HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn visszavette első helyét lesiklásban

2010.12.18. 17:00 :: Dave985

 

Két észak-amerikai versenyen elszenvedett minimális arányú vereség után ismét a szakág koronázott királynője aratott diadalt lesiklásban. Bebizonyosodott, amit mélyen sejteni lehetett: Lindsey Vonn kegyetlen tempójával, stabilitásával hosszabb távon lehetetlenség konkurálni. Hiába rontott a nagy nyomás mellett egy nagyobbat a világ- és olimpiai bajnok, így is közel 7 tizedet vert üldözőire, miközben az előző két futamon győztes Maria Riesch mindössze a 24. helyen zárt. Remekelt a belső egységét vesztő svájci küldöttség, az idáig jobbára betliző Nadja Kamer mellett az a Lara Gut állhatott fel a dobogóra, aki minap keményen összekülönbözött a svájci vezetéssel, a legfrissebb hírek csapatváltásról szólnak. Minden más a folytatás után.
 
 
A gall-itáliai határ francia oldalán fekvő Val d’Isère- Tignes (hivatalos nevén L’Espace Killy) Európa egyik legismertebb síterepe. A komplexum leghíresebb pályája a Rocher de Bellevard gleccserre épült, 1968 óta rendeznek itt Világkupa- versenyeket, a 80’-as években hanyagolt helyszín aztán 1992-ben tört újra utat a köztudatba, amikor is otthonául szolgált az albertville-i téli olimpia férfi alpesi sí versenyeinek. Az előző, 2009-es világbajnokságot ugyancsak itt rendezték. A már említett La face mellett van még egy elismerten nehéz pálya Val d’Isère-ben, a két legendás francia sízőről elnevezett Piste Oreiller-Killy, itt tartották a mai lesiklást. A település szülöttje Henri Oreiller, hazája első olimpiai bajnoka (1948), a többszörös ötkarikás érmes Goitschel- nővérek, az ötszörös hódeszkás világbajnok Mathieu Bozetto, valamint a még mindig aktív Ingrid Jacquemod.
 
Az O.K. Piste nehézségét hűen mutatja az a tény, hogy a Világkupák (ezen belül a lesiklás) legeredményesebb versenyzője, Annemarie-Moser Pröll is „csak” három skalpot gyűjtött be ezen a pályán. Nagy riválisa sem akart elmaradni tőle, a nagy rivális, a svájci Marie-Theres Nadig ugyancsak a 70’-es években triplázott. További négy síző tudott még ismételni: a svájci Maria Walliser, a kanadai Laurie Graham, a német Katja Seizinger, valamint – még leánykori nevén – Lindsey Kildow.
 
Elvonultak a záporfelhők Val d’Isère egéről, a szél is csillapodott, így minden akadály elhárult a szezon harmadik lesiklásának megtartása elől. A verőfényes napsütés fagyos hangulatot teremtett (mínusz 16 fok), a különféle maszkkal eltakart hölgyek azonban tettek róla, hogy meleg pillanatokat okozzanak szurkolóiknak.
 
Ötvenhárman rajtoltak, először a dél-tiroli Johanna Schnarf (5.) indult. Átmentette Lake Louise-ban látott formáját, agresszíven tette be léceit az éles fordítók előtt, jelentős sebességet halmozott fel a pálya alsó szakaszára, így nem véletlen, hogy egészen a legnagyobbakig nem nagyon lehetett felvenni vele a versenyt. Az előző hetek eufóriája után keserű pirulaként hathatott az amerikaiakra, hogy két sízőjük is pont nélkül maradt, Stacey Cook (40.) és az egyik edzésen csípősérülést összeszedő Chelsea Marshall (35.) gyenge menete után Andrea Dettling bukása borzolta a kedélyeket. A svájcit gyorsan kihámozták a hálóból, majd saját lécein gurult le a célig. Újabb svájci, Marianne Abderhalden (16.) következett, önmagához képest nagyszerűen teljesített.
 
Anna Fenninger (7.) a felső szakaszon még előnyben volt, ám elég volt néhány késés, a végén már 21 százados hátrányt mutatott az eredményjelző. A fiatal osztrák idei lesikló teljesítménye így is magáért beszél, egy ötödik és egy kilencedik hely után ma a kettő számtani közepe jutott neki. Az O.K. Piste kritikus pontja vitán felül a második ugrató, ami után egy éles jobbos kanyart tűzött az FIS osztrák delegáltja. Előbb a német Gina Stechert (22.), majd két francia, Marie-Marchand Arvier (25.) és Mario Rolland (33.) is rengeteg időt vesztett, míg összeszedték léceiket a bukótért érintő ugrásuk után. A rossz sorozat nem ért véget, Dominique Gisinnek (37.) esélye sem volt még a pontszerzésre sem, a hektikusan versenyző svájci kiválóság nem érezte a pálya ritmusát, teljesen szétesett a végére.
 
Az osztrák gyorssíző csapat elsőszámú csillaga idén Elisabeth Görgl (4.), nem hazudtolta meg híveit, merészen támadta a pályát, ő sem ment át makulátlanul a kritikus ponton, ám nem vesztett lendületet, a célban 23 százados előnnyel átvette a vezetést Schnarftól. 12-es rajtszámmal következett szuper-G olimpiai bajnoka, Andrea Fischbacher (14.) nincs idén bombaformában, látványos hibát nem vétett ugyan, tempója nem volt az igazi. Újabb csalódást keltő francia menet, ezúttal Aurelie Revillet (32.) tálalásában, a gallok szerencséjére a hazai kedvenc még fent várakozott.
 
Alaposan rájár idén a rúd a svájci női alpesi sízőkre. Egyetlen dobogós helyezést jegyeztek nyolc versenyen (Gisin révén), ami önmagában még nem lenne akkora tragédia, ismerve a kiegyenlített mezőnyt bármely szakágban. A nagyobbik gond, hogy TOP-10-es eredményekkel sem sűrűn kényeztették el az évről évre falánkabb szurkolótábort. A belső rivalizálás csak tovább rontotta a helyzetet, mint ismert, legnagyobb reménységük Lara Gut többször nyilvánosan beszólt ex-edzőjének, a válogatott kapitányának, állítása szerint anyagilag és erkölcsileg is jobban becsülik a férfi szakágat. A szóváltás végére magyaros eleganciával tett pontot a szövetség, két versenyről eltiltotta Gutot, aki a – nem hitelességéről elhíresült – Blikk napilap szerint fontolgatja, hogy édesanyja származására való tekintettel a jövőben olasz színekben versenyezne. Az ORF televízió kérdésére nem kívánta kommentálni az értesülést.
 
Visszatérve a versenyre: francia szendvicsben két helvét lány következett. Elsőként Nadja Kamer (2.). Kiválóan rajtolt, 62 százados előnyt gyűjtött már a felső szakaszon, kiválóan megsíelte a legnehezebb kanyarkombinációkat, a szép tiszta ívek a sebesség rovására mentek, fogyott a különbség, de 28 század a célban is maradt belőle. Meg sem állt a dobogó második fokáig, holott idén még a legjobb húsz között sem láthattuk a VK-n. A bűnbaknak kikiáltott Lara Gut (3.) lassan, de biztosan visszatalál korábbi önmagához, szektorról szektorra néhány századdal maradt csak el Kamertől, a határokat feszegette a kicsi lány, hiába volt több túlcsúszása, sebességben magasan előtte járt, a célban mindössze 12 századdal maradt el tőle, amivel súlyos sérülése utáni első dobogót jelentette számára.
 
Val d’Isère szülöttje sem akart nagyon lemaradni, Ingrid Jacquemod (5.) mozgásán érződött, kívülről fújja a pálya nyomvonalát, mesteri precizitással vette az íveket, végül Schnarffal holtversenyben az ötödik helyen zárt, vagyis megmentette a franciák becsületét. Anja Pärson (9.) megfontoltan haladt lefelé, nagyobb rontás nélkül idén másodszor zárt a legjobb 10-ben a szakág 2007-es világbajnoka. Daniela Merighetti (11.) menete akár még dicsérhető is lenne (bukás közeli helyzetből mentett hatalmasat), az olasz hölgy nagy sorozata viszont lezárult, idén eddig valamennyi VK- lesiklásban a TOP-10-ben zárt. Két kanadai 9. hely után ma indiszponáltan versenyzett Fabienne Suter (27.), a végén még a pontszerzésnek is örülhetett.
 
 
Lindsey Vonn (1.) két szűk vereség után kellően felpörgetett állapotban vágott neki a pályának. Ő is hatalmasat hibázott a felső szakaszon, ennek meg is volt az oka, ugyanis elképesztő tempót diktált, ismét olyannyira szűk íveken haladt, amit senki nem mert megreszkírozni. Tökéletesnek nehezen nevezhető sízéssel is simán, 68 százados előnnyel annak rendje és módja szerint át is vette a vezetést a svájciaktól. Julia Mancuso (8.) remekül kezdett, ám a középső szakaszon tarthatatlanná vált Vonn, szaporodtak a késések, így a másik amerikainak ma csak a nyolcadik hely jutott. Maria Riesch (24.) kétszer már fricskát mutatott barátnőjének, az első edzést is magabiztosan nyerte szerdán, ma azonban valamiért szétesett fejben. Már a felső részen bő másodpercet vesztett, sajnos nem játszották vissza, így nem tudni, hogyan sikerült a pálya első negyedében ekkora hátrányt összeszedni. Azt már premierplanban láthattuk, amint megduplázta hátrányát a harmadik ugratót követően, a vége 2,28 század pluszban, K.O.
 
A legjobb pozíciók sorsa ugyan eldőlt, mégis érdemes néhány szó erejéig megemlékeznünk a későbbi indulókról. Elsőként Tina Mazéról (12.), aki a 2008/2009-es szezont idézve száguld lesiklásban, ha így halad, egy összetett harmadik helyezésre jó eséllyel pályázik. Britt Janyk (13.) mindössze két századdal maradt el a szlovéntól, a hazai pályás terített betli után végre a kanadai is elkezdte gyűjtögetni a pontokat. A kevésbé neves amerikai sízők közül ma Leanne Smith (18.) vitte a prímet, Laurenne Ross (39-essel a 23.) is megsüvegelést érdemelt, Alice McKennis (30.) viszont csak az utolsó pontszerző helyen ért célba. Svájci részről a kettős dobogó feltétlenül örömre adott okot, ehhez társult még Martina Schild (20.) biztató síelése, a január óta maródi egykori olimpiai ezüstérmes még okozhat szép perceket szurkolóinak. A rutint megtestesítő Fränzi Aufdenblatten (39.) távol került a pontszerző helyektől.
 
Maruša Ferk (28.) alighanem azzal is meg volt elégedve, hogy két csúnya bukás után végre elérte a célvonalat. Nem úgy két olasz, előbb Elena Fanchini landolt a hálóban, majd Mazzotti tévesztett kaput. Ha már olaszok, a nap egyik legnagyobb meglepetését Verena Stuffer (10.) szolgáltatta, aki 35-ös rajtszámmal – pályafutása során másodszor – a legjobb 10 között zárt. Az idén megismert Francesca Marsaglia (29.) is újabb pontokkal araszol előre a ranglistán. Az osztrákok Regina Mader 14., Christina Staudinger (38-assal) 26. és Margret Altacher (45-össel) 21., a svédek Kajsa Kling 19. helyének örülhettek. A franciák részéről még Margot Bailet (17.) fért be a pontszerzők közé, élete legjobbjával.
 
 
A minnesotai lány (pardon, asszony) pályafutása 246. Világkupáján a 35. futamgyőzelmét aratta, vagyis még egy siker választja el – nem sokáig – attól, hogy beérje az örökranglista ötödik helyét elfoglaló Katja Seizingert. Lesiklásban a 34. érmét szerezte, s mivel Riesch alig szerzett néhány pontot, át is vette vezetést a szakági tabellán, de összetettben is már csak mintegy 50 ponttal van elmaradva a némettől.
 
 
 
A 24 esztendős Nadja Kamer az SC Schwyz sízője, sportkarrierjét több súlyos sérülés hátráltatta, így hiába debütált már 2005-ben a legjobbak közt, első VK- pontjait csak 3 év elteltével vágta zsebre. Nehezen lendült bele az egykor junior-vb-n előkelő helyezéseken zárt Kamer, olyan erős volt a konkurencia házon belül, hogy a felnőtt vb-re ki sem utazott. A kudarc plusz motivációt adott neki, a tavaly szezonban több TOP-10-es eredmény mellett két dobogós helyezést is begyűjtött, majd a csalódással teli olimpia után háromszoros svájci bajnokként (óriás-műlesiklás, lesiklás, szuper-kombináció) fejezte be az idényt. Rossz kezdés után ez az ezüst talán idén is elindítja szekerét.
 
Lara Gut kétszeres junior vb-ezüstérmesként és a lesikló EK győzteseként 2007-ben mutatkozott be a Világkupában, azóta ez a harmadik érme, egy-egy óriás-műlesikló és Szuper-G- pódium után most először lesiklásban is dobogóra állhatott. A felnőttek közt is kétszeres ezüstérmes, még mindig csak 19 éves svájci lány súlyos sérülés miatt a teljes tavalyi szezont kénytelen volt kihagyni. Formája határozottan felfelé ívelő, a vb-re beérhet a munka, a kérdés inkább az, miként alakul a szövetséggel folytatott nyilvános vita…
 
 
 
Holnap következik az idény első szuper-kombinációs versenye, 10:45-től a szuper-g-t, 13:45-től a szlalomot rendezik.
 
Női lesiklás, Val d'Isére, 2010.12.18.
 

 

 

 

 

 

 

 

A verseny teljes statisztikáját, az összetett tabella alakulását, valamint a nemzetek közti verseny aktuális állását itt tekinthetitek meg!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr262524245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása