HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tessa Worley másodszor győzött, Christian Schwaiger ismét tönkretette a német lányok versenyét

2010.12.12. 16:00 :: repens

A francia Tessa Worley kiváló sízéssel másodszor győzött ebben az idényben óriás-műlesiklásban, a finn Tanja Poutiainen és a szlovén Tina Maze előtt - de ehhez kellett a németek harakirije is. Hihetetlen, hogy egy olyan profi csapatban, mint a német, évek óta előfordulhat, hogy a csapat edzője olyan pályákat tűzzön, amin tanítványai rendszeresen elvéreznek. A német edző, Christian Schwaiger azonban újra bizonyította, mire képes: kettős német vezetésből lett teljes betli az általa tűzött második futamban St. Moritzban.

A Graubünden kantonban található Sankt Moritz a világ leghíresebb síterepeinek egyike. A festői környezetben, az Engadin-völgyben egy tó mellé települt üdülőparadicsom nemcsak a síelési lehetőséggel vonzza a hatalmas turistaforgalmat, St. Moritz-Bad városrész gyógyhelyként funkcionál, szanatóriumokkal, fürdőkkel. Lehet, hogy Maruša Ferknek tegnapi bukása után szüksége is volt ilyesmire...

A mai nap óriás-műlesikló pályáit egy szlovén és egy német edző tűzhette. Igen, a második futam pályáját az általam mindig elrettentő példaként emlegetett Herr Christian Schwaiger tűzte - ő tűnt a német győzelem legfőbb akadályának (az általa tűzött pályán nagyon ritkán megy jól saját sízőinek), hisz Rebensburg és Hölzl igencsak uralta ezt a számot. Schwaiger ismét kitett magáért - egyre érthetetlenebb, hogyan engedhetik a germánok még mindig pályát tűzni... Bizonyára kiváló edző, és nagy szerepe van a német remeklésben - de legalább ugyanekkora van többször is a német betliben.

Az első futamot a sérülése után visszatérő osztrák Kathrin Zettel nyitotta - hatalmasat nem hibázva, ám csigatempóban ért a célba (26.). A két német éllovas, Kathrin Hölzl és Viktoria Rebensburg egymással vívott hatalmas harcot a futam első helyéért, ezt a 3-assal induló Rebensburg szerezte meg, két tized volt az előnye Hölzl előtt. A finn Tanja Poutiainen és a szlovén Tina Maze következett, századra azonos idővel bejöttek a két német mögé - vagyis mindketten a 3. helyen zárták a futamot.

Maria Riesch gyengén síelt, csak a 20. helyen zárt. A francia Tessa Worley elfoglalta az 5. helyet - az élboly ezzel ki is alakult. Az olasz Manuela Mölgg elfogadhatóan síelt (12.), a svéd Maria Pietilä-Holmner azonban igencsak gyengén (22.). Az osztrák Elisabeth Görgl úgy tűnik, csak a médiát akarta megtéveszteni többhetes kihagyása hírével az előző verseny után - ott volt a rajtnál, láthatóan egészségesen, amit egy 10. hellyel bizonyított.

Az osztrákoknak majdhogynem ez volt az egyetlen sikerélményük . például Michaela Kirchgasser esetén csak a második futamba jutásnak örülhettek (29.). A fiatal francia, Taina Barioz jó sízéssel 7. lett, az olasz Federic Brignone pedig néhány századdal mögé sorolt be (8.). Újabb osztrák izgulhatott a végéig a top-30-ért - ezt Eva-Maria Brem is elérte (27.). Az első 15 rajtolót Anja Pärson zárta, idei évére jellemző - azaz gyenge - menettel, így is beállította Pietilä-Holmner idejét (22.).

Andrea Fischbacher 15. helye már-már jónak tűnt az addigi osztrák szereplés tükrében, az amerikai Julia Mancuso pedig várakozáson felül síelve bejött a 6. helyre. A svájci Fabienne Suter az osztrákokkal próbált versenyezni - ez ebben a futamban nem dícsérő jelző (28.)... Lindsey Vonn hozta, amit óriásban tud, ezúttal ezzel Riesch elé is tudott kerülni (16.). Az olasz Giulia Gianesini is kiválóan síelt, a 11. helyet szerezte meg. A francia Anemone Marmottan sem akart elmaradni tőle, Mölggel holtversenyben ért be a 12. helyre. A svájci reménység, Lara Gut formája kezd biztatóbbnak tűnni, ezúttal a 17. helyre ért be.
Az amerikai Sarah Schleper ilyen teljesítménnyel aligha marad sokáig az első 30 induló közt (32.), az osztrák Stefanie Köhle viszont végre kicsit helyrerázta az osztrákok önbecsülését - óriási meglepetésre ő lett a sógorok legjobbja 9. helyével.

Sorra jöttek a rosszabbnál rosszabb olasz menetek: Nicole Gius (40.), Irene Curtoni (38.) és Camilla Alfieri (39.) is kieséssel szomorította a mai, kissé kaotikus alpesi síeseményeket is végigkövető olasz televízió riportereit. Az olaszok közé beékelődött egy újabb kiábrándító osztrák menet Nicole Hosp előadásában (34.), valamint a német Lena Dürr hatalmas pechje. Azt ugyanis aligha lehet másképp hívni, hogy egy hirtelen támadt, és pár perc alatt elcsendesülő szélvihar csak egyetlen síző futamát teszi tönkre - márpedig Dürrel ez történt, utána pár percet állt a verseny - és így is kiváló, 19. helyet szerzett! Nagy kérdés, mi lett volna, ha nem kell a középső szektorban az elemekkel is megküzdenie. Az első 30-at a francia Marion Bertrand egész jó menettel zárta (25.).

30-on túlról bekerült a második futam mezőnyébe a kanadai Marie-Michele Gagnon (36-ossal 14.), a szlovén Ana Drev (37-essel 17. - hát igen, szlovén tűzte a pályát!), egy újabb kanadai, Marie-Pier Prefontaine (33-assal 21.), a svéd reménység, Kajsa Kling (41-essel 24.), és nagy szerencsével, két századdal az osztrák Marlies Schild (31-essel 30.). Végülis annyira nem is jöttek ki rosszul ebből az osztrákok - hajszál híján ugyan, de négy sízőjük is továbbjutott a top-30 legvégén. Na és bízhattak Schwaigerben, akinek a pályái az osztrákoknak viszont hagyományosan jól fekszenek...

A második futam 12:30-kor kezdődött volna, ám ebben az időpontban csak hóvihart, és a szél által szaggatott célkaput lehetett látni - fél órával csúsztatták a rajtot, majd rátettek még egy negyedórát. Ekkorra elállt a szél, így semmi akadálya nem volt, hogy elkezdődjön a nagy osztrák előretörés, és az egészen párját ritkító német hátrazuhanás.

Marlies Schild szépen, nyugodtan lejött - aztán mosolyogva nézhette, hogyan lép előre 18 helyet, és zár a második futam legjobbjaként a 12. helyen. Kirchgasser menete már-már gyengének tűnt hozzá képest - azaz "csak" a 18. helyre lépett előre. Ezen a pályán a nem-osztrákoknak sokáig nagyon nem ment - Suter másodpercekkel gyengébben jött be a 25. helyre. Brem volt az egyetlen szégyenfolt Schwaiger teljesítményén - már ha az volt a célja, hogy a nagy rivális osztrákokat segítse -, gyenge sízéssel kiesett. Zettelnek is tetszett a "német pálya", Schild mögé besorolva előrelépegetett a 13. helyre.

Az osztrákok első hulláma után következett a más nemzetbéliek hosszú szenvedése. Marion Bertrand nagyon gyengén síelt (28.), és Kling is alulmúlta az elvárásokat (24.). A holtversenyből induló két svéd közül Pietilä-Holmner lett a jobb (23.), Pärson a rosszabb (26.) - de ezt az eredményt egyikük se rakja ki a kirakatba... A kanadai Prefontaine nem lehet elégedetlen, hisz pontokat szerzett (24.), Maria Riesch viszont aligha volt hálás Schwaigernek ezért a 19. helyért. Pedig, mint kiderült, még mindig ő tudott legjobb idővel végigmenni ebben a futamban a négy németből... Lena Dürr következett utána (21.), és Schwaiger újra csak a fejét foghatta (bár ha nincsenek memóriazavarai, számítania kellett erre a forgatókönyvre...). Lara Gut biztosan célbaért - 16. helye annyira nem rossz, jót tehetnek az önbizalmának az újabb pontok. Drev ritka vendég a második futamban, ez talán magyarázat a gyenge menetére (22.).

Lindsey Vonn menete után pedig Schwaiger tovább téphette még megmaradt hajszálait: Riesch nagy ellenfele magához képest álomsízéssel ment végig a pályán, átvette a vezetést Schildtől, és előrelépett a 7. helyre. Fischbacher talán már nem tudott annyira élni a lehetőséggel, persze azért ő is jócskán előrelépett, és legjobb osztrákként zárt (9.). A kanadai Marie-Michele Gagnon okozta a futam egyik legnagyobb meglepetését (ha leszámítjuk a pályatűző személye alapján várható eseményeket): hibátlan síeléssel megszerezte az 5. helyet - 36-os rajtszámmal nem mindennapi teljesítmény!

