HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kis színes Aspen/Lake Louise előtt

2010.11.27. 12:00 :: Dave985

 

Átköltözik a tengerentúlra az alpesi sízők mezőnye, jövő héten a hölgyek az USA-ban, Aspenben, az urak Kanadában, Lake Louise-ban küzdenek a Világkupa-pontokért. Néhány hír, mi is történt a lappföldi versenyek óta.
 
- A talán legfontosabb hír: a hóhelyzet mindkét helyszínen megnyugtatónak tűnik. A szervezők a hét közepén felmérték a terepet, és a jelek szerint mind Aspenben, mind Lake Louise-ban alkalmasak a körülmények a versenyzésre. „Az elkövetkező napokra vonatkozó időjárás-előrejelzés ígéretes, biztosak lehetünk benne, hogy a lejtő jó állapotban marad” – nyilatkozta a FIS férfi versenyek főigazgatója, Günter Hujara.
Arrafelé hagyományosan nem is szokott ezzel probléma lenni, a farkasordító hideggel annál inkább, a jeges pályára érkező napsugarak mínusz 40 fok alá is szoríthatják a hőmérsékletet lejtmenetben. E hét csütörtökén el is maradt a férfiak lesikló edzése Calgaryban, mivel a rettenetes hidegben nem tudták munkára bírni a lifteket, a létesítmények sem nyitottak ki kapuikat.
 
- Lake Louise-ban november 27-én lesiklással, 28-án szuperkombinációval folytatódik a férfiak Világkupája, a lesiklás edzéseivel azonban már 24-én elkezdődött a program. Az első tréningen az összetett kétszeres győztese, Aksel Lund Svindål bizonyult a leggyorsabbnak, a norvég szerdán 1:49,97-es időeredményével azonban mindössze 7 századdal előzte meg az osztrákok specialistáját, Hans Gruggert, a harmadik helyen pedig a veterán Patrik Järbin végzett. A pénteki edzés osztrák dominanciát hozott, Klaus Kröll síelte a legjobb időt (1:50,43), megelőzve az egykori világbajnok Walchhofert, valamint Mario Scheibert.
 
- A tavalyi súlyos balesetét követően három hétig kómában fekvő svájci Daniel Albrecht a hivatalos edzések után úgy döntött, nem áll rajthoz a férfi alpesi sízők Világkupa-sorozatának Lake Louis-i két futamán. A 2007-ben kombinációban világbajnoki címet szerzett versenyző szerdán 6, míg a pénteki lesikló tréningen 4.37 másodperccel maradt el a legjobb idejétől, s ezt követően hozta meg döntését. „Edzőimmel kielemeztük az edzéseimet, s rájöttem, hogy még túl korai lenne versenyezni – nyilatkozta Albrecht. – A pálya nagyon jeges és nehéz. Kockáztatnom kellene, s még úgy sem lenne garantált a pontszerzés."
 
- Colorado államban, Aspenben a hölgyek november 27-én óriás-műlesiklásban, 28-án műlesiklásban mérik össze tudásukat. Az USA egyik legismertebb síparadicsomában sem aggódnak a verseny megrendezése miatt, bár itt még nem mondták ki a végső szót. „Elegendő hó van a lejtőn, és mesterséges hó is rendelkezésre áll. Az utolsó teendőket hétfőn végezzük el a pályán, ekkor döntjük el, szükséges-e hóágyúkat bevetnünk, vagy nem.” – mondta a női versenyekért felelős FIS igazgató, Markus Mayr.
 
- A hölgyek mezőnyéből két síző bizonyosan hiányozni fog. Kathrin Zettel már Leviben sem volt jelen, és bár egy hete Reiteralmban edzésbe állt, a tréningen rögtön egyértelművé vált, hogy további kezelésekre szorul. A bal térdében és csípőjében érzett fájdalom miatt mintegy kéthetes terápia vár még rá vizes edzésekkel és elektroterápiával, így Aspenben biztosan nem indul.
„Ha most rögtön versenyezni kezdenék, könnyen lehet, hogy semmit sem érne az elvégzett kezelés. Nagyon elégedett vagyok az előrelépésünkkel, még ha csak kis lépésekben haladunk is, nem akarok megállni a fejlődésben. Elfogadom, hogy mindez időbe kerül, és nem szabad erőltetni, továbbra is keményen fogunk dolgozni. Az edzőmmel közösen úgy döntöttünk, hogy korai még elkezdeni a valódi edzéseket. A térdem már jobban van, most azon dolgozunk, hogy Aspen után fájdalmak nélkül versenyezhessek.” – hangzott Zettel véleménye az edzés után.
Az osztrák csapat edzője, Herbert Mandl egyetért a versenyző döntésével, és abban bízik, hogy Zettel teljesen egészségesen versenyezhet, amikor a Világkupa mezőnye visszatér Európába.
 
- A másik hiányzó a svájciak gyorssízője, Nadia Styger lesz. November 19-én, pénteken a csapat kanadai edzőtáborában, Nakiskában nagyot bukott, és súlyos sérüléseket szenvedett. Miután a keze beakadt egy kapuba, elesett, a bal lábszárán nyílt törés keletkezett, azonnal a Calgary kórházba szállították. Pénteken este meg is operálták, Walter O. Frey csapatorvos szerint ez jól sikerült, ám hogy milyen hosszú időre esett ki, még nem tudni.
 
- Rövid időre a hollywoodi filmsztár, Sharon Stone bőrébe bújt Lindsey Vonn, az amerikaiak olimpiai bajnok alpesi síelője: a 26 éves versenyző a legfrissebb ESPN magazin címlapján pózol, az olvasókat az Elemi ösztön című – Isten tudja miért – kultikus filmre emlékeztetve. Ahogy a háromszoros összetett világkupa-győztes elmondta: egy korábbi fotózás alkalmával hívták fel a figyelmét arra, hogy nagyon hasonlít az ötvenen túli amerikai színésznőre. A mostani kép ötlete innen jött, de ahogy elárulta: még ő is meglepődött azon, mennyire jó lett a végeredmény. A hasonlóság szerintünk is megdöbbentő.

 

1 komment

Címkék: kis színes alpesi sí

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr222476018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.11.27. 15:12:11

A hétvége programja magyar idő szerint!

Szombat:
Női óriás-műlesiklás, Aspen: 18:00/21:00
Férfi lesiklás, Lake Louise: 19:30

Vasárnap:
Női szlalom, Aspen: 18:00/21:00
Férfi szuper-g, Lake Louise: 19:30

Ha valamit elnéztem, szóljatok!
süti beállítások módosítása