabb osztrák követett, Fischbacher (16.) is rontott délelőtti helyezésén. Hozzá hasonlóan Pietilä-Holmner (17.) tudománya is az alsó szakaszon fogyott el.
 
Kathrin Zettelnek (8.) már mintegy 6 tizedes előny állt rendelkezésére, második időmérési pontnál századokkal már el volt maradva, amire további 3 tizedet rápakolt a célig, nem jött tehát össze a triplázás. Lindsey Vonn (7.) most is, mint mindig, a dobogóra tört, megfutotta a legjobb első szektort (jó, csak 2 századot vert Mancusóra), majd jöttek a hibák, a túl sűrűn sorjázó kapuk közt elvesztette közel 7 tizedes előnyét, végül egy helyet visszacsúszott, a 7. helyen zárt. Alapjáraton elégedett is lehetett volna ezzel a szerepléssel.
 
Amikor már úgy tűnt, hiába fagyoskodtak a nézők a lelátón, érkezett Elisabeth Görgl (4.), aki szektoronként nagyságrendileg 1-1 tizeddel tartotta Mancusót, ami elégnek bizonyult a vezetés átvételéhez. Végül a dobogóhoz ez is kevésnek bizonyult, Kathrin Hölzl (3.) mindössze 7 századdal tovább javította az összesített időt. Felejthető versenyek után biztossá vált a német dobogó női alpesi síben, Maria Riesch (2.) majdhogynem ugyanolyan pályát síelt, mint a világbajnok, vagyis jó eséllyel pályázott pályafutása első óriás-műlesikló VK- győzelmére. (Ez hiányzik még kollekciójából.)
 
Tina Maze (6.) érthetetlenül gyengén síelt, csupán a már emlegetett Gianesinit múlta felül, így visszaesett a hatodik helyre. Tessa Worley (1.) ráhozta a frászt szaporodó rajongótáborára, amikor fél másodperces hátrányát rögtön az első szektorban eldobta, a továbbiakban viszont szenzációsan összerakta futamát, s 62 századot verve Rieschre megnyert zsinórban harmadik versenyét.
 
A 21 esztendős, ausztrál apától és francia anyától származó Tessa Worley 41. Világkupáján az ötödik győzelmét aratta, továbbra is tartja nagy sorozatát: amikor dobogóra áll, akkor nem adja alább a legmagasabb fokánál. Közel 100 pontra növelte előnyét a szakági tabellán a két német kiválóság előtt.
 
 
 
 
 
Maria Rieschnek, aki egyébként anno junior-vb-t nyert óriás-műlesiklásban, tehát nem jött össze a VK- győzelem az ötödik szakágban, 48. dobogójának köszönhetően így is át vette a vezetést összetettben.
 
 
 
 
Kathrin Hölzl a kilencedik dobogójánál tart, a szakág VK- és vb- címvédőjének hátránya azonban már 132 pontra rúg.
 
Holnap folytatás következik: Semmeringen szlalommal, Bormióban pedig lesiklással.
 

 

A két futam teljes statisztikája itt tanulmányozható!

Női óriás-műlesiklás, Semmering, 2010.12.28.

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr882544597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása