HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Fölényes osztrák csapatsiker a szezonnyitón

2010.11.28. 02:59 :: zbigniew

Hát igen, elkezdődött! Nem is kellett olyan sokat várni rá, csak röpke 8 hónapot! Bár aki nyári változatát is szereti eme sportágnak még annyit se kellett, hiszen szűk két hónappal ezelőtt fejeződött be a Grand Prix! Az akkori erőviszonyokat figyelembe véve lengyel-japán dominanciára számíthattak volna a laikusok tegnap, de a „sógorok” nem hagytak kétséget afelől, hogy még mindig ők a CSAPAT (csupa nagy betűvel!), hozták a szokásos papírformát, a fölényes győzelmet!
Na de előbb pár sor a tegnapi csapat- (és a mai egyéni-) verseny helyszínéről, Kuusamóról! A Rukatunturi nagysánc 1964 óta létezik, viszont ’96-ban egy kis átalakításra volt szükség, hogy jelenlegi állapotában pompázhasson! Ennek örömére felvételt nyert a FIS-től Világkupa rendezésre az 1996/97-es szezonban és a japánok Kazuyoshi Funaki és Takanobu Okabe révén az első sáncrekordot is felállították 142,5 m-es távolsággal, utóbbi meg is nyerte az első hivatalos versenyt!

Ezt követően hosszú évek teltek el rangos versenyek nélkül, míg nem 2001-ben két COC rendezéssel tért vissza a nemzetközi „vérkeringésbe” a finn kisváros! 2002 novembere óta Kuusamo megszakítás nélkül a Vk szezonnyitók helyszíne, a rendkivüli (akár -15-20 fokos) hideg és versenyeit utóbbi években jellemző heves szélfúvások sem riasztották el eddig Hoferékat, hogy kihagyják ezt a csodálatos helyszínt a Vk naptárból! Egyike azon kevés sáncoknak, melyeken nem ritka a 145 méter fölötti ugrások sem, talán ezért oly népszerű és kihagyhatatlan, melyet elsősorban 142-es hill size méretének köszönhet! A „Ruka” ezzel a 9. legnagyobb sánc a világon, ha a repülősáncokat nem számítjuk, akkor viszont 3. (!), csak a krasznojarszki (HS148) és a willingeni (HS145) előzi meg a zsűritávolság tekintetében! A sánc eddigi leghosszabb ugrását Adam Malysz produkálta a 2003 nov.-i szezonnyitó Vk tréningjén, azonban 152 m-es ugrását nem bírta megfogni, elesett, s érvénytelenné vált! Rá egy évre Sigurd Pettersen állította be ezt a rekordot szintén Vk tréningen tökéletes talajfogással, így mai napig övé a nem hivatalos sáncrekord! Akkor egyébként Pettersen csak két hónapig vallhatta magát világrekordernek nagysáncon, hiszen Ahonen 2005 jan.-jában máig maradandót alkotott willingeni 155,5 m-es repülésével!

-16 fokos hidegben kezdődött el a verseny 12 csapat részvételével! Az első sorozatot meglepetésre azok a japánok nyerték, akik nyáron remekeltek, Itóval az élen, most az a Tochimoto adta meg csapatuk számára az alaphangot, aki az első sorozat legnagyobb ugrását produkálta,135,5 méteren tette le léceit! Szorosan őket követték a legnagyobb esélyes osztrákok, csupán közel 4 pontra maradtak el a japánok mögött, Morgenstern 128,5 m-e kellett mindehhez ! A lengyelek jöttek be harmadiknak, a nyári parádés szereplésüknek köszönhetően ez már nem is volt meglepetés, inkább talán az, hogy Stoch gyengébb (122,5 m) ugrása miatt már több mint 20 pontos hátrányt szedtek össze a japánokkal szemben! A hazaiak Hautamäkival kezdtek, ő 124 m-ével 4. helyre hozta be a csapatot, míg a norvégok csak a 6. helyről várhatták a 2. sorozatot, Romören rontott (115 m) ugrása miatt! A németek sem örülhettek, már rögtön az elején több mint 50 pontos hátrányba kerültek a japánokkal szemben! Neumayer 105,5 m-es ugrása miatt már csak a tisztességes helytállás lehetett a cél a németeknek! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a helyenként 2 m/s-mal fújó hátszél megtette a hatását, sokan „elszálltak” már az elején, nem sok jót igért ez a folytatást illetően! A második sorozatot ott folytatták a japánok, ahol az előzőt abbahagyták! A jelenlegi mezőny nagy „öregje”, a 39. évét taposó Kasai továbbra is az élmezőnyben tartotta csapatát 134 m.-es ugrásával! Igaz, a dobogóról lecsúsztak, 20 pontos fórt vertek az osztrákok rájuk, Loitzl 140,5 m-e az élre repítette az őket!

 

 

A norvégok Bardal révén nagy lépést tettek előre, hiszen 144,5 m-es repülésével a 3. helyre léptek elő! A szlovénektől az ifjú Tepes (Walter Hofer szárnysegédjének, a szélmester Miran Tepesnek a fia) ugrott egy hatalmasat, 142,5 m-t, mellyel feljöttek a 4. helyre! A finnektől az a Koivuranta volt a soros finn, aki nemrég szakágat váltott (északi összetettről) és Zaunerhez hasonlóan csak a síugrást favorizálja a jövőben! Nem is okozott csalódást, 131,5 m-ével életben tartotta a finn dobogós reményeket! A lengyelek viszont visszacsúsztak a 6. helyre Bachleda 125 m-ének köszönhetően! Fura ezt kimondani, de a németek legjobbja Freund volt, hiszen egyedül csak neki sikerült 130 m fölött teljesítenie (135,5 m), de hát egy fecske nem csinál nyarat, szokták mondani, ez esetben is igaz volt ez a megállapítás!