Mölggtől láthattunk egy "mölggös" második futamot - legalább célbaért (15.)... Marmottan viszont most sem a célbaérésre hajtott, és megérte kockáztatnia: 4. helyével élete legjobbját érte el az idén remeklő francia lány. Gianesini olasz módra nem volt képes két erős futamot összerakni, alaposan hátraesett (20.). Az előzmények ismeretében igencsak meglepő módon a hátralévő két osztrák nem remekelt: Görgl csak a 11. helyen zárt, Köhle pedig egy hibákkal tarkított menet végén jelentősen hátraesett (17.). Az első futam után azonban összességében ilyen helyezésekkel minden bizonnyal még a maximalista sógorok is kiegyeztek volna...

Újabb gyenge olasz sízéssel folytatódott a verseny, Brignone épp Mölgg elé esett hátra (14.). A franciák többségének viszont szintén tetszett Schwaiger pályája, ezt Barioz egy 6. hellyel bizonyította. Mancuso nem jött annyira rosszul, ám nemcsak hátraesett a 8. helyre, de ráadásul így még Vonn is megelőzte - nem Julia lett tehát a legjobb amerikai.
Tessa Worley ismét csak remekelt: hibátlan sízéssel, nagy előnnyel átvette a vezetést. A holtversenyből induló Poutiainen és Maze sem tudták megelőzni - pedig a finn lánynak nagyon kevésen múlt, csak egyetlen századdal szorult a francia mögé, Maze három tizeddel mögéjük sorolt be. Hamarosan kiderült, ezen az egy századon múlt, hogy Poutiainen nem nyerte meg a versenyt...

A hátralévő két német, Hölzl és Rebensburg hiába vezettek ugyanis 4 és 6 tizeddel Worley előtt - pechjükre egy olyan pályán kellett most síelniük, amit saját edzőjük tűzött. Ez pedig jóval nagyobb hátrányt jelent 6 tizednél... Hölzl a felső szakaszon már majd egy másodpercet kapott Worley-től, aztán ki is esett.

Rebensburg valahogy nagy nehezen célbavergődött, helyenként a pályáról letérve a puha hóba merülve - az első futamból magával hozott nagy előnyének köszönhetően így megszerezte a "kiváló" 10. helyet.

Sokadszorra mondhatnak hálás köszönetet Herr Schwaigernek a pályatűzésért! (Emlékeztetőül: Schwaiger legutóbbi "remeklése".)

 

 

Tessa Worley 21 évesen, ám 39 futammal a háta mögött már négy Vk-győzelemmel rendelkezik. Érdekes, hogy továbbra is tartja hibátlan sorozatát: eddig csak akkor állt dobogón, ha meg is nyerte a versenyt. Aspenben már kétszer győzött (először 2008-ban, másodjára néhány héttel ezelőtt), mellette Åréban tudott még felállni a dobogó legfelső fokára.

"Amikor beértem a célba, elégedett voltam. Tudtam, hogy nem végzek hátrébb az ötödik helynél. Az persze nagyszerű, hogy a végén első hely lett belőle. Remélem, képes leszek tartani ezt a szintet egészen a garmischi Világbajnokságig. Egész biztos, hogy jól sikerült a felkészülésem a szezonra, de az is segít, hogy csapatban dolgozunk. Igazán nagyszerű a csapatszellemünk, ez az eredményekben is megmutatkozik. Ma egy első, egy negyedik és egy hatodik helyet szereztünk. Három vagy több éve tagjai vagyunk a csapatnak, ez idő alatt igazán jól megismertük egymást. Segíthetünk egymásnak és arra késztetjük egymást, hogy egyénileg és csapatként is egyre jobbak legyünk."

Tanja Poutiainen 30 évesen is ott van a világ élvonalában, a lappföldi hölgy 199. Világkupa-versenyén 41. dobogós helyezését szerezte.

Tina Maze 27 évesen, néhány gyengébben sikerült verseny után tért vissza újra a dobogóra. Az univerzális szlovén lány 240. Vk-versenyén 21. dobogós helyezését szerezte.
 

 

 A mai versenyek statisztikái táblázatos formában itt elérhetők!

Videó a versenyről itt!

1 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr692510961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2010.12.12. 15:45:55

Megjegyzésképp hozzáfűzném: a beharangozót és az első futam történetét még azelőtt megírtam, hogy a második futam elkezdődött - magyarul: nem utólag próbálom Schwaiger nyakába varrni, ami ott történt...
süti beállítások módosítása