 

A 3. sorozatban tovább növelte előnyét az osztrák csapat! Kofler sáncrekord közeli, egyben a nap legnagyobb ugrását (145,5 m) érte el, innentől kezdve már nem forgott veszélyben a vezetésük, komoly, 30 pontos előnyt szereztek a norvégokkal szemben, kiknél Jacobsen 142 m-re szállt! Említésre méltó, hogy ebben a körben érték el az oroszok legnagyobb ugrásukat, Kornilov 142,5 m-re repült, de így is csak a 6. helyen zárták a kört! A finnektől Larinto következett és 137 m-es ugrása a 4. helyre volt elegendő. A finnek ifjú reménysége a tavalyi összetettbeli 67. helye után most úgy néz ki ismét magára talált, a pénteki tréningen nem kevesebb, mint 150,5 m-ig (!) repült, mellyel csak másfél m.-rel maradt el Pettersen 2004-es (152 m) nem hivatalos rekordjától! A lengyelektől hiába ugrott Mietus 134 m-t, még így is hátrébb csúsztak eggyel, a 7. helyen álltak már! Az utolsó sorozatban az osztrákok megtartották 30 pontos előnyüket a norvégokkal szemben, Schlierenzauer (140,0 m) hozta a kötelezőt, mint ahogy Hilde is (137 m)! A 3. helyen álló japánok viszont már 40 ponttal maradtak el a norvégoktól, az idei GP győztes Ito 137,5 m-es ugrása csak a szinten tartásra volt elég! Ebben a körben a finnek kivételével mindegyik éllovas remekelt, Ahonen sajnos 125,5 m-ével nem tudott lépést tartani velük, így ők 15 ponttal csúsztak le a dobogóról! A lengyeleknél egyedül csak Malysz tudta tartani a reményt a többiekben, ő 140 m-rel zárta sort, mellyel 5. helyre hozta be a csapatot! A szlovének némi reményt a dobogóhoz Kranjectől kaptak, bár 126 m-e közel 20 pontos hátrányt eredményezett a 3. japánok mögött! A második körbe ugyan bejutott még a német és orosz csapat, de előbbi 70, míg utóbbi 80 pontos hátránya a szlovénekkel szemben az esélytelenség sűrű homályába veszett! Kiestek a svájciak, kik közül Ammann 133,5 m-e is kevés volt az üdvösséghez, a csehek, akik jóformán Koudelka nélkül (technikai okok miatt nem indult el) versenyezték végig a versenyt, valamint az olaszok és kazahok is, akik eleve esélytelenek voltak a továbbjutást illetően!

A második kör többször szakadt félbe a heves széljárásnak „hála”, de végül is letudták „zavarni” a versenyt, a helyezéseket tekintve nem történt változás, így az első kör után kialakult állás maradt meg végeredménynek! Íme:

 

Az osztrákok továbbra is a csapatversenyek „óriásai”, egy pillanatig sem forgott veszélyben győzelmük, csak az volt kérdés milyen fórral nyerik a versenyt! A közel 70 pontos előny önmagáért beszél, továbbra is ők a legjobbak csapat szinten, mint ahogy ez az elmúlt évben már megszokhattuk! A lengyel csapat 5. helye kissé meglepő, hiszen nyáron fölényesen nyerték a Nemzetek Kupáját a japánok előtt, most közel 100 (!) ponttal maradtak el tőlük, a győztes osztrákok mögött pedig 200-zal! Stoch most nem tudott felnőni Malyszhoz, Kubacki pedig gyengébb tréningbeli szereplése miatt maradt ki a csapatból, így elmaradt az újabb lengyel „csoda”! A norvégok Hilde, Jacobsen és az elmúlt években gyengélkedő Bardalnak köszönhetően szerezték meg az ezüstérmet, közülük most Romören volt a leggyengébb láncszem! A japánok a GP után a VK-ban is folytatták remek szereplésüket, alighanem igéretes szezon előtt állnak! A finneknél Ahonen lógott ki a csapatból tompa teljesítményével, pedig a hazai pálya igazán doppingolhatta volna, Larinto és az újonc Koivuranta is jobb volt nála! Ennek ellenére messzemenő következtetést nem szabad levonnunk tegnapi produktumából, a tavalyi szezont is így kezdte, aztán a Négysáncra annyira feljavult, hogy majdnem besöpörte 6. címét is! A németek teljesítménye igen nagy csalódás, 8 ugrásukból jóformán csak Freund első körös ugrása (135,5 m) volt értékelhető, a többi mind felejthető!

Végül álljon itt egy sokatmondó táblázat, talán ezáltal fel lehet térképezni az erőviszonyokat a mai egyéni verseny előtt! Kofler volt a legjobb, ha egyéni verseny lett volna nem csak, hogy megnyeri a versenyt, de Hannawald 2003-as, legmagasabb versenypontszámbeli rekordját (328 p.) is megdönti, hiszen két 140 m fölötti ugrásának köszönhetően igen magas távolságpontokat gyűjtött össze, 339,5 ponttal végzett volna az első helyen! Bravó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr592478110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása